Јаболкото чувар на здравјето и убавината!

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Едно јаболко дневно го брка лекарот од вашиот дом, вели една англиска поговорка!

ЈА ЧУВА МЛАДОСТА - Лушпите од јаболкото содржат витамини, минерали и антиоксиданти кои го спречуваат стареењето на клетките. Јаболкото треба добро да се измие и да се изеде без да се лупи.

УБАВИНАТА - Кожата на која и недостига вода го губи сјајот и побрзо се јавуваат брчки. Козметичката индустрија во последните години се ориентира кон призводство на екстракти од јаболкото. Кремовите со 58% екстракт од јаболкото и ја враќаат нежноста и младоста на кожата. За позрелата кожа се издвојуваат и активните состојки од семките на јаболкото. Во јаболкото е откриена и киселината која дејствува против стареењето. Ова овошје содржи и супстанции кои ја чистат кожата. Истите материи го спречуваат создавањето на прекумерни маснотии во коренот на косата, како и нејзиното опаѓање.

ГИ ЗАШТИТУВА ЗАБИТЕ - Едно јаболко содржи 0,2 мг. флуор. Тоа е минимална доза, но доволна за да се зачува здрвјето на забите. На бремените жени им се советува да пијат сок од јаболка за да нивните бебиња имаат здрави заби.

ХРАНЛИВОСТ - Во секој период од денот без размислување може да се изеде јаболко. Ова овошје освежува и заситува. Луѓето што се на диета знаат дека јаболкото совршено го прекинува чувството на глад, бидејќи ги спречува последиците од намалувањето на нивото на шеќерот во крвта. Јаболкото исто така, благодарејќи на витаминот Ц го подобрува тонусот на мускулите. Се проценува дека 100 г. јаболка содржат околу 5 мг. витамин Ц. Јаболкото не е висококалорично. Просечно содржи 54 калории на 100 г. Неговиот шеќер, фруктоза, овозможува да се одржи нивото на гликоза во крвта.
Ако јаболкото се изеде во вечерните часови, тоа го подобрува сонот. Присуството на магнезиумот, околу 4 мг. на 100 г. јаболка, дејствува смирувачки врз организмот. Неговите влакна и органски киселини го олеснуваат варењето, а тоа придонесува за добар сон.

ГИ НАМАЛУВА ПРОБЛЕМИТЕ СО СТОМАКОТ - Влакната од јаболкото ги регулираат метаболизмот на водата и варењето. Пектините ги поттикнуваат „мрзливите“ црева. Големото количество вода во јаболкото, богата со натриум и магнезиум, ја стимулира работата на бубрезите и го зголемува излачувањето на течностите.

ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛОТ - Една студија извршета во болнички центар во францускиот град Анжер, докажала дека употребата на три јаболка дневно, во текот на еден месец, го намалува нивото на „лошиот“ холестерол во крвта.

ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕС - Јаболкото содржи дури 8% фруктоза, што го прави совршено за дијабетичарите. Фруктозата е послатка од сахарозата (обичен шеќер), но не предизвикува нагло зголемување на нивото на шеќерот во крвта.

ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ - Јаболкото го подобрува и го јакне имунитетот, а особено е добро за производство на лимфоцитите од типот Т (бели крвни клетки задолжени за одбрана од инфекции).

ЗА ПОДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ - Магнезиумот, нијацинот и органските киселини, присутни во јаболката, помагаат при ублажување на нервозата и депресијата и го подобрува ресположението, го регулираат производството на адреналин, хормон што го зголемува крвниот притисок и ја забрзува работата на срцето. Јаболкото е природен лек со смирувачко дејство и се користи во многу природни терапии против нервозата и несоницата. Доволно е да се изеде едно јаболко пред спиење.
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Kонсумирањето едно јаболко дневно ја подобрува работата на белите дробови, истакнуваат англиските истражувачи. Според тврдењето на научниците од медицинското училиште при болницата „Сент Џорџ“ во Лондон, земањето на најмалку пет јаболка неделно ја подобрува работата на белите дробови. Тие истакнуваат дека ова овошје содржи високо ниво на антиоксидансот флавоноид познат како керцентин, кој помага во заштитата на белите дробови од штетното дејство на загадувачите на околината и чадот од цигарите, се вели во текстот објавен во списанието „Торакс“. Керцентинот исто така се наоѓа во лукот, чајот и во црното вино.

Истражувачите од 1979 година до денес ги проучувале диетите со јаболко и ја мереле работата на белите дробови кај 2.500 мажи на возраст помеѓу 45 и 59 години, кои живеат во Велс. По пет години, ја споредиле измерената способност на дишење на секој од нив и утврдиле позитивна врска меѓу функционирањето на белите дробови и бројот на јаболката внесени во текот на една недела кај Велшаните во средните години. По разгледувањето на другите фактори, како што се пушењето, телесната тежина и физичката активност, кои исто така влијаат врз дишењето, истражувачите ја откриле врската меѓу внесувањето јаболко и подобрувањето на работата на белите дробови. Оваа поврзаност е независна од внесувањето на витамините Е и Ц, па затоа тоа би можело да се објасни со присуството на други антиоксидансни состојки во јаболкото, какви што се флавоноидите, заклучиле истражувачите од болницата „Сент Џорџ“ во Лондон.
[/FONT]
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Две јаболка на ден



Јаболкатa и останатите продукти богати со растворливи влакна, попознати како пектин, многу помагаат во намалувањето на холестеролот. Француските истражувачи набљудувале група средовечни здрави мажи и жени во чија вообичаена исхрана додавале две до три јаболки дневно во текот на еден месец. Резултатите биле дека ЛДЛ холестеролот се намалил кај 80 % на пациентите, а кај половина од нив повеќе од 10%. Исто така, дошло до зголемување на корисниот ХДЛ холестерол. Интересно е дека јаболките покажале подобар ефект кај жените, кај една од нив холестреолот се намалил дури за 30 отсто.

Научниците ја испитувале масата богата со растителни влакна која останува по правењето сок од јаболки. Од оваа маса направиле колачи кои им биле давани три пати дневно на мажи со зголемен холестерол. Кај 26 мажи со многу висок холестерол кои јаделе по три вакви колачи дневно, наместо обични колачи кои им ги давале на контролната група, холестеролот се намалил за просечно 7 отсто. Секој колач содржел 15 грама влакна, количина која ја содржат 4 до 5 јаболки. Повеќето стручњаци сметаат дека пектинот е многу важна супстанца во процесот на намалување на холестеролот, иако и останатите состојки на јаболките имаат удел во тоа.
[/FONT][/FONT]
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.180
Поени од реакции
34.389
Јаболкото, а не кофеинот, е поефикасно за утринско будење.
 

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Последниве 8 години од 365 денови во годината барем во 95% од деновите сум изел по едно јаболко и можам да би препорачам на сите да јадете ич не се досадни и зелените и црвените и жолтите -)
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
Acid напиша:
Јаболкото, а не кофеинот, е поефикасно за утринско будење.
Тачно. Плус ти го освежува здивот. Мразам кога ќе видам некој со мастика в уста уште од 6 сатот сабајле. Црвено јаболче (секако после миењето заби) и свиркај си.:coffee:
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Nitu eden den bez jabolko

Edno jabolko dnevno spasuva od odenje na doktor-Glasi edna stara angliska pogovorka.
Jabolkoto ima pocesno mesto vo mnogu dieti bidejki osdzri golemo kolicestvo kalium, koj go pottiknuva mokrenjeto_Osven toa, se preporacuva i protiv infekcii.Jabokoto isto taka sodrzi i vitamin C koj go ima vo luspata, a kolicestvoto zavisi od sortata na jabolkoto.Jabolkite sto se cuvaat vo svetla povrsi nema da go izgubat vitaminot C, no gotvenjeto potpolno ili delumno go unistuva.

Nekoi ispituvanja ukazuvaat deka jabolkoto vlijae na metabolizmot na masnotiite.Se cini deka efektot e mnogu stran - se menuva metabolizmot na holesterolot vo crniot drob i pottiknuva izlacuvanje zolca.Toa e posledica na dejstvuvanjeto na prehranbenite vlakna koj si ima vo jabolkoto.

So konsumiranjeto na jabokoo se zabavuva apsorpcijata na masnotiite i sekerite posebno vo crevata, a toa ja pottiknuva aktivnosta na crebnite bakterii.Drugo korisno svojstvo na jabolkoto e toa sto dejsvuva na mikroflorata na crevata i ja regulira podviznosta na crevata.

Se preporacuva n aonie koi redovno stradaat od tegobi so varenjeto, osobeno na luge koi imaat grcevi zaradi kolitis (vospalenie na debeloto crevo)

Nekoi istrazuvaci i prepisuvaat na jabolkata odredena uloga vo prevencijata na rakot.Jabolkite treba da zazemaat pocesno mesto vo sekojdnevnoto meni.Ekspertite preporacuvaat sekogas da gi jademe so luspa.
 

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
21
Неам навика на сабајле да земам јаболко иако е многу убаво на сабајле да се земи-ем освежува здив ем е многу здраво!
Повеке би ме примамила бабана од колку јаболко! Навика!:toe:
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Ubava rabota e toa jabolkoto, i bananata ne e losa priti :wink:
Megutoa cudan rabota imam zaprimenteno koga jadam jabolko.Mi se otvara apetiti po edno izedeno jabolko.
Ova slucajno mi se iam sluceno ili navistina e od jabolkoto? Ima nekoj drug zaprimeteno nesto takvo?
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Povolnite svojstva na jabolkoto, kako i na sokot odamna im se poznati na lugeto_Osven sto jabolkoto e vkusno tOA e i isklucitelno zdravo.
Spored najnovite istrazuvanja za da se smeta za zdrav, sekoj covek treba da konsumitra barem 40kg jabolka godisno. No, dinamikata na modernoto ziveenje gi menuva nestata...
Odbirate jabolka, lupenje,cistenje...se e nekako slozeno i bara vreme.
Zatoa, jabolkoto konsumirajte go vo vid na 100% sok od jabolka popakticen i podostapen,a podednakvo zdrav i priroden. Vo odnos na vidot na sok , naucnicite vi preporacuvaat da odberete 100% kasest sok od jabolko koj ima pogolemo kolicestvo antioksidanti i fitonutrensiti.
Se na se, jabolkoviot kasest sok pretstavuva hrana so lekovito svojstvo.Fitonutriensite sto gi sodrzi ovozmozuvaat optimalna razmena na materiite vo kletkite i go optimiziraat covekoviot metabolizam.

Antioksidantite gi sprecuvaat kancerogenite efekti na slobodnite radikali.Flavonoidite vo kasestiot sok od jabolk sprecuva pojava na rak na belite drobovi, prostatata i debelo crevo.
Slobodnite radikalii mozat da gi ostetat sidovite na kletkata, kletocnite strukturi pa duri i genetskiot materijal vo nea.Antioksidantite go sprecuvaat toa.

Sokot od jabolko pomaga i podobro da diseme.
Istrazuvanjata pokazale deka lugeto koi redovno konzumiraat jabolka i kasest sok od jabolko go namaluvaat rizikot za pojava na trombovi udari i srcevi zaboluvanja za 40%
 
Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
неможам од сабајле да јадам јаболко ми го раскопува желудникот и одма ми се јаде се :nesum: јадам јаболки најмногу ги сакам црвените месести шти искачаат на есен не јадам секакви а и знам дека јаболкото е добро и за одржување на линијата
 

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
убаво е јаболкото обично го јадам во 6 попладне кога фаќа вечера и глад приметив кога јадам јаболко помалку ми се јаде, прочитав некаде дека јаболкото има влакна кои во желудникот набубруваат и така дава чувство на ситост, вистина помалку се осеќам гладна и нормално спречува и гојазност затоа и во сите диети го препорачуваат,

цела година јадам по две јаболки и приемтив сум поотпорна на вируси, помалку ми се расипуваат забите, косата помалку ми паѓа итн доста подобрувања приметив.
 

faraon

БОГ
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.397
Поени од реакции
21.952
Не јадам јаболко..едноставно не ми се допага..
 

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Jabolkoto e mnogu zdravo ,no i mnogu apetit otvara ....:pipi:

да ама ако се изедат две јаболки не, тоа после некое време се осеќаш испразнет бидејќи ја вари хранта има пектин во јаболкото затоа но барем пола саат не се осеќаш гладен јас дури и саат..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom