FILM CLUB (КРУГ 5) (197. Perfect Blue: 22.04-05.05.2024)

G

grande-juve

Гостин
Таман му беше време за реприза, подзаборавен, и да видам дали ќе ги задржи ѕвездите 5.. одличен избор.

Филмов е праен според роман некој, Хичкок му имал фрлено око дури и у преговори бил, али Французов го претркал.. според легендата, за само неколку часа :D
 
G

grande-juve

Гостин
Помина и екстерно, си заслужил!

Уфф.. напнато до даска, бајаги сум го заборавил што беше одлично во случајов, еден од малкуте филмови што така ме држел константно од заплетот(кога почна полека да пишти експрес лонецот, негде по 20тина минути), па се до крајот(кога експлодира и експрес лонец и се').

Мора да му се симне капа на режисеров Клузо. Направил филм на ниво на Мастерот, и до даска исцеди по мене неизвесност, напнатост и хорор. И тоа не со покажување на конкретни работи, туку преку тоа што очекуваме ние да го видиме, самите да си го креираме ужасот.
Исто, негов многу важен избор, што го заприметив негде на половина, немаше никаква музика (освен на воведните кредити), и тоа ептен одговараше за зголемување на цела атмосфера.

Ај да ги набројам моментите, поточно "бранови", каде што бев целосно внесен... СПОЈЛЕРИ!!

Првиот, кога двеве женски стигнаа во гратчето и спремаа терен, доаѓањево на Мишел, убиството, пренесувањето на телото назад покрај толку сведоци, и на крај порибување на базенот со мртовец.. Успеаа со планот, може да се земе воздух.
И добро е што се зеде воздух зашто доаѓа шок и пресврт, вториот бран, базенот испразнет, го нема мртовецот.. е ај сеа. Ај што го нема па и оделото кое го носеше им стигнува испрано, како и други индикации дека е жив (Кристин кога влага во хотелската соба и се отвора полека вратата со огледало.. уфф).
А Никол кога му рече на детективов дека никогаш нема да го најде, се потсетив или ми текна пак одново, дека она е заедно со Мишел и целта е Кристин.. али не ми сметаше и не ми намали од ефектот.
Напротив, последниот бран што следеше беше тотално внесување и уживање. Кога Кристин остана сама и се разбуди, звуците, запалената сијалица и писмото, и на крај црешата на тортата, мртовецот се издига.. ауу каква сцена! Кристин кога се гушеше како и ја да осетив гушење. Хорор на највисоко ниво, не се мрднав.

Значи феноменално возење за мене и тешко е повеќе да се бара.

Ама тоа не е се! Детенцево вика ја видел Кристин. Ај сеа теории, дали Кристин се договорила со детективов да изглуми за да ги фати на дело двајцава? Ама па овој нели и го провери пулсот... е сеа дали уште беше жива па ја остави да умре, зашто баш и се глеа дека уште дише, или па глумицава не додржала да земе воздух, не ми се разјасни тоа.
Дали детево лаже дека е жива(ама испадна дека не лаже за Мишел). Детективов делуеше ко да знае што се случува и дојде баш кога овие самите се разоткрија.. Некако ко да биле договорени со Кристин али само тоа со пулсот ме буни малку.

Инаку детективов у пензија 100 посто е инспирација за Колумбо :D.

А оцената си остануе, 9,5/10 :cuc:
 
Последно уредено од модератор:

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
8.843
Поени од реакции
24.276
Малце каснам, али како викаат better late than never.
Life is Beautiful е одличен филм, со повеќето од членовите се сложувам тука. Филм кој клише реченицата "гледај на светлата страна во животот" ја доловува одлично во филмот. Филмот е поделен во два дела, но и во двата дела главниот лик е константен и покрај условите во кои се наоѓа не се променува. Покажано е како човек гледа кога се му иде од рака во животот (во првиот дел на филмот ја има жената од неговиот живот, имаат прекрасно дете, куќа и семеен бизнис), но исто така е покажано како еден човек гледа на животот кога е оставен на милост и немилост и се наоѓа на работот на преживување.
Не се согласувам со тоа дека ликот глумел дворски шут или циркузант, едноставно тоа го праеше за да го одвлече вниманието на син му додека не најде решение како да го извади токму него од таа ситуација. Најпрвин пробува тоа да го направи преку човекот со којшто имал некаков однос пред војната, но кога сваќа дека токму таков човек него го гледа како нешто помалку тогаш што да очекува од другите. Токму тогаш сваќа дека само самиот на себе може да си помогне и тоа го прави, кога го крие син му и се маскира за да ја најде жена му.
Дури и во смрта, човекот чекори кон неа со крената глава и насмевка на лицето како што беше и цел негов живот.

bp7.gif

Оценка од мене: 10/10.

Иначе @Zlatikevichius It's good to be back, почнав да ги гледам и филмовите од минатата година кадешто прекинав. До сега ги изгледав Rebecca и Good bye, Lenin!. Нема да дадам мислење за нив, зашто од дамна им поминала нивната дискусија туку само ќе дадам оценка да ги заведеш кога ќе имаш време дека ми се изгледани и оценети.
Rebecca - 7.5/10
Good bye, Lenin! - 8/10
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.505
Поени од реакции
33.664
9ka od mene. :(

Ocena minus oti go probiv mnogu rano. Onaka duri, opusten, uzivav, i random misla. Pregolem hint bese slaboto srce celo vreme niz filmot.

Drugo se sovrseno. Kakov horror covece. U hodnikot koga se razbudi mi se naeze sekoe vlaknence, kamerata uf... i sekako kadata...

:shook:

E sega golem plus mi bese otvoreniot kraj. Me vrati vo celoto vozenje i dzabe mi bese probivanjeto. Predobra atmosfera. Triler na nivo. Napnatost. Neskrotlivost. Skoro podobar od site na Hitchcock.

And guys... dont be diabolique.:misticen:
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.627
Ејј многу ми личеше оваа на Моли од Шерлок. Срцка.

Ама ја рашлапа, хаха


Хах, јаки последни 10 минути, иако не бев доволно концентриран поради брадавиците на актеркава. (овде па, ми личи на Сандра Булок)
Иначе мех, 6/10
Филмот ми беше досаден. Се дешава тоа што се дешава. Мистерија е а не чувствувам ништо, ни напет ни страв... освен кога се деси да го нема телото во базенот.
Тогаш ме заинтересира. Но актериве никако па не успеаа да продолжат да ми задржат вниманието. Не се дешаваа интересни работи (а и не се дешаваа работи што требаше да се дешаваат), нема интересни дијалози, туку имаш ова:
- I don't know how you can grade papers now. By mistake I just wrote complete nonsense.
- Well, erase it.
- I don't have an eraser.
- Here (gives her an eraser).

Знам дека филмот не е направен за дијалози и глума, ама хоророт кај мене не го предизвика како што тоа го направија Психо и Птици на пример.
Не знам, на Хичкок филмовите обично не ми се досадни. Добро што бил инспирација и успеал да ги тргне многуте работи што на овој му фалеа.
А и не очекував многу повеќе од предлог на @Хоуп сепак повеќето филмови што ми ги предложила а и се у нејзин ТОП 5, 10 штотијазнам, не ми прават мерак.
 

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.555
Поени од реакции
52.347
Зошто пишува хорор? :D
Што знам, јас не се осеќав како да гледам хорор. Ај пред се друго да пишам дека не сум по волку стари црно-бели филмови и ги одбегнувам. Така да може тоа да има влијание врз моето мислење за филмот.

Горе-доле се согласувам со мислењето на @Anon. Филмот е добар, ама не ми беше нешто wow. Не ме заинтересира нешто посебно се до моментот кога го испразнија базенот. На почетокот ок едноставна приказна. Се договараат швалерката и жената да го убијат мажот, прават добар план, го извршуваат. Сцените на моменти ми беа малку досадни. Тоа што ми даваше надеж е дека ваљда ќе има некој твист кој ќе ми го направи интересен филмот (не читав ништо претходно, како што препорача @Хоуп). И дојде сцената кога се празни базенот кога нормално ме заинтересира што се случува уствари. Тогаш почнав да го гледам филмот на друг начин и пробував да откријам сам кој се крие зад тоа што се случува. И тука освен интересни моменти со оделото, сликата и слично, пак некако целата приказна не ми беше претставена доволно интересно. Се до последните сцени кои ми беа одлични и кога конечно осетив некои мали хорор елементи кои ги чекав скоро два саати. Сцената кога станува од кадата и реакцијата на Кристин ми беа супер и на некој начин го извадија филмот.

Е сега да кажам како размислував после исчезнувањето на телото. Грешката ми беше што од почеток одев со претпоставка дека стварно е мртов. Пробав да ги поврзам сите вработени во школото, ама кај маживе не можев да најдам мотив за да го тргаат телото и да ги прават сите тие работи. Ми останаа Кристин и Никол, а Кристин не можев да ја претставам како лик кој би можел да манипулира така, плус не најдов мотив за тоа, па остана Никол. И кога си го вратив филмот сфатив дека уште од почетокот она беше таа која го направи цел план и форсираше да биде извршен, а и по пресвртот не покажуваше баш страв од тоа што се случува. Па така бев убеден дека она е некако вмешана, ама си мислев дека го прави тоа за да ја убие и Кристин, па она сама некако да наследи се.

На крајот ми се свиѓа тоа што оставија отворено за интерпретација со детето. Јас мислам дека не лаже и дека најверојатно беше договорено се со детективот. Сепак он кога беше кај неа знаеше веќе што точно се случува па ваљда не би ја оставил така знаејќи ја нејзината здравствена состојба.
Само 7ца од мене, претпоставувам заради тоа што го пишав на почетокот на постот. Верувам дека повеќе ќе ми се свиѓаше доколку истиов филм беше направен последниве 20 години :D
 

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.412
Поени од реакции
42.670
Eве ме и мене назад официјално. :D


Го изгледав La vita e bella, да не навлегувам многу бидејќи веќе има преку 25 рецензии за него, само ќе кажам дека на крај можеби најлош потег излезе што Дора се качи на возот. Прво, не беше заедно со мажот и синот (што претпоставувам и беше целта), а второ Гвидо умре обидувајќи се да ја најде неа. Да беа сами со Џошуа можеби и тој ќе излезеше жив од кампот. Како и да е, супер филмче, Гвидо е лик и пол, секоја чест за позитивната енергија и за тоа како успеа да го заштити син му во тие тешки услови.

8.5/10 од мене.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.627
Зошто пишува хорор? :D
Што знам, јас не се осеќав како да гледам хорор.
Само да не добиеме лекција "hurr durr хорор не се само jump-scares, крвишта, чудовишта итн."
Го кажа хоророт @grande-juve го знам и го разбирам тој хорор ама не го почувствував.
 
G

grande-juve

Гостин
ја севкупно го сместувам во Thriller/Mystery/Suspense, али последниот дел како што и кажав, последните 20тина мин или колку беа се класичен хорор
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.424
Поени од реакции
9.330
Јас воопшто не ни помислив на тоа хорор затоа што не е ни хорор, ваљда поради атмосферата е пишан ко таков. Мене ми е трилер :P Не го гледајте како стандард хорор па да очекувате нешто што нема па да се разочарувате.

После ќе го репризирам и ќе ве прочитам (демек да не се спојлерисувам сега :D ) само оцените ви ги гледав и нешто ситно читнав...

Знаев точно на кој каков ќе му биде, барем за тие што ве знам, за вот само се изненадив што му се свиѓал, за другите погодив и оцена... И тоа ми е најинтересно во клубов, што има од крајност во крајност различни вкусови. И затоа е толку интересно и опстојува исто енергично ко првиот пат. Да беа сите 10ки, ќе си изнаставевме лајкови ќе напишевме три реда "немам што да кажам сите сте кажале, се согласувам со сите"

Супер, цело време дремам тука не можам да дочекам сите да го изгледаат. :ROFLMAO:
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Не сум секогаш фан на отворен крај за интерпретации од проста причина што сакам да ја знам вистината. А и обично тоа се тактики за да се збори за филмот долго потоа. Во случајов не ми сметаше воопшто, напротив, го засили ефектот.

Филмов целосно може да се разгледува преку религиозна, христијанска матрица (дури и името Кристина е семантички полно) во која жената е ангел жртва (дури на неколку пати ја потенцираа нејзината асексуалност), а прељубниците манипулатори (ѓаволи). Правдата е задоволена физички со тоа што детективот ги разоткрива буквално фаќајќи ги на дело, а нејзината присутност и по смртта (преку зборовите на детето, не навлегувајќи дали се вистинити или не) и духовно.

Во последните 10 минути режисерот создава атмосфера во која потполно се идентификувате со ликот, а тоа е чиста генијалност. Последните 10 минути од филмов вредат, да не претерам ама можеби многу повеќе од сите филмови снимени во последниве години.

Мистерии ко од романите на Агата Кристи ми се врвно задоволство отсекогаш, штета што во модерната книжевна и филмска уметност веќе нема такви врвни остварувања. Les Diaboliques ќе им прави друштво на Witness for the prosecution, Deal M for Murder, Vertigo, 12 Angry Men со чиста 10-ка.
 
W

wicked_1

Гостин
Генијален.

Има причина зошто е сметан за доста влијателен, од првиот кадар веќе знаеш каква атмосфера ќе следи и дека ќе има огромен заплет.

Многу веројатно е и да се точни муабетите дека филмов бил презентиран на сценаристите на Хичкок пред да ги пишат Vertigo и Psycho, што само по себе е револуционен момент на жанрот, зачеток.

Се гледаат огромните сличности, иако не е Psycho, ама е тука некаде со Vertigo - може дури и подобар.

Егзекуцијата од почеток до крај со хорор кулминација е едноставно неверојатна.
Апсолутно ремек дело на Клузо.

9/10
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.515
Аха, црнобел трилер, што може повеќе да се посака од ова. Не знам дали има поголем фан од мене на црнобелите трилери и воопшто филмови од тоа време 1930-1970. Значи перфекција, од почеток до крај. Чудно, викам дека сум фан на вакви филмови а овој не го знаев, минус за мене дека не сум го знаел, и сега плус за мене дека го гледав.:icon_lol:

Јас лично иако сум изгледал полно вакви филмови овојпат не знаев што би можел да е крајот, а нели тоа е очекувано кај големите фанови на вакви жанрови, од многу гледање веќе знаеме што е што ама ете дури откако таа љубовницата "избега" при крајот ми се разјасни, пред тоа очекував некој од тие професорите да е вмешан. Одличен филм стварно, тој хорор завршеток малку ми сметаше ама добро, не го расипа целосниот впечаток.

Крајот ме потсети на Prisoners, и таму нели е оставено вака за фантазери ко мене да си прават филм каков би сакале да е крајот.
Ај еве првата 10ка од мене тука во клубов нека е за филмов. :icon_lol:
 
Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
За жал на тие шо сакат да читат повеќе, не ми е у план да пишувам мн :D
Филмот мислев на второ гледање нема да ми биде толку добар, знаејки како завршува, ама освен шо го немаше тој шок момент на крајот, се друго ми беше со позасилено чувство на уживање од првиот пат. Знаел или не како завршува, крајот не може да те остави рамнодушен, атмосферата која е постигната е неверојатна.
Верувам дека директорката навистина умре, лаже малиот дека ја видел :D никој да не биде убиен во филмот на две такви совршено испланирани убиства, би било штета... :icon_mrgr:
9/10
 

Kajgana Shop

На врв Bottom