Охрид ги губи туристите од кои преживува

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Јас сум стар охриганец иако не живеам во Охрид ви кажав нема професионализам неможе бе блажи да даваш под концесија на наркодилери и бараби. Што знаат тие од туризам!? Иначе Охрид е само една рефлексија од целава ни наша држава. Функционира ли нешто како што треба во Македонија па сега Охрид да е имун или исклучок!?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.271
Како тоа странските туристи не ги знаат цените? Менито и ценовникот е ист, безразлика дали гостинот е наш или странец. Разликата е што нашиот турист сака да јаде и пие во најелитните кафичи, да се чекира на фб и после да кука на форум дека било скапо и Охриѓани не чинеле.
Кога бев помала и кога со родителите ќе одевме на одмор во Грција, си знаевме колку ни е буџетот и што можеме да си дозволиме. Ќе поминевме покрај рестораните и пицериите, ќе ги видевме цените и ќе си седневме на гиро. Пошо тоа можевме да си го дозволиме. И никогаш не сме рекле дека Грција е скапо. Исто и Охрид, имате кафичи и ресторани за секој џеб. Ако ти е скапо во рестораните во центар, бујрум имаш ресторани во стара чаршија, имаш лесковачка, имаш сендвичари, гиро...Ама не, мора да седнете во Куба на кафе, на ручек во Далга и после е скапо. Епа скапо е.
Не можам да ти опишам каква мирна атмосфера е во рестораните за време на вечера кога вечераат странски туристи ( од 19-22 часот ) и каква е после 22 часот, кога се спремни нашите госпожи да излезат на вечера ( цезар салата и бело вино ). Па цел ресторан ечи, девојко та девојко. Имав случај пред неколку години, на две маси една до друга седнати пар од Холандија, со најелитно вино на маса и предјадење и јадење, и до нив седнува 5 члено семејство од Скопје, ми нарачува 2 пици и ваѓа дволитарска Кока Кола од ранец и ми вика дај чаши. Јас се запрепастив.
Денес еве, најтазе случка, во најголемата гужва, 9 и пол часот, се чекаат редици за маса, седнуваат 4 члено семејство на најголемата маса во ресторанот и нарачуваат јадење во вкупна вредност од 220 денари. И ете, тоа е културата на нашите туристи.
И настрана тие муабети Охрид да го немаше езерото ќе беше ништо. И Кочани да имаше езеро сите ќе одевме таму ама нема.
Тро појќе претеруваш.
Јас живеев и работев во Охрид од 1988 до 1995 година.
Охрид е сиротињско место за одмор за странски туристи. Најмногу идат организирани со автобуси и авиони, постари годишта преку туристички организации. Од таму му е платено се од смештај до прошетките и излетите, и нема да потроши повеќе од 100 евра за тие 10 дена настрана од платеното. Сосема вообичаено е да првиот ден во хотел си порача шише вино, и секој ден од него си пие по една чаша уз ручек со негово име запишано на шишето, кое келнер секој ден му го носи и враќа. Во охрид не идат богати холанѓени ни богати германци ни богати руси. Иди работничка класа, студенти и пензионери. Ниска средна класа која тука наоѓа ефтин одмор. То што си видела “најелитно вино“ да пијат и јадат предјадења и јадења и тоа ти се врежа длабоко во сеќавањето е знак дека такви случаеви се мнооогу ретки. “најелитна риба“ да не јадеа. и најелитен леб? Тоа треба да е сосема нормална појава во еден ресторан а ти го опишуваш небаре крлаицата Елизабета ви закажа крштевка на внуче во ресторанот со придружба на камерен оркестар на виенската симфонија. Имате ли во ресторанот вински келнер? Посебен келнер кој ќе дегустира вино и ќе му препорачува на секој гостин уз неговото јадење некое вино? Освен смедеревка и тга за југ, уз предјело може ли кај вас да се порача вермут од торино, или мадера боал, дали ако порачам на пример Лоренско вино, ќе ми го донесете младо, предходно доведено на 14 степени? знаеш ли воопшто да послужиш едно “најелитно вино“, дали имате плетени кошнички за постари црни вина? дали имате посебни чаши за “најелитни“ вина ете пример во каква чаша служите бело алзашко вино, или чаша за бел бордо..... Може ли чоек да бира кај вас “најелитни вина“ (VDQS) имате ли “најелитни“ медок од Сант Џулиен, или Поуил луше од Макон, имате ли природен шампањ, можете ли на “најелитните“ гости да му понудите тивко созреан а не шампањизиран ле меснил? дали на винската листа ви се сортирани “најелитните“ вина по потекло па можам да видам и одберам уз риба некое орвието од Умбрија или евентуално ако немате - кортес од Пиемонт, или вина од Сардинија (олиена, малвасиа ди калиари, гиро..) па на следна страна швајцарски вина, па рајнски па португалски...
Дали освен црна пипер, вегета, ловор и босилок, можете да ми го зачините јадењето со кориандер, шафран, матичњак...
Основата на кујнта во еден ресторан се сосевите, не ми се верува дека имате во понуда повеќе од 4-5 соса и толку ако има, па сигурно би ме гледала подзината кога би ти порачал Сос бордуел е ла моел, или Зингара сос или диабле, московски сос, лионски, чаркутер, сос од порто вино, аурора сос, чиври сос, млетачки сос, соубис, , фојот.... јас би редел и редел а ти би одмавнувала со глава зачудена...
Твоите елитни странски гости кои пиеа “најелитни“ вина сигурно не мезеа уз предјело јајца од препелица со срцевина од палми или салата од опашки од ракови на индиски начин, ни касолети на јапонски начин, ни за супа можеа да добијат колберт супа, или супа со 4 филеа, или лонгчампс котаж.... јајца сигурно спремате не на повеќе од 4-5 начини, така да мајербер јајце на око или јајце на око на савојски начин нема ништо да му значи на твојот готвач во ресторанот со “најелитни“ вина, али сигурен сум дека имате пастрмка и освен пржена дали би можел да порачам пастрмки на гренболшки начин или на хусарски или собадеми или на маконски начин, млинарски пастрмки вокулшски, пастрмка во павлака.... или ете крап ако ви е поедноставно саски крап (со павлака и темно пиво) ... ил неемате такво нешто...

Можам мдо утре да дикутирам со тебе за квалитетна кујна и што се немате за да бидете цел на елитни гости кои ја ценат гастрономијата.


И на крај, “најелитно“ вино не се цени по тоа колку му го наплаќате на гостите, на некој можеш и обична темјаника да му ја наплатиш 50 евра но тоа нема да ја направи темјаниката “најелитно“ вино. Најелитно вино е кога келнерот ќе ми донесе на прописен начин од прописен склад (дали фрижидер ддали визба дали остоено на собна температура) порачаното вино кое има свое име, презиме, потекло, година, историја, точна боја, арома, буке, слаткост, сувост... во за него предвидена чаша, ми даде голтка да го пробам и ако сум задоволен ќе го купам, ако не ќе го врати и ми донесе друго.
(Можам да замислам шо би му се случило на некој гостин ако ви врати “најелитно“ вино ако сте му послужиле на погрешна температура, или ако при несоодветно чување го променило својот карактер. Што би му рекла на гост - наш обичен македонски , ако вино од 3000 денари ти го врати со забелешка и ти рече да му отвориш друго ?
“ЌЕ ГО ПИЕШ И ОРО ЌЕ ИГРАШ ДА НЕ ГО ВИКАМ СЕГА ГАЗДАТА ОТИ Е МНОГУ НЕЗГОДЕН КО ЌЕ СЕ ИЗНЕРВИРА“
 
Член од
7 април 2014
Мислења
28
Поени од реакции
68
Flix
Па штом седнале четворица и нарачале јадење во вредност од 220 денари, не ќе се работи за елитен ресторан. Или сите се замислуваат елитни? Во такви места пицата не е 200 денари. Затоа ми се чини дека се работи за просечно кафанче кое се замислува дека е нешто што ни оддалеку не е.
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
И јас студирав Скопје реално скопјани парле правеа со студентски туризам ајде да го наречам. Плаќавме за стан во кисела вода 50 квадрати од 70 та год зграда и мебелот исто руина 230 еур. Е сега веќе и ск не одат толку студенти истиот стан ни за 100 неможе да го издаде. Значи сакам да потенцирам без разлика дали е ох или ск секој кој ќе проба на туѓа мака да профитира го јаде на крај. Веќе видоа младите нема аир и од факултет и си одат странство и ск ќе почнат да шетаат по автобуска да нудат станови нема да има студенти за 2-3 год[DOUBLEPOST=1406538539][/DOUBLEPOST]
Тро појќе претеруваш.
Јас живеев и работев во Охрид од 1988 до 1995 година.
Охрид е сиротињско место за одмор за странски туристи. Најмногу идат организирани со автобуси и авиони, постари годишта преку туристички организации. Од таму му е платено се од смештај до прошетките и излетите, и нема да потроши повеќе од 100 евра за тие 10 дена настрана од платеното. Сосема вообичаено е да првиот ден во хотел си порача шише вино, и секој ден од него си пие по една чаша уз ручек со негово име запишано на шишето, кое келнер секој ден му го носи и враќа. Во охрид не идат богати холанѓени ни богати германци ни богати руси. Иди работничка класа, студенти и пензионери. Ниска средна класа која тука наоѓа ефтин одмор. То што си видела “најелитно вино“ да пијат и јадат предјадења и јадења и тоа ти се врежа длабоко во сеќавањето е знак дека такви случаеви се мнооогу ретки. “најелитна риба“ да не јадеа. и најелитен леб? Тоа треба да е сосема нормална појава во еден ресторан а ти го опишуваш небаре крлаицата Елизабета ви закажа крштевка на внуче во ресторанот со придружба на камерен оркестар на виенската симфонија. Имате ли во ресторанот вински келнер? Посебен келнер кој ќе дегустира вино и ќе му препорачува на секој гостин уз неговото јадење некое вино? Освен смедеревка и тга за југ, уз предјело може ли кај вас да се порача вермут од торино, или мадера боал, дали ако порачам на пример Лоренско вино, ќе ми го донесете младо, предходно доведено на 14 степени? знаеш ли воопшто да послужиш едно “најелитно вино“, дали имате плетени кошнички за постари црни вина? дали имате посебни чаши за “најелитни“ вина ете пример во каква чаша служите бело алзашко вино, или чаша за бел бордо..... Може ли чоек да бира кај вас “најелитни вина“ (VDQS) имате ли “најелитни“ медок од Сант Џулиен, или Поуил луше од Макон, имате ли природен шампањ, можете ли на “најелитните“ гости да му понудите тивко созреан а не шампањизиран ле меснил? дали на винската листа ви се сортирани “најелитните“ вина по потекло па можам да видам и одберам уз риба некое орвието од Умбрија или евентуално ако немате - кортес од Пиемонт, или вина од Сардинија (олиена, малвасиа ди калиари, гиро..) па на следна страна швајцарски вина, па рајнски па португалски...
Дали освен црна пипер, вегета, ловор и босилок, можете да ми го зачините јадењето со кориандер, шафран, матичњак...
Основата на кујнта во еден ресторан се сосевите, не ми се верува дека имате во понуда повеќе од 4-5 соса и толку ако има, па сигурно би ме гледала подзината кога би ти порачал Сос бордуел е ла моел, или Зингара сос или диабле, московски сос, лионски, чаркутер, сос од порто вино, аурора сос, чиври сос, млетачки сос, соубис, , фојот.... јас би редел и редел а ти би одмавнувала со глава зачудена...
Твоите елитни странски гости кои пиеа “најелитни“ вина сигурно не мезеа уз предјело јајца од препелица со срцевина од палми или салата од опашки од ракови на индиски начин, ни касолети на јапонски начин, ни за супа можеа да добијат колберт супа, или супа со 4 филеа, или лонгчампс котаж.... јајца сигурно спремате не на повеќе од 4-5 начини, така да мајербер јајце на око или јајце на око на савојски начин нема ништо да му значи на твојот готвач во ресторанот со “најелитни“ вина, али сигурен сум дека имате пастрмка и освен пржена дали би можел да порачам пастрмки на гренболшки начин или на хусарски или собадеми или на маконски начин, млинарски пастрмки вокулшски, пастрмка во павлака.... или ете крап ако ви е поедноставно саски крап (со павлака и темно пиво) ... ил неемате такво нешто...

Можам мдо утре да дикутирам со тебе за квалитетна кујна и што се немате за да бидете цел на елитни гости кои ја ценат гастрономијата.


И на крај, “најелитно“ вино не се цени по тоа колку му го наплаќате на гостите, на некој можеш и обична темјаника да му ја наплатиш 50 евра но тоа нема да ја направи темјаниката “најелитно“ вино. Најелитно вино е кога келнерот ќе ми донесе на прописен начин од прописен склад (дали фрижидер ддали визба дали остоено на собна температура) порачаното вино кое има свое име, презиме, потекло, година, историја, точна боја, арома, буке, слаткост, сувост... во за него предвидена чаша, ми даде голтка да го пробам и ако сум задоволен ќе го купам, ако не ќе го врати и ми донесе друго.
(Можам да замислам шо би му се случило на некој гостин ако ви врати “најелитно“ вино ако сте му послужиле на погрешна температура, или ако при несоодветно чување го променило својот карактер. Што би му рекла на гост - наш обичен македонски , ако вино од 3000 денари ти го врати со забелешка и ти рече да му отвориш друго ?
“ЌЕ ГО ПИЕШ И ОРО ЌЕ ИГРАШ ДА НЕ ГО ВИКАМ СЕГА ГАЗДАТА ОТИ Е МНОГУ НЕЗГОДЕН КО ЌЕ СЕ ИЗНЕРВИРА“
Друже да не ги субвенционира владата тие холанѓаните нема да се појават. Од буџет пола аранжман им го плаќаат тие се социјални случаи
 

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Каква сорта на туристи се овие ?





:pos::pos:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.271
Каква сорта на туристи се овие ?





:pos::pos:
каква плажа такви и туристи, на првата слика, плажата не е песочна, на тие метар два фатени на фотографијата се гледаат отпадоци, треви и мислам скршени керамиди, на втората жената седи до колена во тиња.
Ова е на некое вештачко езеро сликано?? некоја акумулација за наводнување?
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Flix
Па штом седнале четворица и нарачале јадење во вредност од 220 денари, не ќе се работи за елитен ресторан. Или сите се замислуваат елитни? Во такви места пицата не е 200 денари. Затоа ми се чини дека се работи за просечно кафанче кое се замислува дека е нешто што ни оддалеку не е.
Да тука си во право, затоа што ако е елитен само минерланата вода ќе е 200 денари :)

Како и да е после постот на Лет 3 немам друга реплика, потполно е во право.
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
Мене секогаш ми е правило кога одам негде прв пат да оставам помалку пари за да ја видам услугата што ја нудат и дали ги спроведуваат на дело муабетите „овој ми направи 200 денари сметка кој ги ебе“. И сеедно ми е дали е рандом продавничка, семкарница, кафана, кафуле и сите модификации на наброениве. Едноставно добар угостител знае добро да се однесува со своите гости што решиле да ги “фрлат нивните бедни 100 денари“ баш таму.

Ако земам предвид дека голем дел од македонските туристи кои јадат “елитна храна“ и пијат “елитно вино“ башкиш не оставаат затоа што знаат дека со нивната напумпана го подмириле тоа. Најтазе пример за “елитно“ расфрлување: „Цеца - 02 август, конопој и четири влезници со СТОБИ ВИНО - 100 евра“.
За разлика од нив обични гости на некоја глупа цифра на сметка - 70, 170, 280 оставаат по 20,30,40 денари бакшиш. Џабе им ги тинтрате ташаците мислејќи дека ќе остават плус пари затоа што ми е многу пати проверено од многу луѓе што работат професии во македонската услужна дејност.
 
Последно уредено:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.923
Поени од реакции
12.414
Бравос @Let 3 што одвои време да ни се пофалиш со твоето знаење околу вината, начинот на нивно послужување. Кул.
За разлика од тебе јас работам во 2014 година и ако твојата последна посета на Охрид била во 95та година работите се променале и врска си немаат со напишаното. Ете баш заради приказни како твоите се ваѓа муабет дека Холанѓаните во Охрид не чинат, дека биле најниска класа и студенти. Како бе не чинат, какви глупости се тоа дека едно вино го пиеле цел одмор? Еве дојди пред било кој ресторан во 19 часот кога почнува вечерата ќе видиш. Нарачуваат салати, главно јадење и десерт. 50% нарачуваат вино. Ретко кога цехот им е под 1500 денари, тоа се 25 евра минимум од маса. И еве 7 дена да се на одмор 7*25 тоа се минимум 175 евра потрошени само за вечера. Може Бовинот за тебе не е елитно вино ама за 99% посто од Македонците е. И Бовин се троши исклучиво на странци, а не на наши. Пошо ретко кој од нашите порачува вино, било какво. Немој да ме сфатите погрешно, јас случајот со двете фамилии не го напишав како навреда, и ниту сме избркале некој заради мала сметка ниту сме му пререкле нешо. Ама треба да се има свест, ако ти е скапо менито, бујрум, на други места. Мене би ми било срам да седнам во ресторан и да држам маса за 200 денари. Тоа е тоа што го зборам цело време, дека чаламот кај нас е голем, ќе седнам кај што немам пари ама ќе се чекирам на фб за да ме видат. Јас немам пари Скопје да седам во стан и седам во студентски. Значи испружи си ја чергата колку што ти се долги нозете.
И пак почнувате со стариот муабет. @Kallista кој го организира настапот на Цеца бе, Охриѓани? Е ај да не ти се крева притисокот од ова.
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
Бравос @Let 3 што одвои време да ни се пофалиш со твоето знаење околу вината, начинот на нивно послужување. Кул.
За разлика од тебе јас работам во 2014 година и ако твојата последна посета на Охрид била во 95та година работите се променале и врска си немаат со напишаното. Ете баш заради приказни како твоите се ваѓа муабет дека Холанѓаните во Охрид не чинат, дека биле најниска класа и студенти. Како бе не чинат, какви глупости се тоа дека едно вино го пиеле цел одмор? Еве дојди пред било кој ресторан во 19 часот кога почнува вечерата ќе видиш. Нарачуваат салати, главно јадење и десерт. 50% нарачуваат вино. Ретко кога цехот им е под 1500 денари, тоа се 25 евра минимум од маса. И еве 7 дена да се на одмор 7*25 тоа се минимум 175 евра потрошени само за вечера. Може Бовинот за тебе не е елитно вино ама за 99% посто од Македонците е. И Бовин се троши исклучиво на странци, а не на наши. Пошо ретко кој од нашите порачува вино, било какво. Немој да ме сфатите погрешно, јас случајот со двете фамилии не го напишав како навреда, и ниту сме избркале некој заради мала сметка ниту сме му пререкле нешо. Ама треба да се има свест, ако ти е скапо менито, бујрум, на други места. Мене би ми било срам да седнам во ресторан и да држам маса за 200 денари. Тоа е тоа што го зборам цело време, дека чаламот кај нас е голем, ќе седнам кај што немам пари ама ќе се чекирам на фб за да ме видат. Јас немам пари Скопје да седам во стан и седам во студентски. Значи испружи си ја чергата колку што ти се долги нозете.
И пак почнувате со стариот муабет. @Kallista кој го организира настапот на Цеца бе, Охриѓани? Е ај да не ти се крева притисокот од ова.
Затоа реков дека сегде каде што седнувам правам мала сметка за да ги проверам муабетите од типот
Мене би ми било срам да седнам во ресторан и да држам маса за 200 денари.
Ете затоа на криво те гледа келнерот, а јас нема да го посетувам повеќе тоа место и кога имам 50 евра во новчаник. Толку едноставно е. Еве ти рандом ситуација во Скопје. Влагам во ново отворена продавница за здрава исхрана и купувам интегрални колачи за 50 денари. Човекот ме услужи како да сум му оставила 1000 денари промет. Наредните денови, месеци, здравје и години ќе купувам од таму во многу поголем износ, јас, блиска фамилија, познати итн. Така се води бизнис, а за туризам и „елитно“ вино Стоби што се шитка за 800 денари нагоре е скапо, а не елитно.

Охриѓани се научени на цигански туризам - цените за странци ги наплаќа на домашни туристи. :facepalm:
Јас не знам вие келнерите во Охрид за колку дневница работите, ама во Скопје дневницата во кафичите се движи 400 - 500 денари. И тие 200 денари што ги пцуете дека некој ви ги оставил, односно ви држел маса е затоа што човекот ги сработил 4 часа во денот, ете затоа.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.923
Поени од реакции
12.414
Затоа реков дека сегде каде што седнувам правам мала сметка за да ги проверам муабетите од типот

Ете затоа на криво те гледа келнерот, а јас нема да го посетувам повеќе тоа место и кога имам 50 евра во новчаник. Толку едноставно е. Еве ти рандом ситуација во Скопје. Влагам во ново отворена продавница за здрава исхрана и купувам интегрални колачи за 50 денари. Човекот ме услужи како да сум му оставила 1000 денари промет. Наредните денови, месеци, здравје и години ќе купувам од таму во многу поголем износ, јас, блиска фамилија, познати итн. Така се води бизнис, а за туризам и „елитно“ вино Стоби што се шитка за 800 денари нагоре е скапо, а не елитно.

Охриѓани се научени на цигански туризам - цените за странци ги наплаќа на домашни туристи. :facepalm:
Јас не знам вие келнерите во Охрид за колку дневница работите, ама во Скопје дневницата во кафичите се движи 400 - 500 денари. И тие 200 денари што ги пцуете дека некој ви ги оставил, односно ви држел маса е затоа што човекот ги сработил 4 часа во денот, ете затоа.
А во Тренд келнерот не ве гледа накриво кога му нарачувате само обична вода и еспресо? Нее, само ние Охриѓани сме тие, единствени, некултурни. Јас не им искоментирав вчера ништо, нити ги услужив нешто помалце од останатите гости, ама мое право е да коментирам, реков и пак ќе речам, за тие 70 денари што ќе ги потрошам на еспресо во Тренд, ќе одам на друго место и ќе пијам нескафе. Толку е едноставно.
Ај за болдот те молам објасни се, не те сфаќам. Едно мени за наши, едно за странци? И кај стоби се наплаќа 800 денари жити се?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.271
Бравос @Let 3 што одвои време да ни се пофалиш со твоето знаење околу вината, начинот на нивно послужување. Кул.
За разлика од тебе јас работам во 2014 година и ако твојата последна посета на Охрид била во 95та година работите се променале и врска си немаат со напишаното. Ете баш заради приказни како твоите се ваѓа муабет дека Холанѓаните во Охрид не чинат, дека биле најниска класа и студенти. Како бе не чинат, какви глупости се тоа дека едно вино го пиеле цел одмор? Еве дојди пред било кој ресторан во 19 часот кога почнува вечерата ќе видиш. Нарачуваат салати, главно јадење и десерт. 50% нарачуваат вино. Ретко кога цехот им е под 1500 денари, тоа се 25 евра минимум од маса. И еве 7 дена да се на одмор 7*25 тоа се минимум 175 евра потрошени само за вечера. .
Охрид пропаѓа туристички. И то од година во година оди на полошо не на поарно, во 80-и и негде почеток на 90 сети (во период кој ти кажувам) беа златните времиња на охридскиот туризам. После тоа заедно со војната во Југославија, конфликт во Македонија, кризи во регионот.... го опадна максимално туризмот. Ова што ти сега го гледаш - е само дел од минатата слава на Охрид како туристичко место. Нешто за кое можеш да слушаш само прикаски и легенди. Охрид вриеше од домашни туристи во тоа време, за викенди и празници не можеше со кола да се пробиеш до градиште, со сати колони полека се влечкаа приквечер ко ќе гргнеше народ од плажи на кај градот. Имам возено со сати да стигнам до охрид полека во непрекината колона од возила.
Тоа беше туризам кога пензионерите идеа во мај па во јуни децата па јули и август фамилии па септембар пак постари и пензионери.по 6 месеци беше сезоната во охрид а сега се неполни 2.
Охрид ги губи туристите по своја вина. Нема менаџмент нема стратегија како муви без глави се секој се бори својот пансион да го наполни, се радува ако во соседниот ресторан се деси труење со храна или ако им се затнат клозетите и разлее фекалијата.
Во време за кое јас ти кажувам, вработените од музејот делеа плати само од пари оставени во стаклени и дрвени кутии покрај спомениците на културата. Имаше внатре долари, марки, гулдени динари... ќе ги собереа ќе ги сменеа и делеа вишоци и плаќаа сметки со нив.
Точно е дека Бовин е за некого елитно вино, во некоја коперација елитно е и крали марко во пластика и месни нарезак, то е се до нивото. Нивото на Охрид е нискобуџетно туристичко место. Не може да опстане од туризам, самите Охриѓани тоа го признаваат, нема туристи, нема промет. Па ПивоФест во Прилеп ќе направи поголем промет во овие 2 недели од колку Охрид за цела сезона.
Вам прво ви треба добар менаџмент и добар маркетинг. Без тоа туризмот ви е на исчекување дал некој ќе дојде.. како лотарија, ќе пополнам па можи ќе падне можи
Второ - ви треба едукација на жителите за туризам. Дали дошол со 1000 или 100 евра в џеп, тој дошол да ги потроши тие пари и се осети пријатно. И беспари да поминал низ Охрид само да прошета, треба да се осети добредојдено, да однесе и раскаже убави спомени и препораки за градот и луѓето. За вас турист кој од дома си направил сендвич или пие сок од продавница на плажа е равен на предавник! Толку имал толку можел, сепак нешто ќе плати али не мора ради то да се осеќа како да е криминалец.
Вие ги мрцварите гостите, од ко ќе влезе во град дур да излезе, се осеќа како да мора, како да ви е должен нешто. Мене лично ова ми се случи, овде го имам кажано ќе повторам, ми дојде приател кој живееше во Холандија со девојката Холанѓанка, и влеговме во сендвичара, јас на македонски порачав 2 тоста (за мене и жената) и ми наплатија 100 динари (2 по 50), после мене порача тој али на холандски прво ја прашваше девојката шо сака и како сака - 200 динари ги плати двата. Излезе и се чудеше на скапотијата, му реков, не зборај на странски во дуќан или ресторан - ќе те одерат. Ете како една случка од пред 25 години сеуште ви го рекламира градот и туризмот.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.923
Поени од реакции
12.414
Охрид пропаѓа туристички. И то од година во година оди на полошо не на поарно, во 80-и и негде почеток на 90 сети (во период кој ти кажувам) беа златните времиња на охридскиот туризам. После тоа заедно со војната во Југославија, конфликт во Македонија, кризи во регионот.... го опадна максимално туризмот. Ова што ти сега го гледаш - е само дел од минатата слава на Охрид како туристичко место. Нешто за кое можеш да слушаш само прикаски и легенди. Охрид вриеше од домашни туристи во тоа време, за викенди и празници не можеше со кола да се пробиеш до градиште, со сати колони полека се влечкаа приквечер ко ќе гргнеше народ од плажи на кај градот. Имам возено со сати да стигнам до охрид полека во непрекината колона од возила.
Тоа беше туризам кога пензионерите идеа во мај па во јуни децата па јули и август фамилии па септембар пак постари и пензионери.по 6 месеци беше сезоната во охрид а сега се неполни 2.
Охрид ги губи туристите по своја вина. Нема менаџмент нема стратегија како муви без глави се секој се бори својот пансион да го наполни, се радува ако во соседниот ресторан се деси труење со храна или ако им се затнат клозетите и разлее фекалијата.
Во време за кое јас ти кажувам, вработените од музејот делеа плати само од пари оставени во стаклени и дрвени кутии покрај спомениците на културата. Имаше внатре долари, марки, гулдени динари... ќе ги собереа ќе ги сменеа и делеа вишоци и плаќаа сметки со нив.
Точно е дека Бовин е за некого елитно вино, во некоја коперација елитно е и крали марко во пластика и месни нарезак, то е се до нивото. Нивото на Охрид е нискобуџетно туристичко место. Не може да опстане од туризам, самите Охриѓани тоа го признаваат, нема туристи, нема промет. Па ПивоФест во Прилеп ќе направи поголем промет во овие 2 недели од колку Охрид за цела сезона.
Вам прво ви треба добар менаџмент и добар маркетинг. Без тоа туризмот ви е на исчекување дал некој ќе дојде.. како лотарија, ќе пополнам па можи ќе падне можи
Второ - ви треба едукација на жителите за туризам. Дали дошол со 1000 или 100 евра в џеп, тој дошол да ги потроши тие пари и се осети пријатно. И беспари да поминал низ Охрид само да прошета, треба да се осети добредојдено, да однесе и раскаже убави спомени и препораки за градот и луѓето. За вас турист кој од дома си направил сендвич или пие сок од продавница на плажа е равен на предавник! Толку имал толку можел, сепак нешто ќе плати али не мора ради то да се осеќа како да е криминалец.
Вие ги мрцварите гостите, од ко ќе влезе во град дур да излезе, се осеќа како да мора, како да ви е должен нешто. Мене лично ова ми се случи, овде го имам кажано ќе повторам, ми дојде приател кој живееше во Холандија со девојката Холанѓанка, и влеговме во сендвичара, јас на македонски порачав 2 тоста (за мене и жената) и ми наплатија 100 динари (2 по 50), после мене порача тој али на холандски прво ја прашваше девојката шо сака и како сака - 200 динари ги плати двата. Излезе и се чудеше на скапотијата, му реков, не зборај на странски во дуќан или ресторан - ќе те одерат. Ете како една случка од пред 25 години сеуште ви го рекламира градот и туризмот.
Да, се согласувам до некаде, дека треба стратегија, дека треба нешто да се смени....Ама времињата кои ти ги кажуваш беа времња кога со мајка ми и татко ми одевме по 2 пати годишно на летување и еднаш на зимовање, а еве сега 5 години скоро ни еден одмор не сме истерале. Тоа беа времиња кога секој имаше, и јас паметам во недела поручек беа редици за враќање од Љубаништа и Трпејца. Ама Охрид ништо не доби од тие гужви. Реално да си правиме муабет, тоа беа туристи кои ќе се распостелеа на плажа со скара и со патлиџаните пиперките, половината беа сместени кај роднини пријатели....Мислете како сакате, сфатете ме како сакате, ама доста беше од такви "туристи". Тие не беа златни времиња, тоа беше хаос. Пошто Охрид освен гужва, не доби ништо.
И да, примитив е во Охрид да се инвестира и во друго поле освен во туризмот. Не може град од 50 000 жители да се издржува од туризам. Пошо градот пропаѓа бидејќи нема од што да се живее преку зима, колку само Охриѓани се иселени од градов, жално е.
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.334
Поени од реакции
27.892
Бравос @Let 3 што одвои време да ни се пофалиш со твоето знаење околу вината, начинот на нивно послужување. Кул.
За разлика од тебе јас работам во 2014 година и ако твојата последна посета на Охрид била во 95та година работите се променале и врска си немаат со напишаното. Ете баш заради приказни како твоите се ваѓа муабет дека Холанѓаните во Охрид не чинат, дека биле најниска класа и студенти. Како бе не чинат, какви глупости се тоа дека едно вино го пиеле цел одмор? Еве дојди пред било кој ресторан во 19 часот кога почнува вечерата ќе видиш. Нарачуваат салати, главно јадење и десерт. 50% нарачуваат вино. Ретко кога цехот им е под 1500 денари, тоа се 25 евра минимум од маса. И еве 7 дена да се на одмор 7*25 тоа се минимум 175 евра потрошени само за вечера. Може Бовинот за тебе не е елитно вино ама за 99% посто од Македонците е. И Бовин се троши исклучиво на странци, а не на наши. Пошо ретко кој од нашите порачува вино, било какво. Немој да ме сфатите погрешно, јас случајот со двете фамилии не го напишав како навреда, и ниту сме избркале некој заради мала сметка ниту сме му пререкле нешо. Ама треба да се има свест, ако ти е скапо менито, бујрум, на други места. Мене би ми било срам да седнам во ресторан и да држам маса за 200 денари. Тоа е тоа што го зборам цело време, дека чаламот кај нас е голем, ќе седнам кај што немам пари ама ќе се чекирам на фб за да ме видат. Јас немам пари Скопје да седам во стан и седам во студентски. Значи испружи си ја чергата колку што ти се долги нозете.
И пак почнувате со стариот муабет. @Kallista кој го организира настапот на Цеца бе, Охриѓани? Е ај да не ти се крева притисокот од ова.
Баш се погодив да бидам 4-5 дена у Охрид и вчера се вратив па ај да дискутираме за цени. У кадмо 250 денари ред бул, чисто информативно пакет од 4 лименки е 300 и нешто. На базен идам и седнуваме да јадеме у ресторанчето до базенот. На менито стои: Помфрит 60 денари, Помфрит со кечап и мајонез 80 денари.
У маркет нескафе лименка 120 денари истото у секоја можна бензиска и у Скопје е 90 денари. Возење со брод 600 денари и нагоре, тоа беше пред 10 години. Никој веќе не наплаќа туку профит вадат од пијачките на шанк.
Цигари шо у скопје се 110 у Охрид 135. Немој да ме јебеш жити све.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.271
Баш се погодив да бидам 4-5 дена у Охрид и вчера се вратив па ај да дискутираме за цени. У кадмо 250 денари ред бул, чисто информативно пакет од 4 лименки е 300 и нешто. На базен идам и седнуваме да јадеме у ресторанчето до базенот. На менито стои: Помфрит 60 денари, Помфрит со кечап и мајонез 80 денари.
У маркет нескафе лименка 120 денари истото у секоја можна бензиска и у Скопје е 90 денари. Возење со брод 600 денари и нагоре, тоа беше пред 10 години. Никој веќе не наплаќа туку профит вадат од пијачките на шанк.
Цигари шо у скопје се 110 у Охрид 135. Немој да ме јебеш жити све.
Не знам дали е мајтап али ми кажуваа дека ваучерите за мобилни на кои пиши 100 денари - ги продаваат за 150, а едно од децата пред година две на екскурзија во Охрид зеде лименка кока кола од продавница. Оригинално испечатената цена 25 денари со маркер пречкртана и напишано 30 денари
 

Kajgana Shop

На врв Bottom