“Муслиманскиот прогон на Христијаните во светот“ според Институтот Гејтстоун

Член од
30 август 2012
Мислења
15
Поени од реакции
2
Интересен е твојот пример, la linea. Во МК а и на Балканот ова е реткост. Надвор од МК вакви примери има колку сакаш и ќе ги има се' повеќе. Особено ако обата сопружника се „традиционални верници“ и секако, толерантни луѓе.

Практицирањето на религијата има степени, како и нивото на толеранција кон другите религии и пракси. Мене лично ми е ептен мило што имаш хармоничен брак. На многумина ваквите комбинации им изгледаат невозможни и, со некоја чудна исклучивост, небаре сакаат да им забранат на луѓето да живеат во вакви мешани бракови. А твојот син ќе си одлучи самиот. Ако ништо друго, ниту Христијаните ниту Муслиманите ќе ги гледа со омраза. Се согласувам, никој нема право тебе да ти налага како да го воспитуваш и дали и колку е возможно вакво воспитување. Стотици илјади примери покажуваат дека е возможно. Сосем друга работа е дали е тоа пожелно за секого и дали секој (па и слободоумниве атеисти на форумов) се во состојба да го прифатат тоа.

Сега ми текнува на Ленард Коен, канадскиот поет и музичар. Тој се изјаснува и како јудаист и како будист. Според него, можна е коегзистенција на овие два светогледа. Црно-белите слики за религиите и луѓето се својствени за оние кои не можат да ѕирнат подалеку од својот двор.

blagodaram.i pak ke povtoram a veruvam deka se slozuvas so mene:tolerancijata zafakja golem del od osnovata na hristijanstvoto,i nasiot bog e onoj koj sudi a ne lugjeto,bog na lugjeto im nalaga da bidat otvoreni prema drugite da nemaat predrasudi i da se sakaat megju sebe bez razlika kolku se razlicni.
--- надополнето: 8 септември 2012 во 00:39 ---
Митровден можеби и не е најсреќен избор за слава во твојот случај. Пробај со Св Никола, таман ќе може и сопругот да ја слави, и тоа како Неол Баба ако е сунит или Адр Баба ако е шиит.
ova seriozno?ako ne me zezas i ako e vistina fala ne sum znaela a ova e dosta korisna informacija.
--- надополнето: 8 септември 2012 во 00:42 ---
да, но религиозна логика:) не воопштено логика, без логика нема никаков напредок:)

знам, но скратена му е можноста за самостојно одлучување кога ќе порасне, нели, сега веќе не може да го врати во првобитна состојба, тоа ми беше муабетот.
ako izborot mu e hristijanskata religija nisto ne mu e skrateno zosto Stariot Zavet e prepoln so licnosti koi se osuneteni.a i od higienski i zdravstveni pricini veruvaj mi podobro mu e vaka.

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
ako izborot mu e hristijanskata religija nisto ne mu e skrateno zosto Stariot Zavet e prepoln so licnosti koi se osuneteni.a i od higienski i zdravstveni pricini veruvaj mi podobro mu e vaka.
скратен му е ИЗБОРОТ, што ако не сака да биде сунетисан?

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
blagodaram.i pak ke povtoram a veruvam deka se slozuvas so mene:tolerancijata zafakja golem del od osnovata na hristijanstvoto,i nasiot bog e onoj koj sudi a ne lugjeto,bog na lugjeto im nalaga da bidat otvoreni prema drugite da nemaat predrasudi i da se sakaat megju sebe bez razlika kolku se razlicni.
--- надополнето: 8 септември 2012 во 00:39 ---

ova seriozno?ako ne me zezas i ako e vistina fala ne sum znaela a ova e dosta korisna informacija.
--- надополнето: 8 септември 2012 во 00:42 ---

Ti si vistinska retkost vo praksa t.e vasiot brak, vo teorija Islamot go dozvoluva toa , ako ne si go znaela da go znaes.

Islamot veli birajtegi vasite soprugi od vasata vera, no dokolku nemozete da najdete barjte vernicki vo Knigata . A posto Hristijanite i Evreite se vernici vo knigata se sugerira na niv. Odkako ke gi zemete vasite soprugi predocetemija vistinata za religijata dajteim da citaat i da se obrazuvaat, a dokolku tie si ostanat na svoeto, dolzni ste da im obezbedite prostor kade sto tie ke ja izvrsuvaat svojata religija. ( se misli na svoja soba) . Okolu praksata na vasiot brak. Vo Islamot za da bides pripadnik na taa monoteisticka religija treba da veruvas vo nekoi podzakonski akti sto bi rekle. 1 Da veruvas deka Bog e Eden
2. Da veruvas vo Bozjite meleci ( angeli) sto mu sluzat isklucivo na boga i tie ne se sposobni da gresat.
.3Da Veruvas vo Bozjite knigi ( vo Kuranot se nabroeni 4 bozji Knigi za da bides monoteist treba da veruvas vistinata sto e napisana vo niv, toa se Tevratot ( Torata ; Stariot Zavet) Zebunot ( Davidovite zapisi), Indzilot ( Noviot Zavet) i kako posledna koja e vo isto vreme i svetovna i religiska Kuranot.
4.Da veruvas vo Bozjite pratenici , mesii, ( vo Kuranot po ime se spomnati 25 no pejgamberot vo nekoj negov govor rekol Bog ne ostavil nitu eden narod nitu edno pleme bez da mu isprati bozji covek da go vodi , mesija pratenik, isto taka rekol deka do negovoto doagjanje po zemjata odele 124000 bozji pratenici , izbranici koi imale mok da posreduvaat megu lugjeto i boga.
5 Da Veruvas vo Bozjata Sudbina ( se sto e loso i dobro na svetov doagja samo od boga , bog znae sto e najdobro)
6 Da veruvas vo Sudiniot Den Kijamet, (Armagedon, Apokalipska )

1 Adam I Ava se stvoreni od Eden Bog , tie veruvale vo eden Bog tie i bile muslimani, Nuh( Noe) naredbata za izgradba na brodot ja primil od eden Bog, potopot dosol od Eden Bog i toj bil musliman, Ibrahim a.s ( Avram) Od edniot Bog pobaral dete i na edniot Bog mu se zakolnal deka ke go zrtvuva istoto toa dete kako nagrada za poslusanata molba. Ismail a.s e podarog od edniot Bog na toa dete, zrtva Kurban prema edniot Bog od strana na Ibrahim a.s ( Avram) poradi koj sto muslimanite i den denes go praznuvaat Kurban Bajram. Kurban Bajram ne vlece Koreni od Muhamed nego vlece Koreni od tatkoto na site monoteisticki religii Islamo , Hristijanstvoto i Judizmot, Ismail a.s (Avram) Veruval vo edniot Bog toj e musliman, Ismail( Avram ) dobil naredba od edniot bog da mu ja izgradi prvata kukja bozja na zemjata, na mestoto kade sto angelot Gebrail ( gabriel) go iskopali izvorot Zem Zem za da go prehrani veteniot kurban kade sto Ibrahim i Ismail podocna ja Izgradile Kabata i ja oforimile Meka denesniot centar na Islamot. vo sustina sakam da kazam od prviot covek Adem i prviot pratenik se do posledniot Muhamed site bile muslimani site veruvale vo edniot Bog bez isklucok site 124000 vo megjuvreme i site bez isklucok imale svoja misija dadena od boga koja sto ja izvrsile.

2. Bozjite Meleci postojat cetiri Bozji Meleci koi sto se po poznati ili spomnati so ime i funkcija drugite bozji meleci (angeli ) samo Alah znae kolku se na broj a toa se. Mikail ( Mihail ) Gebrail ( Gabriel ) bozjiot glasnik ili vo Hristijanstvoto poznat kako svetiot Duh, Azrail onoj sto ja zema dushata, i Israfil onoj sto ke go najavi sudniot den. vo site religii bez isklucok se spomnuvaat ovie 4 angeli ; meleci, samo islamot vo sustina ja objasnuva nivnata zadaca.

3Tevratot . Zebunot , Indzilot i Kuranot nese nisto drugo samo bozij knigi so eden zbor sekoja naredna e update na prvata, za da bides musliman mora da veruvas vo site prethodni , pretoceni vo poslednata. Tuka muslimanite ja imaat mudrosta od site prethodni knigii, Kuranot zboruva za Musa a.s Mojsie poveke od bilo koja kniga, za Nuh a.s. poveke od bilo koja kniga, za Isa a.s Isus Kuranot zboruva poveke od samite Evangelija, Kuranot ima celo poglavje za Isusovata Majka Marija , a nitu edno evangelie nema takov opsiren opis za istata. Kuranot e posledniot no i prviot bozji zbor, Kuranot e i Tora i Indzil i Zebun ...

4.Da Veruvas vo Bozijte pratenici bez isklucok da veruvas vo nivnata relanost, da ja pocituvas nivnata mijsija zatoa sto tie bile pred tebe i napravile se sto Alah bog im rekol za nie denes da bideme muslimani, Adam ja zacnal covekovata Loza, Nuh go spsil covekovoto potomstvo, Avram ( Ibrahim) go pocustvuval Bozjoto Iskushnie, go izgradil bozjiot Hram Kabata i ja pronasol najlhranlivata voda na zemjinata topka Zem Zem, Musa a.s go spasil svojot narod od ropstvo, Isa a.s e zacnat bez tatko so voljata gospodova, i vozdignat kaj gospod se do momentot koga pak ke se vrati, Muhamed e pecat na pratenicitie i posledniot gospodov glasnik ja donesol poslednata Kniga koja ja govori vistinata se do sudniot den Kuranot.

Член од
30 август 2012
Мислења
15
Поени од реакции
2
Ti si vistinska retkost vo praksa t.e vasiot brak, vo teorija Islamot go dozvoluva toa , ako ne si go znaela da go znaes.

Islamot veli birajtegi vasite soprugi od vasata vera, no dokolku nemozete da najdete barjte vernicki vo Knigata . A posto Hristijanite i Evreite se vernici vo knigata se sugerira na niv. Odkako ke gi zemete vasite soprugi predocetemija vistinata za religijata dajteim da citaat i da se obrazuvaat, a dokolku tie si ostanat na svoeto, dolzni ste da im obezbedite prostor kade sto tie ke ja izvrsuvaat svojata religija. ( se misli na svoja soba) . Okolu praksata na vasiot brak. Vo Islamot za da bides pripadnik na taa monoteisticka religija treba da veruvas vo nekoi podzakonski akti sto bi rekle. 1 Da veruvas deka Bog e Eden
2. Da veruvas vo Bozjite meleci ( angeli) sto mu sluzat isklucivo na boga i tie ne se sposobni da gresat.
.3Da Veruvas vo Bozjite knigi ( vo Kuranot se nabroeni 4 bozji Knigi za da bides monoteist treba da veruvas vistinata sto e napisana vo niv, toa se Tevratot ( Torata ; Stariot Zavet) Zebunot ( Davidovite zapisi), Indzilot ( Noviot Zavet) i kako posledna koja e vo isto vreme i svetovna i religiska Kuranot.
4.Da veruvas vo Bozjite pratenici , mesii, ( vo Kuranot po ime se spomnati 25 no pejgamberot vo nekoj negov govor rekol Bog ne ostavil nitu eden narod nitu edno pleme bez da mu isprati bozji covek da go vodi , mesija pratenik, isto taka rekol deka do negovoto doagjanje po zemjata odele 124000 bozji pratenici , izbranici koi imale mok da posreduvaat megu lugjeto i boga.
5 Da Veruvas vo Bozjata Sudbina ( se sto e loso i dobro na svetov doagja samo od boga , bog znae sto e najdobro)
6 Da veruvas vo Sudiniot Den Kijamet, (Armagedon, Apokalipska )

1 Adam I Ava se stvoreni od Eden Bog , tie veruvale vo eden Bog tie i bile muslimani, Nuh( Noe) naredbata za izgradba na brodot ja primil od eden Bog, potopot dosol od Eden Bog i toj bil musliman, Ibrahim a.s ( Avram) Od edniot Bog pobaral dete i na edniot Bog mu se zakolnal deka ke go zrtvuva istoto toa dete kako nagrada za poslusanata molba. Ismail a.s e podarog od edniot Bog na toa dete, zrtva Kurban prema edniot Bog od strana na Ibrahim a.s ( Avram) poradi koj sto muslimanite i den denes go praznuvaat Kurban Bajram. Kurban Bajram ne vlece Koreni od Muhamed nego vlece Koreni od tatkoto na site monoteisticki religii Islamo , Hristijanstvoto i Judizmot, Ismail a.s (Avram) Veruval vo edniot Bog toj e musliman, Ismail( Avram ) dobil naredba od edniot bog da mu ja izgradi prvata kukja bozja na zemjata, na mestoto kade sto angelot Gebrail ( gabriel) go iskopali izvorot Zem Zem za da go prehrani veteniot kurban kade sto Ibrahim i Ismail podocna ja Izgradile Kabata i ja oforimile Meka denesniot centar na Islamot. vo sustina sakam da kazam od prviot covek Adem i prviot pratenik se do posledniot Muhamed site bile muslimani site veruvale vo edniot Bog bez isklucok site 124000 vo megjuvreme i site bez isklucok imale svoja misija dadena od boga koja sto ja izvrsile.

2. Bozjite Meleci postojat cetiri Bozji Meleci koi sto se po poznati ili spomnati so ime i funkcija drugite bozji meleci (angeli ) samo Alah znae kolku se na broj a toa se. Mikail ( Mihail ) Gebrail ( Gabriel ) bozjiot glasnik ili vo Hristijanstvoto poznat kako svetiot Duh, Azrail onoj sto ja zema dushata, i Israfil onoj sto ke go najavi sudniot den. vo site religii bez isklucok se spomnuvaat ovie 4 angeli ; meleci, samo islamot vo sustina ja objasnuva nivnata zadaca.

3Tevratot . Zebunot , Indzilot i Kuranot nese nisto drugo samo bozij knigi so eden zbor sekoja naredna e update na prvata, za da bides musliman mora da veruvas vo site prethodni , pretoceni vo poslednata. Tuka muslimanite ja imaat mudrosta od site prethodni knigii, Kuranot zboruva za Musa a.s Mojsie poveke od bilo koja kniga, za Nuh a.s. poveke od bilo koja kniga, za Isa a.s Isus Kuranot zboruva poveke od samite Evangelija, Kuranot ima celo poglavje za Isusovata Majka Marija , a nitu edno evangelie nema takov opsiren opis za istata. Kuranot e posledniot no i prviot bozji zbor, Kuranot e i Tora i Indzil i Zebun ...

4.Da Veruvas vo Bozijte pratenici bez isklucok da veruvas vo nivnata relanost, da ja pocituvas nivnata mijsija zatoa sto tie bile pred tebe i napravile se sto Alah bog im rekol za nie denes da bideme muslimani, Adam ja zacnal covekovata Loza, Nuh go spsil covekovoto potomstvo, Avram ( Ibrahim) go pocustvuval Bozjoto Iskushnie, go izgradil bozjiot Hram Kabata i ja pronasol najlhranlivata voda na zemjinata topka Zem Zem, Musa a.s go spasil svojot narod od ropstvo, Isa a.s e zacnat bez tatko so voljata gospodova, i vozdignat kaj gospod se do momentot koga pak ke se vrati, Muhamed e pecat na pratenicitie i posledniot gospodov glasnik ja donesol poslednata Kniga koja ja govori vistinata se do sudniot den Kuranot.

se slozuvam skoro so se osven so tretata tocka bidejki vo toa vreme koga postoel avram ne bila poznata religija so ime islam i zatoa ne moze da se kaze deka vo toa vreme toj bil musliman,e sega koga gi razgleduvame tie raboti (mislev koga pominalo dosta vreme)neminovno e da se priznae deka se se sovpagja,i ne moze da se porekne slicnosta megju religiite no i razlikata vo obicaite.znaci za vistinskite vernici edinstvenata razlika e vo obicaite,se razlikuva samo nacinot na praktikuvanje na religijata dodeka sustinata e ista. a za ova so sopruga od druga religija i jas znam deka e eden od najgolemite grevovi da ne i\mu dozvolis i da obezbedis se sto e potrebno na sopruznikot da si ja ppraktikuva svojata religija.
i bas mi e milo koga nekoj koj e dobro informiran zboruva za ovie raboti.
--- надополнето: 18 септември 2012 во 11:42 ---
скратен му е ИЗБОРОТ, што ако не сака да биде сунетисан?
e pa ako tvoeto dete nekogas fati voski i ti mu ja skratis kosata dali toa ke znaci deka mu ja kratis moznosta da izbere da bide metalec i toa zakoraven uste od mali godini i so site nisani?
ne me zezaj,preterano e ova,nikogas vo zivotot nema da ima problem so infekcii na polov organ i slicni gluposti,dokazano e deka onie koi imaat napraveno sunet mnogu retko skoro nikogas nemaat problem so mocni kanali i prostata i slicno.ova mozes da go sporedis so vakcina protiv sezonski grip.kako i da gledas mene ova mi izgleda ispravno

M

Muranyi

Гостин
Ismail( Avram ) dobil naredba od edniot bog da mu ja izgradi prvata kukja bozja na zemjata, na mestoto kade sto angelot Gebrail ( gabriel) go iskopali izvorot Zem Zem za da go prehrani veteniot kurban kade sto Ibrahim i Ismail podocna ja Izgradile Kabata i ja oforimile Meka denesniot centar na Islamot. vo sustina sakam da kazam od prviot covek Adem i prviot pratenik se do posledniot Muhamed site bile muslimani site veruvale vo edniot Bog bez isklucok site 124000 vo megjuvreme i site bez isklucok imale svoja misija dadena od boga koja sto ja izvrsile.
Во врска со Кабата,која според мене е идол на обожување кај Муслиманите иако им е тоа забрането,би сакал да ти постирам неколку слики и нема ништо да коментирам за да не помислиш дека те наведувам.Голем си и заклучи си сам.

Вакви објекти можеш да сретнеш низ цела Индија,тоа се всушност еден вид на храмови,идоли кои се изградени во чест на Господар Шива,еден од врховните божества во хиндуизмот каде тој таму се слави и обожува.
Покрај хиндуизмот,вакви објекти се среќаваат и кај Зороастријанизмот.Побарај си на нет,има доста материјал околу ова напишано.Еве да ти помогнам,пиши си на google Shiva Mandir и барај сличности со Кабата.И да,ќе наидеш на доста верски препукувања како и вообичаено.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
se slozuvam skoro so se osven so tretata tocka bidejki vo toa vreme koga postoel avram ne bila poznata religija so ime islam i zatoa ne moze da se kaze deka vo toa vreme toj bil musliman,e sega koga gi razgleduvame tie raboti (mislev koga pominalo dosta vreme)neminovno e da se priznae deka se se sovpagja,i ne moze da se porekne slicnosta megju religiite no i razlikata vo obicaite.znaci za vistinskite vernici edinstvenata razlika e vo obicaite,se razlikuva samo nacinot na praktikuvanje na religijata dodeka sustinata e ista. a za ova so sopruga od druga religija i jas znam deka e eden od najgolemite grevovi da ne i\mu dozvolis i da obezbedis se sto e potrebno na sopruznikot da si ja ppraktikuva svojata religija.
i bas mi e milo koga nekoj koj e dobro informiran zboruva za ovie raboti.
--- надополнето: 18 септември 2012 во 11:42 ---

e pa ako tvoeto dete nekogas fati voski i ti mu ja skratis kosata dali toa ke znaci deka mu ja kratis moznosta da izbere da bide metalec i toa zakoraven uste od mali godini i so site nisani?
ne me zezaj,preterano e ova,nikogas vo zivotot nema da ima problem so infekcii na polov organ i slicni gluposti,dokazano e deka onie koi imaat napraveno sunet mnogu retko skoro nikogas nemaat problem so mocni kanali i prostata i slicno.ova mozes da go sporedis so vakcina protiv sezonski grip.kako i da gledas mene ova mi izgleda ispravno

Nemav vreme a i mi se spiese detalo da gi razrabotam site slicnosti i site sprotivnosti. Da se zadrzam okolu tretata tocka. Vo vremeto na Avram ( Ibrahim spored Kuranot ) nese spomnuva koja godina ziveel, vo ponatamosniot tekst ke se sluzam so Avram za da ti bide pojasno , inaku za mene toj e Ibrahim a.s. Avram bil na stari godini se pretpostavuva deka toj ziveel vo generaciite posle potopot , ako se znae deka generaciite pred potopot ziveel ekstremno dolgo primer Nuh ili Noe zpored kuranot ziveel preku 800 godini a ako gi sledime i Kineskite dinasti mozeme da zaklucime deka pred 5000 do 10000 god zivotniot vek bil 30 godini pa nagore, Avram dosta dolgo nemal deca, i go zamolil Alah (Bog ) da mu dade porod deca , taa molitva ja upatuval dolgi godini a za vozvrat mu veril na Alah deka prvorodeniot sin ke go zrtvuva vo negovo ime, i bidnalo ko sto bidnalo Avram posle nekolku godini dobil sin so zenamu Hatidza , vremeto proagalo sinmu rastel, a Avram zaborav ili pocnal da zaborava na vetenoto, koga na son pocnal da mu se javuva melekot Gebrail ( Glasnikot, Svetiot Duh Gabriel) i da go potsetuva na ona sto mu go vetil na Boga . Ismail veke bil porasten dovolno za da znae samiot za sebe, taka edno sabajle Avram go zel Ismail i mu kazal deka toj e veten da bide zrtva na Boga deka toj e kurbanot sto mora da mu go dade na Boga, zemal noz, zemal prekrivka so koja mu gi prekril ocite na Ismail za da ne gleda i koga probal da mu ja presece glavata nozot nesecel, udril na kamen kamenot se prepolovil, pak se obidel na vratot pak nisto, koga vo toj moment od neboto melekot Gebrail na Avram mu simnuval Oven, i den denes vo taa cest Muslimanite go slavat Kurban Bajram, pri sto kolat kurban, vo cest na iskusenieto na Avram a vo ime na Alah pri sto Kurbanot se deli na tri ednakvi dela, za siromasni, za rodnini i za sebe. Koga sme kaj Avram pokasno Avram ima uste eden sin so zenamu Sara go dobiva sinmu Isak, denes postoi nekoja legenda koja sto veli od Isak poteknuvaat Evreite i site ponatamosni gospodovi pratenici se do Isa a,s Isus , a od lozata na Ismail poteknuvaat Arapite i posledniot gospodov pratenik Muhamed a.s.

Islamot kako religija go imenuval gospod vo Kuranot, za razlika od drugite religii koi sto se imenuvani po nivnite propovednici ili spored narodnoto svakanje, Islam vo prevod znaci veruvanje vo eden bog, pokornost prema eden bog, a Avram nesomneno veruval vo eden bog, i mu bil pokoren na nego, za Avram nepostoelo iskusenie na negovata vera Avram bil Musliman zatoa sto veruval vo eden bog.

Okolu sunetot samo ke naglasam deka site pratenici bez isklucok uste od Adama pa do Muhamed bile praveni Sunet, Isus bil praven Sunet. toa go govori i evangelieto.
--- надополнето: 18 септември 2012 во 18:59 ---
Во врска со Кабата,која според мене е идол на обожување кај Муслиманите иако им е тоа забрането,би сакал да ти постирам неколку слики и нема ништо да коментирам за да не помислиш дека те наведувам.Голем си и заклучи си сам.

Вакви објекти можеш да сретнеш низ цела Индија,тоа се всушност еден вид на храмови,идоли кои се изградени во чест на Господар Шива,еден од врховните божества во хиндуизмот каде тој таму се слави и обожува.
Покрај хиндуизмот,вакви објекти се среќаваат и кај Зороастријанизмот.Побарај си на нет,има доста материјал околу ова напишано.Еве да ти помогнам,пиши си на google Shiva Mandir и барај сличности со Кабата.И да,ќе наидеш на доста верски препукувања како и вообичаено.

Slicnosti ima sekade i sekakvi, jas iskreno veruvam deka site mudri licnosti na planetava sto ja gazele i oplemenuvale, moralo i mora da imaat nekakov kontakt so boga, moralo i moraat da imaat bozji blagoslov za toa. Okolu tvoite sliki sporeduvas oltari ili mini izdanija so edno velelpno izdane grandiozno kako sto e Kabata, koja sto niz vekovite bila rusena i razrusuvana i ponovo gradena, vo vremeto na Muhamed bila mnoguboski hram, idolopokonsko mesto.

Alah ja odredil Kabata da bide centarot na svetot za muslimanite, no neznaci deka nie ja obozavame nea ili na nea i se molime, koga pejgamberot ja primil prvata objava muslianitve vo prvite desetina godini centar na svetot ili mesto preka koe se molele bil Damask se vrtele prema dzamijata el Aksa vo Erusalim pokasno e dojdena druga objava koja gi upatuva muslimanite svoite glavi da gi svrtat prema Meka, vo opisot na predznacite na sudniot den koga so zemjata ke vladee prokonatiot, Evrejskiot lazen prorok, onoj ednookiot, Antihristot , Dedzal, edinstvenoto mesto na planetava kaj sto nema da ima vlast ke bide Meka, ne poradi toa sto lugeto ke go odvratat, Meka ke ja cuva bozja vojska, se do novoto pojavuvanje na Isa a.s koj ne slucajno ke se simne na vtoroto sveto mesto za Muslimanite kaj dzamija vo Damask nosen na kriljata na dva angeli, ke se simne, ke ubie svinja, ke go skrsi krstot i ke bide predvodnik na Muslimanite i na negoviot narod koj sto ke poveruva deka e samo covek, vo borba protiv Antihristot , Dedzalot koj ke ima vojska sostavena od Evrei. Toa se trite sveti mesta za Muslimanite Meka Damask I Erusalim Vo Meka se zapocna i se ke zavrsi, vo Erusalim Muhamed go pocna svojot pat kroz nebesite a vo Damask Isa ke se vrati

M

Muranyi

Гостин
Alah ja odredil Kabata da bide centarot na svetot za muslimanite, no neznaci deka nie ja obozavame nea ili na nea i se molime, koga pejgamberot ja primil prvata objava muslianitve vo prvite desetina godini centar na svetot ili mesto preka koe se molele bil Damask se vrtele prema dzamijata el Aksa vo Erusalim pokasno e dojdena druga objava koja gi upatuva muslimanite svoite glavi da gi svrtat prema Meka, vo opisot na predznacite na sudniot den koga so zemjata ke vladee prokonatiot, Evrejskiot lazen prorok, onoj ednookiot, Antihristot , Dedzal, edinstvenoto mesto na planetava kaj sto nema da ima vlast ke bide Meka, ne poradi toa sto lugeto ke go odvratat, Meka ke ja cuva bozja vojska, se do novoto pojavuvanje na Isa a.s koj ne slucajno ke se simne na vtoroto sveto mesto za Muslimanite kaj dzamija vo Damask nosen na kriljata na dva angeli, ke se simne, ke ubie svinja, ke go skrsi krstot i ke bide predvodnik na Muslimanite i na negoviot narod koj sto ke poveruva deka e samo covek, vo borba protiv Antihristot , Dedzalot koj ke ima vojska sostavena od Evrei. Toa se trite sveti mesta za Muslimanite Meka Damask I Erusalim Vo Meka se zapocna i se ke zavrsi, vo Erusalim Muhamed go pocna svojot pat kroz nebesite a vo Damask Isa ke se vrati
Остави сега пророштвата ваши,туку дали успеа да заклучиш нешто од сликите?Пази,Хиндуизмот е најмалку 3000 години постар од Исламот,ако не грешам.
Зошто би убивал Исус свињи,човече?На тоа ли се сведува вашата претстава за Бог:убиства на свињи,кршење крстови,војска составена од Евреи.Одлично сценарио за бизарен научнофантастичен филм.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Остави сега пророштвата ваши,туку дали успеа да заклучиш нешто од сликите?Пази,Хиндуизмот е најмалку 3000 години постар од Исламот,ако не грешам.
Зошто би убивал Исус свињи,човече?На тоа ли се сведува вашата претстава за Бог:убиства на свињи,кршење крстови,војска составена од Евреи.Одлично сценарио за бизарен научнофантастичен филм.
Islamot e od samiot postanok na svetot od prviot covek i prvata zena, od potopot od koj ne spasi Noe, Islamot e pokornost kon stvoritelot, koj sto ne e stvoren i e od sekogas i za sekogas, nitu rodil nekogo nitu toj e roden, nema potreba od nisto toj sam na sebe si e dovolen. Toa se narekuva Islam . Islamot ne uci da gi sledime upastvata na Kuranot, a Kuranot ni zboruva za prethodnite knigi za Indzilot za Tevratot za Zebunot, ni zboruva i za prethodnite pratenici, za Adem , za Nuh , za Ibrahim, za negovite sinoi, za Sulejman ( Solomon ) koj sto bil najbogat megu ednakvite, za Jakub koj sto bil najubav megu ednakvite, za Lut, za Musa (Mojsije ) za Davud, za Zul Karnejn koj sto uste vo damni vreminja gi spoi Istkot i Zapadot sozdade kralstvo megu Istokot i Zapadot, i im naredi na negovata vojska da duvaat vo oganot, so koj sto go istopi Bakarot, gi zarobi zlobnite Jedzuz i Medzus pod zemjata, za da zemjata ima malku mir a lugeto sloboda, za Isa, koj sto uste vo krosni govorese i ja branese svojata majka od kleveti, koj sto slepi lecese, mrtvi ozivuvase, i se toa so darbata na Boga, darbata na Isa bese vo negovata raka se sto ke fatese so rakata mozes da stori, taka i koga bese predaden od negoviot ucenik, Isa znaese deka ke bide predaden i koga negoviot ucenik dojda da vidi kaj e Isa , Isa samo mu pomina so rakata na Liceto i negoviot lik mu go dade , dojdoda Angelita i Isa go voznesoa vo Neboto, A Rimjanit drug ubija, zatoa sto tie gledaa Isa vo nego, a on velese sto pravite, cekajte, nesum jas, neznaat stopravat... Da parafiziram 124000 bozji pratenici imalo kroz istorijata na sekoe pleme , na sekoj narod na sekoe selce, bog mu pratil covek koj ke mu kaze koj mu e stvoritelot, nekoi potoa palele ognovi, drugi pagale vo transovi, treti ja slavaat mudrosta na Buda, a Buda go slavel Boga. Cudni se patistata gospodovi, ako toj saka da ja sogledame vistinata ke ja sogledame... Insalah nie da bideme edni od tie jas negledam nisto gresno vo slicnostite, nego za mene e toa kontinuitet na postoenje Eden e Bog i Bog sekogas isto govorel i na isto upatuval

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Sorry, ама тој филм не го глеате.
Знаеме, од недостаток на убави работи за тој гнасотилок од страна на педофилот очајно сакате да израмните некој кој има најчисто срце и најголема мудрост со некој што е дело на сатаната, убиец, педофил.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.850
Islamot e od samiot postanok na svetot
Почитувам автори кои го ценат времето на публиката и уште од првата реченица апсолутно му ја доловуваат суштината на текстот што следи, на потенцијалниот читач, кој треба да биде благодарен бидејќи ќе има две-три минути повеќе во животот, кои ќе ги заштеди не читајќи чисти будалаштини.

Realennn

COVEK
Член од
15 септември 2012
Мислења
53
Поени од реакции
11
Sorry, ама тој филм не го глеате.
Знаеме, од недостаток на убави работи за тој гнасотилок од страна на педофилот очајно сакате да израмните некој кој има најчисто срце и најголема мудрост со некој што е дело на сатаната, убиец, педофил.
Toa ke go napravi za da vi dokaze deka im poveruvavte na Rimjanite a ne nemu, mu poveruvavte na Rimohritijanstvoto koe go stvorija Rimjanite na Nikejskiot Sobor za svoi potrebi a narodto go izlazaa, i od eden Bog stvorija duri Trojca, site tie da rabotat vo Interes na niv, Isa ke se simne za da dokaze deka ne e Bog samo covek izbran od Boga, ke ja ubie svinjata da dokaze deka Alah vi ja zabranil zatoa sto e gnasna i gi jade sopstvenite gomna, ke go skrsi krstot zatoa sto vo negovo ime go idoliziravte krstot, ke otide prvin kaj Muslimanite kako edinstveni negovi sledbenici a posle ke go povika negoviot naro Hristijanite da go otfrlat laznotot Nikejsko Hristijanstvo i da se vratat na Indziliot da go zavrsi patot sto go pocna. Jas Isa go pocituvam poveke od tebe, no gi pocituvam i stie mudri sto gazele po planetava , Platon, Aristotel , Buda, Aleksandar , i site ratnici koi sto go branele svojot narod od nepravdi, Dzingis Kan

Kajgana Shop

На врв Bottom