Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
80 Стана сте дали сите се заинтересирани да го купат тоа чудо???вас ви треба многу моќност
во просек стави по 5кW oд стан.веќе сте на 400кW и повеќе.Постојат дизел мотори со оваа моќност што греат и произведуваат само што коштаат малку мрсно.Ако ве субвенционираат распрашај се можам да пробам да ви пратам нешто интересно за вас.Ама само ако има субвенции за Обновливи енергии.
Топлификација од тие 80 стана наплатува годишно околу 100 илјади евра. Така да тоа не е малку за да нема смисол таква инвестиција.
Само треба да најдам понуда и да ја предложам на станарите.

127176.jpg

Од новиот Спајдермен. Знам дека ке го апдејтираат сценариото за поново време ама повеќе ми се допаѓаше од рацете кога ги фрлаше мрежите.

Планирам да го гледам Mr. Nobody ама гледам дека има обична и extended верзија. Која да ја гледам?

Јас ја иам глеано само продужената верзија и сеа не знам дали има сврха да ја глеам обичната...а ме интересира дали поинаку ќе ја доживеам причата :)

Ајде и од мене. :) Инаку, водичот е закон, нешто на што би можел и филмскиот сектор на Гардијан да позавиди.

Замина зимата, а јас најдов некој момент слободно, па да си го одржам ветувањето (неколку страни наназад, каде има и инфо за тоа како се грејам, сега само на кратко)
Оваа зима дневната, кујната и трпезаријата се грееја исклучиво на инверторот. Конверторот немаше потреба да се вклучува, освен еднаш кога небевме 2-3 дена дома во тој најголемиот студ, па го пуштив саат-два за побрзо да се стопли. Најниска измерена температура оваа зима -16,5 степени. Кога беше тоа најладното, воопшто не го исклучував, навечер само ќе ја намалев температурата за одржување.
Вака изгледа потрошувачката на струја споредено со лани истиот период (КWh):
2011 2012
декември 923 726
јануари 1014 825
февруари 655 819
март 585 525
април 338 339

Значи некаде околу 8-10% помалку потрошена струја, а просториите потопли.
Имајте во предвид дека оваа зима беше поладна од минатата и дека оваа зима и купатилото го греев со конвертор од 1КW, паралелно со ел. радијатор во спална. Минатата беше само радијаторот.

Се кога ќе се сумира, презадоволен сум како се покажа инверторот за греење, дури и ги надмина моите очекувања (очекував дека во сред зима нема да може да постигне да загрее)

И Enter the Void wot што ми го препорача. Ме густа муча

Од овие само Legend of the Guardians го немам гледано, мислев дека не чини. Сега ми е ставен у watchlist.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom