Големи поплави, вондредна ситуација во Србија и Босна и делови на Хрватска

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.080
Поени од реакции
6.701
контактирав со босанци од повеќе градови,она што е кажано на тв не е ни х1000 како што кажа некој пред мене......мртвачниците се преполни со лешеви,а којзнае колку има луѓе што се удавиле и им нема трага,допрва ќе се бараат........овде телевизиите излегоа со некоја бројка од 50 тина загинати и тоа во босна и србија заедно,бројката надминува сигурно најмалку 2000 луѓе

им се заканува сериозна опасност од тешки заразни болести,некои веќе се јавиле

вистина е тоа за мините,мините испливаа и не се знае каде ќе најдат ново лежиште
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве една мапа от вчера каде има поплави и каде са тимовите.
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
579
Поени од реакции
831
Како да постапувате во случај на поплава


Во ек на незапамтените поплави кои го зафатија Балканот, неопходно е да се потсетиме на најважните мерки на внимание кои треба да ги имаме на ум во случај да се најдеме соочени со надоаѓачките води.
Најважното нешто во случај на поплава е да го заштитите сопствениот живот и животите на Вашите најмили. Во најголемиот дел од случаи, веројатно навремено ќе бидете евакуирани или сами ќе го напуштите загрозеното подрачје.
Ако сепак поплавата Ве затекне во Вашиот дом, важно е да се придржувате до следниве совети:

Носете гумени чизми и ракавици
  • Малите деца, трудниците и лицата со здравствени проблеми треба да ги избегнуваат поплавените подрачја до моментот додека поплавата не се повлече, и додека не се изврши темелно чистење на поплавените објекти.
  • Ако случајно проголтате од нечистата вода, која има голема веројатност да е контаминирана, веднаш консултирајте се со лекар.
При напуштање на Вашиот дом придржувајте се до следново:

  • Не приоѓајте до местата кои се несигурни
  • Не приоѓајте до водите кои подолго време стојат, тие се најголем извор на заразни болести.
  • Не приоѓајте ниту до местата на кои водата пребрзо протекува. Колку и да сте добар пливач, не ја потценувајте огромната моќ на водениот тек.
  • Дури и плитката вода која мирува може да биде опасна за малите деца.
  • Не очекувајте од возилата да Ве заштитат од надоаѓачките води
  • Доколку морате да излезете на место кое е поплавено, облечете непропустлива облека и користете стап за да проверите што има пред Вас во водата.
  • Исклучете ја струјата во целата куќа, како и доводот на гас доколку имате.
Покрај директната физичка опасност, поплавите носат потенцијална опасност од значително влошување на хигиенско-епидемолошките околсности и ширење на заразните болести, на кои најизложени се најосетливите групи на граѓани – децата, трудниците, хронично болните и старите лица.

Кои се опасностите од поплавата по Вашето здравје?

  • Поплавите носат ризик од заразни болести, бидејќи често се поврзани со прекин во снабдувањето со вода и повлекување на отпадни материи, како и со излевања на канализациите.
  • Оштетените водоводни и канализациски цевки ја зголемуваат можноста да се контаминира водата за пиење. Со загадената вода и храна се пренесуваат цревни и кожни заразни болести.
  • Се зголемува бројот на глодари и змии за време на поплавите, што представува дополнителен ризик за здравјето.
  • Големата стоечка водна површина овозможува размножување на комарците и другите инсекти кои се преносители на голем број заболувања.
  • За време и по природните катастрофи, голема е опасноста од повреди. Опасност се срушените електрични инсталации, електричните прилучоци потопени во вода, големите парчиња на скршено стакло и други материјали кои може да Ви нанесат повреди.
Што треба да преземете за време на поплавата за да ја намлите опасноста од заразни болести и повреди?

  • Водата за пиење може да биде загадена. Затоа, избегнувајте да пиете вода од славина, бунари или извори, додека истата не биде тестирана. До тогаш конзумирајте флаширана вода.
  • Доколку водата е само микробиолоши загадена, нејзиното вриење од најмалку 1 минута може да ги уништи бактериите. Но, доколку водата е загадена со хемикалии, провривањето не може да ја прочисти и таквата вода не смее да се користи.
  • Хигиенски неисправната вода не смее да се употребува ниту за перење садови, миење раце, лице, заби, правење мраз – со еден збор, за ништо што може да ја донесе во контакт со органите на човекот.
  • Јадете само конзервирана храна од тегли кои биле потполно затворени, а пред нивно отворање да се измијат внимателно со чиста вода.
  • Чувајте ја храната на високи, чисти и проветрени места.
  • Неопходно е оддржувањето на лична хигиена, посебно често миење на рацете со сапун (пред јадење, по користење на тоалет, по чистење на поплавниот отпад и по користење на предмети кои биле во контакт со поплавната вода). Посебно внимание да се обрне на чистотата на рацете кај децата и постарите лица.
  • Ако дојде до повредување, важно е да се знае дека отворените рани мораат да се исчистат и да се заштитат со фластер или завој, за да се спречи инфекција и контакт на раната со нечистата вода. Некогаш е потребен и додатен третман како што е вакцинирање со тетанус. Да се побара лекарска помош доколу се појави црвенило, оток или гноен исцедок на раната.
  • Лекарска помош задолжително да се побара во случај на појава на гадење, повраќање, малаксаност, диареја, зголемена температура.
Што после поплавата?
По повлекувањето на водата, неопходно е да се санираат подрачјата кои биле зафатени со водата.Држете се подалеку од соборените електрични водови, а нивната локација пријавете ја кај надлежните институции.Неопходен е преглед на електричните и плинските инсталации во домот од страна на стручни лица, пред воопшто да влезете во објектот.
  • Од комуналните претпријатија да се бара чистење и санација на канализациониот систем
  • Задолжително темелно чистење на ѕидовите и подовите на просториите во кои доспеала поплавната вода.
  • Да се фрлат загадените предмети и материјали кои не можат да се исчистат или дезинфицираат.
  • Алиштата и обувките, како и детските играчки да се исчистат и дезинфицираат.
  • Да се фрли сета храна која дошла во допир со поплавната вода.
  • Да се исчистат работните површини и приборот за храна
  • Да се избегнува возење автомобил во првите денови по полавата поради можни опасни оштетувања на патната мрежа.Се разбира, во секоја временска неприлика или природна катастрофа најважен е Вашиот живот и животот на Вашите најмили, како и здравјето на сите Вас. Преземете ги сите наведени совети и мерки во случај да се најдете затекнати среде поплава. Вашиот движен и недвижен имот, Вашите посеви и плодови – сето тоа може да биде предмет на осигурување и едноставна обнова со помош на осигурителната компанија. Спомените не можеме да Ви ги вратиме, но можеме да Ви помогнеме да не стравувате во случај на закана по сето она што го поседувате.
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.080
Поени од реакции
13.025
Како што читам засега само Македонија собрала 130 000 евра, 100 тона храна, 50 тона вода, 30 тона облека и има испратено многу војкса и полиција да помогнат во поплавените подрачја, а ќе се организираат и уште акции за помош викендов што следува. Повеќе од доволно направивме момци, мал народ ама големо срце. Се надевам ќе ни ја ценат човечноста :)
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
цела ден на ртс сателит имате емисија за поплавите, доста интересно е да се следи тоа, цела ден е кај мене пуштено на ртс, има интервјуа, вклучувања од градови, новости и слично. Вртете канал.
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
579
Поени од реакции
831
Ако е ова вистина,браво!
Kristijano Ronaldo donira 6,5 miliona evra Srbiji i Bosni za ugrožene od poplava!? (FOTO)
Svaka čast!
Ako je verovati stranim medijima, kao i društvenoj mreži Fejsbuk, konkretno na zvaničnoj FB strani manastira "Sveti Vasilije-manastir Ostrog", odakle smo to saznali, slavni fudbaler Kristijano Ronaldo doniraće 6.500.000 evra za Srbiju i Bosnu!
Uz reči da mu svaka čast i da je pokazao kakav je čovek i koliko srce ima, komentari na ovu vest su od toga da mu treba dati počasno državljanstvo, pa do onih "navijačkih":
Ako stvarno bude donirao 6.500.000 €, ja ću kao OGROMNI navijač BARCE svim srcem navijati za Real u finalu Lige Šampiona.


[DOUBLEPOST=1400596613][/DOUBLEPOST]Во меѓувреме толку од помошта од ЕУ :facepalm:
EU: Mnogo manje od milijarde za Srbiju
BRISEL - Uprkos jučerašnjoj najavi o milijardi evra pomoći iz evropskog fonda solidarnosti, Srbija teško može da računa na više od desetak miliona evra iz ovog fonda, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji.
Pometnju je izazvala evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva, koja je na podnevnom brifingu rekla novinarima da "Srbija može da se prijavi za pomoć iz fonda solidarnosti do iznosa od jedne milijarde evra" za rekonstrukciju i izgradnju nakon poplava.
"Komesarka se pogrešno izrazila, jer je pomenula ukupnu sumu koja se nalazi u fondu, a Srbija od toga može da dobije samo mali dio", rekao je Tanjugu funkcioner Evropske komisije koji je želio da ostane anoniman.

Svi su, međutim, podsjetili da je procedura za dobijanje bilo kakvog novca iz EU komplikovana i puna birokratskih prepreka.
 
Последно уредено:
Член од
15 јуни 2010
Мислења
67
Поени од реакции
61
Да не заборавим после, прво да се захвалим у име оних који ће добити помоћ .За оне што коментаришу да се не спомиње да је Македонија послала помоћ,зајебите тв ,први дан кад је почело на улици си могао да чујеш коментаре „еј више стигло из Македоније и Црне горе него из целе еу“ (и онда серија псовки карактеристичних за ово поднебље)

Шта да вам кажем, све то што видите преко тв па много горе изгледа уживо.Неко рече Вучић ни крив ни дужан ,није баш тако.Свашта се прича за број мртвих у Обреновцу .

Дунав долази, у Будимпешти је 3м преко нивоа Сава још није стигла шта ће бити не смем ни да помислим ова власт не зна где им је дупе а где глава .

Војске нема ,инжењерија не постоји ,камиони ,амфибије ,шатори, чизме ,лопате, понтони и све остало од војне опреме претопљено у Смедеревској железари како су то саветовали „пријатељи са запада „ Сад и џакови са песком недостају.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Според последните информации, Бугариja стави на разполагане до 300 MW/h струja на Србиja.
Во вториот конвоj са уште 75 тони минерална вода, лекарства, дезинфектанти,пелени за бебинja. Во готовност са медицински екипи да заминат за настрадалите региони за да се борат со потенциални инфекции.
http://bnr.bg/post/100410449/vicepremierat-bobeva-aktivno-pomagame-na-sarbia-ima-iskane-i-za-tok
http://novinite.bg/articles/70383/Balgariya-dostavya-avarijno-elenergiya-na-Sarbiya
 
Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Според последните информации, Бугариja стави на разполагане до 300 MW/h струja на Србиja.
Во вториот конвоj са уште 75 тони минерална вода, лекарства, дезинфектанти,пелени за бебинja. Во готовност са медицински екипи да заминат за настрадалите региони за да се борат со потенциални инфекции.
http://bnr.bg/post/100410449/vicepremierat-bobeva-aktivno-pomagame-na-sarbia-ima-iskane-i-za-tok
http://novinite.bg/articles/70383/Balgariya-dostavya-avarijno-elenergiya-na-Sarbiya
Ima li sansi da doplivaat odneseni mini od vodata duri do Crno more?
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ima li sansi da doplivaat odneseni mini od vodata duri do Crno more?
Сигурно има, но тоа повеке е проблем во моментот за хидроелектраната Железни врата,зашто мините можат да заседнат во неjните турбини. После тоа нема друга хидроелектрана и ке се излеат директно во Црно Море или на романскиот или бугарскиот брег.
Дунав веке прелева во Романиja, Бугариja изгради дополнително насипи во критичните места кои се знаат и се чекат високите води. Се тоа што го гледаме,мора да се излее преку Дунав.
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.363
Поени од реакции
28.123
Луѓе да ве замолам за огромна помош. Во сабота навивачката група Комити Скопје организира хуманитарна акција на фонтана од 12 до 17:00 часот. Проблем е што целата донација од црвен крст и од плоштад оди за Обреновац и Шабац. Не контактираа луѓе од Смедеревска Паланка и побараа голема помош од нас. Многу малку ги снабдуваат, а се во тешка ситуација. Имаат потреба од детска храна, конзервирана храна, облека, ќебиња, чизми, хигиена и сл. што може да помогне. Ве замолувам сите кој може да се приклучи и да донира нешто или да пренесе на пријатели. Се што ќе биде собрано ќе биде однесено со автобус.
 
Член од
21 мај 2014
Мислења
6
Поени од реакции
25
Ја сам се овде регистровао само да кажем једно велико ХВАЛА Македонском народу на све оно што сте урадили ових дана и на сву помоћ коју сте послали Србији, показали сте колико сте велики народ и пријатељски и братски Србима још једном велико хвала Србија памти <3
 

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.737
Поени од реакции
6.673
Ја сам се овде регистровао само да кажем једно велико ХВАЛА Македонском народу на све оно што сте урадили ових дана и на сву помоћ коју сте послали Србији, показали сте колико сте велики народ и пријатељски и братски Србима још једном велико хвала Србија памти <3
Знам дека е оff topic ама сепак....

 
Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Ако е ова точно онда СРАМОТА! Неам коментар....

Beogradski kafić izbacio makedonske spasioce "jer su bili prljavi" od spasavanja ljudi!
Grupa spasilaca iz Makedonije nije mogla da predahne i jede u jednom beogradskom kafiću, jer su bili previše prljavi!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom