Диети и слабеење

Член од
7 јули 2011
Мислења
133
Поени од реакции
31
dali ke moze nekoj so e poupaten da objasni dali natrenot bi mi stetel bidejki sum na dieta i vo kafe vo caj stavam natren dali bi mi nastetil nesto aj ako znae nekoj povekje okolu ova neka pise mislenje
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
dali ke moze nekoj so e poupaten da objasni dali natrenot bi mi stetel bidejki sum na dieta i vo kafe vo caj stavam natren dali bi mi nastetil nesto aj ako znae nekoj povekje okolu ova neka pise mislenje
По тоа што сум слушал, натренот е доста штетен.
Последно време препорачуваат Стевиа како природен засладувач, екстракт од растението Стевиа која наводно не содржи калории, јаглехидрати или масти, само што е малку поскапо
http://nutrivita.mk/stevia/shto-e-stevia
http://www.swanson.com.mk/екстракт-од-стевија-100-пакетчиња
Некои користат и кафен шеќер.
Еве како делува натренот и другите засладувачи(од порано дискусија на кајгана)

Конкретно кон Аспартамот, значи тој предизвикува многу сериозни проблеми, од губење на помнењето па до тумор на мозокот.

Како вештачки засладувачи најчесто се користат огромни органски молекули, кои имаат еден куп хирални места, како и слободни електронски парови, да не го тупам, се на се, се штетни, имаат својство да ги комплексираат како микро така и макро елементите.
Најчесто како засладувачи се користат: сахарин, цикламат, аспартам, некаде го класифицираат и олово(II) ацетат што е чиста глупост зашто соли на тешки метали не смејат да се користат никако во исхраната. (иако олово(II) ацетат има благ вкус, околу 3-4 пати е поблаг од шеќерот, тој е многу токсичен и предизвикува оловно труење)
Сите горе наведени засладувачи предизвикуваат рак на мочниот меур, проблеми со бубрезите, црниот дроб.
 
Последно уредено:
S

Stef Bachatero

Гостин
Correlation does not equal causation.
Ако е вештачко не значи дека е штетно,не видов едно истражување за твоите тврдења.
П.С сите истражувања правени на аспартам се правени на глувци,а дозата е како да пиеш 20 лименки кока кола лајт.

Sent from my ME173X using Tapatalk
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Correlation does not equal causation.
Ако е вештачко не значи дека е штетно,не видов едно истражување за твоите тврдења.
П.С сите истражувања правени на аспартам се правени на глувци,а дозата е како да пиеш 20 лименки кока кола лајт.

Sent from my ME173X using Tapatalk
Lack of evidence is not evidence.
Ако нема доказ дека е штетно не значи дека не е штетно.


Ако се водиме по педерски техники за дебати that is....
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Штетно е ако се преконзумира,кога ќе пиеш дневно по 20 лименки кока кола лајт тогаш сигурно ќе биде штетно...
Каква е таа заблуда:
Природното е здраво,се што е човечко направено е штетно.
Тогаш и од Вегетата да бегаме,бидејќи таа има МСГ...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
Мое е да му предочам на човекот што пишува за натренот/аспартамот. Негово е дали ќе го користи или не. Еве па читај ако не те мрзи

Постои сомневање дека аспартамот може да предизвика тумор на мозокот, мултипла склероза, хроничен замор, епилепсија, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, дијабет, метално заостанување, лимфом, дефекти на плодот, системски лупус, а во бременоста аспартамот може негативно да делува на плодот.
In 1985 Monsanto purchased G.D. Searle, the chemical company that held the patent to aspartame, the active ingredient in NutraSweet. Monsanto was apparently untroubled by aspartame's clouded past, including a 1980 FDA Board of Inquiry, comprised of three independent scientists, which confirmed that it "might induce brain tumors."
The FDA had actually banned aspartame based on this finding, only to have Searle Chairman Donald Rumsfeld (currently the Secretary of Defense) vow to "call in his markers," to get it approved.
Можеш да прочиташ и од што се состои аспартамот (аспартитна киселина, фенилаланин и метанол и како тие компоненти делуваат на нашето тело
ASPARTIC ACID (40% OF ASPARTAME)
Dr Russell L. Blaylock, a professor of Neurosurgery at the Medical University of Mississippi, recently published a book thoroughly detailing the damage that is caused by the ingestion of excessive aspartic acid from aspartame (with almost 500 scientific references to show how excess free excitatory amino acids such as aspartic acid and glutamic acid in our food supply are causing serious chronic neurological disorders and a myriad of other acute symptoms). Aspartate and glutamate act as neurotransmitters in the brain by facilitating the transmittion of information from neuron to neuron. The neural cell damage that can be caused by excessive aspartate and glutamate is why they are referred to as "excitotoxins." They "excite" or stimulate the neural cells to death.
The risk to infants, children, pregnant women, the elderly, and persons with certain chronic health problems from excitotoxins are great.
The exact mechanism of acute reactions to excess free glutamate and aspartate is currently being debated. As reported to the FDA, those reactions include:
Headaches/migraines, nausea, abdominal pains, fatigue (blocks sufficient glucose entry into brain), sleep problems, vision problems, anxiety attacks, depression, and asthma/chest tightness.
PHENYLALANINE (50% OF ASPARTAME)
Phenylalanine is an amino acid normally found in the brain. Persons with the genetic disorder, phenylketonuria (PKU) cannot metabolize phenylalanine. This leads to dangerously high levels of phenylalanine in the brain (sometimes lethal). It has been shown that ingesting aspartame, especially along with carbohydrates, can lead to excess levels of phenylalanine in the brain even in persons who do not have PKU.
It was shown that high blood phenylalanine can be concentrated in parts of the brain, and is especially dangerous for infants and fetuses.
Symptoms start out as memory loss and frequent headaches and needing more aspartame-sweetened drinks.
METHANOL (AKA WOOD ALCOHOL/POISON) (10% OF ASPARTAME)
Methanol/wood alcohol is a deadly poison. Some people may remember methanol as the poison that has caused some "skid row" alcoholics to end up blind or dead.
Methanol breaks down into formic acid and formaldehyde in the body. Formaldehyde is a deadly neurotoxin.
Symptoms from methanol poisoning include headaches, ear buzzing, dizziness, nausea, gastrointestinal disturbances, weakness, vertigo, chills, memory lapses, numbness and shooting pains in the extremities, behavioral disturbances, and neuritis. The most well known problems from methanol poisoning are vision problems including misty vision, progressive contraction of visual fields, blurring of vision, obscuration of vision, retinal damage, and blindness.
DIABETES
The American Diabetes Association (ADA) is actually recommending this chemical poison to persons with diabetes! According to research conducted by H.J. Roberts, a diabetes specialist, a member of the ADA, and an authority on artificial sweetners, aspartame:
1) leads to the precipitation of clinical diabetes,
2) causes poorer diabetic control in diabetics on insulin or oral drugs,
3) leads to the aggravation of diabetic complications such as retinopathy, cataracts, neuropathy and gastroparesis,
4) causes convulsions.
Авторот на книгата Prescription for Nutritional Healing, го класифицира аспартамот во хемиски отрови.
http://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/foodsecurity/aspartame.php
Тогаш и од Вегетата да бегаме,бидејќи таа има МСГ...
Сметаш дека вегетата е здрава? Прочитај што се содржи, како маргаринот е, плус сол даваат гратис за притисокот.

Секој адитив е отров, побрз или поспор. Некој не моеш да го избегнеш ама друг ако не мораш (како шеќерот), а постои основани сомневања или случаи, не ми е јасно зошто би го користел
 
Последно уредено:
S

Stef Bachatero

Гостин
Стефан, не знам дали читаш макар дел од она што се постира. Ја прочита старата тема од кајгана? Да ми простите туѓ засушен носен исцедок на тротоар нема испитувања дека е штетен па ај нека го проба.
Мое е да му предочам на човекот што пишува за натренот/аспартамот. Негово е дали ќе го користи или не. Но еве па читај ако не те мрзи


Можеш да прочиташ и од што се состои аспартамот (аспартитна киселина, фенилаланин и метанол и како тие компоненти делуваат на нашето тело

Авторот на книгата Prescription for Nutritional Healing, го класифицира аспартамот во хемиски отрови
http://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/foodsecurity/aspartame.php

Зарем сметаш дека вегетата е здрава? Прочитај што се содржи, како маргаринот е, плус сол даваат гратис за притисокот.

Секој адитив е отров, побрз или поспор. Некој не моеш да го избегнеш ама друг ако не мораш (како шеќерот), а постои основани сомневања или случаи, не ми е јасно зошто би го користел
Ти ги прочитав сите линкови и сите беа контрадикторни,особено од вториот линк кој го ставил од cancer.org линк за аспартамот,другите не се релаватни зашто тоа се размислувања не се истражувања.
Што вика линкот твој.
Studies in people
Most studies in people have not found that aspartame use is linked to an increased risk of cancer.

One early study suggested that an increased rate of brain tumors in the US during the 1980s might have been related to aspartame use. However, according to the National Cancer Institute (NCI), the increase in brain tumor rates actually began back in the early 1970s, well before aspartame was in use. And most of the increase was seen in people age 70 and older, a group that was not exposed to the highest doses of aspartame, which might also make this link less likely. Other studies have not found an increase in brain tumors related to aspartame use.

In the largest study of this issue, researchers from the NCI looked at cancer rates in more than 500,000 older adults. The study found that, compared to people who did not drink aspartame-containing beverages, those who did drink them did not have an increased risk of lymphomas, leukemias, or brain tumors.

What expert agencies say
Expert agencies in the United States and elsewhere that have evaluated aspartame have found it safe for use.

The Food and Drug Administration (FDA) regulates the use of aspartame and other artificial sweeteners in the United States. In 2007, the FDA stated:


  • Considering results from the large number of studies on aspartame's safety, including five previously conducted negative chronic carcinogenicity studies, a recently reported large epidemiology study with negative associations between the use of aspartame and the occurrence of tumors, and negative findings from a series of three transgenic mouse assays, FDA finds no reason to alter its previous conclusion that aspartame is safe as a general purpose sweetener in food.
The European Food Safety Authority (EFSA) assesses the safety of sweeteners such as aspartame in the European Union. According to a 2009 report from its Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food:


  • Overall, the Panel concluded, on the basis of all the evidence currently available… that there is no indication of any genotoxic or carcinogenic potential of aspartame and that there is no reason to revise the previously established ADI for aspartame of 40 mg/kg [body weight].
Though research into a possible link between aspartame and cancer continues, these agencies agree that studies done so far have not found such a link.

Does aspartame cause any other health problems?
Complaints of various health issues have circulated since aspartame first appeared on the market in the 1980s. But for most people, no health problems have clearly been linked to aspartame use.
И сега кој е контрадикторен,јас или ти?
Аспартам треба да се избегнува ако луѓето имаат неспособност да не можат да го метаболизираат фенианалин,а луѓето што се нормални метаболизми,можат во умерени количини да го конзумираат без никаков негативен ефект.
И да се едуцираш за аспартамот прочитај ја статијава,која за разлика од твојата има линкови од истражувања и журнали...
http://www.sciencebasedmedicine.org/aspartame-truth-vs-fiction/
И еве дека вештачките засладувачи се сигурни.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661082
И на крај не страдај од теориии на заговор и од заблуди за хемикалии.
Ако јајцето ти се претстави вака,ќе го јадеш ли?
19cthrwhxoxpmpng[1].png
Извор.
http://io9.com/what-if-natural-products-came-with-a-list-of-ingredient-1503320184
И биди рационален,не верувај на се и сешто,ако е толку штетно до сега сите ќе имавме рак...
http://io9.com/5974468/the-most-common-cognitive-biases-that-prevent-you-from-being-rational
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
Ти ги прочитав сите линкови и сите беа контрадикторни,особено од вториот линк кој го ставил од cancer.org линк за аспартамот,другите не се релаватни зашто тоа се размислувања не се истражувања.
Ако се повикуваш на ФДА, прочитј го прво ова дискусија од форумов за Кодекс Алиментариус во врска со тоа што е како и зашто
http://forum.kajgana.com/threads/Кодекс-Алиментариус-ви-забранува-да-јадете-природна-храна.46376/
понатаму прочитај кој бил прв ЦЕО на фирмата која е купена од Монсанто за да го произведува натренот (Доналд Рамсфелд, голем јебо во САД и меѓународната политика)
и види ја постапката како ФДА го одобрува овој производ, по "убедување" од Рамсфелд. Да не раскажувам, постапката одела вака
December 1965-- While working on an ulcer drug, James Schlatter, a chemist at G.D. Searle, accidentally discovers aspartame, a substance that is 180 times sweeter than sugar yet has no calories.
Spring 1967-- Searle begins the safety tests on aspartame that are necessary for applying for FDA approval of food additives.
Fall 1967-- Dr. Harold Waisman, a biochemist at the University of Wisconsin, conducts aspartame safety tests on infant monkeys on behalf of the Searle Company. Of the seven monkeys that were being fed aspartame mixed with milk, one dies and five others have grand mal seizures.
November 1970-- Cyclamate, the reigning low-calorie artificial sweetener -- is pulled off the market after some scientists associate it with cancer. Questions are also raised about safety of saccharin, the only other artificial sweetener on the market, leaving the field wide open for aspartame.
December 18, 1970-- Searle Company executives lay out a "Food and Drug Sweetener Strategy' that they feel will put the FDA into a positive frame of mind about aspartame. An internal policy memo describes psychological tactics the company should use to bring the FDA into a subconscious spirit of participation" with them on aspartame and get FDA regulators into the "habit of saying, "Yes"."
Spring 1971-- Neuroscientist Dr. John Olney (whose pioneering work with monosodium glutamate was responsible for having it removed from baby foods) informs Searle that his studies show that aspartic acid (one of the ingredients of aspartame) caused holes in the brains of infant mice. One of Searle's own researchers confirmed Dr. Olney's findings in a similar study.
February 1973-- After spending tens of millions of dollars conducting safety tests, the G.D. Searle Company applies for FDA approval and submits over 100 studies they claim support aspartame's safety.
March 5, 1973-- One of the first FDA scientists to review the aspartame safety data states that "the information provided (by Searle) is inadequate to permit an evaluation of the potential toxicity of aspartame". She says in her report that in order to be certain that aspartame is safe, further clinical tests are needed.
May 1974-- Attorney, Jim Turner (consumer advocate who was instrumental in getting cyclamate taken off the market) meets with Searle representatives to discuss Dr. Olney's 1971 study which showed that aspartic acid caused holes in the brains of infant mice.
July 26, 1974-- The FDA grants aspartame its first approval for restricted use in dry foods.
Аugust 1974-- Jim Turner and Dr. John Olney file the first objections against aspartame's approval.
March 24, 1976-- Turner and Olney's petition triggers an FDA investigation of the laboratory practices of aspartame's manufacturer, G.D. Searle. The investigation finds Searle's testing procedures shoddy, full of inaccuracies and "manipulated" test data. The investigators report they "had never seen anything as bad as Searle's testing."
Да не должам, вмешана е и администрацијата на Реган, за кого работи Рамсфелд. Крајот е познат
Fall 1983-- The first carbonated beverages containing aspartame are sold for public consumption.
November 1984-- Center for Disease Control (CDC) "Evaluation of consumer complaints related to aspartame use." (summary by B. Mullarkey)
November 3, 1987-- U.S. hearing, "NutraSweet: Health and Safety Concerns," Committee on Labor and Human Resources, Senator Howard Metzenbaum, chairman.
Очигледно е голем бизнис
"Survey of aspartame studies: correlation of outcome and funding sources," 1998, unpublished: http://www.dorway.com/peerrev.html Walton found 166 separate published studies in the peer reviewed medical literature, which had relevance for questions of human safety. The 74 studies funded by industry all (100%) attested to aspartame's safety, whereas of the 92 non-industry funded studies, 84 (91%) identified a problem. Six of the seven non-industry funded studies that were favorable to aspartame safety were from the FDA, which has a public record that shows a strong pro-industry bias.
И на крај не страдај од теориии на заговор и од заблуди за хемикалии.
Ако јајцето ти се претстави вака,ќе го јадеш ли?
Не мешај други теми овде. Што содржат растенијата, животните или нивните производи се други теми. Ако имаш студирано некоја од природните науки, ова и досега ќе го знаеше какви се соединенија постојат во живиот свет. Си учел органска хемија?
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Зашто тогаш Европската Агенција за сигурност на храна го дозволува во граници до 3000 мг?
И ако си против FDA,ЕУ има порестриктивни регулации па и они го добиле истиот заклучок.
И мислам дека претеруваш со тврдењата дека одредена супстанца(хемикалија) е штетна,а природните супстанци се добри.
И зашто викаш да не правам разлика од амино-киселини од човек и истиот аналог добиен по вештачки процес.
Хемиска супстанца е секоја молекула,атом без разлика дали е органска или не е.
Во врска со аспартамот се конвертира во Аспартна киселина и метанол,која е амино-киселина која има во секој протеин од месо,јајца,урда,млечни производи што значи дека и нивна конзумација е штетна според твоите тврдења.
И ако бил толку штетен аспартамот зашто сите луѓе што конзумираат засладувачи вклучувајќи мене (конзумирам стевија и цикламат) немаат никакви негативни последици.
Единствена полезна последица е тоа што не сакам толку многу благо како порано.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
Ако е здрав, зошто да не е здрав маргаринот? Има студии за смрт од маргарин? Навлегуваш веќе во некои теми за кои иако делумно сум ги учел на факултет, не сум компетентен да советувам со стопостотна сигурност, ниту со 50%на. Можеби ти си стручен, јас не сум стручен за човечка медицина. Мое беше да пренесам што се пишува за натренот.
За тоа како киселината влијае врз човекот, дури и ФДА известува за негативни реакции. Пак ќе го цитирам текстот

ASPARTIC ACID (40% OF ASPARTAME)
Dr Russell L. Blaylock, a professor of Neurosurgery at the Medical University of Mississippi, recently published a book thoroughly detailing the damage that is caused by the ingestion of excessive aspartic acid from aspartame (with almost 500 scientific references to show how excess free excitatory amino acids such as aspartic acid and glutamic acid in our food supply are causing serious chronic neurological disorders and a myriad of other acute symptoms). Aspartate and glutamate act as neurotransmitters in the brain by facilitating the transmittion of information from neuron to neuron. The neural cell damage that can be caused by excessive aspartate and glutamate is why they are referred to as "excitotoxins." They "excite" or stimulate the neural cells to death.
The risk to infants, children, pregnant women, the elderly, and persons with certain chronic health problems from excitotoxins are great.
The exact mechanism of acute reactions to excess free glutamate and aspartate is currently being debated. As reported to the FDA, those reactions include:
Headaches/migraines, nausea, abdominal pains, fatigue (blocks sufficient glucose entry into brain), sleep problems, vision problems, anxiety attacks, depression, and asthma/chest tightness.

Впрочем ако овде се збори за слабеење, зошто тогаш да се користи натрен. Зошто би бил штетен да кажеме кафениот шеќер за една к*ура за слабеење. Дебел човек сигурно не е дебел од 2-3 лажички шеќер. Ако ги елиминира лебот, тестенините и масната храна од менито, лицето ќе има позитивни резултати. Нормално, ако прекумерните килограми не се од друга причина, да кажеме од активноста на тиреоидната жлезда.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Значи ги гледаш работите црно во бело и си во претпоставка дека ако е природно значи мора да е добро.
Природни се вирусите,бактериите,цијанидот е органски и го има во нашето тело и разни други работи што човекот нашол полза за некоја одредена цел.
Не можеш да речеш хемикалија А предизвикува реакција Б,без докази,ако се ослонуваш на анегдотично искуство супер продолжи тоа што те прави среќен,не тоа што некој блог со ја креираш твојата заблуда и твојата реалност, а од друга страна моето размислување те афектира.
Како што пишав погоре ти ми даде милион истражувања од biased страни и без кредибилитет што сигурно повеќето од нивни статии се тоа дека ова е штетно,тоа не го јади ќе направи рак,а од другата страна продаваат разни книги или други суплементи за да преживеат.
Имаме различни ставови затоа што јас читам журнали и peer-reviewed истражувања,а ти читаш размислувања од разни експерти,веб страни кој преферираат да се кажат дека се природни и дека само природното е штетно,се што е од човекот е лошо и не треба да се користи.
Ако е така треба да живееме во вселената барем таму во вакумот немаш никакви реакции и хемикалии,освен радијација од ѕвездите.
Не сакам да те деградирам,но искрено не размислуваш рационално.
chemichal.jpg
И се додека ми постираш искажувања или тврдења од страни што се наклонети кон природата,а не кон науката за мене ти си човекот што сака да верува во бајки.
Прочитај малце едуцирај се.
http://www.csicop.org/specialarticles/show/bad_reaction_the_toxicity_of_chemical-free_claims/
Што е темата до слабеење имаш голема мисконцепција,битна е количината на храната и активноста.
Исто е битно и макро соодносот и да се јаде повеќе протеини и се што е во умереност е добро.
Јас сум флексибилен,не сум екстремен и уживам во тоа што го правам.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
Значи ги гледаш работите црно во бело и си во претпоставка дека ако е природно значи мора да е добро.
Природни се вирусите,бактериите,цијанидот е органски и го има во нашето тело и разни други работи што човекот нашол полза за некоја одредена цел..Не можеш да речеш хемикалија
Ај објасни што значи зборот хемикалија?
Од аспартам од истражувања кои докажале негативни последици, од тоа да и самата ФДА имаат изјавено дека има негативни реакции...ти се префрли на цијанид, бактерии и вируси. Читаш, но дали читаш од кого е спонзорирано...
analysis of peer reviewed medical literature using MEDLINE and other databases was conducted by Ralph G. Walton, MD, Chairman, The Center for Behavioral Medicine, Professor of Clinical Psychiatry, Northeastern Ohio Universities College of Medicine. Dr. Walton analyzed 164 studies which were felt to have relevance to human safety questions. Of those studies, 74 studies had aspartame industry-related sponsorship and 90 were funded without any industry money.
Of the 90 non-industry-sponsored studies, 83 (92%) identified one or more problems with aspartame. Of the 7 studies which did not find a problems, 6 of those studies were conducted by the FDA. Given that a number of FDA officials went to work for the aspartame industry immediately following approval (including the former FDA Commissioner), many consider these studies to be equivalent to industry-sponsored research.
Of the 74 aspartame industry-sponsored studies, all 74 (100%) claimed that no problems were found with aspartame. This is reminiscent of tobacco industry research where it is primarily the tobacco research which never finds problems with the product, but nearly all of the independent studies do find problems.

Ако ти е целта да докажеш дека состојките од аспартамот се ок, дека проблем за диетите се 3-4 лажички шеќер на ден. Ок, нека е така.
Што е темата до слабеење имаш голема мисконцепција,битна е количината на храната и активноста. Исто е битно и макро соодносот и да се јаде повеќе протеини и се што е во умереност е добро.
Дали си се запрашал дека не секој сака мускули? Од сопствено искуство го пишав тоа за тестенините.
 
Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Значи ги гледаш работите црно во бело и си во претпоставка дека ако е природно значи мора да е добро.
Природни се вирусите,бактериите,цијанидот е органски и го има во нашето тело и разни други работи што човекот нашол полза за некоја одредена цел.
Не можеш да речеш хемикалија А предизвикува реакција Б,без докази,ако се ослонуваш на анегдотично искуство супер продолжи тоа што те прави среќен,не тоа што некој блог со ја креираш твојата заблуда и твојата реалност, а од друга страна моето размислување те афектира.
Како што пишав погоре ти ми даде милион истражувања од biased страни и без кредибилитет што сигурно повеќето од нивни статии се тоа дека ова е штетно,тоа не го јади ќе направи рак,а од другата страна продаваат разни книги или други суплементи за да преживеат.
Имаме различни ставови затоа што јас читам журнали и peer-reviewed истражувања,а ти читаш размислувања од разни експерти,веб страни кој преферираат да се кажат дека се природни и дека само природното е штетно,се што е од човекот е лошо и не треба да се користи.
Ако е така треба да живееме во вселената барем таму во вакумот немаш никакви реакции и хемикалии,освен радијација од ѕвездите.
Не сакам да те деградирам,но искрено не размислуваш рационално.
Прегледај го приврзокот 86803
И се додека ми постираш искажувања или тврдења од страни што се наклонети кон природата,а не кон науката за мене ти си човекот што сака да верува во бајки.
Прочитај малце едуцирај се.

http://www.csicop.org/specialarticles/show/bad_reaction_the_toxicity_of_chemical-free_claims/
Што е темата до слабеење имаш голема мисконцепција,битна е количината на храната и активноста.
Исто е битно и макро соодносот и да се јаде повеќе протеини и се што е во умереност е добро.
Јас сум флексибилен,не сум екстремен и уживам во тоа што го правам.
Од толку членови од Стеф ова не го очекував. Ти малце прочитај за маргарини и аспартмани изгледа славата од мускулите те удрила во глава. Денешната наука е против природата а тој што е против секогаш на крај ја плаќа сметката
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Денешната наука е корумпирана,денешната наука е лоша, се чудам зашто не живеете во пештери а не во станбени згради и користите интернет,кој патем е научен труд.
Гледате црно бело на работите и сте во голема заблуда природна...
Немам што да аргументирам повеќе,со човек што вели дека листот и камен не паѓаат во исто време(во вакум) и е научно докажано,вие сакате да смените се од корен...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom