Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

  • Да, веднаш по формирање на новата Влада

  • Да, во првата година од мандатот на новата Влада

  • Да, но не веднаш - до крајот на мандатот на новата Влада

  • Нема да го ревидираат, ама нема и да го почитуваат

  • Не, туку ќе мораат да го почитуваат договорот и за внатрешна и за надворешна употреба

  • Не ме засега / Сеедно ми е

  • Не знам


Резултатите може да се погледнат само после гласање.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.034
Поени од реакции
21.598
E сега , хер @kano и мадам @мкд владе .

Сакаш да остане СДС или да си оди ? ми беше прашањето .

Vidi be levicarce smotano, jas i taka za DUI si glasam ili nivna koalicija. Mislis mene mi menva dali bilo DIU, Besa ili tamu koj se. Isto sranje se site ali mene licno mi odgovara da dobijat sto povekje glasovi i zatoa si gi glasam. Jas ne se cukam po gradi deka Severdjanija ke ja opravam ili pak deka imam samo najdobri nameri. Nemam, me zabole mene za Severdjistan.
Vie ste tie sto placite i kukate kako vaka povekje nemozi, SDSM so DIU ja zapustija drzavata i deka samo ste imale najdobri nameri koga rusevte rezim so penkalo i si gi glasavte istitite tie SDSM. Momentalno SDSM so DIU se na vlast.
Zatoa te prasav, sakas SDSM da padni ili ne?
Ako sakas da padni toj e nacinot, nema ama ...
Ima tuka i druga matematika koja e nadvor od tvoite kapaciteti i moznosti, no ete sepak ke probam da ti objasnam. Kolku edna partija, vo slucajot VMRO ima povekje pratenici i pomalce zavisi od koalicionite partneri za da formira vlada ili ima mnozinstvo, pomalce ke im udovoluva na istite tie koalicioni partneri, dali bilo DIU, Besa ili koj i da se. Ke bidat povekje kako dekor vo vladata.
Ajde procesiraj go ova pa javise vo sarenokurtonski stil so slikicki i gluposti posto realno i tolku vi e kapacitetot.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.185
Поени од реакции
25.871
Процедурално, кога некој е единица мерка, тогаш тој другиот треба да е 0.1 единици, а овој една единица (според твоите вредности погоре).
Тоа е генерално точно, ама не и кога е Вори во прашање. Вори експоненцијално расте, па во времето кога бил дефиниран како единица мерка бил 1000 пати пониско споредено со сега. Светски феномен е, само сам на себе си е конкуренција веќе. Ок, и Заев, ама тој игра во друга лига.
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.807
Поени од реакции
4.234
Едвај чекам да излезам да гласам, Ахмети спремај куферите, куче гадно.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.413
Поени од реакции
28.606
Заев предавал на семинар на КАНВАС како ја упропасти Македонија.

Поздрав до бањато граџанство шо веруваа дека било тоа "револтот на народот". Знаете кои сте.
 

Stef_12

Player hater
Член од
15 јануари 2009
Мислења
1.014
Поени од реакции
626
Не ми се јасни СДС . Место да пробаат нешто колку толку да добијат плус глас они се скриени и ги нема никаде. Уште послаба кампања имаат од прв круг . А во меѓувреме ВМРО пак прави митинзи и одат врата на врата во сите градови ( општини ) . Изгледа Аљи им рекол толку беше :icon_lol: !.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.041
Поени од реакции
6.416
Сдс - 22 (21)
За жал самите себе си се поразија, сите тие што ги познавав што се залагаа за да дојдат на власт во 2016, сега се тотално разочарани од партијата. Тие места кои им беа ветувани на луѓето што спиеја во шатори пред влада и што деноноќно трчаа за нив, им беа дадени на Дуи,
Tie togas shto spieja bili kurvi od karakter i ne zasluzhuvalw ni vaka ni onaka nishto.
Bori se protiv nekogo oti ti smeta a ne oti ti vetile fotelja.
 
Член од
30 мај 2019
Мислења
1.893
Поени од реакции
3.430
Лично јас последни избори на кои гласам ако еден Максим Димитриевски и негова „Знам“ да има повеќе гласови од Левица со про Македонски ставови едноставно не бива, до вчера издаица пропагатор за северна одеднаш откако не го подржаа за градоначалник му текнува дека е патриот и ќе ја спасува Македонија. Едноставно не оди, народов има меморија на рипка и ако на него му е добро вака со вие партии што 30+ години мме на државата мене ќе ми е уште подобро, нека веат знамиња за минимална плата до крај на живот.
А што очекуваш од народ кој 5 векови бил под турско, не се залагал нешто посебно да се осамостои, ниту кога отоманското царство слабеело, ниту понатаму. Секоја чест на оние борци од карпошово, разловечко, до илинденско, па до НОБ и бранителите во 2001, ама нашиов народ бил стално пасивен, незаинтересиран и уплашен. Ако она римско време ги стави сите тука да бидат робови, тогаш во време турско само ни го запечати генот за тоа какви сме и ден денес. Ние имаме држава денес на еден луд и среќен расплет на околности, а сетете се дека во 1991 не ни знаеја нашиве политичари што да прават и дали да прогласуваат независност - а иронијата да биде поголема, некоја година претходно нашите во странство, мислам пред ОН, протестираа за Македонците и македонските права во соседството. Денес ние на секаков начин се делиме, се викаме со погрдни зборови, се викаме северџани, небањати, апла погрдни зборови... факт е дека тоа сме ние Македонците, дека лесно се делиме, дека си копаме дупки еден на друг, дека самите себе се саботираме, се кодошиме, превртливи сме, лакоми, а не си признаваме. Не знаеме да водиме држава, ни било поубаво во Југославија, па и во турско, затоа што ние не сме морале да ги водиме конците, да решаваме големи проблеми, друг не водел, и плус си имаме создадено мазохистички комплекс секој да не гази како сака. Ние кога ќе излеземе од тоа сивило што не прави такви, тогаш може да создаваме големи работи.
Ја би бил задоволен сите македонски партии, вклучувајќи го и сдсм - која е одродена збирштина, да направат македонска влада која ќе функционира за сите и би работеле за општиот добробит на народот. Ама тоа веројатно во некој друг свет, во некое друго чудно сценарио, различно од ова што го гледаме овие 30+ години.
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.807
Поени од реакции
4.234
Грујо за Заев :pos: :pos: :pos: :pos:

Се потсетив и на зборовите на поранешниот македонски амбасадор во Израел – Пајо Авировиќ кој во една прилика во неврзан разговор во Тел Авив ми кажа дека секоја година на Велигден во Ерусалим, кога милиони верници пристигнуваат таму, обавезно околу 5-6 луѓе привремено целосно одлепуваат и реално почнуваат да веруваат дека се новиот месија и така се однесуваат, се преставуваат и слично. Држат говори низ градот, и прават се што мислат дека би правел еден “Божји син” испратен од Бог да го спаси човештвото, и тоа трае се додека не го однесат во болница и не прими инјекција.
Сепак, тука неговиот ментор Зоран Заев сеуште е неприкосновен, ненадминлив, и на него ни инјекција не му помага, па привидот дека е месија пратен од Господ да го спаси народот, односно дека ја спасил Македонија и донел живот, го држи еве над 8-9 години, а и неодамна си снимил спот во кој на почеток кажува дека го спасил народот од мене и од ВМРО-ДПМНЕ.
За жал, за некој болести нема лек.
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
26.914
Поени од реакции
84.138
Би било убаво на 8ми Мај, кога веќе ќе се дознаваат првите резултати околу 20:00 часот, Господинот Груевски да се врати и славенички да помине пред Триумфална, онака за инат на комуњарите... И онака ќе бидат во шок, па ова ќе ги докрајчи, па може сабајлето нитуеден комуњар нема да остане во земјава, како што викаше она детено од терасата на -10 степени
 
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.495
Поени од реакции
2.405
Апасиев од Штип: На парламентарните избори очекуваме од осум до дванаесет пратеници

Целта на Левица на овие избори да го „кутне“ ВМРО – ДПМНЕ под 50 пратеници, а СДСМ под 20 и конечно да ја пасивизираме СДСМ, изјави вечерва пред собирот со граѓани во Штип, претседателот на Левица, Димитар Апасиев. Тој посочи дека целта им е и да освојат од осум до дванаесет пратеници, а како што рече, тоа се прогнозите и реалните очекувања на Левица.

-Она што го направивме на претседателските избори е очекуван резултат, како за првпат учествуваме и поддржавме независен кандидат, кој ни беше идеолошки близок. Но, на парламентарните почнуваме од нула и очекуваме солиден резултат, со којшто ќе овозможиме моќта на уценување конечно од албанските необалистички партии, да премине конечно во македонскиот блок и ние да бидеме оние коишто ќе го држат курсот на македонизмот, наспроти сите антимакедонски сили, коишто сакаат да внесуваат и Бугари во Устав, коишто сакаат да воведуваат дводомни Парламенти и да менуваат Устав, со којшто ќе се брише 20 проценти и ќе влегува друг официјален јазик, рече Апасиев.
Ви кажува човекот, најдиректно, дека ако се даде глас за нив дека ќе ги бранат интересите на македонскиот народ во Собранието. Притоа, не е ова партија од типот на таа на Бачев, која не се покажала на никаков начин, баш, напротив, Левица, во Собрание беа единствени што континуирано ги бранеа интересите на македонскиот народ.

Многу е јасно на кој треба да се даде најголема поддршка за да повеќе не се уценуваат Македонците.
 
Член од
30 декември 2021
Мислења
134
Поени од реакции
186
Најдобра опција им е Васил Главинов да ги преземе.
branko nema nikakva vrska so makso,pocekajte da izlezat so ministri od tip na Saso Cigo (prasajte Kumanovci za kogo se raboti) i se ke bide pojasno, na denot na izborite golem del od Znam,rezultatite gi ocenile kako losi,pa uste vo 10h go napustile stabot, za da potoa dobijat poraka da se vratat i slavat,vece ima podelbi i tenzii pomegju niv,nema ideologija za zal tamu, nema dolgo da trajat, a ke go unistat sds na ovie izbori, ako napravat 3 vo 2ka, toa znaci deka istresokot na Cic, Martin Kostovski, koj najde udobno mesto vo anusot na Oliver, nema da e pratenik toa ke e najgolema pobeda na Znam.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.269
Поени од реакции
21.670
Kolku glasovi ke sobere DPMNE od poranesnite VMROvci kako Stojance, Ljube i drugi, koi do pred mesec dena bea so Zaev, Tace, SDS i ucestvuvaa vo site predavstva koi se napraveni, za sega da se vratat vo DPMNE? I dali vredi?
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.807
Поени од реакции
4.234
Kolku glasovi ke sobere DPMNE od poranesnite VMROvci kako Stojance, Ljube i drugi, koi do pred mesec dena bea so Zaev, Tace, SDS i ucestvuvaa vo site predavstva koi se napraveni, za sega da se vratat vo DPMNE? I dali vredi?
Ако судиш по Бунтур и резултатот во Крушево не вреди.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom