Живи легенди, ама се уште активни

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 март 2009
Мислења
22.688
Поени од реакции
18.604
Локација
Skopje
Годините летаат, не напуштаат многу познати музичари, но се уште има активни а во поодмакнати години..
јас ќе поставан неколку, продолжете го списокот....
Пат Бун (1934)
Енгелберт Хампердинк ( Арнолд Џорџ Дорсеј) ( 1936)
Том Џонс (1940)
Диона Варвик (1940)..сопругот нејзин Берт Бакарак(1928=2023)почина неодамно
Паул Анка (1941)
............

madonna%20responds%20to%20critics%202023%20grammys%20.jpg

Frankie Valli (1934) сеуште прави концерти на плејбек, и на сцена едвај стои.

Ian Anderson од Jethro Tull (1946) полека му се губи гласот од средина на 80-те, ене го уште се резили со настапи во живо.

Никогаш не сум ги сфатил овие 70-80 годишни артисти кои иако немаат глас, душа, енергија да испеат една песна, прават редовно турнеи и мизеруваат на стари години. Кога ќе ги трошат парите што ги спечалиле низ годините? Оди седи гледај внуци, или шетај го светот ако немаш друга работа... Не секој може да скока ко Мик Џегер на 80 години

Robert Plant (1948). Не само што е активен, туку и како тотално да се реализирал во блуграс стилот од Апалачи Планините. Не сум ги слушала никогаш Лед Цепелин, но од оваа дистанца, јасно е дека имале и други влијанија, освен блуз и рокенрол.

1769081835369.jpeg
Glazbena priča Stjepana Jimmyja Stanića započela je gotovo slučajno – i to zahvaljujući njegovom nadimku. Kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere, dobio je priliku snimiti pjesmu "Cowboy Jimmy" kada mu je šef Nikica u šali rekao: “Đimi, imamo pjesmu kao stvorenu za tebe; Cowboy Jimmy!” I tako je, s dozom humora i puno talenta, započela karijera koja će obilježiti desetljeća domaće glazbe.

Danas, na svoj 97. rođendan, Jimmy slavi više od 70 godina karijere tijekom koje je postao jedan od najvoljenijih izvođača šlagera, jazza i evergreena. Pjevač, gitarist i kontrabasist, svojim je šarmom i glazbenim talentom osvojio publiku diljem Hrvatske i Europe.

Njegov repertoar uključuje bezvremenske hitove poput "Moja kobila Suzy", "Kauboj Jimmy", "Prolazi sve", "Dimnjačar" i "Pokloni svoj mi foto", a nastupi s njegovom suprugom Barbarom i dalje oduševljavaju sve generacije.

Za izniman doprinos glazbi i diskografiji, Jimmy je nagrađen Porinom za životno djelo i priznanjem HDU Nova ploča.

Заборавија, Џими беше прв Ју музичар чија песна ја пушти тогаш култниот Радио Луксембург, мислам ова

Инаку кај нас во ехЈу најслушана беше Моја кобила Сузи и Био сам коњушар цара, во која тој изведува фантастична миниатура со свиркење

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom