Халими сака да претседава со Комисијата на албански јазик .

• Креатор на темата Креатор на темата astrion
  • Време на започнување Време на започнување

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
Халими и денеска сметаше дека, според деловникот, нему му е дозволено да претседава со Комисијата на албански јазик.

Се заканија македонските пратеници.

„Дозволете да можеме да продолжиме на македонски јазик. Во спротивно, јас ќе станам, а и другите колеги верувам дека ќе ме поддржат и ќе ја напуштам комисијата“, рече Марија Којзеклиска, ВМРО-НП.

„Ако не продолжи комисијата на македонски јазик, ќе бидам приморан и јас да напуштам“, коментира Александар Флоровски, ВМРО-НП.

„Вие не можете мене да ме споредувате со другите пратеници и со министрите бидејќи во деловникот децидно стои дека министрите треба на собранието да му се обратат само на македонски јазик“, забележа Халими.

„Вие сте тука пратеник кој е претседавач на работното тело Комисијата за труд и социјална политика, не сте пратеник, член како мене, да можете да зборувате на албански јазик“, додаде Марија Којзеклиска.

„Нека се усвои седниците да се водат исклучиво на македонски јазик, ќе го почитувам тоа, овде не пишува така“, изјави Халими.

Од расправата, епилогот ист како и порано. Македонските пратеници ја напуштија салата, а Халими мораше да ја прекине седницата поради немање кворум.

Јазикот на кој треба да се водат собраниските комисии е само дел од поголемиот проблем, немањето на посебен закон за регулирање на официјална употреба на албанскиот јазик во државата.

Ова е спор и меѓу владините партнери кои во оваа предизборна година, немаат намера да понудат решение на ова прашање.

Затоа и законот против семејно насилство, кое денеска беше на дневен ред, ќе мора да почека на други, подобри времиња.

Прашањето е до кога ке не кочат Албанците со нивните права,чинам цел живот се борат само за нивните права ништо немаат придонесено ништо конструктивно за напредок на државата,толку се плитки,само некои глупости бараат,знамиња веат,глупости-добро бе нешто попаметно знаете ли вие или толку ви е дометот,ако вие е толку за уши у Драч,оставете не тука да решаваме за економски работи, не замарајте.

Јас се насмеах Од Вмро-НП коа рече таа ако не зборите македонски ке ја напуштам седницата......Типот на македноски и рече

ОДИ СИ ШО ЧЕКАШ...Абе се згазих од смеење

CopyOfDeath напиша:
Јас се насмеах Од Вмро-НП коа рече таа ако не зборите македонски ке ја напуштам седницата......Типот на македноски и рече

ОДИ СИ ШО ЧЕКАШ...Абе се згазих од смеење
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ шо доживеаме албанец да ти командува,оди си шо чекаш,абе пепеларнико у глава и на гузглавачки низ прозор,шо ги лигават толку,до кога ке е така ни јас незнам.

Политички маркетинг ама ова веќе премина во крајна безобразност. Не работат три години ради него! Па јас не знам како може три години да не се најде решение т.е. да се отстрани Халими...

astrion напиша:
толку се плитки,само некои глупости бараат,знамиња веат,глупости-добро бе нешто попаметно знаете ли вие или толку ви е дометот,

Албанците не се по природа глупи, и нема потреба заради еден човек да генерализираме. Суштината тука не е во албанскиот јазик, туку во нешто друго.

Бранковото историско “не коалицираме со терористи“ со кое ја отвори Пандорината кутија. Ај да е некаков терорист, туку криминалец од најдолна класа, садист кој ужива да гледа како некој цркнува од жед додека тој, од Хаг заштитена ѕверка, си игра со вентилот - пуштам - не пуштам.

Ај да биде амнестиран заради некаков политички мир, ај да не му се суди. Некако би го проголтале тоа, кога би бил оставен да продолжи да си шверцува цигари и да препродава дрога, кајшто му е местото и интелектуалниот капацитет. Ама да му се даде чест во парламентот, на телевизија, во весници - што значи тоа?

Прво, голема навреда за самите албанци. Ако се подразбира дека во парламентот на државата се ипраќаат најдобрите, и ако навистина овој манијак е најдобриот што го имаат,...

Второ, мерка за умственото развитие на македонската опозиција. Кога премиерот на било која држава во светот би се обидел да му даде фотеља во владата на таков патолошки случај како што е овој Халими, поарно би му било да се обеси на првото дрво одошто да ги гледа и слуша мајтапите и подигрувањата на негова сметка по тоа.

Не во Македонија. Опозицијата мудро молчи, три години си седи на столчето ако на него има 5см клинец без да изусти ниту збор. Власта им мести прилика да ги разгромат, ама “опозиционерите“ ич мува не ги лази. “Што да правиш, тоа ни е услов за да не примат во НАТО“. И сега, одеднаш, им текна дека божем им пречи албанскиот јазик - за кој самите гласаа да се употребува во парламентот. Не им пречи човек психопат, убиец, не им пречи крадец, криминалец, само албанскиот јазик им пречи.

Кога ќе има во Македонија сила општественото мнение и од албанците и од македонците да биде такво, што било кој на власт ќе се срами и да помисли да донесе разбојник како Халими на министерско место, тогаш, и не порано, ќе тргне и економијата, и се друго напред.

Halimi e pretstavnik na DPA. DPA celi 9 meseci ne idese u Sobranie. Za tie devet meseci vladeackite partii mozea da svikaat kakva sakaat sednica da ja vodi zamenikot na komisijata i mozea da nadoknadat se sto se ispustilo za ovie tri godini. Nikoj nemase nisto da im rece zasto, kako sto toj od politicki pricini ne idese i tie na ist nacin odnosno so legalni i proceduralni nacini ke go isfrlea od igra i ke ja zavrsea rabotata. Ama Halimi e sipac, ali drugive se epten za nikade. Se rpasuvam koj ja koci rabotata vistinski?

може ли некој да ми објасни каква е таа комисија и кој го има назначено Халими за претседавач

другарче напиша:
може ли некој да ми објасни каква е таа комисија и кој го има назначено Халими за претседавач
Mora da se zadovoli procentot,jebi ga koj ni go nametna ova u gz da go ebem ,ako si vredi neka stane i predsedatel ne da ni butkaat na sila demokratija mame im ebam.

...и аз да попитам, че не ми е јасно. След последните исканија на албанците в момента албанскијат език официален език ли е в Македонија? Например в Канада има 2 официални езика - англиијски и френски - записано е в конституцијата на д'ржавата. Ако е така и в Македонија, много лошо, заштото тоја Халими има право да говори на албански.

Sven ne si razbral nisto ali nema vrska ne e strasno. Albanskiot ne e oficijalen vo taa forma vo koja Francuskiot e vo Kanada. Ima razlika. Oficijalen e vo uslovi koga pripadnicite na zaednicata(albancite) komuniciraat so centralnite organi(drzavata), oficijalen e vo obrakanjeto na nivnite pretstavnici vo Sobranieto, vo sobraniskite komisii no kako clenovi, oficijalen e vo sluzbeniot vesnik na RM i uste nekolku drugi situacii.
Halimi e pretsedavac na komisija za trud i socijala. Znaci ne e clen nego pretsedavac i zatoa nema pravo da zboruva na albanski. na toa mesto ne e dojden zaso e albanec nego po drug princip. Sobraniskite komisii se delat po partii posle toa partijata si imenuva koj ke ja vodi a koj ke bide clen. E toa sto sega kaj nas partiite se na etnicka osnova e druga rabota.Zborot mi e deka nema propis pretsedavaci da bidat proporcionalno zastapeni po nacionalna osnova.

...јасно! Благодарја! Незнам какво да ти кажа. В Б'лгарија правителството се крепи на 3 партии и едната е турската на ДПС. Единственото нешто, което имат като придобивка, всеки ден к'м 16.00 по националната телевизија имат 10 минути новини на турски език. Много хора тук се јадосват ама ако питаш мен по-добре 10 мин. да слушам турски отколкото да се стрелјаме. Иначе б'лгарските турци не са лоши хора. Хората в Б'лгарија са против партијата на етническа основа, но вече много б'лгари са членове на ДПС. Дори народнија представител на ДПС от Варна е б'ргарин - јордан Цонев.

Dobro vie vo Bugarija ste podaleku od makedonskite standardi. Vo Makedonija malcinskite grupi uzivaat golemi prava na nivo na evropskite standardi. Ramkovnata konvencija za malcinstva odamna ja potpisavme i ja implementirame. Nasiot problem e drug, a toj e vo toa sto nie ovde ne gi pocituvame zakonite i sme skloni kon pravenje presedani vo megunacionalnite odnosi koi ni se vrakaat po glava.

Sven напиша:
...јасно! Благодарја! Незнам какво да ти кажа. В Б'лгарија правителството се крепи на 3 партии и едната е турската на ДПС. Единственото нешто, което имат като придобивка, всеки ден к'м 16.00 по националната телевизија имат 10 минути новини на турски език. Много хора тук се јадосват ама ако питаш мен по-добре 10 мин. да слушам турски отколкото да се стрелјаме. Иначе б'лгарските турци не са лоши хора. Хората в Б'лгарија са против партијата на етническа основа, но вече много б'лгари са членове на ДПС. Дори народнија представител на ДПС от Варна е б'ргарин - јордан Цонев.
A ako ti zakacat zname tursko 80 metra vf Sofia ke se jadosvas li ili ne?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom