Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Неточно дека келтите и словените биле неписмени. БТВ сеуште во 21 век се верува во оваа Ватикан- Византија пропаганда дека секој што не е под нив е дивјак, неписмен, прост ?
Не реков дека биле прости но биле неписмени.
И нема што толку да се избувнува тој што знае писмо има технолошки напредок на своја територија. Тоа е исто ко да се расправаме дека не биле индијанците заостанати кога се бореле со лак и стрела а Кортез со пушки.
Всушност, повеќе знаеме за Маите и Инките бидејќи имале писмо и знаеме за нивните ритуали, за словените ништо не се знае.

Не реков дека биле прости но биле неписмени.
И нема што толку да се избувнува тој што знае писмо има технолошки напредок на своја територија. Тоа е исто ко да се расправаме дека не биле индијанците заостанати кога се бореле со лак и стрела а Кортез со пушки.
Всушност, повеќе знаеме за Маите и Инките бидејќи имале писмо и знаеме за нивните ритуали, за словените ништо не се знае.
Воената супериорност не те прави пописмен. Многу пати докажано низ историјата.
ЗА словените овде не се знае но Русија, Полска, Укриана многу повеќе се знае. А со оглед на тоа дека Ватикан и Византија им ја пишувале историјата јасно е зошто за словените ништо не се знае и дека биле неписмени.

ЗА словените овде не се знае но Русија, Полска, Укриана многу повеќе се знае. А со оглед на тоа дека Ватикан и Византија им ја пишувале историјата јасно е зошто за словените ништо не се знае и дека биле неписмени.
Па ако не биле Ватикан и Византија и тоа што сега се знае ќе било изгубено.

Кај им била азбуката ако биле писмени? :kafence: иначе имале јазик но немале азбука.

Последно уредено:
Овие воук движење заедно со цела нивна сатанистичка идеологија во позадина, која отворено ја промовираат, не можете а да не ја видите и разберете. Разбирам ако имате со верата проблем, сакате докази и све тоа, ама овие хохштаплери на другата страна нудат многу докази. И секогаш е Христијанството таргетирано.

Па ако не биле Ватикан и Византија и тоа што сега се знае ќе било изгубено.
Секако Ватикан со уништување 99% индијански ракописи и Византија со целосно асимилирање на првиот бран селџуци секако дека зачувале. :pos:
Ја знаеш теоријата дека дури и последната династија Палеолози на Византија генетски била селџучка а не ромејска.
За словениве на балканов подобро да не почнувам.

Историјата на словените намерно е заматена. Тоа дека немале писмо е глупост. Етимолошки ако го анализираме зборот "буква" доаѓа од бука. Има и докази дека буката се користела за пишување. Оттука доаѓа и англискиот збор book. Е сега буката не е камен и скапува, затоа и нема археолошки остатоци. Мада има еден куп недешифрирани писма, а и ако во некој антички јазик најдат словенски збор одма е "абе ова е индоевропски збор од друг народ, а словенските јазици се индоевропски, затоа е исто".

Секако Ватикан со уништување 99% индијански ракописи и Византија со целосно асимилирање на првиот бран селџуци секако дека зачувале. :pos:
Ја знаеш теоријата дека дури и последната династија Палеолози на Византија генетски била селџучка а не ромејска.
За словениве на балканов подобро да не почнувам.
Da da, abe i aboriginite imale raketa a Vatikan im ja unistil :icon_lol:

Da da, abe i aboriginite imale raketa a Vatikan im ja unistil :icon_lol:
Арно ти викаат..
Еве земи го Житието на Кирил.. (мање-више византиска верзија на настаните)
Дури и таму, ако не се лажам кај мисијата кај хазарите... убаво пишува, дека Кирил сретнал "неписмени" или во превод непреобратени народи кои види мајката, пишувале со црти и рецки(чорти и роски)!
Ем неписмени, ем пишувале.. логика 101 :rolleyes:

А името на русите/русија досѓа токму од зборот роски (рецки), според писанијата, кои се и археолошки потврдени...

Е сега ние може да дебатираме какво писмо имале, и дали било рунско или не знам ти што...
Ама дека имале писменост пред Св.Кирил, имале, и тоа е факт, и има и археолошки докази!

Проблемот е што други "понапредни" цивилизации, им ја (ни ја) пишувале историјата!

Имало систем на словенски руни - често наречени германски, пошто зошто да не - ние барем добро знаеме дека историјата често е предмет на манипулација од тие што им се можре, па ете и Грците ги научија да пишуваат историја како сакаат. Крајно да речеме само дека за западните словенската историја не е интересна, освен кога има нешто за апропријација и искористување. И она малку што е останато, не е интересно за истражување.
Автоматски споено мислење:

На пример.

Измислувате некоја нова историја. И успат ги негирате Кирил и Методиј кои и самиот Путин ги слави зошто го описмениле рускиот народ.

The people complaining about Sydney Sweeney being racist think these women are attractive.
Прегледај го приврзокот 460397
Замисли шминка што прави, мме... Наутро се будиш, алкохолот испарил и некоја ваква фаце те гледа од другата страна на јастукот. :eek:

Измислувате некоја нова историја. И успат ги негирате Кирил и Методиј кои и самиот Путин ги слави зошто го описмениле рускиот народ.
Постоење претходно поглавје во историјата не ја негира истата после тоа поглавје.
Да се разбереме, не е тезата дека постела некоја скриена масовна писменост која сега се негира. Тезата е постел систем на руни кој веројатно го употребувале паганските свештеници, ама не ги интересирала историја ниту наука ниту ништо такво, служело само за религиски намени.

04e86f08ddf4d2f857fda4ada439a437.jpg

Chrabr's text about Slavic writings|Photo: Wikimedia Commons, public domain

“There is a text about Slavic writings penned by monk Chrabr, who says that the Slavs uses some kind of incisions. However, his hypothesis was rejected, since there was no proof of script used prior to the introduction of the Glagolitic script. Now we have concrete scientific evidence that the report written by monk Chrabr is based on facts.”
57bf3b375badbb3e47d7935660fa5dcd.jpg

Последно уредено:
Прво и прво..
Кирил и Методиј ги описмениле словените! Врати се во шесто одделение!
Далеку е тој период за било каков руски народ или држава...
Како што кажа и Ванчо, едно претходно поглавје во историјата, не го негира и следното..

Замисли шминка што прави, мме... Наутро се будиш, алкохолот испарил и некоја ваква фаце те гледа од другата страна на јастукот. :eek:

Постоење претходно поглавје во историјата не ја негира истата после тоа поглавје.
Да се разбереме, не е тезата дека постела некоја скриена масовна писменост која сега се негира. Тезата е постел систем на руни кој веројатно го употребувале паганските свештеници, ама не ги интересирала историја ниту наука ниту ништо такво, служело само за религиски намени.

04e86f08ddf4d2f857fda4ada439a437.jpg

Chrabr's text about Slavic writings|Photo: Wikimedia Commons, public domain

“There is a text about Slavic writings penned by monk Chrabr, who says that the Slavs uses some kind of incisions. However, his hypothesis was rejected, since there was no proof of script used prior to the introduction of the Glagolitic script. Now we have concrete scientific evidence that the report written by monk Chrabr is based on facts.”
57bf3b375badbb3e47d7935660fa5dcd.jpg

Факт е дека дел од словените кои граничеле или биле блиску (трговски врски) со германите, употребувале и нивни руни!
Но што правиме со доказите од Смоленск, кој е усвет од било какво влијание, и очигледно не се работи за германски/викиншки руни!

Факт е дека дел од словените кои граничеле или биле блиску (трговски врски) со германите, употребувале и нивни руни!
Но што правиме со доказите од Смоленск, кој е усвет од било какво влијание, и очигледно не се работи за германски/викиншки руни!
А кој вели кој прв ги користел руните, па се пренеле и на другиот? Германците? :)
Никој ова озбилно не го ни истражувал во словенските земји, како и обично. Немале (немаме) ни пари а изгледа ни мукает за такви деланија.
Најпосле од каде дошле германските народи за да се населат во западна/северна Европа? Коегзистенција на исти локации имало од пред големите преселби. Плус они биле домнинантни воени сили во западна/северна Европа, асимилацијата била во нивна корист. Имало и мешање. Повеќе од пола нив имаат барем половина словенска крв, барем денес лесно генетски се гледа тоа. А не е само генотипот, фенотипот сам за себе зборува.

Имаше летово научна студија, ја имаше некој линкако некаде на форумов. Генетските статистики зборуваат сами за себе, без разлика на личните чуства на луѓето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom