Велигденска трпеза!

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Велигден е еден од најголемите православни празници. И бидејќи ние сме таков народ, кој за секој празник си ја врзува хранта секако дека нема да направиме исклучок за овој.:wink:

Постојат традиционални јадења врзани за секој празник. За овој празник врзано е јагнешкото. Тоа има симболично значење и ја симболизира Христовата невиност. Во секоја куќа е различно, ама суштината е иста. Да се биде во кругот на најблиските и да се ужива во празникот. Ова е празник на радост и веселба, така треба да изгледа и трпезата која секако ќе биде во склад на расположението.

Посебни правилза во празнувањето нема, освен некои народни обичаи. Едно од тие обичаи е и фарбањето јајца и тоа се прави на Вели четврвот, пред изгрејсонце. Првото офарбано јајце треба да биде црвено и тоа се нарекува чувар на куќата и се чува преку целата година. За него се верува дека не може да се расипе.

Нашите баби ги фарбале јајцаата со коприви и лушпи од кроми .. природни бои кои и ден денес се користат. Боите од кесичките денес се доста добри. Тоа се прехрамбени бои, неотровни и безопасни, ама сепак зошто да не го искористиме она што ни го нуди природата?:wink:

[/FONT]
[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Основна техника на фарбање

Се зема поголема шерпа за да се соберат 10тина јајца во еден ред и се сипа околу 1 литар вода, откако ќе проврие во одделен сад се промешува содржината и се сипа во шерпата.

Се додава и по една лажица оцет и сол. Со лажицата внимателно се спуштаат јајцата и се оставаат да се варат на среден оган околу 3-4 минути. Се вадат полека и се ставаат во крпа да се исцедат и откако ќе се исушат се премачкуваат со парче памук натопено во зејтин. Со тоа ќе се добие сјај кој ќе трае подолго.

Неколку идеи како да се украсат јајцата

- може да ставите лист од цвет и сето врзано во чорапа да го потопите во боја, кога ќе ги тргнете излегуваат интересни шари
- едноставно можете да ги обвиткате со повеќе ластичиња, исто така излегуваат вкрстени линии со посветла боја
- исто така можете да ги шарате со свеќа

[/FONT]
[/FONT][/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ЈАГНЕШКИ КОТЛЕТИ ВО СОС ОД ЦРВЕНО ВИНО

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребни состојки:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 4 јагнешки котлети
- 400 гр. прокељ
- 2 главици кромид
- 3 чешниња лук
- густин
- зелен бибер
- 2 дл. црвено вино
- маслиново масло
- сол и црн пипер
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] На оган ставаме тенџере со вода и посолуваме. На даската за сечење на главичките прокељ им ги отстрануваме рачките и ги ставаме во керамичка тава. Во тавата налеваме вода и откако прокељот е измиен, водата ја истураме. Потоа прокељот го ставаме во тенџерето на оган да се обари. Ги земаме главиците кромид и ги сечкаме. Исечканиот кромид го собираме во сад настрана. Чешнињата лук ситно ги сечкаме и ги собираме во сад настрана.
Јагнешките котлети ги толчиме со дрвен чук на даската за сечење. Котлетите ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа котлетите ги ставаме на чинија настрана. Тенџерето со обарениот прокељ го тргаме настрана. На оган ставаме тава и во неа додаваме маслиново масло. Обарениот прокељ го цедиме со цедалка. На загреаното масло ги ставаме јагнешките котлети да се пржат. За време на пржењето котлетите ги превртуваме за да бидат убаво испржени од сите страни. Испржените котлети ги вадиме од тавата и ги ставаме на чинија. Во истата тава во која се пржеа котлетите го ставаме исечканиот кромид и лук да се пржат. Потоа во тавата додаваме зелен бибер. Промешуваме и оставаме да се пржи. Посолуваме и во тавата го додаваме црвеното вино. Промешуваме. Додаваме 1 лажица густин и се заедно убаво промешуваме. Потоа во тавата ги додаваме испржените јагнешки котлети. Ја покриваме тавата со капак и оставаме да се динста. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. На чинијата за сервирање го ставаме прокељот. На средината на чинијата ги ставаме јагнешките котлети. Со црпалка врз котлетите, а и врз чинијата ставаме од сосот во кој се подготвуваа котлетите. Декорираме со цвет од лушпа од домат врз котлетите и со листови од целер.
[/FONT]

Знаете ли годинава колку е скапо јагнешкото?! :star:Дури и јагнешкиот џигер е изгор скап, чоек не ќе може да касне асално дроб сарма.

veligdenska salata
potrebnо:

4 domati
6 vareni jajca
2 glavici kromid
100gr.sirenje
1 sveza piperka
1 kafena lazichka origano maslinovo maslo,
sol, crn piper

Jajcata gi lupime i seckame na krugovi i gi redime vo podlabok staklen sad. Eden domat go seckame na krugovi i nego go redime na chinijata.Glavica kromid isto taka iseckana na krugovi i razlistana na prsteni ja redime na seto toa narosuvame so sol i crn piper. Sirenjeto go seckame na parchinja i go redime vrz seto toa. Ja povtoruvame postapkata se dodeka ne go potroshime celiot materijal. Vo oddelen sad go meshame maslinovoto maslo i origanoto i so ovaa smesha ja prelivame salatata. Piperkite gi seckame na krugovi i gi redime odozgora.

Е оваа година јас ќе ги направам вакви (јајцата мислам де) и точка.Само ако не ми се погодат,лелееее...

0103_t2275_maxi.jpg

јас велигден го сакам само заради тоа шо ќе имам МНОГУ варени јајва и ќе можам да си правам салата од јајца ( излупи јајца стави на секач истури во каленица стави оцет и сол и јади) мммммммммммм......

Jare na razen

So noz se zasekuvaat prednite i zadnite jagneshki butovi.
Ja posoluvame i zachinuvame so "zachinal" vnatreshnosta,zasecite kako i nadvoreshnosta na jareto.
Isto taka i go premachkuvame celo jare so svinska mast a vo samite zaseci stavame po edna lazica od nea.
Na predhodno postaveni chatali od dvete strani na oginot go stavame jareto nadenato na kol da se peche.
Za celo vreme na pechenjeto jareto postojano go vrtime na razenot. Dodeka jareto se peche ,vo sadot so jareshkata koshulka dodavame 2 lazici "zachinal", polovina lazica crn piper, 150 ml pivo i promeshuvame so lazica.
Otkako koshulkata kje gi vpie zachinite ja stavame vrz jareto i ja zacvrstuvame so chepkalki za da ne ispadne pri vrtenjeto.
Potrebno vreme na pechenje e okolu 3 chasa.

Дроб сарма
Потребно:
-јагнешки бел и црн дроб
-кошулка
-јагнешки цревца
-2-3 главици кромид
-4 јајца
-1 чаша млеко
-масло
-црвен пипер
-црн бибер
-сол

Измијте го црниот дроб, налејте го со вода колку да го прекрие одозгора и ставете го да се вари.Добро измиените цревца и белиот дроб се варат во друг сад и кога ќе се сварат, се сецкаат на мали парчиња. Во посебен сад ставете масло да се загрее и потоа се става ситно исецканиот кромид. Откако кромидот ќе се испржи се додаваат искецканите цревца, црн и бел дроб. Се додава сол по вкус, 1 лажица црвен пипер и мелен бибер и добро се меша. Во садот во кој ќе се пече сармата, се распостелува кошулката на тој начин што се покрива дното ма садот и од едната страна кошулката треба да е надвор. Во средината се става претходната смеса , се завиткува добро така да крајот од кошулката се префрла и доаѓа одоздола. Одделно се матат јајцата со млекото, се додава малку сол, се прелева сармата и се пече.

bibika напиша:
Е оваа година јас ќе ги направам вакви (јајцата мислам де) и точка.Само ако не ми се погодат,лелееее...

0103_t2275_maxi.jpg

А да ни ја откриеше техниката за тоа како така да ги направиме и нашите јајца....на пример...:)

Моиве јајца половина се веке обоени...шаренки се многу...и многу сум срекна што ми се погодија...ама сакам и други да правам така да ме интересира техниката...

Еве и една салатичка која ја јадам не само на Велигден, многу едноставна за правење и може сите ја знаете ама ете ви:

Зелена салата со јајца:) предпоставувате :)

Потребно е јајца колку сакаш и зелена салата колку сакаш, еден лимон и малку маслиново масло :)

Јајцата ги лупите нормално :) и ги сечете како сакате и ги ставате во подлабок сад...потоа зелената салата ја сечете истотака по желба поситно, покрупно како сакате... и ја додавате во садот...посолувате по желба...го стискате сокот од лимонот внатре и промешувате убаво и на крај ставате маслиново масло и повторно промешувате...како оди оваа салата со јагнешко....мх мх мх...прсти да излижеш.

Ептен убаво шарени јајца, вистинска уметност:je:

oua-paste.jpg

Psanky02L.jpg

Elbasan tava

ymk_335_s.jpg

potrebno e:

-1,2 kg.jagneshko meso
-80 gr.maslo
-sol
-crn piper crven piper(sladok)
-30gr.brashno
-6 jajca
-1 l kiselo mleko

Izmienoto i na parchinja isecheno meso se przi na maslo, se naleva so supa, se posoluva i se dushi dodeka ne omekne.

Potoa se dodavaat crniot piper, crveniot piper i svetlata zaprshka od maslo i brashno.
Koga malku kje se oladi, mesoto se prefrla vo tava i se preliva so izmatenite jajca, kiseloto mleko i sosot od mesoto.
Potoa se stava vo rerna 15-20 minuti dobro da se potpeche.

Jadenjeto se posipuva so isechkana kapra.

Ve molam ako nekoj znae da mi dade dobar recept za marinada za jagnesko?

Steve Vai напиша:
Ve molam ako nekoj znae da mi dade dobar recept za marinada za jagnesko?
3 glavici seckan luk
2 dl maslinesto maslo
sol
sok od eden ceden limun
timjan ili rozmarin mozi
crn piper
malce belo vino
malce crna tecna kineska soja ova ne e moralno :)

ragazza напиша:
3 glavici seckan luk
2 dl maslinesto maslo
sol
sok od eden ceden limun
timjan ili rozmarin mozi
crn piper
malce belo vino
malce crna tecna kineska soja ova ne e moralno :)
Thank you :wub:
Kje te viknam na pecenje :kajg:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom