Umri,pred smrtta!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Државата нема намера да ни дозволи бесплатно да се лекуваме, па не ни останува ништо друго освен да умреме среде Каменица, едногласни се стотина трудови инвалиди од рудникот „Саса“. На третата недела од штрајкот со глад тие низ солзи, разочарани кажуваат дека Владата не покажала интерес да им излезе во пресрет и да им ги реши барањата.
Поранешните ударници што стекнале инвалидитет во јамите на рудникот „Саса“, бараат веднаш да се рестартира рудникот, а на трудовите инвалиди да им се овозможи да станат корисници на инвалидска пензија.
Малиш Стојменовски неодамна преживеал мозочен удар, но сепак е решен до крај да остане на протести.
- Лекарите ме советуваат да останат в болница, но тоа ми изгледа невозможно бидејќи нема со што да го платам лекувањето. Откако ми кажаа дека за три дена поминати во болница треба да платам 4.500 денари, веднаш самоиницијативно се облеков и си заминав - вели тој.
Стојменовски се жали дека не може да си дозволи ниту 500 денари за да ги купи потребните лекови.
- Го загубив окото во рудникот, имам околу 25 години работен стаж, а немам право ниту на социјална помош, бидејќи жена ми е вработена. За да биде иронијата поголема, таа нема земено плата веќе пет месеци. Ниту децата не можам да ги пратам на факултет иако средното образование го завршија со одличен успех. Од каде да им најдам пари за тоа - вели низ солзи поранешниот рудар Миле Митревски.
Рударите немаат намера да ги напуштат двата шатори што самите ги поставија во центарот на Каменица и велат дека ќе останат таму се додека државата не им ги исполни барањата. Досега за време на тринеделниот протест ниту еден претставник од Владата не ги посетил прегладнетите рудари.
- Што повеќе да бараме од премиерот и министрите кога никој од нив не најде ниту пет минути да не посети и да ни ги слушне проблемите. Не ни е воопшто тешко да штрајкуваме со глад од едноставна причина што и немаме што да јадеме, ниту пак знаеме како да ги прехраниме нашите семејства - вели Миладин Атанасковски, кој боледува од епилепсија.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Овие се кладам дека не излегле на референдум кога требало, сега им се враќа...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Opravdano,zatoa shto se "invalidi na trudot"!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Греота за луѓето, големо УАААА за владата. Излишно е секое понатамошно философиање.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Naprotiv!Filozofiranje e potrebno za da se razbudi "meckata" koja spie vo site godishni vreminja!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ја би рекол конкретни дејствија, филозофирање во овие услови на летаргија и апатија е еднакво на харикири! :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa,rudarite znaat dobro da rabotat so "dinamit",no toa e "nihilisticki" neli?

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
hehe, pretnja so dinamit ima magichna mokj :lol: :lol: :lol:

edna mala "prikazna":

´98 mi staija plomba na klubot vo Bitola, zatoa sho moite protivpozharni aparati bile OD GRCIJA, a ne "po JUS" (citaj = od dukjanot vo sopstvenost na brat mu na toj inspektoro)

more probvam jas da objasnam deka grchkive po "evropski" standarti se praeni i nie kako zemja sho sakame vo evropa e glupo da ne gi priznavame evropskite standarti, ama jok be, mi veli tipot "kje odis tamu i tamu i kje si kupis 6 PP aparati i posle kje ti go otvorime klubot...

E, poshto seto to beshe pred moeto "pacifiranje" i otfrlanje na nasilstvoto kako obid za reshavanje na problemite, ja bukvalno im rekov na dva inspektori: "ili ponedelnik kje nema plomba, ili kje ve krenam vo vozduh so se kukji, familii i cela djandarska"

E ko se podumaa malku kaj bev vojska i deka kako "veteran" od vojnata mozhi "ne mi se site ovci na broj", za radost , srekja i blagodet na site ja trgnaa plombata 8)

A dali blefirav ili ne ne znam, i ne sakam da znam sho kje se slucheshe ako ne go poslushaa mojot "sovet"

back to topic:

Kako mozhi da pojaduva na sabajle Buchko ili Branko koa narodot vo vakva merka im strada? nemat strav deka nekoj den ko Chaushesku kje zavrshat?

sramota za niv, a i za narodot, do koga kje bidat ko ovci...

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Имам впечаток дека македонските политичари му посветуваат внимание на истокот на Македонија само за време на предизборните кампањи и тоа со оние генерални изјави за санкционирање на неповолната економска состојба на ниво на државата. Факт е дека источниот дел на Р Македонија економски заостанува зад останатите, а државата нема никаква стратегија за развој на помалку развиените региони во рамките на сопствената територија.

Трагедија е она што им се случува на тие луѓе, а дебакл на социјалната политика. 1 000 000 пати срам да им е на господата во врвот што не се одважија ни да ги посетат.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Duri i Hitler im posvetuval poveke vnimanie na svoite "trudovi invalidi"!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
a be v zatvor so site niv, i politicharive nashi i "komandantite" albanski...

se sho e korumpirano...

da si prat drushtvo i dumat kaj ja zaebale...

paraziti i djankis se seto to be... ama del od narodot cickite silikonski na ceca pokje sakat da gi gledat nego kako nekoj gi dupi vo mozokot...

a duri ednite (drugite) plachat i ni umirat na shtrajkoj so glad, tie sho imat ushte nekoja korka leb ja sledat "politikata" "...kjuti da ne te izbrkat od rabota..."

i pak jas ko papagal kje prasham..

do koga?

p.s.

Ninja, brat, za koi investicii zborash?
- TAT Banka
- drugite piramidalni shtedilnici?
- za celata unishtena tekstilna i druga industrija, kade na krajot grci, turci i sho znam jas kakvi, zaedno so ex-direktorite, gi kupuvaat za ich-pari...
- za REK Bitola sho ni gi otru lugjeto?

gi boli mile be branko & co. dali e bitola, ohrid ili shtip ili strumica vo prashanje, ako mozhi da se lapne nesho, kje ne prodavaat be ko sho sakat...

gledaj tetovo & rest zapadna makedonija im ja prodadoja na shipovite :place: :?

kako beshe pogovorkata na edna serija, ZATOA SHTO VIE TOA GO BA(i)RAVTE

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Serdarot напиша:
Ninja, brat, za koi investicii zborash?
Не зборував за инвестиции, туку изнесов личен впечаток за односот на македонските политчари кон истокот на Македонија (нели во тој дел е Македонска Каменица каде што штрајкуваат рударите од првиот пост на темава).

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Ninja напиша:
Не зборував за инвестиции, туку изнесов личен впечаток за односот на македонските политчари кон истокот на Македонија (нели во тој дел е Македонска Каменица каде што штрајкуваат рударите од првиот пост на темава).
ok, se sluzhuvam deka ne se investicii, grabezhi se.
pak kje recham, gi boli niv mile za koj grad/selo se raboti, isti sme im site = ovci sme im :place:

inache kako bitolchanec mozham da ti recham deka bitolchani kje Slavat ako politicharite go promenat odnosot kon bitola ili ne zaborat skroz...

pa togash kje nema koj da ni praj takvi dalaveri ko TAT & drugite...

Ninja напиша:
Факт е дека источниот дел на Р Македонија економски заостанува зад останатите, а државата нема никаква стратегија за развој на помалку развиените региони во рамките на сопствената територија.

imaat strategija be, ne gleas? donesi gi lugjeto na stap pitachki i kupi gi fabrikite za djabe.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Дали некој тука знае зошто овцата ја стрижиме, молзиме и понекогаш и ги убиваме децата за да ги јадеме???

Кога ќе си го одговорите ова прашање ќе одговорите на многу прашања во нашето општество!!!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
He,ubav prakticen primer za sporedba.No sepak ovde "ovcata" e taa shto ne "strizi" i ne "molzi":
-SDSM-ovci,VMRO-ovci,LDP-ovci........,se red do red "ovci" koj ne "klecaat" se dodeka ne go izvadime "kuburot" shto go cuvame "za zlovreme"!

Kajgana Shop

На врв Bottom