Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 22.033
- Поени од реакции
- 29.391
Не ама планирам деновиве да пробам (да направам воден кефир со зрна од млечен кефир).@ Vanlok-си пробал од млечен кефир да добиеш воден?Има ли предности водениот кефир во однос на млечниот?
Предности на воден кефир?
Ако имаш проблеми со млечни производи, тогаш воден кефир е решение/опција. Нутриционистички и здравствени предности нема (во однос на млечен кефир) ама сепак задржува доста од добрите особини на кефирот.
Проблем е што се прави со шеќер. Но при ферментацијата се троши 80% насто од шеќерот а тоа што останува е генерално фруктоза и понешто глукоза. Од друга страна со соодветни додатоци за вкус (лимун, џумбир, сушени овошја:грозје, смокви итн) може да се добие нешто како (полу)газиран освежителен напиток кој е далеку поздрав од газираните сокови како Кока Кола, Пепси, Спрајт итн итн. За вкусот, нормално тоа е лична работа но од здравствен аспект ваквиот кефир е неспоредливо поздрав од набројаните комерцијални газираните сокови.
Чисто од здравствен аспект, ако се мислиш помеѓу млечен и воден кефир... по мене покорисен е млечен кефир.