Scirea
ZARDOZ
- Член од
- 4 август 2010
- Мислења
- 27.367
- Поени од реакции
- 86.688
- There is a fifth dimension beyond that which is known to man. It is a dimension as vast as space and as timeless as infinity. It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition, and it lies between the pit of man's fears and the summit of his knowledge. This is the dimension of imagination. It is an area which we call the Twilight Zone.
Како прво морам да пишам... бем ти подфорумот "Серии" кога има теми за Долина на Волците, Малечката Невеста и "Комшиски мајтп" на Канал 5 телевизија (WTF is this shit?!?!?!?), а нема за една од најдобрите серии на сите времиња, кај нас позната како Зона на Самракот.
Накратко Зона на Самракот (The Twilight Zone) e антологиска тв серија создадена од Род Серлинг (не СТерлинг), и е емитувана на CBS во периодот од 1959 до 1964 година, ова важи за оргиналните 156 епизоди. Секоја епизода е посебна приказна, со нови актери и нови дешавки, а самата серија може да се стави во многу поджарнови: Sci-Fi, Хорор, Трилер, Мистерија и е нашироко позната по многуте plot twist-ови што ги има во секоја епизода. Кај нас првпат е емитувана пред 12/13 години на Телма Телевизија во 22:30 h. Калчо лигата почнува во 20:30h, Јувентус си мести натпревар како од шала, Бранко Илиевски е на блага вода а судијата уште не свирнал крај, овие ја пуштаат Зона на Самракот. Good old Telma
Прва епизода што ја гледав беше сосема случајно, како што пишав по завршувањето на некој небитен местен натпревар во Италија. Видов пуштија црно-бел филм (да отпрво мислев дека е филм), насловот се викаше "To Serve Man" и БУМ... MIND BLOW Од тогаш сум навлечен на серијава како дрога.
Серијата има и две продолженија, едно од 1985 и 2003, али нажалост креаторот на ова дело Род Серлинг умира уште во 70те години, така да не се тоа тоа овие римејкови. Можете слободно да ги ѕирнете, али повеќето се преработки на оргиналните серии. Има снимено и филм од 1983 година во главните улоги се Ден Ајкројд, Бурџес Мередит, Џон Литгоу, Нанси Картврајт (гласот на Барт Симпсон), али и овој филм одбработува три приказни од оргиналните епизоди. Познат факт е дека еден од главните актери заедно со две деца умираат на снимање на сцена, кога перјата од хиликоптер удираат директно во нив. Видео +18...
Како и да е, оваа серија и покрај тоа што е правена пред 60 години, сеуште се држи добро за денешно време, благодарение на пред се содржината во секоја епизода. Ако ме прашате мене која ми е омилена епизода... епа немам омилена, сите се ебано добри, и ОГРОМНА ПРЕПОРАКА до сите што не го гледале делово обавезно да го ѕирнат, заебете црно-бела слика, лоши ефекти, и лоши фризури... серија е ремек дело.
За крај, музиката...