The art of programming (или што е, а што не е програмирање)

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Прилично сум испровоциран на ова, поготово од муабетите за најдебилната тема за најдобар програмски јазик.:tapp: Значи, директно упатен пост кон сите новопечени програмерчиња, хакерчиња, оние кои чуле а не дочуле и општо мераклиите за правење безвезе муабет.

Програмирањето а воопшто и целиот софтверски инжинеринг претставува дисциплинирана наука која вклучува огромни познавања и примена на останатите природно-математички науки и техники.
Познавањето на синтаксата на некој програмски јазик не ве прави програмер. Познавањето на некоја архитектура сеуште не ве прави програмер. Спојувањето и користењето на готови скрипти ма воопшто не ве прави програмери.
Програмирањето, како што рече Vnuce, ти е принцип на размислување, начин на живот. Секој сериозен програмер, кон своето дело гледа како чедо кое што ќе придонесе во олеснувањето на животот и подобрување на перформансите и ефектите од работата на крајниот корисник.
Правиот програмер користи вистинска стратегија и спојува долгогодишно искуство за да направи она што вие на шала го зборувате: програма. Овде се спојува анализа на вистински барања, на потреби од страна на корисникот, анализа на најдобар начин на функционирање, избор на адекватна околина, приспособување со хардверска архитектура, користење на високо-квалитетни специјално наменети (а многу често и апстрактни) алгоритми, и сосема потребен (спрема намените) систем за менаџирање со податоците. Со еден збор, сето тоа е една наука, спој на повеќе области, огромна логика, и создавање на еден прекрасен спој со што на крај се добива едно задоволство и гордост на сработеното.
Го спомнувам и зборот уметност во оваа смисла: на некој генерален проблем може да се појават многу решенија. Уметноста е да се создаде она решение кое ќе биде најдобро на перформанси, најквалитетно и најприфатливо од корисникот. Накратко речено, користење на огромна креативност со цел добивање на ептен квалитетен продукт.
Е сега уште еднаш да ги побијам сите митови:
- познавањето на одреден број програмски јазици не ве прави програмер. Знаењето за адекватната нивна употреба е тоа што е потребно. Во крајна смисла, учењето на синтаксата на нов програмски јазик за секој вистински програмер е мачја кашла.
- познавањето само на некоја архитектура (framework) и занесувањето со неа може да ве направи само „недисциплиниран“ и „неодговорен“ програмер ако ги одбегнувате принципите за користење на оптимални алгоритми и избегнување на импровизација. Секој озбилен програмер, за максимум 1 месец со адекватна литература може да научи целосна архитектура и да знае како да создаде нешто корисно со неа.
- препишувањето на некои програмки од интернет и делумна нивна промена не ве прави програмер. Ламер дечки, ламер.
- користење на некои очигледни места за напад не ве прави хакер. Постојат некои работи кои можат сите да ги направат и сите нешто да заебат. Ако го практикувате ова, може само да добиете на епитет лузер или дркаџија и слични такви работи. Правиот хакер, еквивалентирајте го со некој научник со долгогодишно искуство кој партал прави во својата струка за подобро на човештвото. Ако во областа на компјутерите може да се замислите на ова ниво, тогаш нарекувајте се хакери. Дотогаш, шшшшшт!!!!!

Ако сакате да видите до кое ниво се програмерите во светот, и малце да симнам некои од вас на потребното ниво, изволте: TopCoder, ACM ICPC.

п.с. молба до администраторите за безмилосно кантирање на секој вид на хакерски испад од неадекватни особи.

Чирс.

Член од
29 јануари 2008
Мислења
3
Поени од реакции
1
E bravo, mi gi izvadi zborovite od usta, ne za dzabe postojat fakulteti kade se uci da bides programer kade se ubivas od ucenje na agloritmi i tehniki za naoganje na najoptimalnoto i najdobroto resenie na programata. Kako sto rece eden profesor kaj nas na elektro citiram: "I nekoj od ulica da viknes ke napise programa koja moze ke funkcionira ama ke bide 1000 reda kod namesto 100 i bez dobra logicka pozadina". Pozz .::Програмеристу::. i statiive tvoi stvarno se super

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
За жал поголемиот т.е. отприлика 90% од сите (добри) програмери не гледаат на крајниот корисник и си прават програма по нивна мерка...

Затоа има толку многу исфрустрирани корисници.

Едноставно тоа доаѓа од начинот на "размислување како програмер", нели...

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
А според горно наведеното математичар е папагал

acikamk

ne za dzabe postojat fakulteti kade se uci da bides programer kade se ubivas od ucenje na agloritmi i tehniki za naoganje na najoptimalnoto i najdobroto resenie na programata.

Те молам посочи ми го факлутетот на балаканот каде те учат да станеш програмер

На факултет се добива некоја основа на основата
како што е наведно погоре Синтакаса и некој си 30 алгоритми
од кој барем 30% никогаш нема да ти потребат

teneke
Мислата е закон брат
За жал поголемиот т.е. отприлика 90% од сите (добри) програмери не гледаат на крајниот корисник и си прават програма по нивна мерка...

:kesa:

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
А според горно наведеното математичар е папагал

acikamk

ne za dzabe postojat fakulteti kade se uci da bides programer kade se ubivas od ucenje na agloritmi i tehniki za naoganje na najoptimalnoto i najdobroto resenie na programata.

Те молам посочи ми го факлутетот на балаканот каде те учат да станеш програмер

На факултет се добива некоја основа на основата
како што е наведно погоре Синтакаса и некој си 30 алгоритми
од кој барем 30% никогаш нема да ти потребат

teneke
Мислата е закон брат

:kesa:
1. Со тројца колеги, успеавме за 1 месец да направиме асална веб апликација базирана само на знаењата стекнети од два предмети на факултет. Следствено: да, ме научија да програмирам и практично да ги користам моите знаења.

2. Дај жити се не паѓајте под стереотипи и не зборувајте глупости. Прво: од кое ваше искуство на база на програмите кои вие сте ги порачале да ви ги направат по ваша мерка сте заклучиле дека не се соодветни? Сте биле кај некоја фирма и сте порачале програма? Не ви ја направиле како што треба? Ајде ако е ова, си го повлекувам зборот. Не ми правете муабет за апликации за широко потрошувачка кои се базирани на генерички потреби.
Јас досега по корисничка мерка имам направено 4 (од кои 2 огромни) програми и не ми се имат пожалено за незадоволување на условите и побарувањата, туку напротив беа ептен задоволни.

Член од
20 мај 2008
Мислења
130
Поени од реакции
54
1. Со тројца колеги, успеавме за 1 месец да направиме асална веб апликација базирана само на знаењата стекнети од два предмети на факултет. Следствено: да, ме научија да програмирам и практично да ги користам моите знаења.

2. Дај жити се не паѓајте под стереотипи и не зборувајте глупости. Прво: од кое ваше искуство на база на програмите кои вие сте ги порачале да ви ги направат по ваша мерка сте заклучиле дека не се соодветни? Сте биле кај некоја фирма и сте порачале програма? Не ви ја направиле како што треба? Ајде ако е ова, си го повлекувам зборот. Не ми правете муабет за апликации за широко потрошувачка кои се базирани на генерички потреби.
Јас досега по корисничка мерка имам направено 4 (од кои 2 огромни) програми и не ми се имат пожалено за незадоволување на условите и побарувањата, туку напротив беа ептен задоволни.
А ти вака, програмеру, дојде овде нас ништожниците да не натераш да се потчиниме на твоите "4 програми" и да те признаеме за програмер со твоите 21 година? Жити се кажи на кој тоа факултет тебе те обучиле практично да можеш да употребуваш некој програм, и какви се тие "обемни" апликации кои си ги направил? Пошто кога веќе правиме муабет за мерење ташаци, барем извади го на маса

Член од
1 април 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Море дајте да прајме нешто, не само да се караме на кој му е поголем...
Еве отворен повик за да отпочниме некој проект, каков било..

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
А ти вака, програмеру, дојде овде нас ништожниците да не натераш да се потчиниме на твоите "4 програми" и да те признаеме за програмер со твоите 21 година? Жити се кажи на кој тоа факултет тебе те обучиле практично да можеш да употребуваш некој програм, и какви се тие "обемни" апликации кои си ги направил? Пошто кога веќе правиме муабет за мерење ташаци, барем извади го на маса
Пљус, шлаканица.
Океј дечки, идеме филоСофски:
- Админот (модераторот) е исфрустриран идиот. Типична мисла од форумски лузер.
- Кога на сељак му ја покажуваш месечината, тој го гледа само прстот.
- Факултетот нема врска. Типична мисла од „вечен“ студент.
Сите сте вие јаки, а никој не дојде на <codefu/>. Или и тоа е лузерска работа?
Не знам со кој ум може да негирате високо образовна институција било од каков калибар. Што сега, ти попаметен си од цел факултет? Знаеш повеќе од сите? Идиоти се сите таму пошо не те учат php во прва? Или не ти се учат некои „непотребни предмети“ како алгоритми, бази, структури, софтверски инженеринг, ваков-онаков софтвер...
Факт: кога отидов на факултет знаев само два програмски јазици, архитектури ич, програмирање стил примитивен. Сега... ееее сега ептен се други работите: C/C++, C#, Java, скриптици, Perl, архитектури на апликации, оптимални алгоритми, бази на податоци (MS SQL, MySQL, Oracle) и знаењето продолжува да се зголемува. Јесте да ми отекоа мадињата на некои идиотски предмети, ама што да правиш, транзицијата не е сосема завршена :).
За практично учење, да, ме учат. Ако ти неможеш да го видиш тоа, или ако мислиш дека на некој факултет како лабораториски или аудиториски ќе разгледувате некој case study, ептен си се заебал. Склопувањето на програма на база на кориснички барања е само уметност на спојување и користење на сето знаење што го имаш. Толку.
А за програмите мои, уф, селско е, ама ајде ќе ти објаснам:
- Програма за целосна работа на книговодителско биро или фирма. Ги содржи сите (ама сите) потребни работи и автоматизации кои му се потребни на секој книговодител: главна книга; даноци и приемни листови; плати, рекапитулации, обрасци и МППП; фактури; материјално работење со продавници магазини и повеќе начини на работа;ДДВ и пресметки, годишни пресметки; аконтации. Сето тоа поврзано во целина, со огромна автоматизација која што работата на корисникот ја носи во минимум. Од програмерски аспект едно добри 450 форми.
- Програма за работа на комунално претпријатија, со вклучено книговодствено биро. Нешто слично на претходното со тоа што овде фокусот е: изготвување на сметки со вклучени износи за вода, канализација, ѓубрарина, гробишта, надоместоци и останати износи. Работа со повеќе населени места, со различни услови и различни типови на корисници. Подршка за физички и правни лица. Потполна автоматизација за отворени ставки, останати долгови, извештаи, приходи и редица други работи.
- Материјално работење во погон. Програма фокусирана за материјално работење погодена по барањето на две лица: директор и магационер. Едниот да врши увид, другиот да го обавува внесот. Подржува различни типови на работа, со пренос на стоки од и кон партнери, интерно кон магацини, продавници и продажба.
- Градежно работење - Комплетна работа на градежна фирма која менаџира со: материјали, луѓе, возила, магацини, објекти. Набавка и испорака на стоки, менаџирање на истите, извештаи за истите. Прегледи по објекти, магацини, материјали. Водење на платна евиденција на работниците, паралелно водење на евиденција и за објектите. Работна рака, гориво, трошкови...

И сега чедо, да ти објаснам. Ако не си мераклија за факултет и за оние „глупите“ предмети каде не те учат на нешто практично, кога ќе правиш нешто слично како ова, гарант дека ќе тргнеш на мислата „ова е лесно“ и ќе избереш нула архитектура па програмата ќе ти се сведе на масохизам, отекување јајца, нервози и капење коса. Накрај можеби и отказ. Значи не правам збор за некои веб апликации каде што обично се фурате, туку за асални десктоп работи со огромна количина на код (преку пола милион редови), места каде што градењето на некоја рамка би ви било од основно значење.

п.с. А во факултетот баш сега пази што имам да правам: web forum интегриран во порталот на факултетот, e-commerce сајт по мој избор, CAD апликација која ќе симулира работа на дигитални кола. Ај видиш мајката, на факултет сум и работам нешто практично. Ц ц ц ...

Член од
14 октомври 2007
Мислења
20
Поени од реакции
4
За HsIlOmEdUs

Ме мрзи да цитирам, само ке препишам:
“А за програмите мои, уф, селско е, ама ајде ќе ти објаснам:“

Да, селско е, више кога те испровоцира Dangie (/wave) може и за двајцата да кажам: Arguing on the internet is like going to the special olympics - even if you win, you're still retarded.
Ама пошто и ја ке се уклучам... така ми треба :)

Енивеј, администратору со неизговорливо име, еве ти ја мојата приказна: Запишав економски пошто сакав да учам економија, а тоа на факултетот, за жал, не се учи. Имам уште малку останато и планирам да завршам. Во меѓувреме најдов работа како програмер (php) и уствари добар дел од минатата година го поминав во забаталување на факултетот и учење на програмирање. И како повеќе учам, повеќе сакам да учам и одам се поблиску до assembler и на крај сфаќам дека траба да ги извадам книгите од релациона алгебра и теорија на множества на татко ми и да си дадам добра основа, пошто ја немам, дека го утнав факултетот.
Во меѓувреме кај мене во фирма обучувам тазе излезени студенти од електро на кои не им објасниле дека во SQL постои LEFT JOIN, RIGHT JOIN, INNER JOIN и дека табелите не се спојуваат со запирки.
Немаат појма што е Ajax, врска немаат дека во javascript нема класи туку прототипови и така натаму. Ама затоа тие дечки решаваат алгоритамски проблеми трипати побрзо од мене... Е сега, кој е подобар програмер? Не знам ... Тоа што тие го имаат како теоретска спрема, јас ќе го научам дома во слободно време, тоа што јас го имам како искуство, тие ќе го стекнат на работа. Ама има некои луѓе кои и 4 години после дипломирање и 4 години на работа како програмери се на исто ниво.

Ќе го цитирам Joel Spolsky (www.joelonsoftware.com) и ќе кажам: добар програмер е оној што е паметен и ја завршува работата. Има многу (повеќето) луѓе што ги знам од електро/пмф што не разбираат како функционираат поинтерите во C и не може да се снајдат на повеќе нивоа рекурзија од едно. Тоа е дел од мозокот кој едноставно им фали. Овие луѓе никогаш нема да станат добри програмери. Ќе бидат одлични за пишување на сметководствени апликации од пола милион линии бидејќи тоа е горе-доле безумно пренесување на спецификациите во код.

Проблемот е што повеќето студенти на електро/пмф (пак ќе кажам, што ги знам) се жалат дека ги учеле безкорисни работи како диференцијално сметање, пошто нели, нема поента да најдеш лимес кога можеш да напишеш for циклус што ќе ти го пресмета пешки. Е тие луѓе се со соништа да станат Веб администратори и сите идат на Cisco CCNA пошто сонот им е да редат рутери и да прават troubleshooting по фирми.

Не се сложувам дека факултетите се безкорисни, ама дека можат да прават МНОГУ подобра работа со студентите, можат... Па 70% од луѓето таму не се за таму ... прво што треба е да направат систем за селекција ... пошто ако си поминал на математика со 6-ка ... не те бива. Барем во Америка е така.
А студентите од друга страна тотално не го препознаваат знаењето што им се пренесува ... или имаат несоодветни амбиции.

Друг проблем е што во Македонија тешко дека ќе најдеш работно место “Програмер“ ... се бараат Кодери .. пошто и газдите на македонските фирми се самите “Кодери“ со малку подобра смисла за бизнис. Еве ти една проста паралела: Кодерите користат ствари направени од програмери. Како на пример .NET. Затоа имаш еден куп програмери за веб што врска немаат како функционира http протоколот пошто .NET се грижи за се. Нивно е само да напишат lblFoo.text = txtBar.text.

Му завидувам на другар ми у Pexim што треба да работи у C на POS терминали со 64KB меморија, зашто таму немаш место за каприци, треба да ти исчури мозокот за да направиш нешто што ќе пројде.

Што се однесува до твоите апликации:
Последнава година работам на одржување на еден мамутски сајт за американци составен од 3800 страни со по 1000 линии код во просек, и верувај ми, многу е потешко отколку да напишеш софтвер за магацинско работење. А на крајот на краиштата Quicksort алгоритмот кој ни ти, ни јас не би го смислиле за цел живот е само 20 линии код во C.
Да погодам .. ги пишуваше во VB.NET кадешто се е веќе готово. Само треба да правиш повици до .NET API-то, да листаш по преоптеретената документација за тоа чудо и да земеш учебник од сметководсвто за прва година. Не дека си алоцирал бајт меморија во целата процедура. Така да немој да ги омаловажуваш веб апликациите пошто по степен на захтевност на програмерско знаење се на исто ниво како твоите апликации.

Е конечно, не ти треба факултет за да бидеш добар програмер ... примери: John Carmack, Bill Gates ... и милион други. Поготово не наш факултет пошто општопознато е дека на факултет најдобро поминуваат вредните/издржливите а не паметните ... ама само малку успеваат на научат нешто на факултетот.

Немој да мислиш дека ти го омаловажувам трудот, пошто и јас сум немал прилика да напишам нешто подобро, ама мислам дека имаш грешна претстава за тоа како корелираат линиите код со тежината на задачите.

p.s. Ако чувствуваш дека посои нешто повеќе од факултетот, почни со "The C programming language" од Kernighan and Ritchie ... класика. ...
и сменета ја одвратнава портокалова боја ... боде очи

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Ме мрзи да цитирам, само ке препишам:
“А за програмите мои, уф, селско е, ама ајде ќе ти објаснам:“

Да, селско е, више кога те испровоцира Dangie (/wave) може и за двајцата да кажам: Arguing on the internet is like going to the special olympics - even if you win, you're still retarded.
Ама пошто и ја ке се уклучам... така ми треба :)
Respect :), & wellcum' to da club.
Енивеј, администратору со неизговорливо име, еве ти ја мојата приказна: Запишав економски пошто сакав да учам економија, а тоа на факултетот, за жал, не се учи. Имам уште малку останато и планирам да завршам. Во меѓувреме најдов работа како програмер (php) и уствари добар дел од минатата година го поминав во забаталување на факултетот и учење на програмирање. И како повеќе учам, повеќе сакам да учам и одам се поблиску до assembler и на крај сфаќам дека траба да ги извадам книгите од релациона алгебра и теорија на множества на татко ми и да си дадам добра основа, пошто ја немам, дека го утнав факултетот.
Во меѓувреме кај мене во фирма обучувам тазе излезени студенти од електро на кои не им објасниле дека во SQL постои LEFT JOIN, RIGHT JOIN, INNER JOIN и дека табелите не се спојуваат со запирки.
Немаат појма што е Ajax, врска немаат дека во javascript нема класи туку прототипови и така натаму. Ама затоа тие дечки решаваат алгоритамски проблеми трипати побрзо од мене... Е сега, кој е подобар програмер? Не знам ... Тоа што тие го имаат како теоретска спрема, јас ќе го научам дома во слободно време, тоа што јас го имам како искуство, тие ќе го стекнат на работа. Ама има некои луѓе кои и 4 години после дипломирање и 4 години на работа како програмери се на исто ниво.
Hmmm... talented mr. ripley ( вака ќе да беше ), кога си ги мереа со „apple“ like изреки.
Ако ова што го велиш е точно дека си хиперактивен човек и дека две некорелирани струки како економија и hard-core x86 assembly programming ги владееш, заслужуваш риспект. Јас цела година се мафтам со архитектури на процесри и редица пропратни работи за да можам едвај да скплопам безвенен асмбли кој работи само на симулатор. Не верувам да сум глуп.
Точно, не објаснуват left, right i inner join. Ова е 5 минути учење. Учат внатре малце како се движат работите. Знаеш, комплексност, алгебра, брзини, градба, редунданост, нормализација и такви ствари.
А со ова ми ја враѓаш струката. Што сега, глупи сме ние па ни требат 4 години на факултет за да се научат работи кои ете пак од повеќето се глупи. Пак е кисела ебаната јаболка.
Тие дечки (оние подобрите како мене кои знаат што е AJAX и JavaScript и имаат работено во нив), завршуваат со диплома во CV-то, и спремни се за идење на тест пред вработување кој најчесто е погоди што: алгоритми. :D
Ќе го цитирам Joel Spolsky (www.joelonsoftware.com) и ќе кажам: добар програмер е оној што е паметен и ја завршува работата. Има многу (повеќето) луѓе што ги знам од електро/пмф што не разбираат како функционираат поинтерите во C и не може да се снајдат на повеќе нивоа рекурзија од едно. Тоа е дел од мозокот кој едноставно им фали. Овие луѓе никогаш нема да станат добри програмери. Ќе бидат одлични за пишување на сметководствени апликации од пола милион линии бидејќи тоа е горе-доле безумно пренесување на спецификациите во код.
Знам и јас такви, и имат поголем просек дури од мене (замисли, фак). И ќе бидат добри во пишување КРАЈНО НЕСТАБИЛНИ сметководни апликации каде ако безумно ги пренесуваш спецификациите во код ќе добиеш кула од карти. И јас правам друже книговодствени програми, ама имам добра архитектура во позадина.
Проблемот е што повеќето студенти на електро/пмф (пак ќе кажам, што ги знам) се жалат дека ги учеле безкорисни работи како диференцијално сметање, пошто нели, нема поента да најдеш лимес кога можеш да напишеш for циклус што ќе ти го пресмета пешки. Е тие луѓе се со соништа да станат Веб администратори и сите идат на Cisco CCNA пошто сонот им е да редат рутери и да прават troubleshooting по фирми.
Ај агри. И мене до крај ме нервират ептен тешки ситници кои очигледно нема никаде да ми затребат. Ама јеби га, жрвти сме на ЕКТС транзицијата.
Не се сложувам дека факултетите се безкорисни, ама дека можат да прават МНОГУ подобра работа со студентите, можат... Па 70% од луѓето таму не се за таму ... прво што треба е да направат систем за селекција ... пошто ако си поминал на математика со 6-ка ... не те бива. Барем во Америка е така.
А студентите од друга страна тотално не го препознаваат знаењето што им се пренесува ... или имаат несоодветни амбиции.
Што не заслужуваат некои да, што некои заслужуваат повеќе и што факултет нив не ги заслужува нив, и тоа да.
Имав еден предлог на факс да учествувам со едни колеги и колешки во еден проект. И сега бев поделен во помала група и на старт го анализирав целиот проблем. Стануваше збор за десктоп аплликација која спојува CAD, математика и екологија. Изградив предлог структура која вклучување многу ама ептен многу комлицирана класна хиерархија и строг полиморфизам. Е сега оние кои го избраа проектот на прво место, кога слушнаа што се треба да се прави се побркаа. Па ајде се вадевме некако и тие завршија со градба на некоја бла програма, а јас со друг CAD.
Друг проблем е што во Македонија тешко дека ќе најдеш работно место “Програмер“ ... се бараат Кодери .. пошто и газдите на македонските фирми се самите “Кодери“ со малку подобра смисла за бизнис. Еве ти една проста паралела: Кодерите користат ствари направени од програмери. Како на пример .NET. Затоа имаш еден куп програмери за веб што врска немаат како функционира http протоколот пошто .NET се грижи за се. Нивно е само да напишат lblFoo.text = txtBar.text.
И тоа се вика RAD, и најголемиот тек на пари за плаќање на кодери/програмери уатевер иде на тоа поле.
Му завидувам на другар ми у Pexim што треба да работи у C на POS терминали со 64KB меморија, зашто таму немаш место за каприци, треба да ти исчури мозокот за да направиш нешто што ќе пројде.
Во стил на Хомер Џеј Симпсон: mmmm, terminals!
Риалити, се се сметам доволно компетентен (not yet) за вакви крајности. Ќе се снајдам, ама ќе изедам мноооооогу време.
И не е само таму, еден драјвер бара екстремно добри перфоманси за да биде функционален. Обична апликација која е многу прометна или обработува огромен број на податоци (па ако сакаш стави ја и под кор кад) ако не си ја направил како што треба и не си ја мислел на комплексност ќе ти закрчи.
Што се однесува до твоите апликации:
Последнава година работам на одржување на еден мамутски сајт за американци составен од 3800 страни со по 1000 линии код во просек, и верувај ми, многу е потешко отколку да напишеш софтвер за магацинско работење. А на крајот на краиштата Quicksort алгоритмот кој ни ти, ни јас не би го смислиле за цел живот е само 20 линии код во C.
Да погодам .. ги пишуваше во VB.NET кадешто се е веќе готово. Само треба да правиш повици до .NET API-то, да листаш по преоптеретената документација за тоа чудо и да земеш учебник од сметководсвто за прва година. Не дека си алоцирал бајт меморија во целата процедура. Така да немој да ги омаловажуваш веб апликациите пошто по степен на захтевност на програмерско знаење се на исто ниво како твоите апликации.
Добро, за твојата апликација не зборам. Туку, лани изградив варијација на radix sort кој за разлика од нековите сродници не користи екстра мемориски простор, работи во линеарна комплексност и до некои граници ми прикажа подобри перформанси и од Quick Sort :)

Хехе, е не е баш така. Ја работев во VB6ка ( и тоа уште од средно ) и работев директно со фајлови. Беше време кога не знаев многу за бази и за градба на истите и џојнови и сите тие ствари. Импровизирав и направив, не со книга сметководство до мене туку до сметководител до мене и со директни барања. Да не ја тупам, комплексно е, големо е.
Сега, има друга архитектура и е дека дека постабилно, ама пак му треба рифреш.

Немој да мислиш дека ти го омаловажувам трудот, пошто и јас сум немал прилика да напишам нешто подобро, ама мислам дека имаш грешна претстава за тоа како корелираат линиите код со тежината на задачите.
Идат обратно пропорцонално: the bigger, the worst. Најкомпактното и наједноставното е најстабилно.
p.s. Ако чувствуваш дека посои нешто повеќе од факултетот, почни со "The C programming language" од Kernighan and Ritchie ... класика. ...
Ја имам прочитано. И The complete reference ја имам читано. И C++ puzzlez имам читано. Не се секирај.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Програмер си да му ебам мајката, и лаик знае дека на форум можеш сам да си смениш скин :)

Панче, части еден за материјално/финансово, да го пробам.

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
Целиот пост во една реченица: стилот е најважен.
Но за жал, на корисниците ама баш ич не им е гајле колку труд си вложил/a, структура на код и др, се додека програмот работи како што треба и е ок.
Во секој случај, 'обврска' на програмерот е да го прилагоди програмот за сите корисници...затоа постои бета.

Не дека јас се нарекувам програмерка или нешто, јас само знам неколку програмски јазици (синтакса, најлесното. Стилот имам уште да го усовршувам) и тоа ми е нешто што го правам во слободно време, најмногу C++. Иако планирам да се зафатам со програмирање поасално кога ќе ми заврши школово. (1 ден)
Немам некое искуство, имам 15 години и прва година сум...сепак многу малку знам ама можам да го искажам своето мислење.

Од факултет немам ни Ф, ама во секој случај мислам дека на никој факултет не губиш ништо...се може да ти притреба.

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
Dragon[Sky];1412046 напиша:
Целиот пост во една реченица: стилот е најважен.
Но за жал, на корисниците ама баш ич не им е гајле колку труд си вложил/a, структура на код и др, се додека програмот работи како што треба и е ок.
Во секој случај, 'обврска' на програмерот е да го прилагоди програмот за сите корисници...затоа постои бета.

Не дека јас се нарекувам програмерка или нешто, јас само знам неколку програмски јазици (синтакса, најлесното. Стилот имам уште да го усовршувам) и тоа ми е нешто што го правам во слободно време, најмногу C++. Иако планирам да се зафатам со програмирање поасално кога ќе ми заврши школово. (1 ден)
Немам некое искуство, имам 15 години и прва година сум...сепак многу малку знам ама можам да го искажам своето мислење.

Од факултет немам ни Ф, ама во секој случај мислам дека на никој факултет не губиш ништо...се може да ти притреба.
На факлутет губиш нерви ја губиш малдоста ја губиш бојата на косата, губиш сакапоцено време за многу глупости.

Сепак што добиваш сваќаш колку идиоти има околу тебе. Ја градиш личноста сваќаш дека секогаш правилното не е правилно.
Многу од студентите стануваат газолизачи .

Значи во целост со факултет мислам најдобро се кради какракерот за светот на “возрасните“.

Ако не седнеш дома сам да си научиш програмирање нема шанси да нучиш на факултет кој што сака нека каже.

А овие математиките , физиките , Електро техниката се заборават за две недели барем останува некоја логика од нив.

Заклучок факултетот е многу корисен .

Но не заначи дека ако си запишан на економски си лош програмер напротив имаш повеќе визија од прогамерот на ЕТФ , ПМФ.

п.с

Најжалното е што 90% од овие факлутети се сметат за големи прогамери.

Паскал се учи во средно две години , а C на Етф и ПМФ се учи пола семестар направи разлика

И колку пати треба да кажам дека програмирањето не е порфесија туку начин на живот

DaSiDe

Born Crazy Lived Insaine
Член од
6 март 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
Најжалното е што 90% од овие факлутети се сметат за големи прогамери.

Паскал се учи во средно две години , а C на Етф и ПМФ се учи пола семестар направи разлика

И колку пати треба да кажам дека програмирањето не е порфесија туку начин на живот
Учам со многу бубалици на факултет кои се мислет за добри програмери а уствари појма немет . Научиле се напамет и си мислет господ го фатиле за јајца. Програмирањето ти е решавање на животни проблеми на компјутер. Дали се математички (љубовни :nesum:и др.) во се имат логика и начин на решавање. (а не некој го научил Quick sort напамет и само то ке го користит во животот зошто то му било најлесно за памтење) Секој програмер си имат свој стил на програмирање односно своја логика и добар програмер е онај кој ке го реши проблемот најефикасно, ќе искористи минимум ресурси, и најмало време на извршување на програмата. C и C++ на факултет се учет пола семестар ама намерата е да се објаснет основните команди и главните карактеристики на самите програмски јазици, а програмирањето не се учит од еден предмет туку се надоградвит низ целиот живот. Програмските јазици мене ми служет само за интерпретација на решениот проблем. Секој програмски јазик се учит перфектно за минимум 3 месеци а програмирањето не толку лесно. Затоа на факултет се учет толку "бесполезни работи" не заради некој шо немал попаметна работа и измислил предмети и книги кои требет да се научет , се е испланирано за да се потикнит и научит начинот на размислување. Нормално и сам требит да седниш и да го загрејш столчето за да имаш после успех (па мозокот од седење не се тренират сам).

Член од
22 септември 2013
Мислења
4
Поени од реакции
0
Не користете интернет и форуми за прашања, едноставно одете си на факултет за програмирање и се ќе научите.

батка знаењето е од интернет, литература, чукање на тастатура и логика, а ако мислиш дека некој ќе ти тури во глава и ќе направиш 4 програми од кои 2 големи само дека си бил на факултет се лажиш. Се додека не седниш да научиш, а да учиш можиш од сегде.
Работата е едноставна само да се научи, а новитети стално има и дали стално ќе одиш на факултет, или ти треба способност за да научиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom