Струмички Карневал 2009

• Креатор на темата Креатор на темата Vetrence
  • Време на започнување Време на започнување

Vetrence

...believe in yourself! :)
Член од
2 јули 2007
Мислења
7.469
Поени од реакции
676
Локација
Somewhere here ...
Струмичкиот Карневал е вековна традиција на градот под Царевите кули и е директно поврзан со верскиот празник Тримери . Единствена манифестација од таков вид во Република Македонија , посветена на армасаните (верени) девојки .
Датумот на одржување се менува во зависност од Велигден и секогаш е во вторник после чист понеделник . Во текот на празнувањето после одржувањето на карневалската поворка , маскираните групи одат во куќите на армасаните девојки каде меѓу маскираните девојките треба да го препознаат својот вереник .
Струмичкиот Карневал е многу стара традиција и први пишувани извори се од турскиот патеписец Евлија Челебија .
До денешен ден не се памети карневалот да не се одржал , а во раните 70 години направен е обид за негово организирано одржување , но по неколку годишна успешна организација , организираната форма е укината , но без разлика на се тој продолжил да се одржува спонтано .
Во 1991 година повторно е обновена организираната форма која го поврати сјајот на Струмичкиот Карневал .
Од 1994 година Струмица е член на меѓународната асоцијација на карневалските градови [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]FECC [/FONT]а во 1998 година беше домакин на 18 Интернационален конгрес на карневалските градови . Како резултат на соработката со оваа асоцијација воспоставена е соработка и размена на групи со повеке земји .

* Оваа година главната карневалска вечер се одржува на 3 март т.е вторник. Детскиот карневал е на 1 март т.е недела воедно кога е и празникот прочка.
Секоја година бројот на маските е поголем. Има гости од секаде низ светот. Бугарија,Ирска,Словенија,Србија и др. места. Дефинитивно ова е најнастан во Струмица преку годината. Јака журка од 6pm do 6am што се вика.

Темава ја отворив за ваши мислења и коментари за карневалот,дали сте присуствувале некогаш и како ви се допаднало и дали годинава ке учествува или присуствува некој.
All of You Are Welcomed.

2wo8u2a.jpg

И ако не вака ладно ко вечерва обавезно ја посетувам Струмица...

Дали е топло или ладно нее важно .. со добра журка ке ти стане жешко ... ;)

Какво учество, какво гледање.

Журкање до сабајле, а другиот ден топло под кебе цел закочен, секој мускул оптегнат, далечинското до мене и ќе ги гледам на тв ко нормален човек.

Традиција. :angel1:

Дупла тема, има за карневало во подфорумот Македонски градови.

идам често на карнавал али минатата година не бев ,оваа година има да надокнадам и за ланската,,,:)

сеуште незнам во што да се маскирам :toe:

Сега видех оти има тема Струмички карневал у Македонски Градови. Ако може да се спојат темите и нека стои тука ако може бидејки на кој ке му текне за карневал у градови:toe:

Ајде ајде наближува 3ти март...ако има некој заинтересиран за доаѓање нека пише слободно ке пробам да му обезбедам сместување!

Дали е топло или ладно нее важно .. со добра журка ке ти стане жешко ... ;)
Уште да не треба 200км да поминам да дојдам до струмица и нема да биде битно!
Да е само за мене нема никаков проблем, ама другиве не се навикнати на никакво патување, така да времето ми е огромен проблем! Се надевам ќе биде топло, до сега не сум бил во Струмица на карневал, велат многу било убаво, па за тоа сакам да отидам!:vozbud:

сакам да одам и ќе одам оваа година па макар и последно да ми е:helou:

Какво учество, какво гледање.

Журкање до сабајле, а другиот ден топло под кебе цел закочен, секој мускул оптегнат, далечинското до мене и ќе ги гледам на тв ко нормален човек.

Традиција. :angel1:

Дупла тема, има за карневало во подфорумот Македонски градови.

И јас би играл така :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom