Стручна помош - архитектура и градежништво

• Креатор на темата Креатор на темата DartWader
  • Време на започнување Време на започнување
Брате полесно ќе ти биде да ископаш дренажа, отколку да ја преградуваш гаражата што според мене не е решение бидејќи влагата пак ќе ти се јави.

Дренажата се состои од цефка за одвод од горната страна избушена, која се поставува во земја на длабина околу 70 цм (покрај ѕидот на кој има влага од надворешната страна), а над неа се ставаат камења. Пожелно е на страната од објектот да ставиш и пластика специјална за дренажи, така што водата што ќе доаѓа кон објектот ќе се слива во цефката (која треба да има пат за водата да истекува и најлесно е да се приклучи во одводната мрежа). Можеби е ебанка да копаш канал, но го решаваш проблемот за секогаш.

п.с. кај мене дома ѕидовите беа црни до 1 метар висина пред да ја поставам дренажата. Стварно се убив од копање (кај мене куќата е 10х10 па дојде некаде околу 40 метра да копам, за да има дренажа на сите 3 страни) и извадив околу 12 метри кубни земја, ама проблемот со влагата го решив еднаш засекогаш.

Помош. Се работи за подрумски дел на куќа(1,5 м е во земја ) при силни врнежи подрумот се полнеше со вода. Вода немаше се додека не се поставија олуци, сега при силен дожд од нив истекува количинска атмосферска вода и истата го полни порумот. Решивме да ставаме хидро изолација ја откопавме цела куќа до темел и надворешниот дел го измачкавме со битулит и со бренер залепивме кондор трака, па врз тоа ставивме пластика (онаа со топчиња) и пак затрпавме со земја. Земјата што ја вративме сеуште не е натапкана и не се направени тротоари (во план се да ги направиме) по поројните дождови овој викенд повторно има вода нормално не во таа количина но сепак подот е мокар не целиот само на еден дел.
Незнам што веќе да направам мислам дека ке фатам усвет ми се чини безнадежно што и да се прави.

За совет или решени ќе ве замолам?

Кај точно истекува водата од олуците? Дали удира директно на некој ѕид? Каква структура има ѕидот?

Дали има можност атмосферската вода од олуците да ја пренасочите на канализациона мрежа? Значи, олукот да биде директно поврзан со канализациона цевка...

олуците се поставени на носечките столбови, над земја е цигла а под земја е бетонско платно, а од внатрешната страна има тервол и цигла. Сега за сега олуците неможе да се приклучат во канализација.

Планот ни е да ставиме тротоари широки 80 цм и дебелина 10 см, предходно да се тампонира и да се стави терпапир, на тротоарот да се постават вдлабнатини како корита кои ке ја насочат водата да истекува. И исто така додека се прават тротоарите да се стави цевководен систем за во иднина олуците да можат да се врзат со овие цевки и да си истекува во канализација атмосферскат вода.

Незнам дали се ова ќе има ефект.:toe:

Делот кај што сеуште се влажни подот, најверојатно е или слабо изолиран (или има некаков процеп), или влагата доаѓа од под подот, неизолираниот дел (на површина на плочата). Сепак, мислам дека ударот од водата од олуците е тоа што прави проблем. Ако не може да се поврзи на канализациона, барем некако да се дислоцира подалеку, да не тече толку блиску до објектот.

Сликни ако можеш една две фотки, да видиме фактичка состојба како се поставени олуците, и каде удира влагата.

Ок ке направам фотки и ке постирам сепак фала за советот.

Звучна изолација?

Dokolku na forumov imame gradeznici ili luge koi se razbiraat vo zvucna izolacija gi zamoluvam za sovet.
Denovive razmisluvam da postavam zvucna izolacija na eden od zidovite vo mojava soba zidot e napraven od gips karton vo zidot ima eden sloj staklena volna no se se slusa pomegu dvete sobi sto e golem problem.:tapp: :tv: Razmisluvav kako moze da se napravi najevtino a sepak da izgleda normalno kako zid i pomisliv da postavam stiropor so debelina od 5cm so sto podocna zidot bi se bojadisal i povrotno bi izgledal kako zid no citajki po internet naletav na informacii koi kazuvaat deka stiroporot ne funkcionira kako zvucna izolacija. Se prasuvam kako bi mozel na zidov da mu napravam poevtina zvucna izolacija ne podebela od 5cm, (ne poveke od 5cm bidejki nema da mi se otvara vratata)a sepak toa da bide nekoja ramna povrsina koja ke nalikuva na zid ne mislam na sungeri ili tabli za jajca.So stiropor(styrofoam) bi me cinelo okolu 2000den so najdebel stiropor i so golema gustina no neznam dali ke ima nekakov efekt, ve molam site koi imate nakakov predlog napisete nesto ili nekoj koj ima iskustvo so vakvi raboti neka dade sovet.

Не сум баш нормален сакав да ја преправам темата на кирилица бидејки приметив сите пишуваат на кирилица и ја дуплирав од незнање, се извинувам ако може избришете ја едната.:uvo:

Каде би можела да се најде оваа плута кај нас и колку би чинела, ако нема да се купи ке треба да испијам многу вино.:vozbud: Јас најдов дека може со вакво нешто али врска немам што е ова http://www.controlnoise.com/dbbloc.html

Каде би можела да се најде оваа плута кај нас и колку би чинела, ако нема да се купи ке треба да испијам многу вино.:vozbud: Јас најдов дека може со вакво нешто али врска немам што е ова http://www.controlnoise.com/dbbloc.html

Најверојатно кај продавачите на градежни матерјали. Знам дека голем број на музички студија на тој начи прават звучна изолација.

види овде : http://www.nadlanka.com/viewad.asp?id=50198101713102032

Абе каква плута за преграден ѕид, не се занесуј. Знаеш колкава дебелина на плута ти треба за таква конструкција како твојата? Намерно ти ја префрлив овде темата, иди погоре, и прочитај, имам дадено неколку совети за подобрување на звучна изолација.

Абе каква плута за преграден ѕид, не се занесуј. Знаеш колкава дебелина на плута ти треба за таква конструкција како твојата? Намерно ти ја префрлив овде темата, иди погоре, и прочитај, имам дадено неколку совети за подобрување на звучна изолација.
ѕидот е направен од гипс картон во него има стаклена волна но сеуште се слуша од една во друга соба, сега сакам да го појачам со нешто не подебело од 5см затоа што ако е подебело неможе да се постави нема да се отвара вратата...
Како сто читав по интернет стиропорот не користи како звучен изолатор незнам што да направам може нетребаше да ставам гипсени картони :nenene:можеби требаше со тули да си изѕидам.

еве нешто од http://www.noise-busters.com/soundproofing.htm
Styrofoam and other forms of Rigid Foams & Insulation "are not", we repeat "are not" interchangeable with fiberglass or mineral fiber bats when constructing sound walls. Rigid foam, although an excellent thermal insulator, is a poor choice for insulation in a wall designed to stop noise. Styrofoam being rigid and lightweight is an excellent conductor of noise (maybe one of the best conductors of noise you can buy). Rigid foam type products will actually degrade the noise reducing performance of a wall. You must avoid using these products in sound walls.

120 децибели???
Како музичар ти кажуем многу е...
Пробајте камерно свирете ќе видите и техниката ќе ви се зголеми...
Знаете викаат потешко е да се вози споро велосипед отколку брзо...:smir:
А иначе да дополнам на темава ова со сунѓериве ти е најдобра идеа.
Другар ми направи нешо така па ставаше и некој слој од стаклена волна па гипсаше нешо... па шо знам ја =)

Мислење за PVC прозори

Сакам да сменам прозори дома во стан, и ме интересира кој се најдобри а воедно да не бидат и скапи.

Ми фати око за две фирми:

http://www.facebook.com/pages/KONSTRUKTOR-SKOPJE/260364108260

Овие соработуваат со германска фирма саламандер за прозори.

http://www.zikol.com.mk/

Овие соработуваат со исто германска фирма trocal, еве и нивна страна

http://www.trocal-profile.com/ecomaXL/index.php?site=TRO_EN_competence_in_window_systems

Сега ме интересира ваше искуство и мислење, не мора да е меѓу овие фирми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom