Dzish
unlike any other...
- Член од
- 15 февруари 2007
- Мислења
- 13.994
- Поени од реакции
- 2.689
Брате полесно ќе ти биде да ископаш дренажа, отколку да ја преградуваш гаражата што според мене не е решение бидејќи влагата пак ќе ти се јави.
Дренажата се состои од цефка за одвод од горната страна избушена, која се поставува во земја на длабина околу 70 цм (покрај ѕидот на кој има влага од надворешната страна), а над неа се ставаат камења. Пожелно е на страната од објектот да ставиш и пластика специјална за дренажи, така што водата што ќе доаѓа кон објектот ќе се слива во цефката (која треба да има пат за водата да истекува и најлесно е да се приклучи во одводната мрежа). Можеби е ебанка да копаш канал, но го решаваш проблемот за секогаш.
п.с. кај мене дома ѕидовите беа црни до 1 метар висина пред да ја поставам дренажата. Стварно се убив од копање (кај мене куќата е 10х10 па дојде некаде околу 40 метра да копам, за да има дренажа на сите 3 страни) и извадив околу 12 метри кубни земја, ама проблемот со влагата го решив еднаш засекогаш.
Дренажата се состои од цефка за одвод од горната страна избушена, која се поставува во земја на длабина околу 70 цм (покрај ѕидот на кој има влага од надворешната страна), а над неа се ставаат камења. Пожелно е на страната од објектот да ставиш и пластика специјална за дренажи, така што водата што ќе доаѓа кон објектот ќе се слива во цефката (која треба да има пат за водата да истекува и најлесно е да се приклучи во одводната мрежа). Можеби е ебанка да копаш канал, но го решаваш проблемот за секогаш.
п.с. кај мене дома ѕидовите беа црни до 1 метар висина пред да ја поставам дренажата. Стварно се убив од копање (кај мене куќата е 10х10 па дојде некаде околу 40 метра да копам, за да има дренажа на сите 3 страни) и извадив околу 12 метри кубни земја, ама проблемот со влагата го решив еднаш засекогаш.

:tv: Razmisluvav kako moze da se napravi najevtino a sepak da izgleda normalno kako zid i pomisliv da postavam stiropor so debelina od 5cm so sto podocna zidot bi se bojadisal i povrotno bi izgledal kako zid no citajki po internet naletav na informacii koi kazuvaat deka stiroporot ne funkcionira kako zvucna izolacija. Se prasuvam kako bi mozel na zidov da mu napravam poevtina zvucna izolacija ne podebela od 5cm, (ne poveke od 5cm bidejki nema da mi se otvara vratata)a sepak toa da bide nekoja ramna povrsina koja ke nalikuva na zid ne mislam na sungeri ili tabli za jajca.So stiropor(styrofoam) bi me cinelo okolu 2000den so najdebel stiropor i so golema gustina no neznam dali ke ima nekakov efekt, ve molam site koi imate nakakov predlog napisete nesto ili nekoj koj ima iskustvo so vakvi raboti neka dade sovet.
Јас најдов дека може со вакво нешто али врска немам што е ова