Стоп за задолжувањата на Владата!

• Креатор на темата Креатор на темата ceasar
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека владата треба веднаш да престане да се задолжува?

• ДА

Гласови: 88 74,6%
  • НЕ

Гласови: 19 16,1%
  • НЕ ЗНАМ

Гласови: 11 9,3%

• Вкупно гласачи
    118
Контра теза.

Хонг Конг раст
Кина раст
Индиа раст
Индонезиа раст
Тајланд раст
Скоро цела азија раст
Јужна Америка секоја земја раст
Во Африка раст скоро сегде ( некој земји и до 20% )
Во Европа Турција,Полска,Естонија,Финска... раст ( неколку и со по 0,5-1,5 али сепак раст )

Ние сме во рецесија

2006 Македонија долг : 2 .19 милијарди долари, БДП по човек 8.300 долари
2011 Македонија долг : 6.61 милијарда долари ,БДП по човек 10.500 долари.

Споредба и за што сме произвеле во 2006 сме произвеле добра вредни 16.94 милијади евра во 2011 21,62.

Значи долгот пораснал х3 а економијата пораснала х0,25.

Тие глупости како Америка направила криза и светот е во криза кажувај му ги на некој друг,економската криза заврши пред 3 години во 2009 .

Тие што се денес во криза се истите кои зимаа кредити и трошеа туѓи пари во градење глупости и одржување на социјален мир преку надувани социјални програми и планирана екомонија ака Америка и Западна Европа.Уште еден социјалистички проект завршува во аналите на историјата.

.

тераш инает или со сила се праеш нешто настрано ? па која земја беше прва што падна во финансиска криза ???????? Америка да не влезеше во Ирак и Афганистан ќе го намалеше својот долг еднакво на нула имаш милиони колумни и трудови по интернет за тоа ако не веруваш... друго.. во Африка раст !? затоа 200.000 годишно умираат од глад од многу растови па нема што да се јаде освен пари тоа сакаш да кажеш ? трето Кина раст нели ? точно,ама ако отвориш да прочиташ негде по интернет ќе видиш дека ако Кина не направи реформи во Економијата ќе падне во рецесија поголема од било која европска држава а исто и Северна Кореја кај што меѓу себе више се јадат.... Тајланд раст нели ? да ама да не е мајка Америка Тајван нема ни да постои а не економски раст да има и тоа од 2% по година...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 14:54 ---
Како прво и прво тоа е печатни грешки а како второ не си бил ни до грачаница а не до Венеција,како трето Скопје сигурно по тебе без проектот е поубаво од Рим,Будимпешта,Париз а како трето реков дека моментално во Македонија нема криза а спомнав дека има во светот ти ако не ме разбираш и не читаш се што пишувам твој проблем не е мој..

Кризата пак чука на вратата на Америка,а тоа значи дека кога Америка ќе кивне од кризна настинка светот почнува да крвари и тогаш не 33 милиони нов кредит нема да стигнат ни на 33 места по 33 милиони евра.. кога почна глобалната светска криза почна од Америка,они паднаја во криза падна цел свет... и затоа не само бидете партиски војници и доушници туку малце гледајте глобално а не само плукај по владата а врска да се нема од живот.. во времето на СДСМ долгот на Македонија беше 47% од БДП сега тој е негде 32,7% тогаш стотици илјади протестираа а овде некои хоштаплери за 33 милиони евра дигаат галама како да се 33 билиони а не милиони..
AJ NE TRESI GLUPOSTI! 2006 СЕКОЈ ЖИТЕЛ НА МК ДОЛЖЕШЕ 800 ЕВРА (ЗНАЧИ ОД 90ТА СИТЕ ВЛАДИ ДО 2006) А СЕГА СЕКОЈ ЖИТЕЛ ДОЛЖИ ПО 2000 ЕВРА ЗНАЧИ ЗА САМО 6 ГОДИНИ ПЛУС 1200 ЕВРА!

моментално во Македонија нема криза а спомнав дека има во светот ти ако не ме разбираш и не читаш се што пишувам твој проблем не е мој..
:facepalm:
не нема криза, ова е "нормална" состојба последниве 4-5 години

ПОЗИТИВЕН ПАД :)
Еве нов податок 12 месеци по ред пад на индустриското производство
Соопштението е од областа: Индустрија

Share on twitter

Share on email

Share on print

Индекси на индустриското производство

среда, 26 септември 2012

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во август 2012
година, во однос на август 2011 година, изнесува 91.9.
Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во август 2012
година, во однос на август 2011 година, бележи пораст од 9.4%, во секторот Преработувачка индустрија бележи
опаѓање од 10.1%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од
3.9%.
Според главните индустриски групи, производството во август 2012 година, во однос на август 2011 година,
бележи опаѓање кај Енергија за 21.0%, Интермедијарни производи, освен енергија за 10.9% и Нетрајни
производи за широка потрошувачка за 5.6%, додека бележи пораст кај Капитални производи за 23.9% и
Tрајни производи за широка потрошувачка за 3.5%.
Индексот на индустриското производство во периодот јануари - август 2012 година, во однос на периодот
јануари - август 2011 година, изнесува 92.9.

AJ NE TRESI GLUPOSTI! 2006 СЕКОЈ ЖИТЕЛ НА МК ДОЛЖЕШЕ 800 ЕВРА (ЗНАЧИ ОД 90ТА СИТЕ ВЛАДИ ДО 2006) А СЕГА СЕКОЈ ЖИТЕЛ ДОЛЖИ ПО 2000 ЕВРА ЗНАЧИ ЗА САМО 6 ГОДИНИ ПЛУС 1200 ЕВРА!

да ама секој втор жител беше на улица и кога си замина сдсм секој почна да се задолжува бидејќи се затворија 12 најголеми фабрики во Македонија и уште други десетици по нив и затоа ти не треси глупости и биди реален а не фантазер..

да ама секој втор жител беше на улица и кога си замина сдсм секој почна да се задолжува бидејќи се затворија 12 најголеми фабрики во Македонија и уште други десетици по нив и затоа ти не треси глупости и биди реален а не фантазер..
jas ti kazuvam za drzavniot dolg ( t.e. javniot ) ako se presmeta privatniot sostojbata e katastrofalna i samo se vlosuva, ocigledno poima nemas od rabotive sto gi pisuvas. Imas za cel politicki da agitiras, veruvaj toa ne pali na forumov tuka so godini se vodi kvalitetna debata na ovie temi za ekonomija, pozdrav
--- надополнето: 26 септември 2012 во 16:38 ---
А според капитал и третиот квартал ќе биде во минус
ТОЧНО ЕДНА ГОДИНА ИНДУСТРИЈАТА ВО МИНУС

getImageThumbnail.axd
Државниот завод за статистика објави дека индустриското производство во август паднало за 8,1%, што всушност, е 12 месеци континуиран пад. Тоа значи дека главните индустриски сектори на кои се потпира домашната економија точно една година се заглавени во тешка криза.
Во металската, хемиската, нафтената индустрија, рударството има најголем пад на производството, но уште позагрижувачки е што очекувањата на менаџерите на компаниите до крајот на годинава се дури и попесимистички. Некои компании очекуваат дека во следните неколку месеци ќе мора дури и да го преполоват производството.
Лошите состојби во индустријата беа предвесник на рецесијата што ја почувствува домашната економија. Економистите велат дека најновите податоци за индустриското производство ќе придонесат и во третиот квартал статистиката да прикаже пад на БДП, што значи дека не се очекува брзо излегување од оваа криза.

jas ti kazuvam za drzavniot dolg ( t.e. javniot ) ako se presmeta privatniot sostojbata e katastrofalna i samo se vlosuva, ocigledno poima nemas od rabotive sto gi pisuvas. Imas za cel politicki da agitiras, veruvaj toa ne pali na forumov tuka so godini se vodi kvalitetna debata na ovie temi za ekonomija, pozdrav
--- надополнето: 26 септември 2012 во 16:38 ---
А според капитал и третиот квартал ќе биде во минус
ТОЧНО ЕДНА ГОДИНА ИНДУСТРИЈАТА ВО МИНУС

getImageThumbnail.axd

Државниот завод за статистика објави дека индустриското производство во август паднало за 8,1%, што всушност, е 12 месеци континуиран пад. Тоа значи дека главните индустриски сектори на кои се потпира домашната економија точно една година се заглавени во тешка криза.
Во металската, хемиската, нафтената индустрија, рударството има најголем пад на производството, но уште позагрижувачки е што очекувањата на менаџерите на компаниите до крајот на годинава се дури и попесимистички. Некои компании очекуваат дека во следните неколку месеци ќе мора дури и да го преполоват производството.
Лошите состојби во индустријата беа предвесник на рецесијата што ја почувствува домашната економија. Економистите велат дека најновите податоци за индустриското производство ќе придонесат и во третиот квартал статистиката да прикаже пад на БДП, што значи дека не се очекува брзо излегување од оваа криза.

Ај не туку прави од ништо нешто,СУМ ИМАЛ ЗА ЦЕЛ ПОЛИТИЧКИ ДА АГИТИРАМ ајде бе ? како прво не сум политички определен а како второ ти што си опозициски настроен и плукаш по се живо и диво тоа е твој комплекс не мој.Ти што мислиш,дека некој што пикнал 5 милијарди во џеб од најјака балканска земја ја направил најбедна дека некој после него што ќе дојде на власт е крив !? без разлика кој го направил тоа.Ти ми кажуваш исто како да јас уништам некоја фабрика,а таа е твоја,ти немаш пари прогласуваш стечај и јас ти викам НЕСПОСОБЕН ЕДЕН ТИ СИ КРИВ немој со таа дебилност да ја наречам само... остави такви работи...

*LION* на овој позитивен пад би рекол дека виновен е августот 2011ти , кога сме имале раст на индустриското производство од 0,9%.

Требало да имаме раст од само 0.00001% , за да падот во август 2012ти биде “само“ - 7,2% , наместо како што е сега -8,1%.

И затоа во 2012та имаме позитивен пад на индустријата , како и позитивна рецесија.

Грабај дур се може и дур ти дават. Кога ќе снема за сите, ќе снема и за нас. Дојде ли тој ден, ќе му ја мислиме и друго оро ќе играме. А додека не чукне саатот - све четири у вис и гледај денот некако да помине .. И така народот отрпна и се навикна да крпи ден за ден.

sto plukam be toa sto kazuvam deka cela godina industriskoto proizvodstvo paga? pa toa e fakt i toa iznesen od drzaven zavod za statistika, epa ne sum jas latas pa da pisam pozitiven pad na ekonomijata pusti si sitel i super ke ti bide. Ne znam sto tolku imas zelba na mojava tema koja glasi STOP ZA ZADOLZUVANJATA da mi ispravas krivi drini od 90tite, napraj si tema za tranzicijata i privatizacijata od 90tite (a mislam deka veke ima) i objasnuvaj tamu. ajde pozdrav

sto plukam be toa sto kazuvam deka cela godina industriskoto proizvodstvo paga? pa toa e fakt i toa iznesen od drzaven zavod za statistika, epa ne sum jas latas pa da pisam pozitiven pad na ekonomijata pusti si sitel i super ke ti bide. Ne znam sto tolku imas zelba na mojava tema koja glasi STOP ZA ZADOLZUVANJATA da mi ispravas krivi drini od 90tite, napraj si tema za tranzicijata i privatizacijata od 90tite (a mislam deka veke ima) i objasnuvaj tamu. ajde pozdrav

Епа тоа е всушност проблемот... твојата тема влече корени од пред повеќе од 7,8 години не од пред 3,4... да ги искористеше Македонија тие 5 милијарди сигурно ќе беше подруго ама ЈЕБИ ГА нели..

ајде гласајте во што поголем број, нема ни 100 гласа до сега, нема што да се грижите тајно е гласањето ;)

Јас гласав НЕ мислам не само што не треба да ги прекине задолжувањата туку треба да ги зголеми и да пумпа буџетски дефициди со што ќе ја стимулира економијата и направи кризата побезболна.

[B]*LION* на овој позитивен пад би рекол дека виновен е августот 2011ти , кога сме имале раст на индустриското производство од 0,9%.[/B]

Требало да имаме раст од само 0.00001% , за да падот во август 2012ти биде “само“ - 7,2% , наместо како што е сега -8,1%.

И затоа во 2012та имаме позитивен пад на индустријата , како и позитивна рецесија.
Не манипулирај со мој изјави, и не ги вади од конктекс еве што имам изјавено пред повеќе од 3 месеци:

Како прво Македонската економија имаше многу висок праг на раст на бдп во првите два квартали од 2011година кога во првата половина од годината растот на бдп изнесуваше околу 5%, стапката на раст во првиот квартал во 2011 беше околу 5% исто како и во вториот квартал околу 5%, и сега нашата економија требаше во првиот квартал ,оваа година да има стапки на раст од над 5% за да не нема пад на бдп во првиот квартал, а во услови кога европската должничка криза кулмининира а со тоа голем дел од економиите во еу се во рецесија или имаат падови на нивните бдп, се намлува нивната потреба за увоз со што дикрекнто се намалува нашиот извоз зошто над 60% од нашата економија извезува во Еу. И во такви услови неможете да очекувате дека ке направите стапки на раст од над 5%. Така да не треба само сувопарно да се гледаат бројките без да се разбира високиот праг од првиот и вториот квартал од 2011 година. Зошто стапката на раст на бдп на Македонија во првите два квартала во 2011 година со стапка на раст од околу 5% беа едни од највисоките стапку во европа па и на балканот. И не знам зошто дигате паника кога секој подобар економист знаеше дека заради високите стапки на раст во првата половина од 2011 година и неповолните состојби во еу денес , дека стапкирте на раст во првите два квартали во 2012 година ке бидат во минус за првиот квартал тоа се потврди а за вториот квартал или ке има благ минус или скромна позитива тоа е тоа. Да имавте познавања од економија немаше да ве изненади падот на бдп во првиот квартал, а ке знаевте и кои се причините за него.​

Јас гласав НЕ мислам не само што не треба да ги прекине задолжувањата туку треба да ги зголеми и да пумпа буџетски дефициди со што ќе ја стимулира економијата и направи кризата побезболна.
Ок, твое право и јас не сум против задолжувањето ама како што пишав парите да беа инвестирани во инфраструктура (автопатишта) железници, аеродроми, нуклеарни и електро централи, и сл. да се намалеше невработеноста, сиромаштијата итн. А вака ем ја задолживме земјата ем нема резултати, парите се фрлија за споменици, врби, барокни фасади, восочни фигури и плажи поред варадар. Е тоа е финтата :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom