Стоп за задолжувањата на Владата!

• Креатор на темата Креатор на темата ceasar
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека владата треба веднаш да престане да се задолжува?

• ДА

Гласови: 88 74,6%
  • НЕ

Гласови: 19 16,1%
  • НЕ ЗНАМ

Гласови: 11 9,3%

• Вкупно гласачи
    118
Ок, твое право и јас не сум против задолжувањето ама како што пишав парите да беа инвестирани во инфраструктура (автопатишта) железници, аеродроми, нуклеарни и електро централи, и сл. да се намалеше невработеноста, сиромаштијата итн. А вака ем ја задолживме земјата ем нема резултати, парите се фрлија за споменици, врби, барокни фасади, восочни фигури и плажи поред варадар. Е тоа е финтата :)
Јас зборувам за задолжување per se а за што се троши тоа е друг муабет...премногу политички е тоа за мене...

Јас зборувам за задолжување per se а за што се троши тоа е друг муабет...премногу политички е тоа за мене...

Колку што те разбрав, ако земам кредит и го потрошам на жени, дрога алкохол е исто како да го потрошам на отварање нов бизнис?
Битно е земи кредит, така?

Онтопик, ако задолженоста оди само за наредната година на 3,5%, колку ке оди кога ке ги покачат пензиите пак за две години?
4,5%
Па година после 5,5% и до кога?

Не манипулирај со мој изјави, и не ги вади од конктекс еве што имам изјавено пред повеќе од 3 месеци:

Како прво Македонската економија имаше многу висок праг на раст на бдп во првите два квартали од 2011година кога во првата половина од годината растот на бдп изнесуваше околу 5%, стапката на раст во првиот квартал во 2011 беше околу 5% исто како и во вториот квартал околу 5%, и сега нашата економија требаше во првиот квартал ,оваа година да има стапки на раст од над 5% за да не нема пад на бдп во првиот квартал, а во услови кога европската должничка криза кулмининира а со тоа голем дел од економиите во еу се во рецесија или имаат падови на нивните бдп, се намлува нивната потреба за увоз со што дикрекнто се намалува нашиот извоз зошто над 60% од нашата економија извезува во Еу. И во такви услови неможете да очекувате дека ке направите стапки на раст од над 5%. Така да не треба само сувопарно да се гледаат бројките без да се разбира високиот праг од првиот и вториот квартал од 2011 година. Зошто стапката на раст на бдп на Македонија во првите два квартала во 2011 година со стапка на раст од околу 5% беа едни од највисоките стапку во европа па и на балканот. И не знам зошто дигате паника кога секој подобар економист знаеше дека заради високите стапки на раст во првата половина од 2011 година и неповолните состојби во еу денес , дека стапкирте на раст во првите два квартали во 2012 година ке бидат во минус за првиот квартал тоа се потврди а за вториот квартал или ке има благ минус или скромна позитива тоа е тоа. Да имавте познавања од економија немаше да ве изненади падот на бдп во првиот квартал, а ке знаевте и кои се причините за него.

ај знам дека не си ти толку наивен па као демек не знаеш зашто имавме голем раст (демек голем, голем е над 7%) во првата половина на 2011. Ај иако знам дека знаеш ти ама за другите ќе го објаснам тој феномен. Првата половина на 2011 и тој популарен втор квартал е всушност од месец март 2011 до јуни 2011. ДА НЕ ЗАБОРАВИВТЕ ДЕКА ИЗБОРИТЕ БЕА НА 5 ЈУНИ? Заборавивте ли на кредитот од ммф и светска банка пред избори од 300 милиони евра? Заборавите ли како владата фрлаше пари по земјоделците по основ ПРЕДВРЕМЕНА отплата на субвенции, на студентите стипендиите и кредитите им стигнаа исто така одеднаш во голем износ, се покачија плати, пензии, СЕ НАМАЛИ АКЦИЗАТА (а сега не било економски тоа да се прави) и буквално не се бираа начини како да им се пуштат пари на граѓаните по било кој основ (нормално пари од кредит) како и одредени градежни работи предизборно кои се изведуваа со цел сечење лента. И ете така ВЕШТАЧКИ ПОТИКНАТАТА ПОТРОШУВАЧКА ВО ПРВАТА ПОЛОВИНА НА 2011 (ПРЕДИЗБОРНО) ДОНЕСЕ ВЕШТАЧКИ И НЕОДЖЛИВ РАСТ НА БДП ОД 5-6 % Е СЕГА ЈАСНО ЛИ ВИЕ ЗАШТО ИМАМЕ ПАД? Па уште со цел памет велеа дека и 2012 ке сме имале висок раст демек биле изненадени сега од кризата во западна европа. Затоа
*LION*​
не ме зафркавај со таа теза демек многу ни бил голем растот, па морало здив да се земе малку! демек водиме 6-0 на полувреме па голема работа ако примиме 2-3 гола на крај, далеку од таква е реалноста

Лион нешто прекина да пишува, само два поста цело време си ги цитира. Првиот му е добар со позитивната проценка, овој вториов со позитивен пад и позитивна рецесија му е за смеење. Така одржува баланс. Остај тоа и занеме со рецесијава, сега почна да ја врти работава, за година дена ќе го оправиме во подфорумов, нема да се препознае :icon_mrgr:
А малиов што го цитирате незнам, за да објаснува економија му фалат 4 години универзитетско образование и 4 години работно искуство во реален сектор. За да добие на баланс.

ај знам дека не си ти толку наивен па као демек не знаеш зашто имавме голем раст (демек голем, голем е над 7%) во првата половина на 2011. Ај иако знам дека знаеш ти ама за другите ќе го објаснам тој феномен. Првата половина на 2011 и тој популарен втор квартал е всушност од месец март 2011 до јуни 2011. ДА НЕ ЗАБОРАВИВТЕ ДЕКА ИЗБОРИТЕ БЕА НА 5 ЈУНИ? Заборавивте ли на кредитот од ммф и светска банка пред избори од 300 милиони евра? Заборавите ли како владата фрлаше пари по земјоделците по основ ПРЕДВРЕМЕНА отплата на субвенции, на студентите стипендиите и кредитите им стигнаа исто така одеднаш во голем износ, се покачија плати, пензии, СЕ НАМАЛИ АКЦИЗАТА (а сега не било економски тоа да се прави) и буквално не се бираа начини како да им се пуштат пари на граѓаните по било кој основ (нормално пари од кредит) како и одредени градежни работи предизборно кои се изведуваа со цел сечење лента. И ете така ВЕШТАЧКИ ПОТИКНАТАТА ПОТРОШУВАЧКА ВО ПРВАТА ПОЛОВИНА НА 2011 (ПРЕДИЗБОРНО) ДОНЕСЕ ВЕШТАЧКИ И НЕОДЖЛИВ РАСТ НА БДП ОД 5-6 % Е СЕГА ЈАСНО ЛИ ВИЕ ЗАШТО ИМАМЕ ПАД? Па уште со цел памет велеа дека и 2012 ке сме имале висок раст демек биле изненадени сега од кризата во западна европа. Затоа
*LION*
не ме зафркавај со таа теза демек многу ни бил голем растот, па морало здив да се земе малку! демек водиме 6-0 на полувреме па голема работа ако примиме 2-3 гола на крај, далеку од таква е реалноста
Ај ај ај мешање баби и жаби , не е таа причината причината е тој период беше полувреме меѓу светската економска криза и европската должничка криза и во тој период глобалната економија зема малку повеќе воздух, што придонесе да имаме над 5% раст на БДП во првото полугодие на 2011 година. А тие фактори што ги набројуваш немаат ни одалеку толку влијание на нашата економија како ексерната побарувачка.

Ај ај ај мешање баби и жаби , не е таа причината причината е тој период беше полувреме меѓу светската економска криза и европската должничка криза и во тој период глобалната економија зема малку повеќе воздух, што придонесе да имаме над 5% раст на БДП во првото полугодие на 2011 година. А тие фактори што ги набројуваш немаат ни одалеку толку влијание на нашата економија како ексерната побарувачка.
Немој да ме је*еш молим те ;)
ти гарантирам дека некој да се дрзне да потроши 500 милиони евра плус(од кредит од надвор како плус пари од големината на тековниот буџет) во една година дека ќе имаш раст на бдп од 4-5% кој баби кои жаби ти кажувам како што е и се е тоа добро додека растот на бдп го релативизира порастот на долгот, односно ако имаме бенефит на долг рок тогаш ем ќе се задолжуваме ем исносот на долгот од бдп ќе ни биде константен. А кај нас 2008 (откако владата трајко славевски) предвремено отплати долгови со парите од продажбата на есм (300 милиони евра) јавниот долг бешеоколу 16% од БДП сега за неполни 4 години е над 33% или повеќе од двојно!!!

Лион нешто прекина да пишува, само два поста цело време си ги цитира. Првиот му е добар со позитивната проценка, овој 1.вториов со позитивен пад и позитивна рецесија му е за смеење. Така одржува баланс. 2.Остај тоа и занеме со рецесијава, сега почна да ја врти работава, за година дена ќе го оправиме во подфорумов, нема да се препознае :icon_mrgr:
3.А малиов што го цитирате незнам, за да објаснува економија му фалат 4 години универзитетско образование и 4 години работно искуство во реален сектор. За да добие на баланс.
1. Немам изјавено нигде позитивна рецесија , но освен да спинуваш и да вадиш изјави од контекст очигледно за друго немаш капацитет.
2. Не сум пердув па да ме дува ветарот кај стигне а уште помалку некој од форумот да ми менува ставови и мислења. За разлика од некој членови на форумот кој се како сончогледи.
3.Малиот ги исполнува и двата критериму . А малиот кој успеси ги има напраевни на професионален план ти можеш да сонуваш , додека дремеш на форумот, ако толку сакаш да си го мериме. Зошто изгледа имаш некој комплекс од мене па на речиси секој пост што го имам објавено осеќаш потреба да се докажеш пред себеси односно да лечиш лични комплекси. Јас немам намера да го трошам времето во лечење на твоите комплекси, имам попаметни работи кај да го потрошам времето.

LION не е коректно за постови за кои сум одвоил време и напор да ги составам, да ги проверам информациите, да внимавам да не погрешам, да се распуцавате и да се навредувате кои имал а кои немал фрустрации! Излегува дека не ви е битно да дебатирате со факти, туку сакате да водите малограѓанска дебата со навреди и ниски удари

Немој да ме је*еш молим те ;)
ти гарантирам дека некој да се дрзне да потроши 500 милиони евра плус(од кредит од надвор како плус пари од големината на тековниот буџет) во една година дека ќе имаш раст на бдп од 4-5% кој баби кои жаби ти кажувам како што е и се е тоа добро додека растот на бдп го релативизира порастот на долгот, односно ако имаме бенефит на долг рок тогаш ем ќе се задолжуваме ем исносот на долгот од бдп ќе ни биде константен. А кај нас 2008 (откако владата трајко славевски) предвремено отплати долгови со парите од продажбата на есм (300 милиони евра) јавниот долг бешеоколу 16% од БДП сега за неполни 4 години е над 33% или повеќе од двојно!!!
Не ти точна тероријата зошто ако потрошила плус 500 мил евра буџетскиот дефицит ќе беше над 6%, А кај нас беше под 3% така да ти паѓа во вода теоријата.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:36 ---
LION не е коректно за постови за кои сум одвоил време и напор да ги составам, да ги проверам информациите, да внимавам да не погрешам, да се распуцавате и да се навредувате кои имал а кои немал фрустрации! Излегува дека не ви е битно да дебатирате со факти, туку сакате да водите малограѓанска дебата со навреди и ниски удари
А прв си да ставаш лајкови на малограѓански постови на Леандра, како сега на овој последниот од Леандра што го цитирав. Немој да ме јебеш бре............

ако и толку... чул нешто - не дочул. башка не знае како и кога се става интерпукција. очекував повеќе од некој што е уште во клупа. греФче...
се извинувам на офтопикот, ама момакот или има сериозен проблем со реалност или е најобичен агитатор

Се прашувам ти што си кога немаш што да кажеш а даваш забелешки таквите ги викаат паразити на запад односно европски ХОШТАПЛЕРИ.За моите години ич да не ве боли ...... :tapp:

1. Немам изјавено нигде позитивна рецесија , но освен да спинуваш и да вадиш изјави од контекст очигледно за друго немаш капацитет.
2. Не сум пердув па да ме дува ветарот кај стигне а уште помалку некој од форумот да ми менува ставови и мислења. За разлика од некој членови на форумот кој се како сончогледи.
3.Малиот ги исполнува и двата критериму . А малиот кој успеси ги има напраевни на професионален план ти можеш да сонуваш , додека дремеш на форумот, ако толку сакаш да си го мериме. Зошто изгледа имаш некој комплекс од мене па на речиси секој пост што го имам објавено осеќаш потреба да се докажеш пред себеси односно да лечиш лични комплекси. Јас немам намера да го трошам времето во лечење на твоите комплекси, имам попаметни работи кај да го потрошам времето.

Лавче мое црвенко, немој да се жустриш. Јас за тој твој пост овде имам објаснувано, сигурно на секоја тема нема да се објаснувам за верижна пресметка на бдп :)
Патем малиот е малиот од погоре кој објаснуваше демагогии, а ти не си мал. Патем нешто патиш од комплекс на повисока вредност или мене ми се чини? И многу сакам да си го измериме, ќе пукнам да ги видам твоите професонални достигнувања од типот правам анализа за 1000 евра на 15 дена :icon_lol: Пукај Лавче што тоа ти си постигнал?

Не ти точна тероријата зошто ако потрошила плус 500 мил евра буџетскиот дефицит ќе беше над 6%, А кај нас беше под 3% така да ти паѓа во вода теоријата.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:36 ---

А прв си да ставаш лајкови на малограѓански постови на Леандра, како сега на овој последниот од Леандра што го цитирав. Немој да ме јебеш бре............
GhostLeader nema poim od ekonomija zatoa staviv like na post na leandra. A izgleda i ti spgas tamu zatoa [to mi kazuvas kolku bil dudzetskiot deficit ako bile 500 milioni evra ja kazav hipoteza na rast na bdp so vrizguvanje na 500 miliona, i da imas pravo so 300 milioni deficitot bese 2,7 , ovaa godina ke bide 3,5% a verojatno od 2015 nad 5% a toa kako sto kazav ke bide plus kriterium za vlez vo eu- zona mora da e maksimum 3%,

За жал никој не успеа да ја поништи мојата ДЕМАГОГИЈА ;)
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:44 ---

Не не.. не врши замена за тези,место да си објаснел од каде доаѓа проблемот со задолжувањето ти и некои овде филозофи само знаете да кажете ШТО КАЖАЛ GhostLeader И ДА МИ ПРОДАВАШ БУБРЕЗИ ЗА .... некако се напати од комплекси спрема мене :)

За жал никој не успеа да ја поништи мојата ДЕМАГОГИЈА ;)
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:44 ---

Не не.. не врши замена за тези,место да си објаснел од каде доаѓа проблемот со задолжувањето ти и некои овде филозофи само знаете да кажете ШТО КАЖАЛ GhostLeader И ДА МИ ПРОДАВАШ БУБРЕЗИ ЗА .... некако се напати од комплекси спрема мене :)
bi ti kazal deka ne me citas pa neznaes sto zboris i greisis za toa sto go pisuvas za mene, ama znam deka me citas! PROBLEMOT E STO NE ME RAZBIRAS! a za taa tvoja inferiornost ne sum ti jas kriv

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom