Стоп за задолжувањата на Владата!

• Креатор на темата Креатор на темата ceasar
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека владата треба веднаш да престане да се задолжува?

• ДА

Гласови: 88 74,6%
  • НЕ

Гласови: 19 16,1%
  • НЕ ЗНАМ

Гласови: 11 9,3%

• Вкупно гласачи
    118
Ај бе не галамете....ако можеше цела Европа да спие претходно на пари,со високи плати и нереален стандард....вака и ние да осетиме како изгледало златна доба.;)

Да ама некако не го осеќаме тоа, ајде веќе ако се задолжуваме да се запукаме јако да пораснат сите плати и пензии за 50% па тогаш да видиме живот, едно 5-10 години после ќе го кркаме;)

Ај бе не галамете....ако можеше цела Европа да спие претходно на пари,со високи плати и нереален стандард....вака и ние да осетиме како изгледало златна доба.;)
Проблемот е што во цела Европа тоа трае со децении, кај нас не може ни 5 години да потрае.

Има една финта,коja државите прават. За да задржат дефицита нисок не плакjaт ком приватниот сектор. Затоа многу покоректно е дефицитот да се гледа како дефицит+задолжениjaта на државата ком приватниот сектор.

Ама ги кажуваат воа милиончињава...

Бучетски дефицит од 3,5% за 2012 и 20131 „2015 и 2016 колку ќе биде 5%?! Ова не го пишуваше во преродбата!

Истиот овој министер на финансии со премиерот велеа дека државата редовно го сервисира долгот кон стопанството по основ на повратат на ддв за да сега индиректно потврдат дека должат над 200 милиони и замислите имаат план парите да ги вратат со ново задолжување. И што се должни идните генерации да враќаат долг на државата кои во последните 5 години има пораснато за плус една милијарда долари а при тоа не се изградени ни автопатишта , ни гасификација, нема ни нови аеродроми и железници, нема термо или неуклеарни централи и сл. Парите се фрлени само на споменици, жални врби, барокни фасади, и восочни фигури! А, да секако и за трите бели мечки на владата (пензионери, административци и земјоделци)
Мојот одговор е веднаш да се сопре со задолжувањата! Споделете го вие вашиот има и анкета.
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&eventId=96835
Не може зголемување иредовна исплата на субвенции, плати на администрација и пензии да се плаќа со задолжување, казни, и дополнително оптеретување на работоспособното население (иако знам дека тешко се живее и едвај стигаат пензиите да се врзи крај со крај) неможе од 2 милиони жители од цела Македонија владата да работи само за трите заштитени бели мечки а ние останатите да го плаќаме цехот
Е, нели Груевски ветува на импозантен собир, дека ке се разплати со бизниса, откаде пари. Владата го одврза ќесто со пари од ново задолжување. Ама за утешение камата била само 4.5 на сто. Знаете шо е финансиска пирамида - семаш нови заеми, плакаш стари додека пирамида се срине. Слушам дека и за Паско, кои копа за идентитетот на МК нема пари.

Кризата пак чука на вратата на Америка,а тоа значи дека кога Америка ќе кивне од кризна настинка светот почнува да крвари и тогаш не 33 милиони нов кредит нема да стигнат ни на 33 места по 33 милиони евра.. кога почна глобалната светска криза почна од Америка,они паднаја во криза падна цел свет... и затоа не само бидете партиски војници и доушници туку малце гледајте глобално а не само плукај по владата а врска да се нема од живот.. во времето на СДСМ долгот на Македонија беше 47% од БДП сега тој е негде 32,7% тогаш стотици илјади протестираа а овде некои хоштаплери за 33 милиони евра дигаат галама како да се 33 билиони а не милиони..

и затоа не само бидете партиски војници и доушници туку малце гледајте глобално а не само плукај по владата а врска да се нема од живот..

И така мрморецот ја виткаше чоколадата....

Кај нас ни кризата нема да успее, така да успокојте се.

Meсто да кажуваш овде мудрости кажи ми некоја достојна контра теза и кажи дека не сум во право...

Не си во право.
Ако е толкава криза зошто се трошат милиони евра на златни огради, споменици, рок-барок и слични срања? И тоа од незаработени, туку позајмени пари.

Meсто да кажуваш овде мудрости кажи ми некоја достојна контра теза и кажи дека не сум во право...

и затоа не само бидете партиски војници и доушници туку малце гледајте глобално а не само плукај по владата а врска да се нема од живот.. во времето на СДСМ долгот на Македонија беше 47% од БДП сега тој е негде 32,7% тогаш стотици илјади протестираа а овде некои хоштаплери за 33 милиони евра дигаат галама како да се 33 билиони а не милиони..

Кљик

Контра теза.

Хонг Конг раст
Кина раст
Индиа раст
Индонезиа раст
Тајланд раст
Скоро цела азија раст
Јужна Америка секоја земја раст
Во Африка раст скоро сегде ( некој земји и до 20% )
Во Европа Турција,Полска,Естонија,Финска... раст ( неколку и со по 0,5-1,5 али сепак раст )

Ние сме во рецесија

2006 Македонија долг : 2 .19 милијарди долари, БДП по човек 8.300 долари
2011 Македонија долг : 6.61 милијарда долари ,БДП по човек 10.500 долари.

Споредба и за што сме произвеле во 2006 сме произвеле добра вредни 16.94 милијади евра во 2011 21,62.

Значи долгот пораснал х3 а економијата пораснала х0,25.

Тие глупости како Америка направила криза и светот е во криза кажувај му ги на некој друг,економската криза заврши пред 3 години во 2009 .

Тие што се денес во криза се истите кои зимаа кредити и трошеа туѓи пари во градење глупости и одржување на социјален мир преку надувани социјални програми и планирана екомонија ака Америка и Западна Европа.Уште еден социјалистички проект завршува во аналите на историјата.

.

Ако мислиш на Македонската влада,очигледно не си прошетал ни до Венеција а не понатаму.Кога би ги прошетал балканските а поготово Европските метрополи ќе видиш дека Скопје без проектот Скопје 2014 личи на бачило еден волгоград што го рушувале 170 дена па е 200 пати поубав од Скопје.А тука спаѓаат спомениците,барок стиловите што ти ги спомна и друго.Тоа е всушност и најголем доказ дека Македонија нема криза во економијата затоа што неможеш да трошиш милиони ако ги немаш,а сега ќе речеш ПА ТОА СЕ ПОЗАЈМЕНИ ПАРИ,да можеби се позајмени ама за да ги добиеш тие транши од ММФ нивни експерти пред тоа ја разгледуваат цела твоја економија и ако заклучат дека државата може да ги врати тие средства се дава кредит ако не се дава помал од бараното во рамките на можностите а може и ич.Јас не реков дека има криза во Македонија,туку спомнав глобално дека има и можеби ќе има уште поголема.Во кризата што беше и уште трае владата баш тогаш ги зголеми пезниите,плаќаше бањи,автобуси безплатни,праќаше навивачи по цела европа и што уште не.А ако се сечаваш во периодот од 2006та иако немаше никаква криза ни во Македонија ни во светот Македонија тогаш претрпи толкава загуба како да изгубила војна со Кина и како да им плаќала репарации на истите.Се затвораа фабрики,пласманот не се откупуваше од земјоделците,а зошто тоа ќе оставам ти да размислиш...

Ако мислиш на Македонската влада,очигледно не си прошетал ни до Венеција а не понатаму.Кога би ги прошетал балканските а поготово Европските метрополи ќе видиш дека Скопје без проектот Скопје 2014 личи на бачило еден волгоград што го рушувале 170 дена па е 200 пати поубав од Скопје.А тука спаѓаат спомениците,барок стиловите што ти ги спомна и друго.Тоа е всушност и најголем доказ дека Македонија нема криза во економијата затоа што неможеш да трошиш милиони ако ги немаш,а сега ќе речеш ПА ТОА СЕ ПОЗАЈМЕНИ ПАРИ,да можеби се позајмени ама за да ги добиеш тие транши од ММФ нивни експерти пред тоа ја разгледуваат цела твоја економија и ако заклучат дека државата може да ги врати тие средства се дава кредит ако не се дава помал од бараното во рамките на можностите а може и ич.Јас не реков дека има криза во Македонија,туку спомнав глобално дека има и можеби ќе има уште поголема.Во кризата што беше и уште трае владата баш тогаш ги зголеми пезниите,плаќаше бањи,автобуси безплатни,праќаше навивачи по цела европа и што уште не.А ако се сечаваш во периодот од 2006та иако немаше никаква криза ни во Македонија ни во светот Македонија тогаш претрпи толкава загуба како да изгубила војна со Кина и како да им плаќала репарации на истите.Се затвораа фабрики,пласманот не се откупуваше од земјоделците,а зошто тоа ќе оставам ти да размислиш...

Прво и прво, научи да пишуваш македонски пред да ми продаваш патриотизам.

Второ, сум бил многу подалеку од Венеција и секаде барокот што сум го видел е граден пред 200 и кусур години, сега градат модерни зданија.

Трето, самиот си контрадикторен на себе, ем викаш имало, ем викаш немало криза, одлучи се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom