Step by step прирачник - како да направиш аквариум?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 октомври 2011
Мислења
7.157
Поени од реакции
14.629
Линковите водат до темите каде се поподробно објаснети сите процеси. Пред да почнете - ПРОЧИТАЈТЕ СЕ!

1. Стаклото на аквариумот се мие со топла вода, без детергенти, хемиски средства или оцет. Единствено може да се дезинфицира со раствор од хиперманган.
2. После чистењето, аквариумот се поставува на подлога од стиропол за да не пукне стаклото.
3. На дното се поставува подлогата, песокот и камчињата.
4. Се садат растенијата.
5. Се полни со вода.
6. Во водата се става мала количина на вода од друг аквариум со која во водата би внел сапрофитски бактерии кои се неопходни за правилно чување, раст и развој на рибите.
7. Се поставуваат пумпата и грејачот, се пуштаат во функција со цел да се создадат идеални услови за живот.
8. Се остава минимум 7 дена да отстои без риби во него - да се исциклира.
9. Се поставува и осветлување
10. Се додаваат риби
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom