Среќен 44 роденден Курт!

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Начекав ептен јака статија за братов на fintamk.com и морав и овде да ја постирам.

За мене ... зборовите како “Легенда”, “Голем човек” и “Генијалец” се расфрлаат наоколу за многумина, но во некои случаи овие зборови се заслужени. Бендовите доаѓаат и заминуваат, пејачите доаѓаат и си заминуваат, но некои од нив остануваат со нас долго време ... и повеќе од тоа. Курт Кобејн беше еден од тие, за мене. Тој не го спаси светот, не пронајде лек за ракот, но “допре” до многу луѓе за кратко време – додека беше на планетава.

Секоја генерација има по некој кој “зборува” со младите. За среќа мојата генерација имаше неколку такви. Курт Кобејн се разбира, како и Тупак. Кога ќе размислите за начинот на кој го опишаа и зборуваа за еден период, ќе сфатите колку тоа што го направија ... е неверојатно.

Според мене, сите ние сме овде на земјата за да живееме и да бидиме тоа што сме. Некои луѓе се благословени со способности да ги прават работите за кои што ние само би сонувале, но и покрај тоа, тие се исто како и ти и јас. Тие ги имаат истите борби и успеси во животот како и нас. Тоа може да биде во поинаков размер, но навистина, тие само јадат во поубави ресторани и живеат во поубави куќи. Иронијата е во тоа што во време кога сме во оној дел од животот кога сме надвладеани со впечатокот ние се стремиме музичарите, спортистите и актерите да ги воздигаме на “ниво на божество” , но ние само треба да го цениме тоа што го прават за да продолжат да го прават.

Кажувајќи го ова изгледа дека музиката воопшто немала влијание врз мојот живот, но напротив – Нирвана во мојот живот влезе во совршено време, односно кога почнав да слушам вистинска музика. Курт како фронтмен беше одличен во она што го правеше. Тој беше всушност претставник на една нова генерација на луѓе ... и сеуште е. Последниве години не ја слушам Нирвана како порано, но од време на време знаам да одвојам и по неколку часа посветувајќи се на нивната музика.

И после се едно е јасно, секогаш ќе се сеќаваме на тебе... Среќен 44 роденден Курт !

извор: http://fintamk.com/zanimlivosti/soubiz/268-sreken-rodenden-kurt.html

Голем човек дефинитивно.Кај и да е сега се надевам дека имал можност од таму барем за миг да погледне навака и да види што им значеше не некои луѓе и колку ја погоди неговата смрт нив.Останува засекогаш во срцата на милиони луѓе - фанови на нирвана и на добрата музика воопшто.Неговото влијание беше големо кај многу млади луѓе во тоа време и сигурен сум дека сменил животи на многу од нив, смртта негова некои сеуште ја немаат преболено, тешко е да заборавиш таков човек и да се помириш со фактот дека повеќе го нема.Неговата музика и кај мене влијаеше доста и ми помогна многу, никогаш не помислував дека ке има такво влијание но ете се случи и ако некој ги нема слушнато му препорачувам да ги слушне Нирвана зашто вреди за секоја минута помината слушајки ги нив.Не сум преголем фан на нирвана слушам и други бендови слушам се што е добро и квалитетно но тој бенд и тој човек нема да ги заборавам, уживам во секој момент додека ја слушам нивната музика...

Среќен Роденден - се супер само штета што се исфилма со тоа да заврши во магичната 27ца со останатите мајстори...

Слава му!

Преценет музичар, ама не ме критикувајте, ве молам.

Курт Кобејн... Пред 5-6 години неможев да замислам ден без неговите песни.. Покрај се , голем човек !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom