Случај Мавровски Работници

• Креатор на темата Креатор на темата SuicideMessiah
  • Време на започнување Време на започнување

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.575
Поени од реакции
295
Што? Мојот сопруг бил обвинет за „Мавровски работници“? А опасно ли е тоа?

Обвинетите за случајот „Малтретирани мавровски работници“ редовно одат на работа, преостанатиот дел од денот го поминуваат дома со своето семејство, а дел од нив одат на службен пат надвор од државава. „Нова Македонија“ вчера телефонски разговараше со некои од семејствата на дваесеттемина обвинети. Тие тврдат дека полицијата никогаш не ги побарала, и покрај тоа што судот им одреди мерка притвор и побара од полицијата да распише потерница.
Главниот претрес за случајот беше закажан за утре, но поради државниот празник Денот на дрвото, тој ќе биде одложен. И покрај ова, полицијата не успеа да лоцира ниту еден од обвинетите, речиси два месеца по судската наредба.
Единственото што надлежните го направија во врска со предметот што Хаг ни го врати во Македонија беше кратењето од платата на обвинетиот пратеник на ДУИ Хисен Џемаили.
Вчера стапивме во контакт со мајката на Алинаџи Идризи од Тетово, еден од обвинетите, кој не се појави на првите две рочишта за случајот и на кого му е одредена мерка притвор.
- Алинаџи е на работа. Досега никој не дошол да го побара и покрај тоа што полицијата добро знае каде работи тој. Секој ден син ми е дома, а јас не сакам да се мешам во таа работа за судењето - ни рече таа.
Разговаравме и со сопругата на Кадри Сулејмани од селото Камењане. Според она што ни го кажа, таа воопшто не била запознаена дека нејзиниот сопруг е обвинет за некој случај, ниту пак полицијата дошла да го побара. Еве како се одвиваше разговорот:
Извинете, дали може да разговараме со Кадри Сулејмани?
- Тој е на пат во Босна. Може ли некако да ви помогнам?
Тој е еден од обвинетите за случајот „Малтретирани мавровски работници“. Дали некогаш полицијата дошла да го побара?
- Не знам за каков случај ми зборувате. Сериозно ли е нешто? Да го барам да се врати?
Тој треба да се појави пред суд за еден случај, па сакавме да знаеме дали има намера да даде исказ и дали полицијата дошла кај вас.
- Полиција не дошла тука. Ако е нешто опасно веднаш ќе му се јавам за да дојде. Тој замина за Босна пред месец и половина, а треба да се врати идниот месец.
Во ред, ви благодариме.
- Не, не, фала ви вам, оти првпат слушам за ова. Фала што ми се јавивте, баш ќе го прашам што е работата.
Доколку ова што ни го изјави сопругата на Кадри Сулејмани е точно, останува нејасно како тој успеал да ја помине границата и да замине во Босна, кога за него е распишана потерница и одредена му е мерка притвор, точно кога тој отпатувал за Босна - пред месец и половина. Од судот се децидни дека мерката притвор им е одредена на 90 отсто од обвинетите за случајот „Мавровски работници“. Од друга страна, пак, од полицијата редовно излегуваат со неконкретни информации - дали за обвинетите е распишана потерница, колкумина од нив треба да бидат спроведени во притвор и зошто МВР не испраќа објаснување до судот за достапноста на обвинетите.
- МВР постапува по судската наредба. Во оној момент кога ќе ги најдеме обвинетите ќе ги спроведеме до судот - вели Иво Котевски, помошник-министер за односи со јавност во МВР.
Вчера за разговор не беа расположени семејствата на сите обвинети. Братот на обвинетиот Арбен Јакупи од селото Непроштено не сакаше да разговара со нас, затоа што сме биле македонски новинари.
- Ако сакам да пријавам нешто во врска со брат ми, тоа ќе го пријавам кај албанските медиуми а не кај македонските. Затоа пријатно и ќе ве молам да го заборавите овој број - ни рече тој во телефонскиот разговор.
Според информациите на скопскиот кривичен суд, потерници не се распишани единствено за Шкодран Идризи и за Кренар Османи, кои одамна не се во државава, за Фадиљ Ферати и за двајцата обвинети што издржуваат затворски казни во „Идризово“. Другите 17 обвинети одамна требаше да бидат во истражниот затвор во Шуто Оризари.
Слична е ситуацијата и со другите хашки случаи што беа вратени во Македонија. Вчера пред скопскиот кривичен суд требаше да се појават четворицата сведоци за случајот „Непроштено“, но тие, како и претходниот пат, не се појавија. Судот се обратил до МВР за да се распише наредба за нивно спроведување, по која полицијата сè уште не постапила.

Топузовска: Со намалувањето на платата на Џемаили ја криеме неспособноста на МВР

Повеќе од 500 евра ќе му се скратат од платата на обвинетиот пратеник од ДУИ Хисен Џемаили затоа што престана да се појавува во Собранието откако судот му одреди мерка притвор за случајот „Малтретирани мавровски работници“. Во крајно напната атмосфера вчера се одвиваше дискусијата на собраниската комисија за избори и именувања, а пратениците од опозицијата пред гласањето решија да ја напуштат седницата. И покрај ова, комисијата изгласа дека на Џемаили треба да му се намали платата за 60 отсто. Против оваа одлука гласаше само Рафиз Алити од ДУИ.
Пратеникот од СДСМ Горан Минчев побара претседателот на комисијата Илија Димовски да даде пауза на која телефонски ќе разговара со Џемаили.
- Не само телефонски туку треба да го викнеме Џемаили и на кафе за поубаво да ни објасни зошто не доаѓа на работа - рече Минчев.
И Роза Топузовска Каревска од ЛДП реагираше дека со намалувањето на платата пратениците всушност треба да ја покријат неспособноста на МВР.
- Ние сме заложници на неспособноста на МВР. Ова е замајување на јавноста, демек колку сме ние ревносни, па еве ќе му скратиме од платата - рече таа.
Сопартиецот на Џемаили, Рафиз Алити, вели дека токму пратениците се причината поради која тој не доаѓа на работа.
- Причината сме ние, затоа што во неговиот случај направивме повреда на Законот за амнестија - рече Алити.

- Тој е на пат во Босна. Може ли некако да ви помогнам?
Тој е еден од обвинетите за случајот „Малтретирани мавровски работници“. Дали некогаш полицијата дошла да го побара?
- Не знам за каков случај ми зборувате. Сериозно ли е нешто? Да го барам да се врати?
Тој треба да се појави пред суд за еден случај, па сакавме да знаеме дали има намера да даде исказ и дали полицијата дошла кај вас.
- Полиција не дошла тука. Ако е нешто опасно веднаш ќе му се јавам за да дојде. Тој замина за Босна пред месец и половина, а треба да се врати идниот месец.
Во ред, ви благодариме.
- Не, не, фала ви вам, оти првпат слушам за ова. Фала што ми се јавивте, баш ќе го прашам што е работата.
Доколку ова што ни го изјави сопругата на Кадри Сулејмани е точно, останува нејасно како тој успеал да ја помине границата и да замине во Босна, кога за него е распишана потерница и одредена му е мерка притвор, точно кога тој отпатувал за Босна - пред месец и половина.

Hehe,i jas treba da veruvam na novinarov?
Gi nema tie 100 evra za koi on nema da kaze sto tocno mu odgovorila domakjinkata.

зашто не ме чуди ова? ај што не ме чуди али ми дава ненормални идеји... јас ке убијам пола комшилук и ке одам на турнеја по балканов па ваљда ке ми простат.. дома не им кажувам ништо... ке фатам по роднини .. ехехееееее... стварно јаки идеји имам

I treba radi shto obvinetiot e Bosna a ima poternica po nego...svati sea?E ajde objasni kako mozhe nekoj po koj e izdadena sudska poternica i MVR navodno "traga" po nego mozhe da zamine Bosna bez problem.

Може, и не се прави на удрен дека не знаеш како!

I treba radi shto obvinetiot e Bosna a ima poternica po nego...svati sea?E ajde objasni kako mozhe nekoj po koj e izdadena sudska poternica i MVR navodno "traga" po nego mozhe da zamine Bosna bez problem.

Prashaj vo Bihakjka kako zaminaa ovie dvaica-bez problem ?????

БОЦЕВСКИ АЦО викан “Циган”
МБГ 1404965450146
ace.jpg

Се бара по наредба на Основен суд Скопје І од 30.06.1998 година за издржување казна затвор во траење од 15 години за извршено кривично дело по член 123 (убиство) од КЗ на РМ.

т.Божидар
роден 14.04.1965 година во с.Таор -Скопско,каде и живее

ДАРАВЕЛСКИ ДРАГАН
роден 12.04.1956 година во Куманово,каде и живее на ул. ” Миле Кипра” бр.8.

daravelski.bmp

Се бара по наредба на Основен суд Скопје за сторено кривично дело “злоупотреба на службена положба и овластување” по член 353 КЗ на РМ.

Чекај бе сеа, кај се брзаш ти? Што се овие од МВР? Супермени? Глеаш дека неможат да дигнат глава од казни пишување, уште ќе бркаат некој.... пополека малце, дај смири се! Какво фајде имаат да апсат некои таму што малтретирале, нема ќар од тоа! Почекај, да соберат пари за плати на администрација па после ќе му ја мислат! Еве глеаш, му скратија на овој 500 еура, таман за двајца што фотокопираат у влада. Остануваат уште некои 105.245 души, па ќе почнат да ги бркаат. Све у свое време!

Da ti kazham deka e radi brachniot dogovor so DUI nema da veruvash.
Да си го ставиш тој брачен договор кај што не треба....со таков брачен договор и Бранко го избравте за председател:helou:

А каков е овој случај „ Мавровски работници „ ? Може некој да разсветли за тие што не го знаат ?

Кога и вам (не дај Боже) би се потпишале со нож на грбот,ќе знаете што е случај Мавровски работници,могу поубаво од сите оние кој гледаат сеир на “средсело“.:toe:

А каков е овој случај „ Мавровски работници „ ? Може некој да разсветли за тие што не го знаат ?
веруј нејќеш да знаеш... нема да ти се рассветли туку ке ти се стемни

Imase cetiri Haski slucai:
-Neprosteno
-Lipkovska brana
-Rakovodstvoto na ONA
i ovoj...
Bea kidnapirani rabotnici od GP "Mavrovo" od strana na albanski teroristi predvodeni od Hisen Dzemaili.
Istiot toj Hisen Dzemaili sam i se predade na Policijata i sega slucajot e vo rani pocetoci.Inaku bese pratenik na vladejackata vo momentov DUI.
A ovoj Kadri...da otisol vo Bosna (na sluzben pat!!!???) i negovata sopruga koja ni M od Makedonski ne znae da bekne,tolku fino i zagrizeno da razgovara so novinari...

Џабе везете, ништо нема да се случи :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom