Систина - Операција на очи

• Креатор на темата Креатор на темата bulibile
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
Слушнав многу пофалби за очни операции во Систина и ме интересира дали некој на форумот има такво искуство, или пак искуство на некој близок. Станува збор за операција за намалување на диоптрија.

Слушнав многу пофалби за очни операции во Систина и ме интересира дали некој на форумот има такво искуство, или пак искуство на некој близок. Станува збор за операција за намалување на диоптрија.
Имаат некоја подновена технологија кој за Македонија е 10ка а за Турција е 2ка (со стаклени ноџиња)
Операција за очи само Турција и нигде друго. Таткоми се праеше таму пред 5 години. Еве сеа вика неам гаље од нишо.

да,доста се пофалени кај нас во Македонија Систина.Пофалби,посебно за случајот за намалување на диоптрија,имам слушнато и за Свети Вид во Белград,и тоа од повеќе луѓе.Инаку татко ми пред два месеци правеше операција за отстранување на перде(катаракта) во Систина и се испадна супер,а доста сериозно беше.Во државните болници не му гарантираа дека ќе испадне успешна операцијата.

прво - никако операција на државни клиники!!! во никој случај... имам инфо од прва рака за луѓе што од обична операција на перде изгубиле 100% вид на тоа око. и за синоличка трпкова исто се збори - дека и го сј*бале окото на клиника.

мислам дека јуропиан ај хоспитал (european eye hospital) (турската очна боница до свети лазар) е моментално најдобра во мк.

јас се лечам таму и правев операција (глауком) на едното око. хирурзите доаѓаат од турција и за 2-3 дена прават 100 операции. инаку за очен хирург од особена важност е праксата. што повеќе операции - подобар доктор (условно)
систина ми е наекако me, too болница. можеби планирале независно, ама мене ми дојде како одговор на турската. демек и ние коњ за трка имаме... и во систина се турци хирурзите, мислам

мислам дека јуропиан ај хоспитал (european eye hospital) (турската очна боница до свети лазар) е моментално најдобра во мк.

јас се лечам таму и правев операција (глауком) на едното око. хирурзите доаѓаат од турција и за 2-3 дена прават 100 операции. инаку за очен хирург од особена важност е праксата. што повеќе операции - подобар доктор (условно)
систина ми е наекако me, too болница. можеби планирале независно, ама мене ми дојде како одговор на турската. демек и ние коњ за трка имаме... и во систина се турци хирурзите, мислам
Најдобра во поглед на среденоста и изгледот , прегледи (имаат апарати што ги нема на друго место во МК)но додека дојдов кај турчинот окапав со часови , нема чекална на горниот спрат , нема ни приватност.Мене ми предложија една конзервативна операција со ласер која е забранета во ЕУ со години , па бев да се посоветувам со скоро сите други офталмолози во МК ,дури Турците од Систина и Ре-медика рекоа дека турска серија е Европската Очна Болница и методот што ми го препорачаа е екстремно ризичен и налудничав.Повеќето пациенти се од косово или албанија и приоритет им е добри пари да уплатиш без разлика на исходот.Чиста среќа шо не фрлив неколку илјади евра кај нив.
Турците доаѓаат во понеделник и четврток мислам.

Најдобра во поглед на среденоста и изгледот , прегледи (имаат апарати што ги нема на друго место во МК)но додека дојдов кај турчинот окапав со часови , нема чекална на горниот спрат , нема ни приватност.Мене ми предложија една конзервативна операција со ласер која е забранета во ЕУ со години , па бев да се посоветувам со скоро сите други офталмолози во МК ,дури Турците од Систина и Ре-медика рекоа дека турска серија е Европската Очна Болница и методот што ми го препорачаа е екстремно ризичен и налудничав.Повеќето пациенти се од косово или албанија и приоритет им е добри пари да уплатиш без разлика на исходот.Чиста среќа шо не фрлив неколку илјади евра кај нив.
Турците доаѓаат во понеделник и четврток мислам.
можно е, не викам не. јас сум презадоволен од исходот. да малце е како на лента; приватност имав и добар третман од сите. особено пост оперативно првата ноќ. еве веќе 6 прегледи и денар не ми земале. само ако треба да се прави испитување со инструмент/апарат (видно поле, пахометрија итн). инаку ништо...

Знае ли некој колку пари е операција за намалување на диоптрија по приватниве клиники кај нас?

можно е, не викам не. јас сум презадоволен од исходот. да малце е како на лента; приватност имав и добар третман од сите. особено пост оперативно првата ноќ. еве веќе 6 прегледи и денар не ми земале. само ако треба да се прави испитување со инструмент/апарат (видно поле, пахометрија итн). инаку ништо...

Ako ne ti e problem da ni opisis od pocetok do kraj site raboti za operacijata kako pomina celosnoto iskustvo kolku plati za pregledi i operacija kolku cekase od koga se prijavi za istata sega dali diopterot ti e na tocno 0 i kolku vreme pomina od operacijata do den denes i kolku vreme posle operacijata si moral da miruvas i sho se spaga pod miruvanje me interesira se se ako ne ti e problem da ni kazis bi bila mn. blagodarna ;)

Ako ne ti e problem da ni opisis od pocetok do kraj site raboti za operacijata kako pomina celosnoto iskustvo kolku plati za pregledi i operacija kolku cekase od koga se prijavi za istata sega dali diopterot ti e na tocno 0 i kolku vreme pomina od operacijata do den denes i kolku vreme posle operacijata si moral da miruvas i sho se spaga pod miruvanje me interesira se se ako ne ti e problem da ni kazis bi bila mn. blagodarna ;)
мојата беше оерација од итна потреба (глауком, висок очен притисок), а не за намалување на диоптер. диоптерот ми се зголеми (една од можните нус појави), всушност...:(
веќе ми беше начнат очниот нерв. кога ќе се заебе нервот - настанува слепило.
така што не знам за диоптер ама знам дека е болницата е нон-стоп полна. има и многу македонци - не само од албанија и косово. мислам дека на жена ми и рекоа околу 1500 земаат за корекција диоптер двете очи.

првиот преглед го платив 1500 денари, (однапред, што малку ме налути, ама наводно во многу болници луѓе бегале без да платат или оставале лични карти и не се враќале никогаш)

Ми препорачаа класична (скалпел) операцја на десното око за 1500 евра.
Еден доктор те гледа - друг те оперира. Тоа и не е толку невообичаено: еден е дијагностичар, а другиот хирург. јас барав да се видам со хирургот, пред да му дозволам да ми брца во око. Економот (кој е скоро на дното по хиерархија на вакви места) ми се курчеше, се мрштеше па престана... ...пошто, нели, треба да ми земе, а не да ми даде пари. и тоа прилично.
ме примија и чекав доста долго (по моја вина, посто сакав да го видам хирургот и дојдов порано). болницата чста скроз, све внатре и све функционира и маските за кислород и има плус кислород во ветилите по собите. собите се двокрветни, јас замолив да бидам сам и ми „учинија“. ми донесоа 2 пати јадење, еднаш банички со јогурт, 2-риот пат не памтам. све тазе и вкусно. ме спремија за операција, ме оперираа (30 мин - локална анестезија) и ме вратија во соба. доаѓаше докторка цела ноќ да ми става капки на 2 саати и да ме праша како сум.
значи:
анализа на крв и урина
локална анестезија и седативи
операција
пост оперативно третирање
болничка соба за една ноќ и оброци
1500 евричиња
ми рекоа дека првите 2 контроли се бесплатни. досега имав 7 - не ми земале ни денар.
освен, како што реков во претходен пост, кога треба да правам тестирање или мерење со инструмент, видно поле, пахометрија итн.

од операцијата сеуште се опоравувам (30 јануари), ама тоа е инвазивен зафат кој вклучува сечење парче од ирисот и отварање канал кон задниот дел на окото...

сите се љубезни, фини; све е чисто, све има; докторите се од турција (има чат-пат по некој наш).
таман како за пари...:D:D:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom