SIM картича VS eSIM картичка

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување

Што користите?

• Вкупно гласачи
    11
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.846
Поени од реакции
8.944
SIM и eSIM служат за истата цел — да ја поврзат твојата мобилна мрежа со твојот уред (телефон, часовник, таблет), но се разликуваат по начинот на кој тоа го прават:

• Тоа е мала пластична картичка што ја ставаш во телефонот.
  • Содржи твој број, мобилен оператор и податоци за мрежата.
  • Ако сакаш да ја смениш мрежата или уредот, мораш физички да ја извадиш и ставиш во друг уред.
  • Постојат големини: Standard, Micro, Nano SIM.

✅ Предности:

• Лесно можеш да ја извадиш и ставиш во друг телефон.
  • Работи со речиси сите телефони.

❌ Недостатоци:

• Може да се изгуби или оштети.
  • Треба физички пристап до телефонот за промена.

• Тоа е вградена дигитална SIM-картичка — чип внатре во телефонот.
  • Нема потреба од физичка картичка.
  • Го активираш преку QR код или апликација од операторот.

✅ Предности:

• Нема физичка картичка – ништо не се вади или губи.
  • Може да имаш повеќе броеви/оператори на еден уред.
  • Побрза промена на мрежа (преку интернет).
  • Повеќе простор во телефонот за други компоненти.

❌ Недостатоци:

• Не сите телефони ја поддржуваат (особено постари модели).
  • Понекогаш е потешко да се префрлиш на друг уред (ако не поддржува eSIM).

Пример:

• Ако имаш iPhone 14 или понов — може да користи само eSIM (во некои региони).
  • Ако имаш Samsung Galaxy S23 — можеш да користиш и SIM, и eSIM.

Извор: ChatGPT.

Што мислење имате.

Дали е добро да се премине само на eSIM кај новите модели на телефони или добро е да компаниите и понатака ги нудат двете опции?

Јас сум кај сите нови модели компаниите производители на телефони да преминат на една опција користење eSIM од практична причина што го нема она вадење на маската па со илицата вадење на отворот за ставање на чипот/картичката а со тоа нема можност за несакано гребење на телефонот со иглицата и оштетување на тој чип бидејќи физички го немаш.

Мене ме интересираат повеќе искуства од луѓе што користат eSIM.

SIM и eSIM служат за истата цел — да ја поврзат твојата мобилна мрежа со твојот уред (телефон, часовник, таблет), но се разликуваат по начинот на кој тоа го прават:

• Тоа е мала пластична картичка што ја ставаш во телефонот.
  • Содржи твој број, мобилен оператор и податоци за мрежата.
  • Ако сакаш да ја смениш мрежата или уредот, мораш физички да ја извадиш и ставиш во друг уред.
  • Постојат големини: Standard, Micro, Nano SIM.

✅ Предности:

• Лесно можеш да ја извадиш и ставиш во друг телефон.
  • Работи со речиси сите телефони.

❌ Недостатоци:

• Може да се изгуби или оштети.
  • Треба физички пристап до телефонот за промена.

• Тоа е вградена дигитална SIM-картичка — чип внатре во телефонот.
  • Нема потреба од физичка картичка.
  • Го активираш преку QR код или апликација од операторот.

✅ Предности:

• Нема физичка картичка – ништо не се вади или губи.
  • Може да имаш повеќе броеви/оператори на еден уред.
  • Побрза промена на мрежа (преку интернет).
  • Повеќе простор во телефонот за други компоненти.

❌ Недостатоци:

• Не сите телефони ја поддржуваат (особено постари модели).
  • Понекогаш е потешко да се префрлиш на друг уред (ако не поддржува eSIM).

Пример:

• Ако имаш iPhone 14 или понов — може да користи само eSIM (во некои региони).
  • Ако имаш Samsung Galaxy S23 — можеш да користиш и SIM, и eSIM.

Извор: ChatGPT.

Што мислење имате.

Дали е добро да се премине само на eSIM кај новите модели на телефони или добро е да компаниите и понатака ги нудат двете опции?

Јас сум кај сите нови модели компаниите производители на телефони да преминат на една опција користење eSIM од практична причина што го нема она вадење на маската па со илицата вадење на отворот за ставање на чипот/картичката а со тоа нема можност за несакано гребење на телефонот со иглицата и оштетување на тој чип бидејќи физички го немаш.

Мене ме интересираат повеќе искуства од луѓе што користат eSIM.
Ako imas broj od TelekomMK i cesto menucas telefon ne ti preporacuvam eSIM zasto istite go blokiraat transferot na istata od eden na drug ured.

Ako gi isklucime niv koristejki eSIM od drugi operatori ne sum imal nikakov problem so istite

Ako imas broj od TelekomMK i cesto menucas telefon ne ti preporacuvam eSIM zasto istite go blokiraat transferot na istata od eden na drug ured.

Ako gi isklucime niv koristejki eSIM od drugi operatori ne sum imal nikakov problem so istite

Па штом веќе нема заедно во пакувањето на телефониве и адаптер полнач, штом кај некој модели телефони нема приклучок за жичани слушалки со 3.5mm џек, нема кај некој ни опција за приклучок мемориска картичка верувам ќе дојде и редот и за опцијата eSIM да е единствена на новите модели на телефони.

Така да тогаш ќе мора да нема блокирања при таа што ја спомнуваш ситуација.

Супер замисла е еСим, особено ако некој оди странство па си земи локален број да си биди подготвен пред самото пристигање.
А и општо е добро, си купваш онлајн бројче или нов договор и одма активно. Така беше на телеком кога ми требаше итно број. Кога после некое време сменав телефон, а заборајв да ги префрлам еСим картичките, морав да одам лично во салон и да платам пари за нова еСим.
А1 па кутрите само за постпејд нудат да ја нарачаш онлајн, за припејд мора да палиш кола и да земиш КуЕр Код кој многу едноставно можеле да го пуштат и по имејл.
Германија е исто комплицирано. КуЕр кодот ти го праќат по пошта ако си склучил онлајн договор (кај некои).

Така да, сума сумарум... Како идеја одлична, ама многу спора реализација.

Па штом веќе нема заедно во пакувањето на телефониве и адаптер полнач, штом кај некој модели телефони нема приклучок за жичани слушалки со 3.5mm џек, нема кај некој ни опција за приклучок мемориска картичка верувам ќе дојде и редот и за опцијата eSIM да е единствена на новите модели на телефони.

Така да тогаш ќе мора да нема блокирања при таа што ја спомнуваш ситуација.
Блокирањето го прави телеком поради и они не знаат кои причини. Имам два други броја на истиот уред кои без проблем ги префрлам ама не со телеком мора да е комплицирано

И не е нешто комплицирано идеш у салон и ти даваат обично брзо нов qr код
ама за некои како мене што живее во странство и доаѓа во МКД поретко него што менува телефон не е баш лесна таа промена и ме оставаат без конекција додека не одам у салон
Али ајде ќе се оправат, ако имаат вип еСим за припејд може и да се префрлам кај нив зашто последно телеком ми ја блокираа картичката од нејасни причини и неможам ништо да направам со истата веќе месец дена
Ќе си чека да идам у МКД

Esim ,ama da mozes da go koristis qr kodot na barem 3 uredi(ne istovremeno ,so odjava na edniot tel, pa na drug i tret)
A do togas samo sim, se rasipuva tel,go ostavas na servis mozi i 1 mesec da bide tamu sto ke pravis?.... Stavas sim vo drug i prodolzuvas....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom