Што ако имате лоша карма?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Eve primer: monah se iskasapil vo budistichki hram so kosilicata za treva - po greshka... :-(

Inquest: Death of Buddhist Monk Run Over by Lawnmower Accidental

LONDON — A British coroner has ruled that a monk who was run over by a ride-on lawnmower at a Buddhist temple was killed accidentally.

A witness described seeing 50-year-old monk Seiji Handa chasing after the runaway mower in the grounds of the Peace Pagoda temple in the English town of Milton Keynes, and said he slipped and was dragged under the blades. An autopsy found Japan-born Handa had died of multiple injuries.

In Britain, inquests are held whenever someone dies violently or in unexplained circumstances. Coroner Rodney Corner concluded Friday that Handa's death was an accident.

http://www.foxnews.com/story/0,2933,332220,00.html

Strashna smrt. Losa karma znae da bide i polosa, na primer eden cel zivot nesreken, uspeh nikade, na niedno pole... Karma li e, slucajnost li e, zena li e?

Ve molam kazete mi so podrazbirate vie pod karma????????? Sudbina?????

Ve molam kazete mi so podrazbirate vie pod karma????????? Sudbina?????

Карма...епа вака...
Карма потекнува од индискиот термин карман што значи дело или акција, и со него се означува духовното и физичкото дејстување на личноста и неговите последици, како и збирот на последиците од една личност...
Тука станува за збор за причините и последиците во моралот, затоа што на човекот му се враќа онака како шо тој дејствувал односно како мислел, како зборувал, што правел....за се е одговорен самиот тој...човекот...
Резултатот од кармата, кај човекот се собира во во форма на радоста, на среќа или пак на страдање во зависност од неговите дела и постапки...
Ова ја објаснува главната мисла на кармата- Прави добро, ќе ти се врати со добро, прави зло ќе ти се врати зло...

Значи прашање е Што ако имате лоша карма? епа тогаш најверојатно постојано ќе ти се случуваат несреќи како на монахот... т.е може да речеме да ти тресне пијано на глава (макар што пијано кај нас е појава во изумирање) некој дебелко кој се наведнал преку тераса може да ти падне на глава....авион да ја урне зграда во која си и слично...битно лошите работи постојано ќе ти се случуваат и тешко ќе биде да се одбегнат.

Мислам дека има некаков баланс.
На пример коа ќе ви почне ден (или година или месец) со добри работи,очекувајте ептен лоши после нив.И обратно.
Некој може цел живот среќен,ама после смртта ќе му го наплатат тоа.

Јас еве до пред некое време се чудев како до сега 20 пати (буквално) за влакно избегнувам цајкани да ме сопрат со нерегистрирано.
Од денес веќе не се чудам зашто.

Карма...епа вака...
Карма потекнува од индискиот термин карман што значи дело или акција, и со него се означува духовното и физичкото дејстување на личноста и неговите последици, како и збирот на последиците од една личност...
Тука станува за збор за причините и последиците во моралот, затоа што на човекот му се враќа онака како шо тој дејствувал односно како мислел, како зборувал, што правел....за се е одговорен самиот тој...човекот...
Резултатот од кармата, кај човекот се собира во во форма на радоста, на среќа или пак на страдање во зависност од неговите дела и постапки...
Ова ја објаснува главната мисла на кармата- Прави добро, ќе ти се врати со добро, прави зло ќе ти се врати зло...
Thanks so mi go pojasni poimov,i jas nesto vakvo imam citnato.sakav i seuste sakam:pos2: da go prasam Misirkov so toj saka da kazi so primerov deka postoi sudbina- koja cesto poveketo od nas lugeto ja pomesuvaat so so karmata

Не верувам дека човек може да има апсолутно лоша карма.
Едноставно,треба да свати дека несреките кои би произлегле од таа "лоша" карма,секогаш со себе си носат и позитивни работи.Само треба да се согледаат тие позитивности и да се биде благодарен што ги има.
Секое зло,си носи со себе и нешто добро,и обратно.Јинг и јанг:wink:

~*~

Не верувам дека човек може да има апсолутно лоша карма.
Едноставно,треба да свати дека несреките кои би произлегле од таа "лоша" карма,секогаш со себе си носат и позитивни работи.Само треба да се согледаат тие позитивности и да се биде благодарен што ги има.
Секое зло,си носи со себе и нешто добро,и обратно.Јинг и јанг:wink:

Тоа значи дека ако мене ме запалиле на клада во предходниот живот, во што јас искрено си верувам, сега практично треба да бидам огорчена на целиот свет, ама сепак да си носам позитивна енергија во себе?
Не баш.
Кармата како карма, никогаш не е поврзана само со среќата и несреќата на една личност, тоа е многу помоќна сила за да биде рамнета со нешто како случајноста, а ништо не е случајно.
:plet:

Тоа значи дека ако мене ме запалиле на клада во предходниот живот, во што јас искрено си верувам, сега практично треба да бидам огорчена на целиот свет, ама сепак да си носам позитивна енергија во себе?
Не баш.
Кармата како карма, никогаш не е поврзана само со среќата и несреќата на една личност, тоа е многу помоќна сила за да биде рамнета со нешто како случајноста, а ништо не е случајно.
:plet:
Ааааам...не.Не значи тоа.
Значи дека ако во си убедена дека имаш лоша карма,и дека несреките ти се случуваат само тебе,треба да сватиш дека и тие несреки носат нешто добро во себе,ако не повеке,барем искуство,за да не ја повториш истата грешка која веројатно ја предизвикала несреката...
Значи,стануваш позрела со тек на време...that`s a good thing,right?:smir:

Како што јас знам, ние самите не можеме да влијаеме на нашата Карма. Таа се манифестира преку нашите постапки, било да се тие морални, психолошки, ментални или емоционални! Таа не служи за награда или казнување.Таа е ефект на сите наши минати, сегашни и идни искуства. Ние самите сме одговорни за уживањето или болката која си ја нанесуваме на самите себе или на други!
Тоа е еден вид на причинско-последична акција!Пр. доколку не сакаш да ти се случи нешто лошо, немој тоа да им го правиш на други!
Толку од мене:smir:

И сакате да кажете дека сите вие верувате во карма? :smir:

Веруваме и во случајност. Источњаците веруваат дека лошата и добрата карма не мора да се последици на одредени дела, туку и според начинот на размислување. Како што сум разбрал, за нив ништо не е случајно.

Веруваме и во случајност. Источњаците веруваат дека лошата и добрата карма не мора да се последици на одредени дела, туку и според начинот на размислување. Како што сум разбрал, за нив ништо не е случајно.

Да и за мене ништо не е случајно.Сега можеби малку ќе забегам од темава незнам, ама и јас верувам дека ништо не е случајно. Дека коинциденциите постојат точно, но сепак се е со причина.Според мене има причина за се: и за доброто и за лошото и за раѓањето и за смртта. Буквално за се.

Да и за мене ништо не е случајно.Сега можеби малку ќе забегам од темава незнам, ама и јас верувам дека ништо не е случајно. Дека коинциденциите постојат точно, но сепак се е со причина.Според мене има причина за се: и за доброто и за лошото и за раѓањето и за смртта. Буквално за се.

Сакаш да кажеш дека животот ти е однапред определен ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom