Сакам да знам!

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Stanot go kupiv lani, oficijalno tret, a vo praksa vtor sopstvenik sum, kujnata e ili potochno beshe nova, od 2018 nekade. Nie ja napravivme taa dupka za da minuvaat crevata za dovod i odvod od mashinata.

Za uredot od prethodniot post, dali neshto vakvo bi zavrshilo rabota?
https://amzn.eu/d/0jiWgOMZ

Ne mi e jasno za koj del prashuvash zoshto ne podul?
Ако е лесонит зад елементите под лавабото и кај фиоките, ако е стегнат со шрафови, кај што има штекер, по логика не би можел лесонитот (не ми се верува дека е иверка или нешто друго) не би можел рамномерно да легне на ѕидот. Би имал барем мало заоблување кај штекерот. Зборам ако е буквално скоро милиметарски залепен за ѕидот. Макар да ко ќе размислам, страничните елементи имаат жлеб во кој влегува лесонитот, а со тоа се оддалечува од ѕидот па таа варијанта отпаѓа.

За кој уред, не е фер да ти предложам кој, а да не ти заврши работа.
Тој Бош од амазон пример е солиден, но има и во Логинг.
Пример овој
https://www.loging.mk/Files/Write/Files/205956/gb-me03_datasheet_mk.pdf?dt=260707012741 и чини многу помалку.
Во секој случај Логинг имаат струни лица електроничари и електричари па би ти дале совет дури и да не купиш, низ што треба да помине AC сигналот за детекторот да го улови и кој би одговарал.
Ако веќе одиш натаму, прашај ги како да го лоцираш штекерот, не само кабелот што доаѓа вертикално до него.
Дали успеа да сликнеш од долу/страна?

Stanot go kupiv lani, oficijalno tret, a vo praksa vtor sopstvenik sum, kujnata e ili potochno beshe nova, od 2018 nekade. Nie ja napravivme taa dupka za da minuvaat crevata za dovod i odvod od mashinata.

Za uredot od prethodniot post, dali neshto vakvo bi zavrshilo rabota?
https://amzn.eu/d/0jiWgOMZ

Ne mi e jasno za koj del prashuvash zoshto ne podul?
напрај уште една дупка и укључувај ја машината горе. Да ке ти штрчи кабел ама така ти е наједноставно. За подуван елемент мисли задниот дел на елементот ако има штекер логично е да е подуван ама најверојатно е тргнат а си стојат жиците и e покриен.

Или како што ти кажа дастан дупли штекер а и сам си кажа дека нема да ги пушташ рерната и машината за садови истовремено.

Ако е лесонит зад елементите под лавабото и кај фиоките, ако е стегнат со шрафови, кај што има штекер, по логика не би можел лесонитот (не ми се верува дека е иверка или нешто друго) не би можел рамномерно да легне на ѕидот. Би имал барем мало заоблување кај штекерот. Зборам ако е буквално скоро милиметарски залепен за ѕидот. Макар да ко ќе размислам, страничните елементи имаат жлеб во кој влегува лесонитот, а со тоа се оддалечува од ѕидот па таа варијанта отпаѓа.

За кој уред, не е фер да ти предложам кој, а да не ти заврши работа.
Тој Бош од амазон пример е солиден, но има и во Логинг.
Пример овој
https://www.loging.mk/Files/Write/Files/205956/gb-me03_datasheet_mk.pdf?dt=260707012741 и чини многу помалку.
Во секој случај Логинг имаат струни лица електроничари и електричари па би ти дале совет дури и да не купиш, низ што треба да помине AC сигналот за детекторот да го улови и кој би одговарал.
Ако веќе одиш натаму, прашај ги како да го лоцираш штекерот, не само кабелот што доаѓа вертикално до него.
Дали успеа да сликнеш од долу/страна?
Kje probam vecher da slikam, ne sum vo mkd, zatoa Amazon linkovi stavam.

Pod lavaboto nema nishto, zidot se dopira, "otvoren" element e od pozadi, ostanuva tie od stranite samo da se proverat ushte.

Последно уредено:

Pod lavaboto nema nishto, zidot se dopira, "otvoren" element e od pozadi, ostanuva tie od stranite samo da se proverat ushte.
Druze vikni si elektricar, ne si igraj ako nemas nekoe poznavanje.

Види, ако не си во МК, можда Владе е во право.
Треба само да ти го лоцира штекерот или како што вели Прженкомпир, стојат само жиците. Само треба да има инструмент да ти го лоцира местото.
Дупки можеш и сам да направиш (ако е тесничко, ќе мораш да ја искористиш дупката за цревото и понатаму по една дупка дебелина на кабелот се до лоцираниот штекер. Ако имаш некој во комшии, да не ти бара пари за доаѓање, а да има со што да лоцира кај е местото, супер би било.
Оти и свети електричар, па и Тесла да е, ако е без соодветен алат/инструмент, нема да може да лоцира без да демонтира, ако нема место да се сликне. Као на масерати да вадиш тркало со чекич и штемајз. Ако лоцира, низ елементите само таму уште ќе напрајш дупка за кабелот и толку. Кога монтиравме кај помалиот, го носев кабелот низ елементите покрај лесонитот (го замаскирав со бела лента ептен да не се гледа), зад фиоките, се до штекерот. Ама знаевме каде е штекерот.

Или прашај го стариот газда, можда знае кај е.

Последно уредено:
Eve
Kujnata sega, na praznoto mesto treba da se namesti mashinata.
Прегледај го приврзокот 486169

Shtekeri dostapni nad praznoto mesto, ama treba da se sechi za da se protne tamu
Прегледај го приврзокот 486170

Pozadi rerna, ima 2 shtekera, mislam deka edniot e prikkuxhena rernata, drugiot se induktivni plotni nad rerna sho se.
Прегледај го приврзокот 486171

Ova e lista od ormarot za struja, spored nego bi trebalo da ima ushte eden shteker vo dolniot del na kujnata, ama do sega na 3te elementa (pod sudoper, sredina i pozadi rerna) ne najdov nishto.
Прегледај го приврзокот 486172

Plus zaebancija e kako glupo gi namestile kujnskite elementi, namesto sekoj da si ima svoi 2 noze za potpora, stavale po 1 nogarka kaj sho se soedinuvaat elementite, sekoe vadenje e gjavol ipol. Na sekoj chekor novi gluposti, mi se odmili vekje.

ZABORAJ GO BALKANSKOTO , AJ da go ebam... KAKO I NEKOI LEVI SOVETI POGORE!!!!!

I zatoa idiotskoto Ce pazish shto ti raboti vo momentot zavrshuva so opozhareni stanovi i nedaj bozhe zhrtvi!

VO EU smees na Eden osigurac SAMO edna rabotna Mashina! ( Znaci, Rerna, Ceran Ploca, Mashina za Sadovi, ...) da priklucish i nikakov drug potroshuvac!
Edinstveno vo Avstrija e "Preporaka" a ne Obvrska ama i tamu nikoj ne priklucuva dva aparati na ist stecker.

2KW maschina za sadovi koristi 8,7A no Anlaufströme (struite pri priklucuvanje) znaat da bidat i preku 10A a i koj ti garantira deka za nekoj mesec , godina nema da smenish Mashina?

I zatoa stavas 16A za da bidish siguren da utre ne treba odnovo da se dupcish so toj istiot proglem!
Prodolzhen kabel Da ama ako si 100000% siguren deka na dovodniot Shtecker e samo Mashinata priklucena i kabelot so dovolni mm² za tie Amperi. podobro receno 2,5mm² . i pred se solidno instaliran da nema pristap do nego sekoj vo sekoe vreme, citaj deca ili nenameren pristap!

I ushte edna rabota koja nikoj ne ti ja spomnal FI mozhi da ti pajga pod posebni uslovi i ako site maschini ti se ispravni. Zatoa pro takov slucaj treba i FI Tip da smenish.

Последно уредено:
@Harald друже откачи го кабелот од машината за садови. Избуши дупка на шпер плочата колку што е кабелот, протни го врзи ја машината уштекај горе на еден од трите штекери и уживај.

Ни електричар ни курац.

Па тоа де. Прво да го најде штекерот, после ќе проверува дал е на ист осигурач. Мада не ми се верува. Новите згради барем по дифолт штекерите барем во кујна се со 16А така да не е тоа во моментов проблем. Проблем е да го лоцира штекерот. Ако почне да буши лесонит кај стигне за да го најде, ко швајцарско сирење ќе му бидне кујната.
Автоматски споено мислење:

Туку Харалд, од сликата на осигурачите гледам 19ка најверојатно е задолжена (пак мора да се проверува) за тој скриен штекер. Таму пишува 10А и 1.5 (дебелина на жица). Ова не е баш погодно за машина за садови која може да повлече над 2.3 kW (10А). Ако е тоа тој осигурач за кој мислам дека е бр. 19. Ама реков, треба да се провери дал е тој и дал е независен, само за штекерот. Доколку беше бр 12 (16А и 2.5) без проблем би издржал машина (без друг додатен појак уред). 16А би издржал и 3иполка термо.
Што знам, малце е специфично ова.

Последно уредено:
@Harald пријателе прави како ти сече паметот но: поедноствно, побрзо и посигурно нешто од тоа да се постави двоен штек на местото на еден од единечните немаш,
ни кабел ќе се гледа ни ќе ја сечеш иверката или ќе ја дупиш плотната, максимум што треба да пазиш е да не ги вклучуваш двете истовремено и тоа заради осигурачот од 16А
инаку секој кој знае како работат уредите кои ќе бидат приклучени во тој штек ќе ти каже а и пресмета дека нема долго или константно да ти влечат максимална струја,
релната ти е максимум 8-9А и тоа во време од максимум 10 мин. на прво пуштање во останатото вклучува исклучува на минута две и само одржува температура,
машина за садови исто само кога ќе ја загрева водата нема да влече 2 часа по 8А,
ама ти си знаеш кој ќе го послушаш и како ќе постапиш,
да е кај мене дома јас вак би направил.

Абе @vouager го уплаши со пожари па деца пипнале па случаен пристап итд.
Ама во право е дека чист отпор не оди со друг елемент во случајов електромотор и грејач.

@Harald пред да пипаш струја кажи ми која жица тепа? без гпт :)

@Harald пријателе прави како ти сече паметот но: поедноствно, побрзо и посигурно нешто од тоа да се постави двоен штек на местото на еден од единечните немаш,
ни кабел ќе се гледа ни ќе ја сечеш иверката или ќе ја дупиш плотната, максимум што треба да пазиш е да не ги вклучуваш двете истовремено и тоа заради осигурачот од 16А
инаку секој кој знае како работат уредите кои ќе бидат приклучени во тој штек ќе ти каже а и пресмета дека нема долго или константно да ти влечат максимална струја,
релната ти е максимум 8-9А и тоа во време од максимум 10 мин. на прво пуштање во останатото вклучува исклучува на минута две и само одржува температура,
машина за садови исто само кога ќе ја загрева водата нема да влече 2 часа по 8А,
ама ти си знаеш кој ќе го послушаш и како ќе постапиш,
да е кај мене дома јас вак би направил.
Abe posle meseci se ukuciv na forumov atrer za Harald da go poucam ama gledam nishto ne se smenalo.
@dastan ova ne e Makedonija i aj bamuja ce odi.

Ovde ima zakoni i propisi. Ako ne si upaten nemoj da treskas neshto od rakav kolku da se kazhi. Zamisli doajga deteto negovo i gi pali dvete mashini i vo momentot otkazhuva osigurachot. pa sea zamisli kako gorat zhici niz zidovi i se pali pola zgrada, osiguranjeto ti vika fushareno i ne ti plajca ni cent oshteta a nalet drugo i dvajca pocinale vo zgradata. Pa sea vidi ti koga ce treba da gi platish site shteti nastanati zaradi tvojata "Intelegencija" . ili pa zamisli imash nekoj komshija shto go pravi istoto i ti nastraduvash ili ti se oshtetuva stanot! Shto togas,

Abe edno Kochani prfezhiveavte/vidovte i pak ne vi idi pametot

Која тепа? Арсенал и Барса.

Многу умови, многу разни искуства. Штета што нит знам кај ми е и дали сеуште функционира нит па има длабочина на детектирање. Ќе пробавме барем.

Со дупли штекер ќе завршиш работа ,се зависи и во штекерот кој е позади дали е 3х2,5 пресек на кабелот ,како што и самиот кажа секако нема да ја пушташ истовремено релната и машината за миење садови ,а колку што видов и поделена е релната и горните плотни ,фабрички доста шпорети користат монофазна струја за работа на сите 4 рингли (плотни) и релната,

@Aceso што ти значи никот? И воедно да се извинам што ко крокодил необразован ти го кажувам Асеко, кога врска нема, но доста често ми се случува, особено со јапонски и корејски клиенти. Си зацртам ли нешто, иди искорени го. Та, ме интересира што значи и како се пишува.

@Aceso што ти значи никот? И воедно да се извинам што ко крокодил необразован ти го кажувам Асеко, кога врска нема, но доста често ми се случува, особено со јапонски и корејски клиенти. Си зацртам ли нешто, иди искорени го. Та, ме интересира што значи и како се пишува.
Aceso (also spelled Akeso) was a minor goddess in Greek mythology, representing the process of recovering from sickness rather than a universal cure. She was the daughter of Asclepius (the god of medicine) and Epione. Her sisters included Panacea (the goddess of universal remedy) and Hygieia (the goddess of health and cleanliness).

Божица сум, :D

Back
На врв Bottom