Rock Бендови од 80'тите

• Креатор на темата Креатор на темата Slash-
  • Време на започнување Време на започнување
Тогаш тоа не било толку чудно. Сигурно и сега има луѓе се облекуваат така :)
Убаво ќе беше да живеев во овој период. Ај кога ќе измислат машина за патување низ времето, ќе одам и таму :icon_lol:

п.с. Една убава песничка од тој период

Еве една песна од еден нетолку познат бенд од тој период, Thunder. Според мене една од најдобрите песни од Глам и Хер Металот.

Незнам колку овие бендови спаѓаат во оваа категорија. Се работи за доста постари бендови кои во 80тите, посебно Цепелин по смрта на Бонам, нивниот тапанар, прекинуваат со работа. Оваа декада ја одбележуваат бендови од Glam металот и Hair металот. Самите називи даваат слика за бендовите (феминизирани во стилот вокали, многу екстравагантност на сцена, срцекршачки балади, бендови претежно за женскиот дел од публиката) Зачетници за некои се бендот Toto со нивниот хит Hold the Line (иако визуелно не изгледаат како другите наследници сепак музиката е таа) Bon Jovi е еден од првите бендови со огромен успех од овој вид на рокот кој подоцна го наследиле Whitesnake и германците Scorpions. Овој вид на музика прекина да се креира од појавата на G'n'r кои со својот по агресивен стил го смениа правецот на рокот. Еве како изгледале типците од тој период.

Ок, знам дека станува збор за многу постари бендови, но сепак се активни одреден мал дел од 80тите па затоа и ги вброив тука.:smir:

Металика не се рок! Ок, сеа се хеви, хард рок срање некое! Ама тогаш биле спид метал! (избегнувам да го користам поимот ТРЕШ метал за нив зашто не се треш!)

Vixen. Прво што ме навлече на нив беше фактот што се сите женски во бендот, потоа симнав нивни албуми и ги преслушав добро. Од тогаш Vixen ми се меѓу првите пет бендови. Свират хард рок/глам метал. Најголемиот успех го постигнуваат во доцните осумдесетти и раните деведесетти. Edge Of a Broken Heart е песната со која стануваат познати.
Песна која мене ми направи највеќе ќеиф е

Survivor. Ми препорачаа да ја слушам Eye Of The Tiger, многумина ја знаат од Роки 3. Песната многу ми се допадна, па симнав и други работи од нив. Песните од Survivor се направени како за мои уши :) Формирани се 1978, а најголемиот успех го доживуваат во осумдесеттите со Eye Of The Tiger, која 6 недели по ред ќе биде прва на листата во САД. Оваа песна ја постирав претходно, па еве нешто друго од нив:

незнам дали некој слушал Pink cream 69 али ако не нека слуша до 94 што излегло со Andi Deris од 94та па навака имаат друг вокал Redaman али не го љубам мн Andy е зверот :) еве што би издвоил

од Vixen би ја издвоил оваа

Skid Row omilena mi e

Една од моите омилени балади од MCAULEY SCHENKER GROUP (MSG) Иако песнава е од 91 година сепак влијанието е од 80тите.

Плус REO Speedwagon - Keep On Loving You

И бонус една геј песна Winger - Miles Away

Еее хепи њузззз хаха открив нешто ново од шведска бендод се вика H.E.A.T и звучат приближно до 80тите а се прилично нов бенд...

повелете :)

најдобриот бенд од 80-сетите
GUNS'N'ROSES

100% си во право:smir: најдобар рок до сега и сите се хитови. :pusk:металика :pusk:булет фор мај валентајн:pusk: Мусе

Искрено, мислам дека 70-те беа подобри. :)

Во 80-те започнува комерцијализацијата на рокот. Едноставно, оваа музика почна да се развива до бескрајна комплексност кон крајот на 70-те, а тоа не носи пари. Панкот беше одговор на ова, и имаше големо влијание на подоцнежната рок сцена. Тука започнува со работа и МТВ (не прва, таа другата МТВ :)) која ги издигна овие групи на ниво на Богови.
А мене премногу комерцијала не ми се допаѓа. Не дека не сум ги слушал ич, но не ги сакам премногу...

Еве нешто подруго од тој период. 80-те се повеќе од само истапирани фризури и искинати фармерки...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom