Ресенчани оптимистички гледаат на иднината

• Креатор на темата Креатор на темата VMROZasekogas
  • Време на започнување Време на започнување
За лани Струмица беше најубаво место за живеење, и тоа официјално по некое истражување.
За годинава незнам...
И зошто бе луѓе, секаде мешате политика?
Партииве наши влијаат на цената на јаболката?
Жими се, незнаев дека се толку моќни!

За јаболката можеби не,ама за тутунот биди сигурен дека влијаат итоа многу,значи премоќни се.Па развојот на една општина во Македонија е тесно поврзан со политичката опција за која се изјаснило мнозинството или пак малцинството.Секоја власт инвестира во општините каде тесно изгубиле на избори за следниот пат да победат,тоа е факт кој многумина не го согледуваат,такво нешто годинава се случува со Штип на пример.

Нема врска партиите, никој не може да влијае на цената на јаболката, таа порасте поради тоа што се потпишани договори за слободна трговска размена пред неколку години со тие земји во кои се увезува преспанското јаболко, ете тоа е причината зашто јаболката се со повисока цена секоја година. Цената ќе расте и ќе премине и 50 центи деновиве... Само лошо е што нема стимулации за Преспанското јаболко од страна на државата, нема никој досега речено од владата да се помогни во изградба на хладначи што многу ќе помогнат во одржувањето на квалитетот на јаболката. Во моментов е во тек проект на Општина Ресен со кој би се изградиле неколку хладначи а тие ќе ги кредитира Охридска банка, пошто општината е опструирана и нема ниту денар за вакви работи од државата.

Абе ако им се погодат климатските услови годинава на Шпанци,Грци и Турци ќе правите сируп од јаболка по 5 денари за кило.Туку моли бога да биде како годинава па да земете некој денар и бидете среќни што ви се овозможи либерален пазар.Да беше пазарот либерализиран за тутун и мермер како за јаболка и зеленчук тогаш немаше ни да се зборува со Прилепчани,кој ќе го "кренеа носот".Па килограм тутун од класата на тип Прилеп чини 8 евра во Европа а на Прилепчани едвај им го плаќаат по 2 евра,кубик прилепски мермер се движи од 3-5 000 евра а Грците на државава и даваат едвај по 100 евра процент,иако во договорот беа обврзани дека не смеат да изнесуваат необработен камен од земјава,со по некоја илјадарка мито им ги затнаа "муцињата" на Прилепскиот градоначалник и царинските органи кој ја вртат главата во друг правец штом помине шлепер со необработен Прилепски мермер во правец на Грција.
Инаку гледам дека Власите од Ресен ја воспоставиле тесната соработка со Хазарите(евреи) од Социет Женерал,па нека ви е со среќа.:)

АБЦ стварно ми си многу интересен! А сега што да правам јас што ситуацијата со тутунот и мермерот не е слична како и со јаболкото. А ти мислиш пак и дека многу е подобра нашата ситуација? Овде добиваме едвај 50 центи(и тоа само оваа година) за килограм, а стандардната цена е 5-6 евра по килограм. Значи и ние не земаме дебело како некој ама тоа е, колку е толку е(турците викаат бериќатврсен).
Друго, и да им се погоди климата на Шпанија, Грција и Турција, може за портокало, праски, цреши, кајсии, киви и слично да зборуваме ама за јаболко мало морген. Не можат со овдешната клима, таму е многу потопло од кај нас и не се совпаѓа периодот на цветање и созревање на јаболкото како што е случајот во Преспа и Полог. И во Охрид има насади но квалитетот е три пати полош од нашиот.
И за на крај. Јас сакам секоја општина во државава да е успешна и просперитетна и сите да имаме убав живот и да не кукаме по форумиве. Ама ние(граѓаните на РМ) не сме криви поради тоа што такви ни се политичарите. Од 1991 година секој гледа да се збогати, да си го наполни џебот, а граѓаните кој ги ебе. Мислам дека се разбравме:smir:

АБЦ стварно ми си многу интересен! А сега што да правам јас што ситуацијата со тутунот и мермерот не е слична како и со јаболкото. А ти мислиш пак и дека многу е подобра нашата ситуација? Овде добиваме едвај 50 центи(и тоа само оваа година) за килограм, а стандардната цена е 5-6 евра по килограм. Значи и ние не земаме дебело како некој ама тоа е, колку е толку е(турците викаат бериќатврсен).
Друго, и да им се погоди климата на Шпанија, Грција и Турција, може за портокало, праски, цреши, кајсии, киви и слично да зборуваме ама за јаболко мало морген. Не можат со овдешната клима, таму е многу потопло од кај нас и не се совпаѓа периодот на цветање и созревање на јаболкото како што е случајот во Преспа и Полог. И во Охрид има насади но квалитетот е три пати полош од нашиот.
И за на крај. Јас сакам секоја општина во државава да е успешна и просперитетна и сите да имаме убав живот и да не кукаме по форумиве. Ама ние(граѓаните на РМ) не сме криви поради тоа што такви ни се политичарите. Од 1991 година секој гледа да се збогати, да си го наполни џебот, а граѓаните кој ги ебе. Мислам дека се разбравме:smir:

Aбе кило јаболка во поголемите супермаркети низ Европа е 1 евро,кај најде сега 5-6?Или овие вашиве се за лек?Па си бил ли од другата страна на границата во денешна Грција на пример?Што мислиш таму спијат?Има плантажи од јаболка колку ти душа сака,појди малку во Костурско да видиш што се случува.Секој сака сите општини во Македонија да бидат од успешни поуспешни ама разбери дека тоа не е можно во услови на едно ГЕТО каква што е Македонија,еве дури и цените на сопствениот производ не си ги знаеш,па кога малку ќе прошеташ ќе се спуштиш на земја и нема таму Бузле да ви кажува а вие да му верувате дека "магарето летало со се самар".

Aбе кило јаболка во поголемите супермаркети низ Европа е 1 евро,кај најде сега 5-6?Или овие вашиве се за лек?Па си бил ли од другата страна на границата во денешна Грција на пример?Што мислиш таму спијат?Има плантажи од јаболка колку ти душа сака,појди малку во Костурско да видиш што се случува.Секој сака сите општини во Македонија да бидат од успешни поуспешни ама разбери дека тоа не е можно во услови на едно ГЕТО каква што е Македонија,еве дури и цените на сопствениот производ не си ги знаеш,па кога малку ќе прошеташ ќе се спуштиш на земја и нема таму Бузле да ви кажува а вие да му верувате дека "магарето летало со се самар".
Ама сега што ми го спомнуваш Бузле мене, јас го немам спомнато ниту еднаш! Ако некои мои другари го сакаат тоа е друга работа но не ми го качувај на глава, или само него го познаваш од Ресен и сега ќе ме отечеш! Јас ти кажувам за германскиот пазар колку оди јаболкото во март и април, зошто нашето јаболко оди во Полска и од таму само се препакува и го пуштаат за Германија! И сето тоа без никаква помош од Бузле, се сами си правимеБузле нека се грижи за градот во поинаква смисла, не може да се грижи и тој да ми бери гајле за јаболката. Ако сам не го најдам чарето, ебаго, никој не ќе ми го најди! Ај поз

e luge po prosst i po glup narod nemam videno iako ziveeam vo prespa naj lubomorni samo vremeto go trosat vo ozboruvanje i falbi pa muabet so moive sogragani osven za jabolka ne mozes da napravis pa eve gledam i na forumov pocnale da se falat i da si filmuvaat da vi kazam buzle najgolema lopuza i mafijas od agroplod zede grdna para na berza toj gi kupe akciite po 50 E pa mu gi prodade na svis lajon po 150 e ova sea so jabolkava 10 god ednas se gleda pa sea pisat zasluga bilo na buzleta neka kazat duri bese sdsm kolku gi prodadovme 12 15 den od lani so promenata na vlasta pocna da si kreva cenata za akva pura izleda od ovie so postirale nikoj ne osol tamu pa da vidi so se desava a tamu se perat pari ni go urnaa naj golemiot hotel sega svadba nema kaj da si napravis ke gradea brana vo kurbinovo gi olapaaa parite bazentot vo krani samo beton turija a trebase da enajmoderniot vo mkd i tamu gi olapaa parite a sega sdsm si imaat nov boos zoran gelmanovski (Berberot ) se so se kradi i mami odi preku nego i uste ke mi kazuvaat za razvoj ajde setajte duri sdsm e na vlast Resen nema glava da krene sega ke vidite vide buzle zede narodov pari ke otvori nekoja stedilnica ko lam bros i tat da vi gi dozemi ustvari ete ja komercijalna se rasvrla so krediti a za sportot da ne praeme muabet site natprevari gi mestat i aber nemaat na igracite pari ic uslovi katastrofa ne raduvajte se za toa sto sega e mislete za toa sto doaga

ako zemam da vi pisuvam na dolgo i na siroko tesko mene zatoa dovolno e ovoj moj post

Па тука пишуваме за сегашноста и дека оваа година добро одат јаболката и слично! Не знам кој почна овде да ми меша политика со што и јас не се согласувам ама тоа е!
А ако саката да се расправате за политика имате клуб Ресен во Македонски Градови и таму бистрете политики колку сакате
, овде изнесуваме само за тоа каква ќе биде годината според спроведена анкета и дали се согласувате со тоа и зошто(да или не). не ми мешајте политика и јаболка зошто немаат допирни точки!

combe jas ne mesav politika samo vidov deka site sto postirale demek se erozovo i me frustriraa pa neka ja znaat vstinata site na forumov

A ти мислиш дека не ја знаат?
Ја знаат сите само секој си кажува онака како што му одговара, тоа е проблемот.
Значи се договоривме, за политика и слично во Ресен страницата ќе дискутираме, овде само за тоа дали си оптимист или песимист за иднината на жителите на цела Преспа.Поз

so ti krivo be lubomoro ne videna nie si imame partneri koi tuka rabotat poveke od nekolku decenii kvalitet imame klima vie moze da sonuvate za takva voda celo ezero znaci sigurno proizvodsvo a za pari se znae nemame nie cel zivot zemame i investirame vo i okolu jabolkata i non stop gi polnime kafe barovite vo bitola i struga inace mene nadesta za podobro utre ne me napusta i nesakam da me napusti da dade gospod sekade i sekomu da mu e pogodeno onaka kako si posakuva vo resen najverovatno postoi ogromna doza na optimizam

po glupavo od toa da se napaga svojot grad i svojata opstina nemam videno od tebe celtik. ne ti 4ini narodot, ne ti 4ini fabrikata, ne ti 4ini gradona4alnikot pa NE ZNAM ZASTO TI USTE ZIVEES VO PRESPA preseli se nekade

po glupavo od toa da se napaga svojot grad i svojata opstina nemam videno od tebe celtik. ne ti 4ini narodot, ne ti 4ini fabrikata, ne ti 4ini gradona4alnikot pa NE ZNAM ZASTO TI USTE ZIVEES VO PRESPA preseli se nekade

Кај само прочита дека Селтик го напаѓа Ресен... тој само откри некои вистини.

Па ете си оди секоја вечер до Битола и Струга во кафе барови,скоро и да се преселил од што му скурчил Бузле.:)

Нема врска ова со преселување и слично! Тој си има свои гледишта на работите и тоа е негово право, никој не може да оспорува тука!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom