Референдум за името на Република Македонија во Грција ?

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување
Видливо не правиш разлика мегу референдум за некого и референдум за изjaснуване на политика на државата за некого. Првото е невозможно,а второто е внатрешен референдум за надворешната политика на собствената ти држава.

ФМИ тоа што го кажуваш држи вода, ама политика во однос на работите и споровите помеѓу државите се состои од една подлабока проблематика.
Невкусно е некој да одлучува за твојата (веќе суверена) судбина на референдум. Гејците не треба да дозволат вакво нешто за да си ја заштитат политичката позиција.
Арно ти кажаа дека нема да ти е се едно ако утре се гласа во Турција Бугарија од утре да се вика Поранешни Отомански Провинции Именувани Бугарија (ПОПИБ).
На прв поглед изгледа како да си ги решаваат своите внатрешни проблеми и да се добива концензус, но на политички меѓународен план има комплетно друго значење.
Турција во таков случај не треба да си дозволи таква меѓународна политичка бламажа.

атинската држава сака да не прекрсти во Горна или Северна...
придавки на држава се додаваат доколку веќе постои таква држава
пр.
НДР Кореа (Северна) и Р Кореа (Јужна)
НР Кина и Р Кина (Тајван)
Гвинеја Бисао, Екваторијана Гвинеја и Гвинеја
ДР Конго и Р Конго
Гвајана и Француска Гвајана

*
една држава во светот се нарекува Македонија, Грција не се вика Македонија...
Македонија е регион во Грција.
исто така постои регион во Романија кој се вика Молдавија, па Романија не прави проблем за името на државата
исто така дел од Ерменија е под Турција, па Турција не прави проблем за името на Ерменија
исто така дел од Азербејџан е под Иран, па Иран не прави проблем за името на Азербејџан

Како што беше кажано пред неколку недели:
Во гејлада постојат следните региони:
Источна Македонија и Тракија
Централна Македонија
и
Западна Македонија.

Македонија како една политичка единица не постои во Гејлада. (y)

ФМИ тоа што го кажуваш држи вода, ама политика во однос на работите и споровите помеѓу државите се состои од една подлабока проблематика.
Невкусно е некој да одлучува за твојата (веќе суверена) судбина на референдум. Гејците не треба да дозволат вакво нешто за да си ја заштитат политичката позиција.
Арно ти кажаа дека нема да ти е се едно ако утре се гласа во Турција Бугарија од утре да се вика Поранешни Отомански Провинции Именувани Бугарија (ПОПИБ).
На прв поглед изгледа како да си ги решаваат своите внатрешни проблеми и да се добива концензус, но на политички меѓународен план има комплетно друго значење.
Турција во таков случај не треба да си дозволи таква меѓународна политичка бламажа.
Дали разбирате,дека не те (грците) одлучуват за вашата судбина?
Вие стигнавте до тамо да велите,дека некоj друг одлучува вместо вас за вашата држава. Остаjте ги грците-те можат да одлучуват за нивната внатрешна,надворешна или какво и да била политика.Това не води автоматично до едно,второ или трето решение за вас. Това дали вие ке дозволите това решение изгласано на некаков референдум(кое ке стане официална политика на Грциja) - зависи само от вас,а не от Турциja,Грциja,Кина или Сомалиja.
От един ваков референдум нема абсолутно никакви автоматични последици за вас. Грците можат да изгласат и 5 000 референдуми и што? Дали като изгласат този референдум и се е средено?
И што ако соседната ми држава со коjaто не сум во добри односи со децении гласа некаков референдум каква да била неjната политика спрема моjaта држава....?! Па мене ми се чини,дека вие се плашите от това што ке изгласат грците. И што значение има за тебе персонално што ке изгласат грците? Дали това ке те направи тебе помалце македонец?
Дали се уште не сте разбрали дека вие сте от двете страни на барикадите и водите воjна со сите дозволени средства во мирно време? И не знам дали го гледате,но само и едноставно финалниот излез е битен. Каков ке биде тоj. Се друго е форма,се друго е тиха воjна.
Мене ке ме интересира моjaта држава што ке направи,а не што ке гласа тугата држава!

Гејскоот став е јасен безразлика дали ќе има референдум или ќе нема. Ако во нешто се обединети позицијата и опозицијата во Гејлада тоа е ставот во нивниот проблем со името на Република Македонија. Тие нема да одлучуваат за нас, туку ќе одлучуваат за нивниот став, кој секако без референдумот е јасен. Како што викаат тие можно е референдум што значи ми гледа повеќе на уште една нивна провокација како на власта така и на нивните медиуми.
А за нас си одлучуваме ние самите.

ILINTEN.jpg

еве мене како просечен македонец од република македонија ама
ИЧ КУР НЕ МЕ ЗАБОЛЕ, што ќе се гласа на некој посран референдум во грција и кој ќе
биде резултатот.....

кој од вас го прашува комшијата колку деца да има, кога да јаде, кога да се бања....
мислам апсурд до апсурд....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom