Помен за Тоше на плоштад Македонија - 05.10.2009

• Креатор на темата Креатор на темата HEATHY
  • Време на започнување Време на започнување
незнам зошто со свеќи кога ѕвезденото небо може и со мобилен да се направи:zid:

Затоа можеби и си отидов и јас порано. Не можам да поднесам да гледам како некој прави пари на такви работи и на таков човек како што беше Тоше.

Изгледа прв се вратив од таму :toe: првин браво за желбата за организација ама дефинитивно малку затаиле со истата...

Па се знаеше дека ќе нема организација.
Всушност сето ова денес е "организирано" од фановите кои ја дадоа идејата и покренаа иницијатива за да се собереме на плоштадот и да му ја исполниме желбата да не гледа секоја година на 5ти октомври.
Јасно е дека фондацијата на Тоше не функционира според неговите желби, туку си исполнува свои и си закажува концерти на дата по своја желба (иако и роденденот на Тоше е голем ден, сепак во зимо кај ќе се прави концерт? метрополис? ај да сите фанови сигурно ќе не собере таму :tapp:)
Бимовите и минималистичкото озвучување се од радиата сити и метрополис кои во последен момент добиле дозвола за поставување на истите и барем малку да подпомогнат на фановите. Да не беа тие сите ќе дремевме на плоштад и ќе си разговаравме.

Инаку убав момент беше само ѕвезденото небо. Прекрасно беше бидејќи гледав од повисоко:pipi:
Иницијатива од фанови, без никаква речиси организираност, неподпомогнати од никој за жал, ширење по ФБ и радио и сепак се собраа многу луѓе и плоштадот беше полн и се пееја песни на Тоше. Тоа е најбитно.

Од ништо сепак се направи нешто, само за него и неговата желба!

Убава желба и поента,но освен толпа на луѓе кои се однесуваа као да е бела ноќ и повод да се прошлаат по центар,ништо друго не видов!Си заминав брзо,поминувајќи на рекорд видов многу луѓе кои се шетаа горе-доле,кафепијци по кафичите.Многу девојки изнаоблечени као за у диско,така понеделички као да има каде да се излезе после настанот (секако кафаните се секогаш отворени за *евтина* клиентела),у штиклички,па дури и чизмички,суќњички ... циркуз...да знаев ќе одев навистина во циркуз.Шо е со народов?!

Немав намера да застанам пред бимот и да пеам со групата малишани кои од школо,дошле право на плоштад и пијеа пиво и вино и при тоа јако се начукаа...Убаво се мислев да останам дома вака настината,барем немаше да сретнам некои пониски форми на живот и сеуште ќе верував во промени!

Јас си поминав убаво, не обврнав внимание на ништо освен на песните и на споменот за Тоше. Си бев тука понапред и уживав во музиката и пеев како и останатите околу мене... Битно е да се одбележи, кој што друго прави не е битно...
Никогаш нема да биде заборавен, вечно ќе биде запаметен и одбележуван. Си отидов јас малку порано, бидејќи сама отидов и премногу бев гладна, но при крај беше по секако...

Убава желба и поента,но освен толпа на луѓе кои се однесуваа као да е бела ноќ и повод да се прошлаат по центар,ништо друго не видов!Си заминав брзо,поминувајќи на рекорд видов многу луѓе кои се шетаа горе-доле,кафепијци по кафичите.Многу девојки изнаоблечени као за у диско,така понеделички као да има каде да се излезе после настанот (секако кафаните се секогаш отворени за *евтина* клиентела),у штиклички,па дури и чизмички,суќњички ... циркуз...да знаев ќе одев навистина во циркуз.Шо е со народов?!

Немав намера да застанам пред бимот и да пеам со групата малишани кои од школо,дошле право на плоштад и пијеа пиво и вино и при тоа јако се начукаа...Убаво се мислев да останам дома вака настината,барем немаше да сретнам некои пониски форми на живот и сеуште ќе верував во промени!

За болдираното ... претера со критиките немаше ни 10 % од ова !

како не ти е срам

барем од почит кон Ангелот вакви глупости од твоја страна не беа потребни овде

очигледно не си ја сватила пораката на Тошката

Ич не ми е срам!Ама ич!Прочитај погоре други постови и види дал само јас тоа сум го видела или и останатите!И ај доста со душебрижнички муабети као сите одеднаш денес ви проработе почитта кон големиот човек и мижејќи ги пеевте песните пиејќи пиво на плоштад! Јас не го навредив Тоше,да не го почитував немаше ни да отидам денеска,нели?! Јас зборувам за луѓето кои беа на плоштад!
Нека се срамат тие што тоа го правеа и тоа што ова денес не беше на стадион затоа што на некој друг тоа му одговараше да не се случи од х причини,туку спонтано на плоштад и тоа на најлош можен начин се изведе и не е до дечките кои најдобронамерно покренаа иницијатива туку луѓето кои се собраа и се однесуваа како што се однесуваа!И не зборам на памет!Лично видов пијани девојчиња,средношколки и тоа на неколку различни места од кои една ми припадна пред нозе,а за пијалоците да не правам муабет! И дај не ми се обраќајте си кажав тоа што мислам и тоа што видов и глупаво е да се коментира,нема простор за дискусија во мојот пост...далеку е од тоа дека јас Тоше не го почитувам,да беше обратно немаше да реагирам вака како што реагирам ... у осталом кој си ти тоа да го кажеш во мое име...но баш ме занима како ти ја сфати пораката на ТОШКА?!
На сите ни е исто,сите го сакавме,сите го почитувавме,до душа кој како,но јас сум од тие кој навистина го сакаа...но нема потреба да се правам глупа и слепа дека се беше бајно и сјајно,од друга страна претажно...тажно ми е на душава зошто едно нешто ќе биде оставено како аманет,а некој ќе се потруди да го направи циркуз од преголема *жал* и *почит*!

Ај бидете ми поздравени и не ми се правете благо удрени ...мислење си е мислење ... денес сите најповеќе го сакате и денес сите сте најпотресени,па ве разбирам...ама за 15 дена пак! Како рипнавте ко да ја имате мувата на капата...

Тажно е што ви е потребна ,,организација" за да дадете почит. Доволна е желбата и идејата. Имаше народ со ентузијазам и енергија да отседи цел еден концерт, макар на скромен видео-бим. Не заборавајте дека ова беше самоиницирање од страна на тошевиот фан клуб, притоа градот не даде поддршка во поглед на техничко затемнување на плоштадот на пример(за да се оформи ѕвезденото небо).

Ич не ми е срам!Ама ич!Прочитај погоре други постови и види дал само јас тоа сум го видела или и останатите!И ај доста со душебрижнички муабети као сите одеднаш денес ви проработе почитта кон големиот човек и мижејќи ги пеевте песните пиејќи пиво на плоштад! Јас не го навредив Тоше,да не го почитував немаше ни да отидам денеска,нели?! Јас зборувам за луѓето кои беа на плоштад!
Нека се срамат тие што тоа го правеа и тоа што ова денес не беше на стадион затоа што на некој друг тоа му одговараше да не се случи од х причини,туку спонтано на плоштад и тоа на најлош можен начин се изведе и не е до дечките кои најдобронамерно покренаа иницијатива туку луѓето кои се собраа и се однесуваа како што се однесуваа!И не зборам на памет!Лично видов пијани девојчиња,средношколки и тоа на неколку различни места од кои една ми припадна пред нозе,а за пијалоците да не правам муабет! И дај не ми се обраќајте си кажав тоа што мислам и тоа што видов и глупаво е да се коментира,нема простор за дискусија во мојот пост...далеку е од тоа дека јас Тоше не го почитувам,да беше обратно немаше да реагирам вака како што реагирам ... у осталом кој си ти тоа да го кажеш во мое име...но баш ме занима како ти ја сфати пораката на ТОШКА?!
На сите ни е исто,сите го сакавме,сите го почитувавме,до душа кој како,но јас сум од тие кој навистина го сакаа...но нема потреба да се правам глупа и слепа дека се беше бајно и сјајно,од друга страна претажно...тажно ми е на душава зошто едно нешто ќе биде оставено како аманет,а некој ќе се потруди да го направи циркуз од преголема *жал* и *почит*!

Ај бидете ми поздравени и не ми се правете благо удрени ...мислење си е мислење ... денес сите најповеќе го сакате и денес сите сте најпотресени,па ве разбирам...ама за 15 дена пак! Како рипнавте ко да ја имате мувата на капата...

Си имаш ти проблем.

На почетокот стварно беше досадно, сите правеа муабет, се шеткаа но доволно беше делот кога Тоше кажа :"Ајде да направиме ѕвездено небо" и сите одма да ги кренат мобилните:) јас гледав од повисоко и беше преубаво!

Чудно беше каква комуникација имаше меѓу Тоше и публиката...како да беше со нас:nesum:

Кога кажуваше "Ве сакам!" од секаде се слушаа гласови "И ние тебе те сакаме"
кога праша "Се забавувате ли?"...од секаде ечеше дааааааааааааа!..како е?..супееер!
барем сите за миг помисливме дека навистина он тоа ни го кажува :cry:

Биле повикани и пејачи за барем да испеат по некоја песна но немаше бина за да се покажат и да ги има по сите весници и ги фалат колку добро изгледале:uvo:

Сепак горда сум што докажавме дека нема да го заборавиме и тука сме да му ја исполниме неговата последна желба. Незнам дали некаде е организиран концерт од обожавателите без никаква подршка од надлежните :)
Еден огромен минус за нив...како прво требаше да е хуманитарен концерт кој ке собере пари за оние што им е најпотребно а на 25 јануари на тие студови во некоја сала нема ни половина средства да се соберат од тоа што може на градски :toe:

C1C49A6667E0474284C02037673C7148.jpg
4BBBF1ADEC00834D98EF0A0285B57813.jpg
92AD4404762F214B9DA5F97444FEF20D.jpg

Вакви маици ко последната слика може да се најдат негде или мора да си принташ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom