Пинк Флојд ја тужи издавачката куќа ЕМИ

• Креатор на темата Креатор на темата pumaval
  • Време на започнување Време на започнување

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
598
Пинк Флојд ја тужат издавачката куќа ЕМИ, бидејќи овие наводно сериозно го прекршиле договорот со групата и крајно неодговорно ја продавале нивната музика на интернет.

Адвокатот на групата, Роберт Хауи, смета оти никаде во договорите меѓу групата и ЕМИ не стои дека албумите можат да се "отпакуваат" и да се продаваат како поединечни песни, независно дали се работи за ЦД, плоча или дигитална верзија на албумите.

"Позицијата на ЕМИ е дека забраната за одделно продавање на песните се однесува само на физичкиот продукт. Ова нема никаква комерцијална смисла и се противречи на условите пропишани со договорот меѓу издавачката куќа и бендот," изјавил Хауи.

Тој потенцира дека Пинк Флојд во 1999-та биле јасни во забраната за одделна продажба на песните, бидејќи целата музика на бендот се заснова на преточување на една тема во друга.

"Кога во потпишавме договорот пред 11 години, Ајтјунс не ни постоеше," изјавила адвокатката на ЕМИ, Елизабет Џоунс, која смета оти е јасно регулирано дека продажбата на албуми во целина се однесува исклучиво на плочи и цедиња.

Откако го потпишаа првиот договор со ЕМИ во 1967-та, Пинк Флод сите свои албуми ги издадоа за оваа куќа. По оние на Битлси, албумите на Пинк Флојд се најпродавани изданија на ЕМИ.

http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=2803614D8799B5479B0727B77F429192

Мене ме интересира како, жити се, ќе продаваат цел албум на кој самите ги поделиле песните со имиња и време на траење на одделните песни, на iTunes како целина?

И еве, пак да се договорат со iTunes итн. да мора да ги продава цел албум песни а не посебни - пак ќе бидат поделени, пак јас ако му дадам на некој 2-3 песни од албумот, ќе бидат поделени. И зошто, тогаш, ги делеле песните на ЦДата што ги имаат издавано, ако сите тие се различни теми во една иста композиција?

Те тера да мислиш...

Пинк Флојд обожавател тука, да нема забуни, ама е малку чудна тужбава.

Мене ме интересира како, жити се, ќе продаваат цел албум на кој самите ги поделиле песните со имиња и време на траење на одделните песни, на iTunes како целина?

И еве, пак да се договорат со iTunes итн. да мора да ги продава цел албум песни а не посебни - пак ќе бидат поделени, пак јас ако му дадам на некој 2-3 песни од албумот, ќе бидат поделени. И зошто, тогаш, ги делеле песните на ЦДата што ги имаат издавано, ако сите тие се различни теми во една иста композиција?

Те тера да мислиш...

Пинк Флојд обожавател тука, да нема забуни, ама е малку чудна тужбава.
Епа они ги имат дадено авторските права на ЕМИ на некои албуми... но овие пак продаваат албуми за кои што немат авторски права..

Нека тужат ако им се може.:toe:

Епа они ги имат дадено авторските права на ЕМИ на некои албуми... но овие пак продаваат албуми за кои што немат авторски права..

Човек, ти прочита што точно беше напишано или?

Тој потенцира дека Пинк Флојд во 1999-та биле јасни во забраната за одделна продажба на песните, бидејќи целата музика на бендот се заснова на преточување на една тема во друга.

Е да, ако сакаа да си се заштитат од ова, најсигурно им беше да стават само една песна од 40 минути во албумот и толку. :)
Ама како што пишуваше погоре, немало тогаш iTunes и нема шанси да се продавале одделно песните во тоа време.

Е да, ако сакаа да си се заштитат од ова, најсигурно им беше да стават само една песна од 40 минути во албумот и толку. :)
Ама како што пишуваше погоре, немало тогаш iTunes и нема шанси да се продавале одделно песните во тоа време.

Можело бе, како не - секогаш имало "singles", "ep" итн. Т.е. не за една песна, ама, на едно ЕP не можеш да ставиш албум цел туку 3-4 песни.

Ако се договориле јасно и гласно дека не смее да се продаваат песните посебно без разлика на медиумот, тогаш тој договор важи и денес, без разлика што тогаш немало iTunes а денес има.

Ако тргнат вака Пинк Флојд (или 1/2 од нив) со тужбите, треба и Слаткар да го тужат.

21 век е, имаш сингл и албум на секој шоп :wink: Иако многу заебана и педерска политика водат денешните нет дистрибутери...во сите договори кои ми пристигнале, си имало кратко и јасно, покрај продажба на целосен албум, цд, што и да е, И продажба на одделни песни, значи 8-9-10...со одредена цена, а немало можност да се отфрли таква ставка, односно автоматски цел договор паѓа во вода...кога мене и остали миљон ги дупат, зошто не и пинк флојд? Жално е знам, ама нема милост во вакви индустрии, те метат одма.
Како и да е, се надевам во чест на сите нас, ќе им ги земат парите!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom