Синдикат
Мајгада?!
- Член од
- 22 август 2005
- Мислења
- 3.110
- Поени од реакции
- 180
Добро де судбина ете така треба да биде и тоа е тоа случајност...
А бе зарем мислите дека случајност е да сме последни во се во економија да нема инвестиции и така натаму, не е случајно само некој работејќи против нас прикриено за да не нема сака да го прикаже тоа како случајност.
Го отепаа во говори реформи во судството а кур се има сменето таму.....
Баш напротив, многу неправди се случувале и се случуваат во Македонија на политички план, ама то не значи дека постои некое магично решение шо некој во власта го знае, а не го прави, па сега со протестот ќе се уплаши и готово спасени сме. Лаички е муабетот на темата и не се знае како прва која би била целта на протестот. Како можи да протестираш без да имаш цел?
Има решение? Кажете го па ќе протестираме.
Едно е да се протестира за конкретен проблем, ги има многу, ама да се протестира против „сиромаштија“ е муабет за пред кооперација.
A najlesno e da se obvinuvas sam sebe, a tesko e da go lociras vistinskiot vinovnik, a toa e vlasta, drzavata koja sobira danoci a nisto ne pravi sto ke bide so tie kadri koi gi stanca, samo vikaat ucete ucete eve vi diploma i ebete si majkata, se proizveduvaat kadri za koi nema potreba na pazarot na trudot ako uopste go ima kaj nas, sekade baraat do 35 g a tie sto se nad 35 g znaci bidejki za niv nema rabota oni ne treba da plakaat smetki posto od kade koa nema za niv rabota mislam apriori vikaat star si gitla, znaci jas sum za graganska neposlusnost site obedineti vo svojata obespravenost ne kako homoseksualci, romi marginalizirani grupi....tuku kako luge bez razlika na verska i nacionalna opredelenost so klasna svest koja gi obedinuva so toa sto imaat zaednicki neprijatel a toa se parazitite od vlasta, sto ne ja baraat vinata vo sebe onie sto niz cel svet organiziraat protesti, strajkovi, demonstracii... nego oni imaat klasna svest!
Добро бе кој да ти гарантира тебе работа? Твоја одлука е колку и како да се школуваш. И ти си бараш работа, државата нема сигурно да ти бара работа.
Да не испаднам досаден ама стварно ми е жал што не знаете што значи јак и независен синдикат.Синдикат од кој се тресат и се мочаат во гаки сите кои се на власт.И јас не сум знаел додека не го видов лично.Пред 10 тина години една црнкиња која има голема фирма ме мафташе за додаток кој ми следува ако работам после 16.00,и тоа траеше со недели ,дојди утре ,дојди задутре итн.Во моабет со еден другар швеѓанец му кажав и не му се веруваше на човекот ,ми кажа јави се во синдикат.Не се јавив ,и се јавив на неа и кажав дека ке ја пријавам ,за 20 минути дојде син и со пари и 100 пати извини и молим те немој да не пријавиш.
Моабетот ми е дека народот мора да се избори за закон кој ке овозможи независен и јак синдикат со јасни правила на игра.
Вака сега и 100 000 да излезат на улица обавезно ке се залепи политичка партија ,сите НВО се привезок нечиј ,значи нема излез од ситуацијата.
Еве ви само на темава пример како едно партиско војниче го врти моабетов во друга насока и ги навлекува другите само да се дефокуисира дискусијата, излези на улица за 5 минути ке ги видиш сите опозиционери до тебе и ке бидеш жигосан.
Муабетот ти е на место, ама за жал во Македонија ни на сон не можам да замислам синдикат без политичко влијание.