Организирање на протест против сиромаштијата!

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би излегле на протест за спречување на продлабочувањето на сиромаштијата?

• Да, веднаш би прифатил...

Гласови: 106 56,7%
  • Не,за каква сиромаштија зборуваш?!...

Гласови: 27 14,4%
  • Не знам, ако се соберат доволно, можеби...

Гласови: 11 5,9%
  • Никогаш нема да успееме да се собереме и да го искажиме револтот!

Гласови: 43 23,0%

• Вкупно гласачи
    187
Добро де судбина ете така треба да биде и тоа е тоа случајност...

А бе зарем мислите дека случајност е да сме последни во се во економија да нема инвестиции и така натаму, не е случајно само некој работејќи против нас прикриено за да не нема сака да го прикаже тоа како случајност.

Го отепаа во говори реформи во судството а кур се има сменето таму.....

Баш напротив, многу неправди се случувале и се случуваат во Македонија на политички план, ама то не значи дека постои некое магично решение шо некој во власта го знае, а не го прави, па сега со протестот ќе се уплаши и готово спасени сме. Лаички е муабетот на темата и не се знае како прва која би била целта на протестот. Како можи да протестираш без да имаш цел?

Има решение? Кажете го па ќе протестираме.

Едно е да се протестира за конкретен проблем, ги има многу, ама да се протестира против „сиромаштија“ е муабет за пред кооперација.

A najlesno e da se obvinuvas sam sebe, a tesko e da go lociras vistinskiot vinovnik, a toa e vlasta, drzavata koja sobira danoci a nisto ne pravi sto ke bide so tie kadri koi gi stanca, samo vikaat ucete ucete eve vi diploma i ebete si majkata, se proizveduvaat kadri za koi nema potreba na pazarot na trudot ako uopste go ima kaj nas, sekade baraat do 35 g a tie sto se nad 35 g znaci bidejki za niv nema rabota oni ne treba da plakaat smetki posto od kade koa nema za niv rabota mislam apriori vikaat star si gitla, znaci jas sum za graganska neposlusnost site obedineti vo svojata obespravenost ne kako homoseksualci, romi marginalizirani grupi....tuku kako luge bez razlika na verska i nacionalna opredelenost so klasna svest koja gi obedinuva so toa sto imaat zaednicki neprijatel a toa se parazitite od vlasta, sto ne ja baraat vinata vo sebe onie sto niz cel svet organiziraat protesti, strajkovi, demonstracii... nego oni imaat klasna svest!

Добро бе кој да ти гарантира тебе работа? Твоја одлука е колку и како да се школуваш. И ти си бараш работа, државата нема сигурно да ти бара работа.

Да не испаднам досаден ама стварно ми е жал што не знаете што значи јак и независен синдикат.Синдикат од кој се тресат и се мочаат во гаки сите кои се на власт.И јас не сум знаел додека не го видов лично.Пред 10 тина години една црнкиња која има голема фирма ме мафташе за додаток кој ми следува ако работам после 16.00,и тоа траеше со недели ,дојди утре ,дојди задутре итн.Во моабет со еден другар швеѓанец му кажав и не му се веруваше на човекот ,ми кажа јави се во синдикат.Не се јавив ,и се јавив на неа и кажав дека ке ја пријавам ,за 20 минути дојде син и со пари и 100 пати извини и молим те немој да не пријавиш.
Моабетот ми е дека народот мора да се избори за закон кој ке овозможи независен и јак синдикат со јасни правила на игра.
Вака сега и 100 000 да излезат на улица обавезно ке се залепи политичка партија ,сите НВО се привезок нечиј ,значи нема излез од ситуацијата.
Еве ви само на темава пример како едно партиско војниче го врти моабетов во друга насока и ги навлекува другите само да се дефокуисира дискусијата, излези на улица за 5 минути ке ги видиш сите опозиционери до тебе и ке бидеш жигосан.

Муабетот ти е на место, ама за жал во Македонија ни на сон не можам да замислам синдикат без политичко влијание.

Муабетот ти е на место, ама за жал во Македонија ни на сон не можам да замислам синдикат без политичко влијание.
Друже ,работите мора да почнат од некаде ,некогаш било незамисливо да има повекепартиски систем и еден куп други порадикални промени.За ова има услови ,народот е притиснат во ќоше ,све повеке се освестуваат од розевите и жолтите филмови ,преку глава им е од лаги ,енергијата ја има треба само некој да ја усмери.

1) Има закон според кој ако не се исплатат 3 плати се блокира сметката на фирмата.
2) Точно е дека нема закон (од она што мене ми е познато), но има спогодба со синдикатите за најниска плата. Најниската плата во Република Македонија е 10 000 денари (бруто или нето, не знам). Дали тоа се почитува не знам, ...според претходната табела изгледа некои работи не се доволно јасни. Сепак во секоја компанија/фирма кај што си вработен секогаш се кажува дека ако си пријавен (а со новиот закон мора, ...нема повеќе договор на дело, туку имаш ограничен договор), минималец е 10 000 денари.
3) Како и да е состојбата со регулативата, сепак не е доволно јасна за сите нас. Гледате самите дека не знаеме и се повикуваме на новинарски текстови. Друга работа е што во реалноста гледаме дека е друга ситуацијата. И да е некоја фирма со минималец 10 000 денари, газдите префрлуваат пари на сметка па ги тераат вработените да ги вратат парите назад.

Ситуацијата е намерно матна и нејасна и комбинирана со немање заштитни механизми за работникот резултатите се тие...затоа треба сатница како основен модел...

Зеабите, се само Најхардкор Неолиберални Политики. Боли малку ама тоа е лекот. Животот не е мед и млеко.
Прочитајте...
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism
Нема магија, не е елегантно и горчи малку повеќе ама е најефикасно и веќе испробано. :toe:

Еве ви само на темава пример како едно партиско војниче го врти моабетов во друга насока и ги навлекува другите само да се дефокуисира дискусијата, излези на улица за 5 минути ке ги видиш сите опозиционери до тебе и ке бидеш жигосан.

Он на саат работи,тука вади дневници.

Прашањето е што со протест? Какви пароли ?

Работнички права ? Повисок животен стандард? Државна интеревенција за одржување на животниот стандард???

Или нешто сосема правило
Укинете ја регулацијата на енергенсите, воведете слобден пазар и конкуреција, укинете ги даноците и субвенциите!

Кај нас не очекувам да видам од второто туку само од првото што секогаш завршува само на еден начин - повеќе моќ за полтичарите преку давање на поголема "одговорност", поставување на поголеми барања, поголема регулација, помала конкуренција... Така да не гледам како еден протест за повисок животен стандард нема всушност да го намали животниот стандард преку поголеми одговорности и моќ на политичарите и помала улога на пазарот...

Just more and more of the bad stuff.

Регулација токму кај енергенсите е неопходна затоа што тука имаме монополи.

А тоа со некои општи барања како подобар животен стандард, работнички права и сл. го имаат во своите програми сите политички партии.

За да успее протестот можеби е најдобро да се излезе со конкретни барања, на пр. да се спречи најавеното поскапување на струјата и парното, како и да се преиспитаат цените на горивата кои што не се во корелација со цените од пред две години, кога цената на барелот беше многу повисока.

--- надополнето ---

Зеабите, се само Најхардкор Неолиберални Политики. Боли малку ама тоа е лекот. Животот не е мед и млеко.
Прочитајте...
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism
Нема магија, не е елегантно и горчи малку повеќе ама е најефикасно и веќе испробано. :toe:
Не баш... Скандинавските земји на пример се познати дека имаат високи даноци и социјален интервенционизам и такви политички опции се на власт долги години таму, а по квалитет на живот се бр.1

Од друга страна на САД имаат сосема друга политика, многу полоша социјална политика, со тоа и раслојувањето во општеството е многу поизразено, повеќе криминал, сиромаштија, убиства и бездомници...

Дечки,добра дискусија развивате ама нешто слабо гледам идеи за конкретни барања околу кои би се обединиле.
Околу намалување на администрација и плати на администрација гледам дека тешко ќе се согласиме па предлагам да не ја тупиме околу тоа на темава,туку кој сака да разговара за тоа( иако се е јасно) нека отвори друга тема..

Туку шо викате да бараме за следните избори да се врати мешаниот изборен систем?? Ако ништо друго барем да имам право да гласам за човек,да не морам само за партија да гласам - аман више од овие газолижачиве и плукачиве,така барем ќе размислат два пати кого да кандидираат на мнозинската листа.
Јас мислам дека ако најдеме 2-3 јасни,конкретни барања ќе имаме добри шанси еден протест да организираме

на пр. да се спречи најавеното поскапување на струјата и парното, како и да се преиспитаат цените на горивата кои што не се во корелација со цените од пред две години, кога цената на барелот беше многу повисока.

http://forum.kajgana.com/showthread...ст-против-сиромаштијата!/page13#ixzz18xzkSEwl
Мислам дека и околу ова би можела да се обезбеди поширока поддршка

Не баш... Скандинавските земји на пример се познати дека имаат високи даноци и социјален интервенционизам и такви политички опции се на власт долги години таму, а по квалитет на живот се бр.1

Од друга страна на САД имаат сосема друга политика, многу полоша социјална политика, со тоа и раслојувањето во општеството е многу поизразено, повеќе криминал, сиромаштија, убиства и бездомници...

Социјална држава може да биде само многу богата држава, кај нас треба еднаш да се стигни до некој степен. За да има богат буџет треба да има кој да плати данок.

Социјална држава може да биде само многу богата држава, кај нас треба еднаш да се стигни до некој степен. За да има богат буџет треба да има кој да плати данок.
Прво Економски Раст после Социјална Држава. Прво стани `Шведска` па понешај се како `Шведска`. Амин.:pop:

Прво Економски Раст после Социјална Држава. Прво стани `Шведска` па понешај се како `Шведска`. Амин.:pop:
Не ,твојата фамилија нека бидат сите без работа ,ти биди административец и живејте од твоја плата ,после тоа јади трици на форумов дека треба да се избркаат административците од работа,и нормално ке си бидеш Македонец ,важи?

Го поддржувам нештово ама не коментирам додатно поради тоа што некои форумџии ќе ме цитираат и ќе тресат зелени ко овај рефусов..

.....за секој наш збор да беше заменет со еден камен/молотов,од секој член да се очекува иста храброст,како сајберскава......можеби тогаш НЕКОЈА ВЛАДА и ВЛАСТ ќе го разбереше нашиот гнев

Не ,твојата фамилија нека бидат сите без работа ,ти биди административец и живејте од твоја плата ,после тоа јади трици на форумов дека треба да се избркаат административците од работа,и нормално ке си бидеш Македонец ,важи?

Јас не одлучувам пазарот ги дал тие правила. И мора да ги прифатиме правилата на пазар, ако сакаме да ја стигнеме Шведска и Швајцарија. Тие се правилата на игра и за секого и од секогаш се едните и истите. Или ќе `јадеш Живи Луѓе` или ќе бидеш изеден. :toe:

Јас не одлучувам пазарот ги дал тие правила. И мора да ги прифатиме правилата на пазар, ако сакаме да ја стигнеме Шведска и Швајцарија. Тие се правилата на игра и за секого и од секогаш се едните и истите. Или ќе `јадеш Живи Луѓе` или ќе бидеш изеден. :toe:
Нема тука јас не одлучувам или одлучувам ,и не можеш ти на мене да ми продаваш муда за бубрези за пазар и државен систем.Јас во МК имав директорско место ,овде си имам своја фирма ,ама сум реален и сочуствувам со мојот народ а не лечам комплекси со теории дека треба да се бркаат луѓе од работа,ја посра темава со партиски теории ,не се прави луд.Одговори ми еднаш на конкретно прашање а не како педерче бегаш од прашањата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom