THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.736
- Поени од реакции
- 1.343
Повторувај по мене,
Подобро ми е.
Подобро ми е.
Подобро ми е.
Подобро ми е.
Подобро ми е.
Подобро ми е.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Обратно ја имаш каузалноста друже... Што е причина а што последица.... Високите даноци се причина за 30% невработеност а не обратно... Укнивање на законот за минимална плата заедно со укинување на моменталните 80% над минималната плата во разноразни давачки кон државата ќе ја сруши невработеноста за неколку години на 5%-8%. Секако ова мора да оди рака под рака со масновно отпуштање на администрацијата оти државниот сектор вештачки преку долг и терет на приватниот сектор ги држи платите над продуктувноста на трудот и создава 30% невработеност.Ај вака...пошто Стефус не ми кажува кој се е во администрација и дали навистина е до нив или до неспособноста на нашите да развијат стопанство...
-дали ако се отпуштат половина војска, полиција, медицинари, наставен кадар и јавна, локална и државна администрација (сите тие се на буџет)...дали некој што зема 200 евра ќе му е подобро? И дали е ова решение против демонстрации...подобро утре?
Или е решение колку што беше она кога не уценуваше ммф и СБ за кредит ако се отпуштат и шитнат за долар "загубарите"? Тогаш делуваше олеснувачки-еве нема да се на товар на буџетот (пред 2000 мислам беше), но сега стечајните, загубарите...што со нив? Останаа невработени, само се зголемија проблемите на државата.
напротив, ќе има уште поголема војска за демонстрации и можни криминалци. Али кој се нада на помали даноци или поголема плата...јок, со 40% и повеќе невработени чисто сумњам. Ако премиерот не донесе асални вложувачи, ако не отворат пазари, ако пола економија е у сива зона, ако не се користат нашите предности во одредени производства (плус што знам кои услови за развој ги пишуваа економистите)...дури и со 2-3000 административци, пак ќе тонеме.
Одете на Wall street штрајкувајте...од таму идат сите гомненици по светов...нашите у влада се со врзани раце и да ги отепаш џабе е не е до нив!!!
п.с и успат ако е веќе така Грујо нека пушти пак тоа снегот нека не се заебава ми се квари атмосверата!
Не било до нив, дај не треси глупости бе !
Дајте ми на мене власт има во рок од 5-7 години да ја направам Македонија Швајцарија на Балканот !
Да му го ебам племето на Латас и на глупиот Бурек !
Ги боли кур за народ, Латас лапа годишно 50 тисучи евра, а Бурекот 20 тисучи !
Бидете сигурни во една работа мене кога ми пука филм ТОА ЗНАЧИ КРАЈ!
Или ќе организирам МАСОВНИ ПРОТЕСТИ или зимам бомба на МЕНЕ И ВЛАГАМ У СОБРАНИЕ !
Голема веројатноста дека ќе се одлучам за ова првото пошто во самоубиство не верувам !
НА СИТЕ ВАС ВИ ВЕТУВАМ, ЌЕ ВЕ ИЗВАДАМ ОД ОВИЕ СРАЊА !
се мислам дека кај нас се многу пониски даноците -персоналец 10%, добивка 10 (мислам дека со бугарите сме на ист %), ддв 18...како што гледам податоци во другите земји се далеку повисоки овие давачки.Обратно ја имаш каузалноста друже... Што е причина а што последица.... Високите даноци се причина за 30% невработеност а не обратно... Укнивање на законот за минимална плата заедно со укинување на моменталните 80% над минималната плата во разноразни давачки кон државата ќе ја сруши невработеноста за неколку години на 5%-8%. Секако ова мора да оди рака под рака со масновно отпуштање на администрацијата оти државниот сектор вештачки преку долг и терет на приватниот сектор ги држи платите над продуктувноста на трудот и создава 30% невработеност.
Значи викам приближно 80% не ме држи за збор... Тоа вклучува пензиско, здраствено, прерсонален и слични давачки... Можно е со некои намалувања последно да е околу 70%тина.. пак е премногусе мислам дека кај нас се многу пониски даноците -персоналец 10%, добивка 10 (мислам дека со бугарите сме на ист %), ддв 18...како што гледам податоци во другите земји се далеку повисоки овие давачки.
За платите како што гледав просек еу 25 или 27 нето беше околу 55% од брутото. Кај нас мислам дека е околу 70%, но пошто како економист ти си покомпетентен од мене, сепак чекам мислење дали е процентот точен. Ако е точен, ние имаме многу помалку давачки и од плата.
се мислам дека кај нас се многу пониски даноците -персоналец 10%, добивка 10 (мислам дека со бугарите сме на ист %), ддв 18...како што гледам податоци во другите земји се далеку повисоки овие давачки.
За платите како што гледав просек еу 25 или 27 нето беше околу 55% од брутото. Кај нас мислам дека е околу 70%, но пошто како економист ти си покомпетентен од мене, сепак чекам мислење дали е процентот точен. Ако е точен, ние имаме многу помалку давачки и од плата.

А се одлучивте ли што ако во случај ви испадне толку јак штрајкот па ја срушите владата...кој ќе го ставите за премиер THE_CHOSEN_ONE ???
п.с И не се заебавајте со вакви муабети по форум...тие што се вистински борци се договараат преку собири,организации,трибини....а не овака ко пи*ки под кошули само да го тормозат народот!!!
така ке постигнеш подобар ефект и можеби ке постигнеш некаква промена... гледај само кога ке го правиш тоа, гВујо да биде у собрание и да му светнат очите со допола отворена уста, со пресечен збор од лагите некоја додека проповеда од говорницаИли ќе организирам МАСОВНИ ПРОТЕСТИ или зимам бомба на МЕНЕ И ВЛАГАМ У СОБРАНИЕ !
Со сестрати од дома ќе дадам поддршка!
Ова е е една од најноторните глупости што ги имам прочитано. Демек ако некој работи за двајца а некој не работи ич, и ако го принудиме овај што работи две работи да работи една а овај ниедна да работи една работа... Дали е создаено богатство или вработување? Очигледно не - направено е само грубо претурање и пазарна дисторзија. Токлку е едноставно да видиш дека не е создадено ново вработување со ова што дете би го воочило истото.Абе Лурц не се замарај...
Компетенција...уште еден шо ќе ти мрчи дека минималната плата го кочела вработувањето, а покрај економскиот факс и гооооооодини учење не утврдил една едноставна а можеби и шокантна информација...дека таква категорија не постои во РМ...и уште ќе треба да му објаснуваш шо и како...
Мистерија им е...нема минималец а има огромна невработеност...
Он топик...
Прво и основно закон за минимална плата, воведување сатница како основна категорија, национален минимум од 100 денари по саат без разлика на сектор, закон за соодветен надомест на прекувремено работење 25% за секој час преку 40 неделно и за викенди и празници и 100% за секој час над 50 неделно, со што би се отвориле доволно работни места ако се земе реалноста а тоа е дека во приватниот сектор немањето ваков закон прави да еден вработен работи за двајца тројца кои седат дома уплашен да не дојде некој од тие двајца-тројца да му го земе местото... со што би се надополнило отпуштањето на голем дел од администрацијата со друг закон за конфликт на интереси со што би се забранило вработување и работен однос на лица на државен платен список кои се членови на било која политичка партија, бидејќи по дифолт нели...се тука да служеле на народот кој ги плаќа.
За почеток доволно би било да мрднат работите од мртва точка...иако долга и широка е...:nesvest:
Ова е е една од најноторните глупости што ги имам прочитано. Демек ако некој работи за двајца а некој не работи ич, и ако го принудиме овај што работи две работи да работи една а овај ниедна да работи една работа... Дали е создаено богатство или вработување? Очигледно не - направено е само грубо претурање и пазарна дисторзија. Токлку е едноставно да видиш дека не е создадено ново вработување со ова што дете би го воочило истото.
Меркиве што ги предлагаш инаку во комбинација со закониве моментални би довеле до 60% невработеност.
Категорија како минимална плата постои во Македонија е е законска обврска и не само тоа целиот пазар на труд е вон допир со фактичката продуктивност поради подигањето на општата цена на трудот од страна на државата преку државни плати, вработувања и социјални трансфери.
целиот пазар на труд е вон допир со фактичката продуктивност поради подигањето на општата цена на трудот од страна на државата преку државни плати, вработувања и социјални трансфери.