Незнам само за колкав временски период ви се прогнозите, според мене во далечната иднина е многу тешко да погледне...подобро е да мислиме за поблиската. Да речеме за идните 100 години...Точно затоа мислам дека населувањето на други планети ќе почека, треба да се најде, да се тестира...
Човекот е многу адаптибилно и разумно животно....мислам дека паметно ќе постапи во однос на ресурсите...а тие не се вечни...
Промени ќе има. Глеобалната економија која постојано ќе расте,
високите технологии, генетиката и медицината ќе бидат основа за достигнување на стремежот на секој човек...а тоа е да биде здрав, убав, богат, среќен...Во иднината луѓето нема да можат да се размножуваат слободно. Секој ќе мора да добие нешто како дозвола, за да може да се расплоди, и многу малку ќе ја имаат таа привилегија(тие со квалитетен ген), но плодот ќе дојде на свет во совршена генетска опаковка...новиот плод од старт ќе биде спремен за долг и удобен живот...
Значи правото да се разможуваш е ускратено, но квалитетот на живот подобар, подолг, поздрав, материјално безбеден...Тоа само до себе ќе го уништи светиот брак...зошто повеќе нема да има смисла. Нормално, вљубените пак ќе си живеат заедно, но повеќе нема да бидат роднини...За праведна распределба на имот по развод, судот и денес има решение, доволно е да собереш неколку свидетели да потврдат дека сте живееле заедно извесно време...
Бракот е бизнис. Создаден е за контрола на човечкото стадо и редица правила за наследство на имот и лична сопственост. Од него се исхрануваат куп професии, како печатиници за покани, фотографи, фризери, шминкери, ресторани, кетеринг служби, нотари, музиканти....разводот носи пари пак на други професии, како адвокати...
Ова беше малку офф....али поврзано е со темата....
Ако не се согласуваш со забраната да се плодиш, цивилизираното друштво ќе те прати на некое место далеку од него (првобитни општества сеуште постојат под ова небо, а ќе постојат и во иднината), каде сите се множат како глуфци, живеат кратко и неквалитетно и се убиваат меѓу себе, тестирајќи некакви теории за “правилно“ делење на ресурси...
За да сме богати треба да сме малку, а црната работа да ја вршат машини, не имигранти. Поточно, во иднината ќе нема мигранти, зошто државата во облик во којшто ја познаваме нема да постои.....но тоа е друга тема.
Работа ме чека, иаку имам доста интересни футуристични сознанија, сакам луѓе со развиено шесто сетило....
Пример како би изгледал светот по 100 години....Прогнозите според мене се доста реални....Денес се прават обиди да се создадат и
вештачки острови, значи да се населат и океанските површини...али мислам дека ова нема да биде масовно, иако се како рај за живот...
Од познатите футоролози-писатели, омилен ми е
Alvin Toffler, многу познат и признат научник.