Нуклеарна војна, и загрижувачкиот тренд на неразбирање на последиците од истата

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Муабетот е наместен да почне од соодветната точка (нуклеарен напад врз Иран, и руска интервенција).

Во војнава меѓу САД/Израел со Иран, мене најмногу ме плашат Израел, они се убедливо најнеодговорната и најлудата страна во војниве. Свашта може да направат вклучително со нуклеарен удар.

Но Иран има со што да врати, и тоа со повеќе одошто мислев. Искача дека базичниот дизајн на нуклеарна бомба, како таа првата фрлена врз Хирошима, и не бил нешто посебно технички тежок за реализација.

Еве еден добар добар муабет со професорот Постол каде објаснува за базичен дизајн на нуклеарна бомба и дека тоа Иран веројатно веќе подолго време го имаат. Имаше лани/преклани и сомеж за нуклеарна проба (според сеизмички анализи). Сериозно, сите што држите до информиран светоглед, погледајте баре 10тина минути од интервјуво:

Во војнава меѓу САД/Израел со Иран, мене најмногу ме плашат Израел, они се убедливо најнеодговорната и најлудата страна во војниве. Свашта може да направат вклучително со нуклеарен удар.

Но Иран има со што да врати, и тоа со повеќе одошто мислев. Искача дека базичниот дизајн на нуклеарна бомба, како таа првата фрлена врз Хирошима, и не бил нешто посебно технички тежок за реализација.

Еве еден добар добар муабет со професорот Постол каде објаснува за базичен дизајн на нуклеарна бомба и дека тоа Иран веројатно веќе подолго време го имаат. Имаше лани/преклани и сомеж за нуклеарна проба (според сеизмички анализи). Сериозно, сите што држите до информиран светоглед, погледајте баре 10тина минути од интервјуво:

Ќе почнам со професорот .... измислува топла вода.
Уште во раните 70-ти години минатиот век еден студент имаше нацрти и упатсва како да се состави нуклеарка во гаража, имало многу полемики и загрижаност околу тоа, за реализација му недостасувале само соодветни материјали. Кај го снема дечкото, не знам.
А тие соодветни материјали денес изгледа и не е така тешко да се набават на црниот пазар.

А, бе еден Раде Шербеџија со нуклеарка во ранец се шеташе низ Њу Јорк ...... :D

Последно уредено:
Ќе почнам со професорот .... измислува топла вода.
Јас не сум нуклеарен физичар, но она што го кажа Постол звучеше издржано. Технологијата не изгледа нешто научна фантастика.... Со таа задршка дека тоа се најрудементарните дизајни за нуклеарни оружја. Технологија од пред 80 години.

Гледајќи ги Иранците, какви напредоци имаат во куп научни и технички дисциплини... Мислам дека веќе имаат понешто спремно.

Јас не сум нуклеарен физичар, но она што го кажа Постол звучеше издржано. Технологијата не изгледа нешто научна фантастика.... Со таа задршка дека тоа се најрудементарните дизајни за нуклеарни оружја. Технологија од пред 80 години.

Гледајќи ги Иранците, какви напредоци имаат во куп научни и технички дисциплини... Мислам дека веќе имаат понешто спремно.
Не реков дека збори неиздржано ... туку дека тоа е од поодамна познато.

Не е битно колку е стара технологијата (имаме само нови начини на достава) , важно е дека функционира.... исто ко и пушка стара 200 години што ефикасно убива ко и нова.

Старите пушки и поефикасно убивале ако се земе во предвид дека во „новиве“ војни имаме огромен растур на муниција во празно т.е. според некои статистики само еден куршум од 1000 испалени погодува, ранува или убива.

Последно уредено:
Колку се глупи и сервилни сами ќе си ебат мајката меѓусебе.

Back
На врв Bottom