Hm, koj ima teritorialni pretencii? Jas mislam deka ako Bugarite ili Grcite imaa nekakvi teritorialni pretencij kon Makedonija to MK nemase da ja ima otdamna.
Sega si predstavi deka bugarite imavme teritorijalni pretencii kon MK. Prastame tankovite i okupirame Makedonija. Dobre, sled tova kako ke vi pravim? Ke potrosim milioni evra za da ustanovim bugarski zakoni, standarti, red, etc. Ke si sozdadem golema politicka i etnicka nestabilnost. Ke dobavim uste okolu 1 milion musulmani vo drzavata. Ke prevzemem edna zemja deka nema resursi (neft, jelezo,etc), nema osobeno razviena industria, ima 20-30% nevrabotenost (=> milioni ke se trosat za socialni pomosti), nema izlaz na more, infrastrukturata kon MK e shit (i ot bugarska, i ot makedonska strana) i ke mora da se investirat milijardi samo potoa.
Sega hipoteticki, kazi mi zosto ni e na nas Makedonskata teritorija? Kakvo ke specelim ako e bugarska? Jas ke ti kazuvam - samo i samo problemi. Golemi problemi.
A i koj ke ni dozvoli da napadame Makedonija? Evropa? SAD? NATO? Te se poslednite koi iskat destabilizirane vo regiona, milioni nivni investicii ke otidat u pichku mater.
Ajde daj mi edna pricina da imame teritorijalni pretencii kon Makedonija?