Независни игри и IGF

• Креатор на темата Креатор на темата zlxlclvlbln
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Во групата на независни игри влегуваат игри кои се правени од еден или неколку луѓе и не се издаваат под капата на големи издавачи како Activision, Ubisoft, Microsoft и слично, туку самите развивачи ја издаваат играта или пак преку некој непознат издавач.

Затоа што ваквите игри не се познати за да се продаваат треба да бидат поинтересни, поневообичаени. Па затоа ако бараме оригиналност и иновативност кај игрите треба да бараме меѓу овие игри.

Independent Game Festival или скратено IGF е фестивал кој се одржува еднаш годишно веќе долги години наназад. На него секој развивач може да испрати своја игра. Комисијата избира финалисти во неколку категории и после избира победник во секоја категорија.
IGF е добар извор за наоѓање на вакви игри.

Во оваа тема ќе зборуваме за вакви игри. Еве ќе почнам со една игра.

Darwinia
Играта жанровски е RTS. Има еден дигитален свет во кој влегува вирус, ти треба да го спасиш. Како за RTS има едноствни контроли. 5-6 различни единици, неколку надоградувања и не толку лесен гејмплеј како што наликува. Играта зеде неколку награди на IGF 2006 меѓу кои и главната.

Crayon Physics Deluxe
Играта е 2D physics puzzle односно sandbox game. Играва се базира на тоа што ти со својот маус црташ објекти кои потоа се претвараат во вистинити и со помош на тоа поминуваш низ различни левели собирајќи ѕвезди. Играва има одлична физика и ви треба мозок за да ги поминувате левелите :)
Не сум сигурен дали играва учествувала на овој Independent Game Festival, што е помалку битно. Ви ја препорачувам, пробајте ја, нема да зажалите.

-------------

Shank
Искрено, ме изненади што играва ја видов дека учествувала на овој IGF фестивал. Ја чекам од порано, али сеуште нема информации кога ќе излезе. Освен тоа, на википедија, за играва пишува дека издавачи се EA Games 0_o

Crayon Physics се појави на ИГФ 2008 како беспплатна со само 5 нивоа, значи се појави само како концепт. И интересно играва беше номинирана за главната награда. И на крајот на изненадување на мнгумина ја доби главната. Очекувавме Audiosurf да ја добија ама не ја зеде. А сега чим ја спомнав. Таа е музичко-возачка игра. Има едно леталце и го летата според музиката. Видете видеа.
Нов интересен концепт. Ако бараме нешто слично тоа е Guitar Hero, ама сепак е различно. Мана на оваа игра е репетитивноста. Ќе ја играш половина саат, саат ама не повеќе и толку за денеска. Веројатно тоа ја спречи од земање на главната награда.

Слабо заинтересираност. Епа тогаш, Today I Die. (Flash игра)

Откачена игра, а? Се превртува за едно 10-15 минути. Иначе овогодишен финалст во категоријата Nuovo која се воведе пред една година на IGF. Ставаат игри кои се ептен нешто невидено, нови жанрови и слично.
Друг финалист во оваа категорија оваа година е играта Closure, исто Flash игра. Интересна.
Добитникот, играта Tuning, уште не е јавно издадена.

Независни игри дневна доза. Beat Hazard.
Познатата Астероиди на стероиди. Сликава кажува се.
60hdEs.jpg

(клик овде за голема верзија)

Пред да почнете си избирате музика, па тоа што се случува на екранот оди според музиката. Е сега ова понекогаш послабо се забележува, зависи од типот на музиката. Со играта одат едно 10тина композиции кои добро одговараат. Стилот им е како на музиката од Prodigy, па веројатно таква музика ќе биди добра. А пример две три хард рок песни не одеа баш најдобро. Прогресивен рок можда подобро одговара, ќе пробам.

Пробав уште нешто полесно и потешко. Зависи од песните, одат секакви рок. Не оди само онај ептен чист хард рок. Сликата е релативно „мека“ споредено со музиката.

Како и да е. Астероиди на стероиди... Тежи само 32 МБ.

Со нетрпение ме очекувате. Еве сум.
Ви велам оставете ги сите тие глупостите „за тепање време“ како мафиамкм, фармвилм, покери и шотизнам. Овие игрисе ем кратки ем квалитетни.

Continuity (Flash игра)
Нешто како Portal (на Valve), како филмот Cube и како сложувалка. Се превртува за приближно 2 часа.

Кој ќе ја преврти му давам зеленко. Слика од последното ниво да дај за доказ.

Тапа работава. Епа кога ќе има некој нешто заинтересиран да ни покажи игра, да си кажи нешто.... да побара линк по ПП, нека кажи. Дотогаш толку од мене.

Braid
Интересен 2D платформер со контролирање на времето.Нема кој не играл Braid

Trine
2,5D Puzzle-Platform со три различни ликови,сите ги бива за нешто посебно.
Прочитав негде дека во вториот дел ќе имало co-op!
Можам да замислам како би било тоа со voicechat

Пред неколку дена ја превртив World of Goo.
Незнам како сум ја пропуштил. За играта можам да кажам еден еден збор, ОДЛИЧНА.
Играта има добро нацртаната графика (играта е 2д), добра музика, лесни и тешки сложувалки и хумористична приказна искажана преку пораките на Sign Painter.
Сите тие работи создаваат една прилично интересна атмосфера која се менува низ 5те глави (chapters). За игрите со сложувалки не е карактеристично да создаваат некоја посебна атмосфера но ете овде го има тоа. Затоа јас и давам чиста 10ка. И можи единствена десетка што сум ја дал за игра.

Гејмплејот (сложувалките) е иновативен а ако би го споредувал, би ги спомал Lemmings (донеси ги топчињата до цевката) и The Incredible Machines (изгради нешто за да ги донесиш).

Јас ја превртив за 8 и нешто саати. Доволно долго како за инди игра. (подолго од mw2 xD)

Здраво здраво како сте?.... Доброутро...... Добарден.... Добравечер?
Shank излезе само за конзоли додека ПЦ везијата ќе излеи наскоро. Limbo исто така излезе за една конзола, Иксбокс тристашеесе и не излегува за останатите платформи.
Супер Диво Месо односно, Super Мeat Boy сеуште е во изработка, но во меѓувреме можете да ги видитите останатите игри на од истиот автор: The C word, Aether, Coil, Meat Boy (различна е од Super Meat Boy). Сите се изработени во Флеш и можат да се најдат на http://www.newgrounds.com .
Аетер е најдобра од сите 4 и најдолга. Интересен стил има човекот, треба да ги видите.

A.. истиот дизајнер на игрите погоре, Едмунд Мекмилен, има работено и на Gish која планирам да ја почнам во монгу скоро време. Играта е 2Д платформска. Неможам да искоментирам повеќе оти ја немам играно, но не и требало да биде лоша.

---------

Игра за која можам да искометирам е Max and the magic marker. 2д платформска каде се споени Супер Марио и Crayon Physix Deluxe. И добро се покажува спојот. Но подоцнежните нивоа во играта стануваат репетитивни и непотребно се отежнати со што го заморуваат играчот повеќе од колку што треба. Според мене тоа се должи на самиот дизајн на нивоата а не на концептот. Да имаше дизајнер на нивоа ќе беше добро но мислам дека нема. Играта можи да се проба од официјалниот сајт дирекно во прелистувачот (но прво треба да инсталирате unity web player, слична работа како Флеш).

Ја пробав Max и магичниот маркер. Интересна игрица, ама не можев повеќе од едно ниво да изиграм. Премногу е досадно и репетитивно...

Plants vs. Zombies. Најзаразната игра што постои.

Нене, оваа не е независна. Ниту е таква од комерцијална гледна точка ниту ги дава тоа чувство. PopCap одамна се дел од големата индустрија. И тие прават casual игри кои добро ги шминкаат, не екпериментираат како независните развивачи. Конкретно оваа игра е се базира на веќе познат коцепт, заштити ја кулата (tower defense), добро нашминкан, олеснат за и дете од 6 години да можи да ја игра играта и ништо друго. Има илијадници игри базирани на тој концепт. Тие се барем потешки.

И релативно е тоа колку е заразна. Јас 5 нивоа играм и гасам. Ми здосадува.

Како и да е, се што е од PopCap, MumboJumbo, Zynga (ми се крева косата од последното) и сл. не е независна игра.

Penumbra
Една од ретките страшни хорор игри.Има три дела и полна е со physics puzzles.Има лимитирана борба,но најчесто ќе биде бегај или криј се.Ова ја прави играта страшно морничава кога знаеш дека има нешто позади тебе а нејќеш да се свртиш бидејки знаеш дека неможеш да се соочиш со него

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom