Непопуларни музички мислења

Жал ми е што со таков рап си се соочила. Генерално сите овие луѓе што ги наброја се претставуваат лажно како рапери, а прават друг жанр музика што нема врска со рап (трап, поп, рнб) и со тоа го сквернават жанрот. Рапот е бајги комплексна музика, со сериозни тематики, не може баш секој да ја свари и не е за секого, дефинитивно не е за на радио. Повели со пример ако те интересира повеќе:

It's not that deep.

Искрено боље наш рап него оној црнечкиот, или овој трап српскиов со оние 2 бона и таско. Тоа е тешко срање.

Така нека биде, но не се совпаѓа со описот во твоето мислење за жанрот зар не?
Мислењето не ми е променето. Рап е стил на рецитирање пред се. Жанровите можат да бидат хип хоп, трап, дури и поп рап, сите се извадоци.

Мислењето не ми е променето. Рап е стил на рецитирање пред се. Жанровите можат да бидат хип хоп, трап, дури и поп рап, сите се извадоци.
Р во зборот “рап“ доаѓа од ритам. Жанрот музички е рап.
Хип хоп не е жанр, бидејќи хип хоп е името за културата, во која освен рап музиката, спаѓаат и ди-џеј, скречување, графити, битбокс.
Но главната причина поради која треба да има дистинкција е моментот што целата поента е да се опфатат социјални теми, музика за социјално најранливите категории, би немало никаква поента под рап да се претставуваат теми за флексање со пари, возење џипови и такви спотови да се презентираат, не соодветствува со жанрот. Затоа и си имаат посебен жанр тие.

Исто мислење го имам, рап е рецитирање стихотворби. Во најголемиот дел не можам да ги разберам без да го прочитам лириксот, само мумлаат брзо без врска.

Тоа од 90 и почеток на 00 поштувам не дека сум фан, ама последните 15год на прсти можам да изберам рап песни кој ми се допаднале. Новиве глумат нешто тежок живот, обесправеност а најголемиот дел од нив не осетиле поголема мака.

Имаме еден во друштво што е така малце забеган по рапот. Имаше основано група пред 10-15год, правеше некој траки, се снимаше.
Ништо не бидна од него, живееше во тој филм со години, сега не може да се пробие во возрасниот свет, не може да си најде нормална работа. Мајка му ден денес му вика доста ја слушаш таа детска музика, порасни.
Кога е со нас го дупиме оти е влезен во филм дека е тешко на бетонот.

Ваква ми е сликата за најголемот дел рапери во Македонија. Иван Ајнштајн ликови.

Хммм, да не мислиш за РнБ? Бидејќи рап си има старо значење што значи зборување брзо.
Нене, на рап мислев = Rhythm And Poetry. Иначе да, етимолошки гледано тоа е коренот ти што го кажа.
Исто мислење го имам, рап е рецитирање стихотворби. Во најголемиот дел не можам да ги разберам без да го прочитам лириксот, само мумлаат брзо без врска.

Тоа од 90 и почеток на 00 поштувам не дека сум фан, ама последните 15год на прсти можам да изберам рап песни кој ми се допаднале. Новиве глумат нешто тежок живот, обесправеност а најголемиот дел од нив не осетиле поголема мака.

Имаме еден во друштво што е така малце забеган по рапот. Имаше основано група пред 10-15год, правеше некој траки, се снимаше.
Ништо не бидна од него, живееше во тој филм со години, сега не може да се пробие во возрасниот свет, не може да си најде нормална работа. Мајка му ден денес му вика доста ја слушаш таа детска музика, порасни.
Кога е со нас го дупиме оти е влезен во филм дека е тешко на бетонот.

Ваква ми е сликата за најголемот дел рапери во Македонија. Иван Ајнштајн ликови.
Се слагам во целост. Според мене рапот е одамна умрен, така да ова се што е излезено во последниве 15 години е само сквернавење на името. Рендом Јутубер платил за аутотјун песна со шит лирика и го крстил тоа рап, па после оди објасни му на обичен слушател што не го прати жанрот, зошто тоа не е рап иако Јутуберов се претставува како рапер.

Според мене жанрот е во неблагодарна состојба генерално, бидејќи тоа што може да биде слушнато од широката маса не е рап, а тоа што е рап, не може да го свари секој и не може да се врти во комерцијални кругови. Жанр осуден на пропаст.

Врска немате сите тројца што пишувате, ни рап е стил на брзо рецитирање, ни пак е умрен жанр (напротив, е стил што уште е прилично иновативен и популарен).

Кога сме на тема, подкултурата на рок музиката, и нејзините фанови се едни од најпретенциозните и најелитистички суштества што сум ги запознал, барем во однос на фанови на други жанрови, во просек. Не помага и тоа што на таа претенциозност немаат и три чисти од музика.

Така да иако можам да речам дека сум слушал најмногу рок, нема попреценета музика од рокот (барем од тоа колку е воспевана од просечните фанови)

Врска немате сите тројца што пишувате, ни рап е стил на брзо рецитирање, ни пак е умрен жанр (напротив, е стил што уште е прилично иновативен и популарен).

Кога сме на тема, подкултурата на рок музиката, и нејзините фанови се едни од најпретенциозните и најелитистички суштества што сум ги запознал, барем во однос на фанови на други жанрови, во просек. Не помага и тоа што на таа претенциозност немаат и три чисти од музика.

Така да иако можам да речам дека сум слушал најмногу рок, нема попреценета музика од рокот (барем од тоа колку е воспевана од просечните фанови)
Тоа со умрен жанр нормално е субјективно мислење, темата е “Непопуларни музички мислења“, факти тука секако нема. Истото е вечна дилема кај луѓе што слушаат њу скул и олд скул. Али нема што да се лажеме, жанрот ако не е мртов, вештачки на апарати дише. Почни од македонски рап, и сам знаеш пред 15-20 години, речиси да немаше основец/средношколец кој не пратеше некое рап влијание. Кој снимаше демо поесни, кој фристајл лупаше, кој само облека фураше, графити артисти насекаде, сите од Комклин ги знаевме со име и презиме, рап групи насекаде, најголем дел ни официјална песна немаа, а беа подобри од се што се вади денес. Рап журки во парк на школка, во парк дискотекиве, зимскиве дискотеки во Центар, други градови, секаде било фул и крцало. Сега ништо од ова нема, има нова генерација која си снима жанр што пак ќе речам врска нема со рап, спонзори им се марки на патики, сокови, чипсови, снимаат прва глупост што ќе им текне на некој ултра моќен битен, за текстови си имаат и АИ да си помогнат, ако на ваква иновативност и популарност мислеше, тогаш не фала, подобро да е мртов. За светот нема ни да зборам, последно добро што сум слушнал е од Лоџик некои песни, другово е или тежок шит дрилови курци палци, или артисти што одбиваат да се пензионираат и вадат песни кои се едвај просек.

За рок исто така не мислам дека си во право, имаш мејнстрим рок, имаш рок за душа. Убавината е некогаш помалку луѓе да ја знаат песната и да не е популарна, така знаеш дека е вистинска. Поздрав и секое добро.

би немало никаква поента под рап да се претставуваат теми за флексање со пари, возење џипови и такви спотови да се презентираат, не соодветствува со жанрот. Затоа и си имаат посебен жанр тие.
90% од црнците во скоро секоја рап песна.

Тоа е комерцијален рап за на радио, сквернавење на жанрот. Рапот е многу повеќе од тоа.

Значи црнците што прават рап за социјални неправди и такви работи се буквално минорно малцинство.
90% се или генгста филмови за пукање џандари и белци, ебење курви, дрога, и пари.
Со 60 IQ господ толку свест дава.

А вакви исклучоци секако дека постојат.

Значи црнците што прават рап за социјални неправди и такви работи се буквално минорно малцинство.
90% се или генгста филмови за пукање џандари и белци, ебење курви, дрога, и пари.
Со 60 IQ господ толку свест дава.

А вакви исклучоци секако дека постојат.
Сега е така да, порано не беше таков соодносот, на ова и се темели моето “рапот е мртов сега“.

Сега е така да, порано не беше таков соодносот, на ова и се темели моето “рапот е мртов сега“.
Мене ми беше муабетот ако бараме црнечка музика што многу повеќе опфаќа теми на социјална правда тогаш тоа е регето.
Од почетоците до сега цело време е исто и за среќе сите исилени обиди за комерцијализација со било какви теми се пропаднати .

Back
На врв Bottom