Nativescript(Македонија)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.138
Поени од реакции
3.620
Nativescript е фрејмворк за развивање на нативни мобилни апликации, крос-платформ(cross-platform) со помош на Javascript, Typescript и Angular или нивна комбинација.

За разлика од некои технологии како Cordova и Ionic не се рендерира со WebView туку е runtime што придонесува за подобри перформанси.

И секако можноста да се користи една база на податоци помеѓу мобилен и веб развој.

Да не должам многу.
https://www.nativescript.org/

На нивната страна има дополнителен опис, ресурси и информации.

П.С Јас сум ентузијаст за технологијава иако е релативно нова, доколку имате интересни информации/мислења поврзани со темава може да постирате тука или на фејсбук групата.

https://www.facebook.com/groups/453943658298310/ - Фејсбук Македонија
 

Leb

Член од
9 март 2017
Мислења
33
Поени од реакции
7
Кога веќе би развивал хибридни апликации попрво би избрал Реакт Нејтив. Подобра подршка и ако не грешам се правеше споредба на перформанси и Реакт излезе прв од хибридните.
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.138
Поени од реакции
3.620
Кога веќе би развивал хибридни апликации попрво би избрал Реакт Нејтив. Подобра подршка и ако не грешам се правеше споредба на перформанси и Реакт излезе прв од хибридните.
Па тоа е муабетот Nativescript не е хибридна туку нативна. За разлика од React Native кој работи со виртуелен-дом тука имаш директен пристап до мобилниот оперативен систем.

Pros:
  • Real cross-platform support. Single code-base for developing apps for all the supported platforms.
  • 100% Native API access. You can access the hardware features like camera, touch, calendar, phone calls, etc. all with TypeScript/JavaScript code.
  • Uses the AngularJS 2 so you can easily transfer your previous web components in your applications.
  • Very good support from Telerik.
Предностите на React се што позади нив стои Фејсбук иако ова е дискутабилно пошто за разлика од Фејсбук каде овој им е еден од милион проекти на Прогрес(помала и помалку позната компанија) Nativescript им е во главен фокус.

Во врска со преформансите тешко е да се каже.
https://medium.com/the-react-native-log/comparing-the-performance-between-native-ios-swift-and-react-native-7b5490d363e2

Еве една споредба каде на две полиња води React, а на две Nativescript. Еве и да речеме дека моментално на поле на перформанси е за некоја нијанса посолиден React мое мислење е дека фундаментално е подобар NativeScript и со тек на време ќе се исполираат перформансите со оглед на тоа дека и React и Nativescript се релативно нови.

Аргументот ми тоа што сега и во иднина ќе можеш да користиш еден јазик за FrontEnd, BackEnd и Mobile.

Втора работа е што со React си ограничен додека како што пишав погоре NativeScript ти дава low-level пристап со JavaScript/TypeScript.

П.С Немам работено со React па не можам да споделам директна споредба од искуство.
 

Leb

Член од
9 март 2017
Мислења
33
Поени од реакции
7
Па тоа е муабетот Nativescript не е хибридна туку нативна. За разлика од React Native кој работи со виртуелен-дом тука имаш директен пристап до мобилниот оперативен систем.

Pros:
  • Real cross-platform support. Single code-base for developing apps for all the supported platforms.
  • 100% Native API access. You can access the hardware features like camera, touch, calendar, phone calls, etc. all with TypeScript/JavaScript code.
  • Uses the AngularJS 2 so you can easily transfer your previous web components in your applications.
  • Very good support from Telerik.
Предностите на React се што позади нив стои Фејсбук иако ова е дискутабилно пошто за разлика од Фејсбук каде овој им е еден од милион проекти на Прогрес(помала и помалку позната компанија) Nativescript им е во главен фокус.

Во врска со преформансите тешко е да се каже.
https://medium.com/the-react-native-log/comparing-the-performance-between-native-ios-swift-and-react-native-7b5490d363e2

Еве една споредба каде на две полиња води React, а на две Nativescript. Еве и да речеме дека моментално на поле на перформанси е за некоја нијанса посолиден React мое мислење е дека фундаментално е подобар NativeScript и со тек на време ќе се исполираат перформансите со оглед на тоа дека и React и Nativescript се релативно нови.

Аргументот ми тоа што сега и во иднина ќе можеш да користиш еден јазик за FrontEnd, BackEnd и Mobile.

Втора работа е што со React си ограничен додека како што пишав погоре NativeScript ти дава low-level пристап со JavaScript/TypeScript.

П.С Немам работено со React па не можам да споделам директна споредба од искуство.
Споредбата погоре е со Свифт и Реакт Нејтив, а не Нејтивскрипт или нешто јас грешам?

Предностите на Реакт е не само што е подржан од Фејсбук него и од многу други моќни компании кои го користат во продукција како: Discord, Instagram, Airbnb...

Да не ме разбереш погрешно, немам ништо против нејтивскрипт и не велам дека Реакт Нејтиве е подобар или полош поентата ми е дека Реакт Нејтив би бил подобар избор според мене поради причините кои ги наведов предходно. Значи сум видел без број огласи за Реакт и Реакт Нејтив девелопери и од стартапи и од веќе големи квалитетни фирми а сеуште немам сретнато ни малку толкава побарувачка за Нејтивскрипт.
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.138
Поени од реакции
3.620
  • the AngularJS 2 so you can easily transfer your previous web components in your applications.
  • Very good supp
Споредбата погоре е со Свифт и Реакт Нејтив, а не Нејтивскрипт или нешто јас грешам?

Предностите на Реакт е не само што е подржан од Фејсбук него и од многу други моќни компании кои го користат во продукција како: Discord, Instagram, Airbnb...

Да не ме разбереш погрешно, немам ништо против нејтивскрипт и не велам дека Реакт Нејтиве е подобар или полош поентата ми е дека Реакт Нејтив би бил подобар избор според мене поради причините кои ги наведов предходно. Значи сум видел без број огласи за Реакт и Реакт Нејтив девелопери и од стартапи и од веќе големи квалитетни фирми а сеуште немам сретнато ни малку толкава побарувачка за Нејтивскрипт.
Сум го помешал линкот изгледа, повеќе табови имам отворено. Инаку се согласувам и јас за тој дел. Според мене реално таа е најголема пречка која мора да ја надминат т.е да привлечат барем неколку големи имиња.

Мислам дека таа слабост сакаат да ја покријат со тоа што соработуваат со Angular како големо име и технологија поврзана со Google, а воедно и многу добро си комплементираат.

Освен тоа во иднина не гледам зошто би немало имплементација NativeScript + ReactJS.

Јас лично највеќе потенцијал гледам во тоа што софтверски компании наместо да вработат 5 различни девелопери(пр. JavaScript, Java, C# итн) би имале опција да вработуваат девелопери кои знаат само еден јазик т.е JavaScript, а воедно и би се работела со унифицирана база на податоци.
 
Последно уредено:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
12.994
Поени од реакции
7.597
Јас лично највеќе потенцијал гледам во тоа што софтверски компании наместо да вработат 5 различни девелопери(пр. JavaScript, Java, C# итн) би имале опција да вработуваат девелопери кои знаат само еден јазик т.е JavaScript, а воедно и би се работела со унифицирана база на податоци.
Шо е и скоро буквално поентата на MEAN Stack
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.138
Поени од реакции
3.620
Шо е и скоро буквално поентата на MEAN Stack
Да. NativeScript фактички го надополнува MEAN.

Real-Time апликација со 50 линии код!!!
http://mean.expert/2016/06/09/angular-2-ultimate-real-time/
http://mean.expert/2016/06/18/angular-2-ultimate-real-time-part-2/
http://mean.expert/2016/06/27/angular-2-ultimate-real-time-part-3/

Mongo + LoopBack + Angular 2(Сега веќе 4) + NativeScript
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
12.994
Поени од реакции
7.597
Non SQL databazite se meme.

Inace +1 za react native. React ja olesnuva tranzicijata kon flutter.
https://flutter.io/
Не може да се meme ако се користени.
Mongodb има ист маркет шер како Postgre
Postgre не е meme
Али да ако сакаш да работиш во мала или средна компанија ќе работиш со SQL
Mongo само во големи компании и во хипстерски компании
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.586
Поени од реакции
10.865
Не може да се meme ако се користени.
Mongodb има ист маркет шер како Postgre
Postgre не е meme
Али да ако сакаш да работиш во мала или средна компанија ќе работиш со SQL
Mongo само во големи компании и во хипстерски компании
Зошто не redis?
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.138
Поени од реакции
3.620
Не може да се meme ако се користени.
Mongodb има ист маркет шер како Postgre
Postgre не е meme
Али да ако сакаш да работиш во мала или средна компанија ќе работиш со SQL
Mongo само во големи компании и во хипстерски компании
Имаат и едните и другите предности во одредени ситуации не е случајност што се користат и двете.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.420
Поени од реакции
9.295
Не може да се meme ако се користени.
Mongodb има ист маркет шер како Postgre
Postgre не е meme
Али да ако сакаш да работиш во мала или средна компанија ќе работиш со SQL
Mongo само во големи компании и во хипстерски компании
Можеш да дадеш кратка споредба на Mongodb vs Postgrе, јас имам искуство со Potgre и досега сум задоволен, но ме интересира кои предности ги има Mongo?
 

Leb

Член од
9 март 2017
Мислења
33
Поени од реакции
7
Можеш да дадеш кратка споредба на Mongodb vs Postgrе, јас имам искуство со Potgre и досега сум задоволен, но ме интересира кои предности ги има Mongo?
Абе не ни прашувај. Зборат за датабази а спомнуваат Монго.. нејкам да пишувам и да им кршам „ат'ро“ шо викат старите ама Монго е најголемото срање и секој што го препорачува нема работено на големи и озбилни проекти.

Фурај си Postgre арно си знаеш
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
12.994
Поени од реакции
7.597
Можеш да дадеш кратка споредба на Mongodb vs Postgrе, јас имам искуство со Potgre и досега сум задоволен, но ме интересира кои предности ги има Mongo?
https://www.mongodb.com/compare/mongodb-postgresql
Ја имаш цела вистина тука
И зашто Монго и зошто Не

Why use MongoDB instead of PostgreSQL?
MongoDB enables organizations of all sizes to build applications faster, handle highly diverse data types, manage applications more efficiently at scale, and with continuous uptime. It is used for new applications as well as to augment or replace existing relational infrastructure.

MongoDB simplifies development. The document model maps naturally to modern, object-oriented programming languages and enables developers to store varied data types. Using MongoDB removes the complex object-relational mapping (ORM) layer that translates objects in code to relational tables. The document model also means that your database schema can evolve with business requirements.

For example, marketing technology vendor Mintigo leverages MongoDB to power its predictive analytics. They chose MongoDB over PostgreSQL for the flexibility of the document-based model and MongoDB’s ability to scale. “We initially prototyped on an alternative database technology called PostgreSQL. It’s a great relational database but it soon became clear that it would never handle the schema flexibility or scale that we needed,” explains Tal Segalov, CTO and Co-Founder of Mintigo1.

Other organizations select MongoDB for its performance and scalability, such as the Ansible team at Red Hat that selected MongoDB for a log analysis application. “MongoDB performs orders of magnitude better than Postgres on the same, even double, the hardware and has other desirable features (i.e. arbitrary JSON structure querying, horizontal scaling),” says Chris Meyers of Red Hat2. eHarmony was able to accelerate compatibility matching between potential partners 95% faster after migrating from relational databases, including Postgres3.

MongoDB can also be scaled within and across multiple distributed data centers, offering availability and scalability unachievable in PostgreSQL. As your deployments grow in terms of data volume and throughput, MongoDB scales horizontally without downtime, and without changing your application. In contrast, scaling PostgreSQL often requires custom engineering work.

When would PostgreSQL be a better fit?
Most modern applications require a flexible, scalable system like MongoDB. However, there are situations in which an RDBMS like PostgreSQL would be more appropriate. For example, applications that require complex, multi-row transactions (e.g., a double-entry bookkeeping system) would be better suited for PostgreSQL. A few exceptions aside, MongoDB is almost always a better option than Postgres for new applications because of its flexible data model and scalable architecture.

While many organizations have successfully migrated from an RDBMS to MongoDB, you cannot drop-in MongoDB as a replacement for legacy applications built around the relational data model and SQL. However, organizations are investing time to replatform mission-critical, revenue generating applications from relational databases to MongoDB. For example, Cisco migrated its ecommerce platform from a legacy relational database to MongoDB, supporting improved customer experience by reducing latency by 8x, zero downtime upgrades, faster application development, and creating a cloud-ready platform4.

Ако сакаш да си „вработлив“ тогаш мора да знаеш барем еден SQL јазик и мапирање на релациски шеми и конверзија на истите во табели (иако има и алатки што помагаат со ова). А ако сакаш да целиш кон по високо платени работни позиции за странски стартап фирми кои бараат флексибилни датабази и брз деплојмент неретко може да бараат NoSQL јазик како Mongo.
Зошто не redis?
Чисто пошто Монго е повеќе користен. Али ако знаеш редис сигурно (ваљда) знаењето се транслира и на други Nosql јазици така да.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.586
Поени од реакции
10.865
https://www.mongodb.com/compare/mongodb-postgresql
Ја имаш цела вистина тука
И зашто Монго и зошто Не

Why use MongoDB instead of PostgreSQL?
MongoDB enables organizations of all sizes to build applications faster, handle highly diverse data types, manage applications more efficiently at scale, and with continuous uptime. It is used for new applications as well as to augment or replace existing relational infrastructure.

MongoDB simplifies development. The document model maps naturally to modern, object-oriented programming languages and enables developers to store varied data types. Using MongoDB removes the complex object-relational mapping (ORM) layer that translates objects in code to relational tables. The document model also means that your database schema can evolve with business requirements.

For example, marketing technology vendor Mintigo leverages MongoDB to power its predictive analytics. They chose MongoDB over PostgreSQL for the flexibility of the document-based model and MongoDB’s ability to scale. “We initially prototyped on an alternative database technology called PostgreSQL. It’s a great relational database but it soon became clear that it would never handle the schema flexibility or scale that we needed,” explains Tal Segalov, CTO and Co-Founder of Mintigo1.

Other organizations select MongoDB for its performance and scalability, such as the Ansible team at Red Hat that selected MongoDB for a log analysis application. “MongoDB performs orders of magnitude better than Postgres on the same, even double, the hardware and has other desirable features (i.e. arbitrary JSON structure querying, horizontal scaling),” says Chris Meyers of Red Hat2. eHarmony was able to accelerate compatibility matching between potential partners 95% faster after migrating from relational databases, including Postgres3.

MongoDB can also be scaled within and across multiple distributed data centers, offering availability and scalability unachievable in PostgreSQL. As your deployments grow in terms of data volume and throughput, MongoDB scales horizontally without downtime, and without changing your application. In contrast, scaling PostgreSQL often requires custom engineering work.

When would PostgreSQL be a better fit?
Most modern applications require a flexible, scalable system like MongoDB. However, there are situations in which an RDBMS like PostgreSQL would be more appropriate. For example, applications that require complex, multi-row transactions (e.g., a double-entry bookkeeping system) would be better suited for PostgreSQL. A few exceptions aside, MongoDB is almost always a better option than Postgres for new applications because of its flexible data model and scalable architecture.

While many organizations have successfully migrated from an RDBMS to MongoDB, you cannot drop-in MongoDB as a replacement for legacy applications built around the relational data model and SQL. However, organizations are investing time to replatform mission-critical, revenue generating applications from relational databases to MongoDB. For example, Cisco migrated its ecommerce platform from a legacy relational database to MongoDB, supporting improved customer experience by reducing latency by 8x, zero downtime upgrades, faster application development, and creating a cloud-ready platform4.

Ако сакаш да си „вработлив“ тогаш мора да знаеш барем еден SQL јазик и мапирање на релациски шеми и конверзија на истите во табели (иако има и алатки што помагаат со ова). А ако сакаш да целиш кон по високо платени работни позиции за странски стартап фирми кои бараат флексибилни датабази и брз деплојмент неретко може да бараат NoSQL јазик како Mongo.

Чисто пошто Монго е повеќе користен. Али ако знаеш редис сигурно (ваљда) знаењето се транслира и на други Nosql јазици така да.
Побрз е редис, за дали е покористен не сум сигурен. Го користам за кеширање, и не знам кои дата структури ги поддржува монго и дали воопшто работи со различни дата структури.
 
Последно уредено:
На врв Bottom