Начин на слушање на музика

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
Како вие слушате музика? Со внимание или онака...меех?
Дали тоа е на компјутер додека седите па таа си тече во позадина?
Дали имате снимено на мобилен па пред спиење во кревет?
Дали се шетате како повеќето (се повеќе ги забележувам) со слушалки во уши додека се шетате во град или се возите со абтобус некаде?
Дали ви е важен текстот на музиката? Можда потповнувате на глас? xD

Зависи каде сум.. ако сум дома... ми се случува многу пати само да седнам да пуштам музика и да се релаксирам.. да уживам во секој тон, во секој стих.. тогаш ми се случува да си пуштам софт рок .. или ако сум нервозна си имам едно фолдерче со индијанска музика.. затварам очи и замислувам дека сум некаде во природа и дека уживам.. секоја песна си ја толкувам различно и тоа ми се свиѓа кај инструменталките..

на мобилен пред спиење многу ретко ми се случува да пуштам... пошо обично ми е пуштено радиото и навечер на метрополис има многу добри ретро песнички.. греота е да се испуштат..

додека шетам обично не ставам слушалки.. освен ако не сум премногу нервозна па да пуштам нешто да заборавам на се..

најмногу обрнувам внимание на музиката кога некогаш си свирам на гитарата.. тогаш поинаку ги доживувам самите песни.. кога ќе почнеш да ја свириш таа песна .. како да внесуваш дел од својата душа во неа.. и секој звук што се произведува е многу помоќен отколку само онака кога слушаш на систем или слушалки..

шо се однесува до текстот...мислам дека е многу битен.. секако и самата музика али и текстот во неа.. тие две работи идат заедно... ако едното е добро а другото не.. песната не вреди..
најмногу сакам текстови со смисла .. што ме наежуваат.. шо пробудуваат некои емоции во мене..

Кога слушам музика, освен што ја анализирам детално како целина, се обидувам и да се ставам во кожата на авторот, т.е. се информирам и како се осеќал додека го компонирал делото, каков живот живеел и т.н. Тек тогаш можам да сфатам што навистина сакал да каже со музиката.
Инаку, најмногу слушам европска уметничка музика од романтицизмот и барокот, современа класична музика, опера, класичен и прогресивен рок, џез, па понекогаш дури и малку метал што ми останало во глава од порано. :)
Инаку кога не сум способен да се сконцентрирам на музиката, знам да уживам и во тишината - понекогаш и тоа може да биде многу убаво.

Па секогаш кога имам прилика слушам музика, што се однесува до слушањето јас лично не ја слушам поради текстот, туку поради самата мелодија, претежно, секако има исклучоци.
Сакам кога слушам музика таа да влијае на моето расположение, сакам мелодијата да предизвика чувства во мене, од 2009 наваму слушам електронска музика(Хаус, и сите негови поджанрови).
Еден од подобри така што ме релаксираат после напорна работа, пред учење е чилаут, ланџ, амбиент, итн затоа што самата мелодија предизвикува такви чувства на спокојност, смиреност, тоа е нешто што со зборови не се опишува. На ова би го додал и вокал трансот, вокал хаус, со нежните гласчиња на девојки, итн.
Не сум тип што каде и да оди носи слушалки со себе, пред се затоа што сум прилично социјален тип и преферирам дружба, лупање глупости итн.
Додека сум на ПЦ обавезно во позадина тече некоја компилација, и тоа би било тоа, би потенцирал дека кога се туширам го носам мобилниот и си пуштам некој хит од Гета, лав из гон, лав донт лет ме гоу, и после сам хај.

Слушам музика кога сум на компјутер и кога пијам :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom