Мики Растаман

• Креатор на темата Креатор на темата Giger's Predator
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Nov Album na Makedonskata Rap scena.
Pred mnogu godini cuv za Reality i ona sto mi upadna u srce od niv bese albumot koj go pustija togas niz masata.Albumot bese strasen.Znaci stanuva zbor za mnogu surov i mrsen rap.Cujte i ke videte.
Deckive se mnogu po razlicni od drugite na nasata scena.
Nivnata produkcija e istata od pred 8 godini i denes.
Produkciski gledano, VALI spored mene sozdadel mnogu tvrdi bitovi koi ne se za sekoj.Osobeno ne za deca pod 18 godinki.
Albumot e fuzija megu surov jazz/be bop i tvrd rap ritam.Onaka kako sto se pravese vo 1993, onaka kako sto preferiram da go pravam i jas.

Sum spremil tuka, nekolku bitovi koi licno gi dobiv od Vali, so cel da go prosiram nivniot proekt onaka kako sto jas mozam i umeam.
Znaci imam spakuvano 6 pesni od albumot na Ice 6, so cel da imate uvid vo deloto sto sleduva, t.e. albumot.
Preslusajte i analizirajte go zvukot na Reality timot koj egzistira okolu 10 godini a mozebi i povekje i napravete sporedba so zvukot na modernite Rap Lideri.
Lirikata e mnogu razlicna.Tematikite na samata lirika isto taka.
Dosta razlicen rap.
Pozdrav od mene i Reality Timot.

Типичен old school рап што се правеше пред 15-16 години во Македонија и сега звучи дебилно... Good luck with their project.

Tebe debilno li ti e ? Me interesira dali davas respekt ili ne :) ? oti sepak nekoj raboti i se maci da pretstavi staroskolski zvuk ... ne mislam deka toa e debilno drugar.

Tebe debilno li ti e ? Me interesira dali davas respekt ili ne :) ? oti sepak nekoj raboti i se maci da pretstavi staroskolski zvuk ... ne mislam deka toa e debilno drugar.
Шо е бе ова? Даваш респект? Иаме македонски зборој ебаго, незнам зошто англицизмите ви звучат толку “фамозно и големо“.... ко кузнај што да е.

А песничево, е слично како сите шо се мотаат по к-15 тв. Некој на маката пие, некој крши, некој се тепа, некој си пеј за својата мака, јас лично тоа го почитувам... начин на изразување.

Шо е бе ова? Даваш респект? Иаме македонски зборој ебаго, незнам зошто англицизмите ви звучат толку “фамозно и големо“.... ко кузнај што да е.

А песничево, е слично како сите шо се мотаат по к-15 тв. Некој на маката пие, некој крши, некој се тепа, некој си пеј за својата мака, јас лично тоа го почитувам... начин на изразување.

se izvinuvam za anglicizmite .... inace ne zanm so ima po k15tv oti ne sum u makedonija no ne mislam deka e slicno so ostanatoto .. oti nikoj denes na vakov direkten nacin nema da ti kaze deka prodaval trava deka pavka ko lud i deka si odgleduva trava .... i se i svasta ... taka da ova e mnogu po razlicno od k15 tv ... oti tamu kako so gledam sigurno gi ima i hiohopletika ... a hiphopletika do ova e razlika so godini ... deckovo ne pee za toa kako da ziveeme bolje, oo lele maka mi e od zivotov vo makedonija, dajte da ne si misleme loso, olele mamo drugarot saka da mi zabode noz vo grb .. toa go nema tuka ... zatoa e razlicen hip hop. .. i ova nema nikgoas da go ima na k15 tv .... pozdrav i dajte pocit ... nekoj sede i raboti so denovi vo improvizirano studio dodeka nekoj simnuva semplovi ili celi bitovi ziveejki vo celosno opremeno studio ....

Јасно ми е дека песниве треба да се ценат, само на другите не им е јасно изгледа... особено вреден е трудот за спотчињата кој што се импровизираат. Да, се импровизираат, а баш ме интересира што би излегло од дечките ако имаат студио и екипа позади нив која што ќе им биде на располагање. Ама ова е Македонија... тоа е реалноста.

Хахахаха олд скулојна баш ко што пишал old_School_mk, од пред 500 години : ) добри се џези моментиве...поздрав до картоните :icon_lol: Денес ретко слушам ваков извитоперен рап...само напред!

Јасно ми е дека песниве треба да се ценат, само на другите не им е јасно изгледа... особено вреден е трудот за спотчињата кој што се импровизираат. Да, се импровизираат, а баш ме интересира што би излегло од дечките ако имаат студио и екипа позади нив која што ќе им биде на располагање. Ама ова е Македонија... тоа е реалноста.

tocno taka dzish ... vidi, problemot kaj nas vo makedonija e sto seriozni decki moze da si opremat i studio i se.No problemot vo makedonija a i posiroko ne e studioto ili pak produkcijata.Oti kako sto gledas sepak moze da se najde razlicen tip na produkcija duri i vo minijaturnava ni makeodnija.Problemot e kaj nas parata, t.e. sponzorstvoto i preferiranje na stil.Oti kako sto gledas stilot e mnogu mnogu po razlicen.Lirikata isto taka, nema kenjanje ili filozofiranje koe sekojdnevno go slusame niz site pesni.Problemot e sto vo makedonija ne sakaat lugeto vakov stil.Se promeni zvukot kaj site makedonski rap grupi.Za primer zemi cuj gi pesnite na protiv site,legijata,ago, crna tacka i takvite grupi i ke vides kakov zvuk pravele vo 2000 i kakov pravat denes vo 2010.Razlikata e golema.Znaci problemot kaj nas e promenata na stilot.Globalnata Muzicka industrija vlijae nasekade pa duri i kaj nas.Ne mozes da kazes ne.I ne samo ti tuku mislam site ke se slozat deka rapot e promenet i masata denes ne pocituva vakov rap bidejki prosto ne se izrasnati so vakov rap i ne ja razbiraat umetnosta na skromniot bit.Toa e toa.
No drugiot problem e parata.Ete Riality imaat se za da sozdadat i album i spot kakov takov, no ne veruvam deka ke imaat takva para i pomos od sponzori koi ke im dadat pari i ke gi finansiraat nivnite pesni vo koi se pee za marihuana, vistinski slucki so cajkani i alfi, i takvi raboti.Znaci stilot sekogas e problemot kaj podzemnite samostojatelni artisti kako zile i vali da receme.Stilot i parata.Bidejki duri i kgoa bi im se svigal stilot na nekoi momci od makeodnija, togas slednata precka e parata.Parata ne dozvoluva eden proizvod da go dobie svetloto na denot.No ke videme ... ke se molam albumov da se cue na sekade.No
kako i sekoj drug tvrd proekt, ne mislam deka i ovoj ke dobie "respekt" od 50 000 80 000 ili 130 000 gledanja na internet.
Celata rabota e reklama i po nezniot stil, se so cel da se dopre do srceto na mladata publika od 15/16 godini koi seuste ne znaat sto e nitu trava, nitu problem so policija, nitu nemanje pari, nitu samostojatelno probivanje vo zivotot.Decava sakaat zabaven rap.No ima makedonski grupi koi ne pravat prosto zabaven rap.

Pozdrav ... sepak si razbral so sakav da kazam :) Pocit :)

--- надополнето ---

Хахахаха олд скулојна баш ко што пишал old_School_mk, од пред 500 години : ) добри се џези моментиве...поздрав до картоните :icon_lol: Денес ретко слушам ваков извитоперен рап...само напред!

tocno za toa zboreme ... kartoni, trocki, hemija, ulica, problemi so dzandari, albanski prskanici ... toa e istinata na ulicniot rap .. a ne fanki tv stihovi ... vakov rap treba da se vrati na scenava ... ok .. mozebi ne treba tolku da se kazuva za drogata no sepak miki rastaman (toa e ice 6, jas po greska sum napisal gore) nikade ne kazuva ubava e drogata .. tuku samo herbalnite zadovolstva :p ...

Bravo :) se raduvam deka ti se dopaga izvitopereniot rap :) koi za sreka si e nas makedonski :) MADE IN MACEDONIA :p .. jezzy rap da.

Чекај,ова сега е ице 6 или некојси растаман?

Јас имам слушано песни од ице 6 кои се милион пати подобри од било кој момент од клипов.Воопшто не ми се допадна тоа горе.

Чекај,ова сега е ице 6 или некојси растаман?

Јас имам слушано песни од ице 6 кои се милион пати подобри од било кој момент од клипов.Воопшто не ми се допадна тоа горе.

Miki Rastaman e ... sum go utnal imeto ... mora da go opravam mi kazaa .. no me mrze ebago ... i daj pusti ni da cueme nesto od ickata ... kazi kade da najdeme materijal :) iako mozam da si najdam i sam ama bas sakam ti da mi najdes :)

Дечки, го сменив насловот на темата, сега е само „Мики Растаман“. доколку детенцето има уште песни ставајте, коментирајте за него. Некако неспремен за модерирање на начека темава. Поарно ќе беше да ја спојам со темата за македонскиот рап, ама сеа е веќе доцна.

п.с. да ве замолам да не отворате теми за само една песна, да не се трупаат теми на форумов со по 3-4 постови после кои се врти генерална дискусија за кој е ха-це кој не е и слично.

Ne ne .. tuka ne se zbore za hc i hg .... prosto go koristam forumov da reklamiram po ne poznati artisti .. nema nisto loso vo toa ?? sepak mestoto e MUZIKA i tosno tuka e mestoto za reklama na ne poznati artisti koi zasluzuvaat pocit .. detencevo ne e bas dete vo sekoj slucaj ... i bi mozel da gi kacam site pesni no poentata e reklama pred izdavanje na album .. a albumot bi trebalo za nekolku meseci da e gotov ... istoto go napraviv i so smireniot temata za nego ... oti kako sto znaes ronin si trca po forumov i se reklamira.Togas i jas ke reklamiram nekoj drug, namesto miki da dojde sam da se reklamira...taka da neka ima reklama ... stom ima reklama za drugite artisti neka ima i za ovoa detence :) ... pozdrav .... sepak treba da se odvojat vakvite aritisti vo oddelna tema oti onaka ke izbledneat koga ke mine temata na 2/3 strana .....

Se sto pravam, go pravam za artistite koi ne dobivaat dovolno pocit poradi uslovite vo koi se razvivat.
Pozz i se najdobro...

--- надополнето ---

Da toa e pocetokot na reality i pred toa .. ova e nekade 2003 godina.Ne e tolku silno, no sepak ova e pocetokot na ekipava.
Vo toa vreme izleze i ova.Sepak ova e staroskolski zvuk.

A ako ti e cel da se smees na toa kolku ti zvucat smesno ili ne, zacuvaj si go za sebe, temava e da cues sto spremale deckite novo, a ne da se provocirame koj kolku e po dobar od drugiot.Zatoa ako imate nesto od niv, kacete, ako ne.. ima kopce backspace, pritisnete go nego i odete kon drugite temi vo oblasta MUZIKA.... pozz...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom