Matrix - дали постои?

Дали теоријата на matrix можи да е вистинита

• Вкупно гласачи
    313
Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
[FONT=Arial, sans-serif] Најлесно човекот може да се покори ако го контролираме неговиот ум. Контролирајќи го неговиот ум, човекот станува покорен слуга, дури и кога не е свесен за тоа, поточно особено кога не е свесен за тоа. Затоа често контролорите се трудат да го убедат (у-беда) дека нештата кои тие сакаат да ги прави за нив, ги прави со слободен избор. Често оние кои најмногу се фалат со демократија се демон кратски држави и тие иако насекаде низ светот бараат слободи за луѓето дури и тоа кога е многу далеку над оние слободи кои тие ги спроведуваат во сопствената држава.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Најголемиот дел од луѓето живеат во дремеж кој е поттикнат од сите колективни системи, од фамилија до глобалните светски системи. Тоа се семејство, фамилија, образование, медиуми (филм, радио, телевизија, весници, книги, игри и др.), религија, медицина и др. Сите тие тежнеат да доминираат со човекот и да го контролираат неговиот живот преку наметнување идентитети. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Идентитет е во основа, точка на гледање и цел која сакаме да ја постигнеме. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Идентитет е привремено јаство (маска, костим, јазик, манири) кое битието го зема за да заврши некаква работа.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Сите се трудат и натпреваруваат кој поуспешно и поцелосно ќе го контролира нашиот живот.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Дали сте помислиле зошто на работното место на луѓето не им е дозволено да гледаат телевизија, а најчесто и да слушаат радио. Во некои фирми не се дозволуваат приватни разговори за работното време. Ќе речете дека им го одвлекуваат вниманието на вработените. Точно, но истовремено ги одвлекуваат и од идентитетот на вработен и од можноста да биде контролиран.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Често слушаме дека компјутерот е помагало кое ги проширува способностите на човекот.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]КОИ СПОСОБНОСТИ???[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Човековиот мозок е поделен на две половини кои се поврзани со „мост“ и заеднички дел кој е задолжен за основните животни функции[/FONT]

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Матрикс е холивудски блокбастер, првиот дел беше добар, а за вториот и третиот дел им притребаа на продуцентите пари :toe:.

R

RAYTHEON23

Гостин
Матрикс е холивудски блокбастер, првиот дел беше добар, а за вториот и третиот дел им притребаа на продуцентите пари :toe:.
покрај добрата идеја и хеклер и кох добиаја реклами...и м-ките и многу луге помислија дека можат да трчаат пред грст куршуми:toe:

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
Еве едно мое размислување да ти докажам дека ние го живееме тој филм што го сметаш за најдобар
Во основното училиште бесмислени лажни податоци кои треба да се учат на памет од историја до физика. Во физиката се учат нешта како закони, на пример Њутновите закони кои иако може математички да се докажат, квантната физика ги негира. Ни зборуваат за двојната (диаболична) природа на светлината, дека електронот кружи околу јадрото на атомот, дека електричната струја е движење на електроните низ проводник. Ги учат дека атомот е најмала честичка на материјата, а после тоа дека атомот е поделен на безброј честички
Во институциите на религијата ги учат бесмислени нешта, дека најбитно нешто во религијата е, на пример, дека нивниот Бог Исус е безгрешно зачнат од воздух или дека Бог е на небото и од таму постојано не демне каква глупост ќе направиме за да може еден „Ден“ да ни го плесне тоа в лице и да не фрли во подземјето во вечниот оган и страдање. Нивниот Бог се жртвувал за нас и затоа ние денес треба да направиме нешто за него, како на пример, да го подмитуваме како парично така и со подароци, имено тој многу љуби да прима материјални подароци, а особено ако се парични. Ние оставаме пари на сликите од светците и ги лигавиме со нашите грешни усти. Палиме свеќи за да ни биде услишена некоја наша молба, а шансата за тоа ако сами не се потрудиме е помала од тоа да ни падне главна премија на лото, не затоа што Бог не ги слуша нашите молби, туку затоа што тоа го бараме на погрешно место и на погрешен начин. Тоа е како приказната на оној кој изгубил прстен во сено, а го барал вон сеното затоа што таму полесно може да го најде. Бог или како сакаш наречи си го ти, можеби едно мало зрнце, но и најмалото зрнце од Бога е Бог и ги има истите способности:

Во медицината не прават мајмуни, пардон да не се навредат мајмуните и тие знаат дека ако нешто не им помага, тогаш им одмага. Во медицината постојано ни даваат лекови кои така се нарекуваат, а всушност се убЛАЖувачи, но не лекувачи на она кое сакаме да го исцелиме. Врвни свештеници во медицината се фармацевтската мафија која безмилосно ги труе и убива луѓето третирајќи ги (јас би рекол малтретирајќи ги) со застрашување, сечење, печење и труење.
ако погледаме вон системот се привидно се менува, околината се менува но, ние се движиме во круг и суштински ништо не се менува, целта кон која се движиме постојано останува на еднаква оддалеченост од нас и колку и да очекуваме дека некогаш ќе ја досегнеме, тоа не се случува. Надежта и очекувањето не пасивизира, а тоа не принудува да трпиме и потиснуваме, а тоа не е живеење туку сонување. Животот во сонување не е живот, туку фантазирање, привид, Постојано не у-беду-ваат дека треба да го живееме нашиот сон и да ги оствариме нашите соништа, а цело време се трудат нашите соништа да бидат кошмари (полна кошница од Мара Богот на мората, смртта и соништата
Сите општества се трудат да не у-беда-т дека тие се грижат за нашата сигурност и слобода. Новите влади доаѓаат со мед во устата дека прво и основно ќе им биде како да придонесат за нашето ослободување, а се што прават е да ни ја затегнат уште малку јамката околу вратот. Казните постојано се зголемуваат но, тие се покриени со изјавата дека тоа е за наше добро. Има една бугарска изјава на еден полицаец од едно друго време која во превод е: „Јас не те тепам затоа што те мразам, те тепам за да го научиш законот“. Ова е уште пострашно отколку да ме тепа затоа што ме мрази. Ако ме мрази, ме тепа затоа што е во афект, а ако тоа го прави со свесен ум ееее, тоа е поголем злочин.

Постојано вистината се покрива и многу често ме потсетува на оние слики од детството кога во сликата на некоја природа треба да го најдеме скриениот лик или животно. Така е и овој свет, привидно рај, а ако внимателно погледаме откриваме некој лик со рогови и копита како ни се смее на нашата наивност. Филмот Матрикс е добар показател за денешниов свет. Секој од нас кога ќе го види вели, да тоа е апсолутна вистина и веднаш се свртува на другата страна и продолжува да го сонува животот и да им служи на неинтелигентни раси како храна или енергија. Често го кажувам ова дека луѓето им служат како храна на неинтелигентни раси и ова никому не му е јасно, ама никој до сега не ме прашал, па сега самиот ќе одговорам. Вистинската интелигенција почнува кога човекот ќе се спознае себе и почнува да се артикулира како човек. Расите кои владеат со оваа планета се главно во пониските сфери на живот како опстанок, репродукција и контрола или доминација врз другите. Оној кој ќе се спознае и кој ќе успее да се артикулира или да се изрази низ се што чини во животот како човек, тој нема потреба да доминира. Таквиот Човек нема потреба да се преставува лажно, ниту пак лагата (маглата) да ја користи за да ги покрие своите слабости и вистински намери. Лажниот (лукавиот) секогаш се преставува како доброчинител и човекољубец кој работи и живее за доброто на другите, а неговите дела покажуваат дека апсолутно не е така, ама тој ако успее да ги сокрие делата со лажната слика, тогаш и му успева. Таквите луѓе многу ветуваат и „гарантираат“ дека ќе сменат нешто, дека ќе се борат за мирот и благосостојбата на луѓето, животот го посветуваат на тоа. Од нивните дела се гледа дека се готови да се борат до последниот ВАШ живот за да ја реализираат нивната цел, поробување во име на слободата.

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Ако се прашуваш за образовниов систем и смислата (гледам имаш цели параграфи за нив) Google за John Taylor Gatto и прочитај неколку негови есеи има и книги исто онлајн.

Контролирање на умот, бла бла = маркетинг де, доста психологија има во маркетинг имаш една јака книга Buyology баш опишува доста ефективни работи што се употребуваат во маркетингот на психолошко ниво. Она што ме нервира е што постои систем како легална манипулација употребуваат доста (многу ефективни методи) а ние не ни знаеме дека всушност ова се прави над нас.

Пример - social proof - Шампонов беше најпродаван шампон за 2008ма, ова кафе е сеуште најпродавано во 2009та (штом толку многу луѓе го купуваат мора да е добар)
Друг пример - authority - Космодиск е препорачан од Институот за блаблабла во Минхен Германија (не е важно кои се важно е германија, тие се развиена земја имаат јаки институти значи космодиск мора да е добар)
Трет - scarcity - јавете се во следниве 8 минути и ќе добиете плус тоа тоа тоа тоа тоа... (ако се мислиш дали да го купиш тоа откако ќе ја слушнеш поракава ќе си помислиш еј абе глеј што ти даваат плус а после 8 минути сето тоа ќе го нема несакам да го изгубам дај боље да нарачам сега.)
Четврт - mirror neurons - незнам дали има тука во странство кога идеш во продавница за облека обично изложуваат таму човечки модели кои стојат како кукли и ја носат нивната облека за кога ќе ја погледнеш да можеш да се замислиш колку кул би изгледал и ти да си во таа иста облека (нормално дека ако видиш кукла неможеш да се идентификуваш толку добро со неа отколку со човек затоа ставаат луѓе наместо кукли)

Не манипулираат секој ден без да го знаеме тоа (а најдобар начин да се заштитиме е да знаеме што техники употребуваат) меѓутоа за жал претпоставувам едно 99% од луѓево немаат поим and that's what it pisses me off.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Филмот ме фасцинира (бев во временска капсула :P , го гледав дури пред некоја недела)- Фасциниран како источните филозофии ги преточил во современа приказна, т.е. футуристичка а сепак безвремена . . . . А најмногу од се’ ме восхити значењето кое се дава на ВЕРБАТА. Ако Нео не веруваше во себе, немаше ништо од тоа што се деси да се деси (нели и Исус тоа често го на гласува - безусловна верба). Моментот со пророкот - ми се потврди и она дека нема судбина, сами си ја создаваме. А, ако веруваме и чуда можат да се десат :):):) жива вистина. Целата основа за приказната од индиската/тибетската т.е хунду и будистичкото учење, а пошо сите религии се слични, значи од сите религии - муабетот дека постојат паралени светови (што се обидуваат да го докажат во во Церн), повеќе реалности, божества цела хиерархија, како и демони (во филмот беа прикажани како агенти и сл), потоа дека со медитација и посветеност (работа на себе и своите квалитети), но и верба можат да се постигнат повисоки нивоа на свеста, со кои се гледааат и осознаваат нешта кои се надвор од 3Д светов кој и онака не го разбираме целосно, патување меѓу универзуми/паралелини светови. Филмот одличен е, да го гледав пред година-двет или повеќе ќе го прогласев за фантазија, уште едно комерцијално издание . . ама се’ е само не комерцијално.

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
MATRIX fakt e deka e sistem sea dali ne kontrolirat kako baterii il slicno NE !!!!!! ama toj sistem se povekje se razviva od pocetokot na KAPITALIZMOT pravata se skrateni i se se vodi vo eden sistem kako PROGRAMI nivnata cel e da pravat isto i isto i non stop da go povtorvaat ciklusot na rabota T.E -Doma,rabota,doma,rabota,vikend,doma,rabota milijarda problemi i se toa namerno predizvikano bidejki odredeni lugje LIDERI vo razvienite zemji
EDINA CEL E DA SE KONTROLIRA MASA NA LUGJE KOI IMAJKI GI OVIE PROBLEMI AVTOMACKI GI NEGIRAAT I ZAPOSTAVUVAAT DRUGITE
filmot e golema realnost na toa sto se slcuva i navistina e taka !!!!!

Г

Господ

Гостин
А замислете ние навистина сме во некаков виртуелен свет и ова не е нашата форма,туку нешто што би го сметале за крајно одвратно.
Одеднаш сите се будиме во некој футуристички свет,полн со накази(пошо нашите вистински форми ни се непознати),what do ? :)

F

Frankie Yale

Гостин
Матрикс би објаснил се ако е вистина :) Сите тие необјаснети појави се само glitch in the system.
Yes, it all makes sense now...

E сега, штета\добро што не е вистина (за кого како). :)

Член од
3 октомври 2007
Мислења
3
Поени од реакции
0
Na temava ima mnogu da se razgovara i mnogu zamisluva....barem mene, uste koga go gledav filmot...
Jas mislam za podobro da se razbere sto ustvari sakal pisatelot t.e. reziserot da kaze vo filmot, bi vi preporacala da ja procitate knigata:
Putovanje dusa od Dr. Michael Newton. A ako nekoj ja procital ke znae sto sakam da kazam...

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Newton_Michael_Putovanje_dusa.pdf

Pozdrav :helou:

С

Сатори

Гостин
Ја нема човештвото таа среќа да има било каков избор.Затоа е Матрикс невозможен.
Исто како што е невозможно јас да го извадам завојот од раката наредните неколку седмици ако сакам да заздрави, така и перцепцијата на човекот не може да достигне слободна волја ако сака да преживее во општествената машина.
Концептот на Орвел, со модификации на насловите и топографијата.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Една од работите која од мал сум ја имал како "теорија" е оваа, дека универзумов е матрикс.
Повеќе било некое чуство одколку некое мое размислување на оваа тема(не дека не сум размислувал).
На крајот на краиштата квантната механика мислам дека ќе го потврди ова.

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382
Е не бе не постои. Што мислевте дека во реалниот живот живееме?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Баш пред некој ден се зафатив да ги гледам сите 3 дела матрикс еден по друг, онака убаво, внимателно, длабински.
И. Се разочарав.
Мислев дека филмот ќе има многу по длабока поента и цел, дека многу повеќе ќе навлезе во проблематиката.
Некако, го изгледав и не согледав ништо ново, не научив ништо ново.
Она што го знаев и она што ми беше јасно, ми беше само прикажано преку ладич филмче со кул ефекти (бар за тоа време).
Теоријата како теорија е сосема океј, и да, е реална, но во матрикс е премногу хиперболизирана што некако и ми ствара одбивност.
Муабетот за вербата е јасен и кул, муабетот дека вистината ни е скриена е јасен и кул.
Освен тоа, филмот не понуди ништо осим добра туча и парк добри цитати.

Kajgana Shop

На врв Bottom