Македонија излезе од листата на 10 најреформски земји во светот

Bitushanec

Znaci ja sea ne znam kolku zimaat kelnerkite kaj tetka mi u kafic ?

Kaj zima be kaj nas profesor u sredno 400 evra ?

Koj se be utepani ... da se utepani nema da bide 1000 evra m2 stan u pomali gradovi a u N Sad i BG i po 2000 evra za normalni stanovi.

Tuka kaj nas inspektor u MVR zima so fax neli 18000 300 evra tamu zima i po 500 pa nagore.

Abe penzija na baba mi e preku 300 evra a ne bila direktor pred toa . Kilo pecenje e 5 evra tuka kolku e ?

Toa da lazete drug nekoj u Beograd zimale 150 evra plata so sredno , zboram normalna rabota .

U hotel idam spijam plakam 25 evra za istata kategorija hotel tuka bi placal 50 evra minimum , telefonite poeftini , mobilnite poeftini sto se be samozalazuvate ???

Znaes ti kolku investicii ima sega vo Srbija i toa Ruski i od dijasporata ???

Za prav Srbin Srbija e pred se , kako stane misli za Srbija, koga ke legne pak misli za Srbija e toa e toa sto Makedoncite go nemaat. Znaesh li ti kolkava jaka dijaspora ima Srbija ? I ne tie ne vikaat ke dadam 5 dolara za Makedonija, ne bachko...organizirani se , se raboti na toa inace posle tolku sankcii ratovi bombi ke propadnea.

Znaes li ti deka samo od dijasporata sto pari vleguvaat vo Srbija sto se prakaat na rodnini kolku uste eden cel BUdjet u Srbija . Znaesh kolku Srbi ima u Viena , Stokholm i Pariz i Minhen ? Za vo USA i Kanada i Australija da ne zboram

Poveke nego li Makedonci vo cela Makedonija

I ne djabe se vika Samo Sloga Srbina Spasava. Dojde krizno vreme proglasuvvanje na Kosovo ona koa se digna cel narod ispokrshija sve zivo divo...zaludno ama barem se dignaa. Nekoi churki jes da kradea patiki sve da im jebem seme im se zatrlo ...al poentata e druga izleze preku 200 000 narod na ulici.

A tuka sto ?

Abe ime ke smenat NIKOMU NISTO !

E zatoa Srbite se pojam za REFORMI i ne mi kazuj ti mene kako se zivee u Srbija a tebe sto ti zborele tamu nekoi , e dokaz deka firmite im se tapa.

Djabe lupanje u gradi za reformi se znae koj kosi koj voda nosi i toa e toa :tv:
Каде ја гледаш Србија во насловот на темата ????????????
Отвори си една мајсторе па удри:drk:
Има и една друга вистина со Србинот .
Кога ке заспие во сон Србија до Токија , кога ке се разбуди-Белградски пашалак :wink:

I dovolno e covek da pojde do Nis, Leskovac i Vranje, pa koga ke vleze vo Kumanovo da mu se cini deka e Monaco, iako Kumanovo e najzabataleniot grad vo Makedonija.

c c c c

Kumanovo e Monako za NIsh hahahahahaha :pos2:

Abe brkaj rabota, aj da receshhe Brunei sultanat nekoj pa da ti kazam moze al vaka :pos2:

Ako eventualno ti si go gledal od autoput Nish ili pod dejstvo na drogi moze da ti se pristori Monako :uvo:

Ne djabe se vikashe u ex yu ...sto je juznije to je tuznije .

A inace Leskovac ti e nesto grad kako strumica po bogatstvo eden od pobogatite gradovi u Srbija od pomalite ... kolku pari ima tamu ti ne si ni svesen ama ajde

Каде ја гледаш Србија во насловот на темата ????????????
Отвори си една мајсторе па удри:drk:
Има и една друга вистина со Србинот .
Кога ке заспие во сон Србија до Токија , кога ке се разбуди-Белградски пашалак :wink:

Ne ne ja ne sum od tie Srbi sto sonuvaat do Tokija , jas sum za edna jaka Srbija tuka vo ovie granici drugo ne me interesira. A inace me prasaa za standard u Srbija ja kazuem bolje e ...a komentarot so :drk: e vo najmala raka nevkusen :nenene:

Sto se ljutite zar e losho nekoj da si go saka narodot SVOJ pa makar ziveel i vo druga drzava od maticnata ?

Ja ne Ve negiram VAs deka ste Makedonci ali kako graganin koj zivee vo RM imam pravo da kritiziram sto necini i da vlecam paraleli ...kaj so mislam poveke cini od aspekt na standard i kvalitet na ziveenje

Ne ne ja ne sum od tie Srbi sto sonuvaat do Tokija , jas sum za edna jaka Srbija tuka vo ovie granici drugo ne me interesira. A inace me prasaa za standard u Srbija ja kazuem bolje e ...a komentarot so :drk: e vo najmala raka nevkusen :nenene:

Sto se ljutite zar e losho nekoj da si go saka narodot SVOJ pa makar ziveel i vo druga drzava od maticnata ?

Ja ne Ve negiram VAs deka ste Makedonci ali kako graganin koj zivee vo RM imam pravo da kritiziram sto necini i da vlecam paraleli ...kaj so mislam poveke cini od aspekt na standard i kvalitet na ziveenje
Не се лутам бе зашто да се лутам , сакај си ја Србија , твое право.Само на моабетот не му е тука местото.

п.с.немој да кажеш дека не му удираш некоја рака од време на време , десанка прва љубов не се заборава:smir:

Pa rekov da ne me prashuvaat za standardite u Srbija ama koa veke prashaa sto sea da lazam li ...pa nikoja politicka partija ne me platila da lazam ... a ubavo im se ponudiv oni ne se javljaat mamata :toe:

Statistika e mnogu relativna rabota ... jas zboram od licno iskustvo sum ziveel i tamu i vamu i onamu ... sto sum videl , sto sum osetil na svoja koza prenesuvam okolu reformite .

Za Bugarija da ne zboram pred 10 god u Studentski grad za 10 marki dve ribi u son sto ne ti doagaat ...kriza beda bea ... sea takvi dve ke me kostaat bar 100 evra e tuka gledam jas deka RIPA STANDARD ... najstar zanat e najdobar pokazatel :smir:

I u Srbija beshe slicno za vreme na krizata koga plata bese miljardi dinari koi vredea ko za kutija cigari ... sea jok bre poskape sve i tamu imase fuksi za 20 marki ma bre i za 10 ako znaesh kaj da ides sea kvalitetna fuksa nemas bato ispod 30 evra .

A na primer u Makedonija e obratno sega pickata poevtinuva , cim pickata poevtinuva se znae deka sve ide u KURAC so ekonomijata na drzavata... porano beshe asalna za 50 evra sea ima i za 20 evra a kamenjarka / studentka ima i za 10 evra...

Kolku i da Vi zvuci ludo toa e mnogu merodaven pokazatel...oti ja do sea ne sum zapoznal kurva koja e naivna taa najdobro ja poznava plateznata mok na kupecot , tuka vlijae pazarnata ekonomija u najcist vid... ( doduse ima i retardirani i narkomanki ali ja tie nikad ne sum gi diral )

Ete tolku okolu reformite ! :tv:

Пиво во Македонија 1 евро (во кафана) 1,5 евро во кафич (во Скопје, кај што е најскапо).
Пиво во Хрватска најефтино 3,5 евра па нагоре.

Па ти сега види.
На тоа келнерчето во Дубровник летоска му се плачеше кога почна да ни раскажува колку зима плата (600 евра земал) а колку му се трошоците за живот.
Па и јас то цело време го трубам на форумов драг Администраторе.Обичните луѓе не сваќаат дека ако во Хрватска просечна плата е 600 евра тогаш и животните трошоци се големи.Само пуштите ХРТ и гчедајте како се жалат дека со просечна плата од 600 евра едно 4-члено семејство едвај излегува на крај.:toe:
А за кражбите да не прајме муабет.Тие се секојдневница.

Македонија излезе од топ 10 реформски земји, ама тоа ич не ме интересира....
Ме интересираат резултатите од сите тие реформи. Приказните дека за 10 години се гледаат ефектите не палат, зошто на ниедна земја не и требале 10 години за да се крене на нозе, а btw.. државава не беше во пропаст пред 2 години, туку бесе во исчекување на датум за ЕУ и влез во НАТО, истиот стадиум што сме и денес...

Не велам дена немало добра спроведена реформа во Македонија, туку велам дека она што се прави злонамерно и со желба за апсолутна доминација за власт, многу повеќе и штети на државата, поготови оние закони што се носат последниве недели, како и начинот на реформирање на судството, со поставување судии кој стигне....

И друга битна работа е, не само да се изгласа законот во Собрание, туку и да се спроведе на дело..... 90% од законите што се носат никад не виделе практична примена. COPY - PASTE на закони од надвор секој може да направи, ама тешко е да извадиш некаков резултат од тие закони. Тое е проблемот на Македонија. Мисли дека држава се прави само со гласање на закони, а не со нивно добро осмислување, иплементација и широко прифајќање од народот на истите...

Мистичен дај не зезај.
Сум бил во Хрватска повеќепати.
Цените им се изгор се слагам.
Реално споредено потрошувачката кошничка им е за околу 50 посто побогата.
Ама знаеш колку годишно заработува 'рватска од туризам?
Осум до десет тисучи милиони односно 5 буџети на македонија.
И на келнерот ако не му е убаво може да фати штрафта у Немачка или Низоземска.
А дали ти знајш дека Хрватска е најзадолжена земја во светов по број на жители???35 милијарди долари(или евра беа) батоооо.

како беше мотото на грујо РЕЗУЛТАТИ СЕГА ( не заеба не рече дака тоа сега е за 10/15 години) заклучок//// релативно е тоа сега за некој е денес,утре или пак за 10 год.... РЕФОРМАТОРИ што беше тоа ,,,да не почнааа да чекорат наназат

Па и јас то цело време го трубам на форумов драг Администраторе.Обичните луѓе не сваќаат дека ако во Хрватска просечна плата е 600 евра тогаш и животните трошоци се големи.Само пуштите ХРТ и гчедајте како се жалат дека со просечна плата од 600 евра едно 4-члено семејство едвај излегува на крај.:toe:
А за кражбите да не прајме муабет.Тие се секојдневница.

Потполно си во право за трошоците во Хрватска,не можат или едвај можат да состават крај со крај при плата од 600 евра,ама другите 600 им остануваат за рекреација.Во Македонија можеме да составиме крај со крај и со 100 евра зошто другите 100 и не ги земаат оние скоро 40% невработени.:toe:

cim pickata poevtinuva se znae deka sve ide u KURAC so ekonomijata na drzavata...

:aplauz:

Предлагам на економски нститут да воведат нов параметар за раст на економијата, и да го крстат Винстонов показател во чест на оној што прв ја поставил идејата.

:pos:

Може до утре да се зезаме која држава е економски посилна ама факт е дека Словенија и Хрватска се во една група (Словенија убедливо прва) а Македонија, Србија и Босна се во втора група.

Но тука има една забелешка. Србија беше разрушена од војна, Босна исто а на Македонија и остана целата инфраструктура. Колку и да не боли 2001 не можеме да ја споредуваме со Босна и Србија.

Факт е дека сме многу потонати и дека имаме огромна невработеност и има големи шанси и со наши најдобри намери и Србија и Босна бргу да не престигнат.

Не ја кривам оваа влада за состојбите пошто наследија огромен минус на сите полиња.

Ние не можеме да извадиме 200 000 на протести а Србите можат. И тоа е еден фактор кои нешто кажува.

Може до утре да се зезаме која држава е економски посилна ама факт е дека Словенија и Хрватска се во една група (Словенија убедливо прва) а Македонија, Србија и Босна се во втора група.

Но тука има една забелешка. Србија беше разрушена од војна, Босна исто а на Македонија и остана целата инфраструктура. Колку и да не боли 2001 не можеме да ја споредуваме со Босна и Србија.

Факт е дека сме многу потонати и дека имаме огромна невработеност и има големи шанси и со наши најдобри намери и Србија и Босна бргу да не престигнат.

Не ја кривам оваа влада за состојбите пошто наследија огромен минус на сите полиња.

Ние не можеме да извадиме 200 000 на протести а Србите можат. И тоа е еден фактор кои нешто кажува.
За жал това дека излезнаха 200 000 срби не промени нештата.
Македониja во тези 17 години на независност преживе ембарго,преживе гражданска воjна,преживе самоизолациja-коjaто ако не се земат мерки ке стане уште пострашна.
МК треба да се отвори за странските инвестиции,за да се намалат невработените.Проблема на МК е во начина на водене на политика.

За жал това дека излезнаха 200 000 срби не промени нештата.
Македониja во тези 17 години на независност преживе ембарго,преживе гражданска воjна,преживе самоизолациja-коjaто ако не се земат мерки ке стане уште пострашна.
МК треба да се отвори за странските инвестиции,за да се намалат невработените.Проблема на МК е во начина на водене на политика.

Со се што кажа вистинскиот проблем е болдираното.
Се водеше погрешна политика.

Со голем минус стартуваме но некои промени веќе има. Ако се подобри политичката клима ќе дојдат и странски инвестиции. Треба време.

:aplauz:

Предлагам на економски нститут да воведат нов параметар за раст на економијата, и да го крстат Винстонов показател во чест на оној што прв ја поставил идејата.

:pos:

Pa sto da ne slucajno ne e taka ..???

Aj logicki ...

Picka ti e avtenticen proizvod na koj ne vlijaat faktori dozd, sonce , klima samo ekonomski zakonitosti.

Ponuda i pobaruvacka .

Ako trgneme cenata e niska ( poniska od porano ) znaci ponudata mora da e pobrojna pa paga cena ( a pobrojna e oti nema rabota postena ili e nisko platena znaci nizok standard ) a od druga strana pobaruvackata e mala , musterii se pomalce ( radi sto nema pari da se plati uslugata ).

Za da ima profit i da e odrzliv biznisot mora da se smali CENATA.

Da ima podobar standard ( pogolemi plati ) normalno ke se krene cenata na pickata zatoa sto ponudata ke opadne ke se okrenat pretpriemackite na legal biznis a pobaruvachkata ke porasne zatoa sto ke se ima pari da se plati toa ...

Mora da se nzaat osnovnite ekonomski zakonitosti za sekoj biznis a toa pokazuva mnogu najmnogu po mene za standardot vo edna zemja dal se kreva ili paga.

PS ja sum doktoriral na ovaa tema veruj znam rezultat e na iscrpno 10 godisno istrazuvanje koe opfaka iskustva od 3 zemji vo kolinata i uste tri vo svetski ramki :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom