Ledikom

Член од
15 октомври 2017
Мислења
85
Поени од реакции
3
Колку е сигурно да се земе телефон од ледиком и зошто се толку пониски цените???
 
Член од
12 јануари 2013
Мислења
2.333
Поени од реакции
1.620
Знам неколку луѓе што земале телефон од таму, немаат никакви поплаки. А зошто е поевтина цената стварно не знам.
 
K

kicodarker

Гостин
Телефон е:
- Уред спакован во кутија,запечатена,неотпакована во оригиналното паковање и додатоци
- Писмена гаранција од местото кај што е купен со наведен сервисер и гарантен рок
-Наведено што спаѓа а што не во гаранцијата
-Фискална сметка

Телефон не е:
-Секое ѓубре од тезги,квази мобилари,без оригинал кутија и сите оригинални додатоци во него
- Без гаранција,фискална сметка и наведен гарантен рок и што покрива
- Без објаснување за кој пазар е наменет,и од каде е увезен итн.

Заради тоа што го практикуваат повеќето второто,а не првото имаме еден куп мобилари кои работат на тој начин и не издаваат сметка, куп диви таксисти, диви превозници и ум колку една чавка. После што и да се случи нема доказ, не може човек да се пожали, ниту да му покријат во гаранција нешто.
Затоа живееме во див запад, купи и после моли бога да не се расипи. Се возиме со диви таксисти и автопрвозници и наплаќаат колку сакаат,возат небезбедно и доколку се случи несакан ситуација, никој не сноси одговорност. Во кратки црти Македонците бегаат секогаш од одговорност.
Затоа секој пат на некоја ситуација најпрво се префрла одговорноста кој бил крив а не се решава проблемот.
 
Член од
18 септември 2014
Мислења
781
Поени од реакции
717
Ледиком продаваат телефони за Азиски пазар со Британски стандард! Доаѓаат со оригинална кутија и останати додатоци, но често се случува да ти продадат нешто без некој од додатоците во кутијата внатре. Инаку телефоните се нови ! Поефтини се затоа што нема платено данок и увозни давачки во земајва, затоа што се шверцувани низ граница. Затоа и не ти издаваат фискална сметка. Гаранцијата (ако може да се каже така) е обичен лист хардтија со потпис и печат од мобиларата. Истата е валидна само во мобиларата, и неможе да послужи како доказ пред Инспекција, доколку се случи дефект и мобиларата се огради од попоравката, бидејки немаш фискална сметка. Истотака гаранцијата за повеќето од телефоните е 2 години, а сите мобилари даваат само една година ! Значи колку што е можно да се намали за да се оградат од несакани рекламации.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.402
Поени од реакции
591
Колку е сигурно да се земе телефон од ледиком и зошто се толку пониски цените???
Не се пониски, ако на цените додадеш ДДВ од 18% ќе испаднат и поскапи од цените на останатите продажни места. Гаранцијата издадена од локална мобилара е обичен лист хартија кој не значи ништо, свеж пример ти е Huawei Mate 20 Pro, телефон кој има проблем со дел од екраните и без никаков проблем ќе ти го замени Huawei со валидна гаранција што во случајов ја немаш. Мене не ми е јасно како овој шверц си функционира нормално во оваа држава.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.500
Поени од реакции
13.377
Samsung даваат 2 години гаранција, во Ледиком е 1 година. За телефон од 10 илјади е може небитно, ама за 30+ ја не би ризикувал, а знам доста што имаат земено така телефон
 
Член од
19 ноември 2018
Мислења
128
Поени од реакции
121
Имам земено 2 телефона самсунг А3 2015 и Ј5 2015 уште ги користиме и двата, плус знам луѓе што земаа од таму.
Поефтини се затоа што нема рати, само кеш со 2000 до 3000 се поефтини.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.728
Поени од реакции
3.307
Телефон е:
- Уред спакован во кутија,запечатена,неотпакована во оригиналното паковање и додатоци
- Писмена гаранција од местото кај што е купен со наведен сервисер и гарантен рок
-Наведено што спаѓа а што не во гаранцијата
-Фискална сметка


Телефон не е:
-Секое ѓубре од тезги,квази мобилари,без оригинал кутија и сите оригинални додатоци во него
- Без гаранција,фискална сметка и наведен гарантен рок и што покрива
- Без објаснување за кој пазар е наменет,и од каде е увезен итн.

Заради тоа што го практикуваат повеќето второто,а не првото имаме еден куп мобилари кои работат на тој начин и не издаваат сметка, куп диви таксисти, диви превозници и ум колку една чавка. После што и да се случи нема доказ, не може човек да се пожали, ниту да му покријат во гаранција нешто.
Затоа живееме во див запад, купи и после моли бога да не се расипи. Се возиме со диви таксисти и автопрвозници и наплаќаат колку сакаат,возат небезбедно и доколку се случи несакан ситуација, никој не сноси одговорност. Во кратки црти Македонците бегаат секогаш од одговорност.
Затоа секој пат на некоја ситуација најпрво се префрла одговорноста кој бил крив а не се решава проблемот.
А таков уред ќе купиш само во Сетек, Нептун и Техномаркет за дупло повисока цена.

Самсунг, Хуавеј и Епл си имаат и свои преставништва во Македонија каде ги признаваат гаранциите, доколку не ви дадат во мобиларата, а ви следува. За Епл тоа е АјСаил, за Хуавеј Промо, а за Самсунг Видео Дата.

Кога сме кај Ледиком, таму има свашта. Може да ти дадат телефон во кутија за кондури, со отворена кутија/незапечатена, со чудно потекло и чудни букви на кутијата и во менито на телефонот (во главно во софтверот има Куран и сл. работи), неисправен и тн. Не дека и некои од другите не прават така, но од Ледиком потекнува сето тоа. А понекогаш се лоши и со покривање на гаранциите.

Јас не знам што им го полните џебот на "браќата" кога има еден куп други мобилари и продавници за техника освен Ледиком и Нептун. И после над нас ќе бидат во нашата држава....епа ќе бидат.[DOUBLEPOST=1544545241][/DOUBLEPOST]
Ледиком продаваат телефони за Азиски пазар со Британски стандард! Доаѓаат со оригинална кутија и останати додатоци, но често се случува да ти продадат нешто без некој од додатоците во кутијата внатре. Инаку телефоните се нови ! Поефтини се затоа што нема платено данок и увозни давачки во земајва, затоа што се шверцувани низ граница. Затоа и не ти издаваат фискална сметка. Гаранцијата (ако може да се каже така) е обичен лист хардтија со потпис и печат од мобиларата. Истата е валидна само во мобиларата, и неможе да послужи како доказ пред Инспекција, доколку се случи дефект и мобиларата се огради од попоравката, бидејки немаш фискална сметка. Истотака гаранцијата за повеќето од телефоните е 2 години, а сите мобилари даваат само една година ! Значи колку што е можно да се намали за да се оградат од несакани рекламации.
За половните телефони беше 6 месеци во скоро сите мобилари пред неколку години. Сега даваат по 3 и 1 месец.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
24.062
Поени од реакции
37.995
Само во Мобиклик/Мобилшоп кутијата е запечатена, телефоните се без чудно потекло и чудни броеви на кутијата, исправни итн. :icon_lol:
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.728
Поени од реакции
3.307
Само во Мобиклик/Мобилшоп кутијата е запечатена, телефоните се без чудно потекло и чудни броеви на кутијата, исправни итн. :icon_lol:
И во Мобил Фон, и во Мобил Електроник, и во Мобиликс, и во Моби Клик, и во Мобилшоп, и во Моби Тек, и во Нико Фон!

И престани веќе да смараш. Знам дека сакаш да ме привлечеш со твоите коментари, но машко сум брат, не сум женско, а и не сум геј. Барај друг.
 
Член од
18 септември 2014
Мислења
781
Поени од реакции
717
МобилФон знам со сигурност дека продаваат телефони земени од оператор од лица кои што сакаат да ги продадат ! Јас лично купив таков и су задоволен ! Телефонот е земен од Телеком, и е со 2г гаранција, заверена во гаранцијата.
 
Член од
1 мај 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Телефон е:
- Уред спакован во кутија,запечатена,неотпакована во оригиналното паковање и додатоци
- Писмена гаранција од местото кај што е купен со наведен сервисер и гарантен рок
-Наведено што спаѓа а што не во гаранцијата
-Фискална сметка

Телефон не е:
-Секое ѓубре од тезги,квази мобилари,без оригинал кутија и сите оригинални додатоци во него
- Без гаранција,фискална сметка и наведен гарантен рок и што покрива
- Без објаснување за кој пазар е наменет,и од каде е увезен итн.

Заради тоа што го практикуваат повеќето второто,а не првото имаме еден куп мобилари кои работат на тој начин и не издаваат сметка, куп диви таксисти, диви превозници и ум колку една чавка. После што и да се случи нема доказ, не може човек да се пожали, ниту да му покријат во гаранција нешто.
Затоа живееме во див запад, купи и после моли бога да не се расипи. Се возиме со диви таксисти и автопрвозници и наплаќаат колку сакаат,возат небезбедно и доколку се случи несакан ситуација, никој не сноси одговорност. Во кратки црти Македонците бегаат секогаш од одговорност.
Затоа секој пат на некоја ситуација најпрво се префрла одговорноста кој бил крив а не се решава проблемот.
JAS imam zemeno I OD celosno zapakovan telecon PO propisi,so garanslcija I fiskalna smetka.Se KAKO TREBA .
 

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
775
Поени од реакции
450
JAS imam zemeno I OD celosno zapakovan telecon PO propisi,so garanslcija I fiskalna smetka.Se KAKO TREBA .
Убаво ви текнало да пишете тука за да си дигнете рејтинг, но што правиме со два члена од другиот форум на кој не сте им уважиле гаранција?
 
На врв Bottom