LaТeX на македонски?

Член од
16 август 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Има некој кој работи во LaTeX?
Ми треба основна помош за македонски јазик и хифенација
 
Член од
16 август 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Објасни го проблемот
Ова имам за македонски
Код:
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage[macedonian]{babel}
Има ли автоматска хифенација за македонски?
Ако нема, има ли некаде база на зборови или треба да ги внесувам рачно
Код:
\hyphenation{о-дол-го-вле-ку-вав}
Уште две ептен почетнички прашања.

За книга ми треба горе авторот на средина насловот долу издавачот, како што е кај нас стандард. Не можам во LaTeX тоа да го направам. Сменив со местата
Код:
\author{Автор на книгата}
\title{Наслов на книгата}
нема ефект. Во текст за нов ред работи \\, ама не ми функционира да го спуштам Скопје, 2020 на дно на страницата.

Фала :)
 

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
759
Поени од реакции
1.298
Лично не ми притребало LaTex на македонски, обиди се да го инсталираш и користиш овој пакет:

За другото, зависи од класата на документот и како е таму дефинирано, не можеш со таговите тоа да го менуваш како сакаш, најди друга што одговара на нашиот стандард или внимателно модифицирај ја. Ако сакаш прати ми пример ќе разгледам, ќе разгледам кога ќе имам време ако не ти е итно. Која програма ја користиш?
 
Член од
16 август 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Лично не ми притребало LaTex на македонски, обиди се да го инсталираш и користиш овој пакет:

За другото, зависи од класата на документот и како е таму дефинирано, не можеш со таговите тоа да го менуваш како сакаш, најди друга што одговара на нашиот стандард или внимателно модифицирај ја. Ако сакаш прати ми пример ќе разгледам, ќе разгледам кога ќе имам време ако не ти е итно. Која програма ја користиш?
Хифенацијата је решив вака:
Код:
% make Macedonian hyphenate like Bulgarian
\RequirePackage[macedonian=bulgarian]{hyphsubst}
Еве пример. Стокмив сè како што сакам, само првата страница не можам.


Треба да оди

Автор

Наслов

Издавач
Град со година
 

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
759
Поени од реакции
1.298
Хифенацијата је решив вака:
Код:
% make Macedonian hyphenate like Bulgarian
\RequirePackage[macedonian=bulgarian]{hyphsubst}
Еве пример. Стокмив сè како што сакам, само првата страница не можам.


Треба да оди

Автор

Наслов

Издавач
Град со година
не ми го отвора линкот, обиди се поинаку или во приватна порака
 
На врв Bottom