KSC Tribute - Владо Јаневски

• Креатор на темата Креатор на темата Rollo Tomassi
  • Време на започнување Време на започнување
На 29.06.2026та година јас сега дознавам дека Полско Цвеќе, песната Тоше Проески што ја пееше уставри ја напишал Владо Јаневски. Тоше е починат пред полни 20 години. :(

Има многу песни што ми се допаѓаат од Владо, сепак твореше може и повеќе од три децении човекот. Ама топ 3 секогаш ми биле:

3. Ко да вчера не ни било :backa:
2. Дома си е дома :oeoeoe:
и
1.

Чиста поезија преточена во музика.

Ќе помине и ова, Владо, баш ко да вчера не ни било никогаш!

На 29.06.2026та година јас сега дознавам дека Полско Цвеќе, песната Тоше Проески што ја пееше уставри ја напишал Владо Јаневски. Тоше е починат пред полни 20 години. :(
Да, тој ја имаше напишано и цело време збореше за тоа како не знаел како толку тежок текст и толку тажна песна за смрт може да напише за толку млад човек, ама велеше дека Тоше сам дошол кај него со напишана музика (да, музиката на Полско цвеќе е на Тоше) и му рекол - сакам нешто тешко, епско, болно! :(

Да, тој ја имаше напишано и цело време збореше за тоа како не знаел како толку тежок текст и толку тажна песна за смрт може да напише за толку млад човек, ама велеше дека Тоше сам дошол кај него со напишана музика (да, музиката на Полско цвеќе е на Тоше) и му рекол - сакам нешто тешко, епско, болно! :(
И игри без граници и љубовта е моја религија ја напишал.
И за тоа дознав сега.

Уште неколку песни на Тоше и Каролина има напишано.

И за тоа дознав сега.

Српската верзија на љубовта е моја религија ја пееа Владо и Каролина.

И за тоа дознав сега.

Еден куп супер хитови и песни има Владо Јаневски.
Се двоумев дали да учествувам со Чаирска романтика или со Некогаш и негде бев на 50-50 со тие две песни бидејќи многу ги сакам и ми се меѓу најомилените песни од Владо Јаневски.
Но сепак во официјалното видео во песната Некогаш и негде има во спотот жената пали цигара, а јас цигари не поднесувам и затоа не играм со таа песна, но секако кога ќе гласам ќе гласам за таа песна.

ПС: Очекувам @мкд владе да учествува со песната ,, Некогаш и негде'' тој е по цигарите. (n)

Упс, сега видов дека @мкд владе веќе учествува со друга песна. Извини Владе.
Тоа е доказ повеќе дека јас и претходно пишував во други натпревари со песни за гласање, дека јас не гледам кој член од форумов со која песна учествува, јас си гласам за песна а не за тоа кој форумџија која песна земал за учество во натпреварите. А има форумџии кои гледаат кој член која песна објавил па врз основ на тоа и гласаат.

Последно уредено:
Таа што би ја ставила прва сигурно ја има, не ми ги дава песните како пост, не гледам што е објавено.

Во ДК ја стаив таа што ми е највеќе во срце, овде нека оди втората:

,,Јас само чекам од негде да се појавиш
дека сум овде може некој ќе ти дојави?
иста маса, исто место, втората од десно,

ама датумот е друг”…. Упм

И за тоа дознав сега.

Игри без граници хрватската верзија (Још и данас замирише трешња) е стара од 95 година од Мирослав Рус а ја имаат снимено тамбурашки бенд Газде.

Потоа 2007 година Мирослав Рус му ја дава на Тоше да сними нова верзија.

Е сега дали Владо направил превод верзија на текстот на македонски стварно не сум во тек.

За Полско цвеќе знам дека е текстот на Владо а Тоше негде имаше изјавено дека таа песна му е една од омилените.

Игри без граници хрватската верзија (Још и данас замирише трешња) е стара од 95 година од Мирослав Рус а ја имаат снимено тамбурашки бенд Газде.
Таа е Цреша, Марче. Си ги измешал малце песните.

Хрватскиот текст на Игри без граници е исто на Мирослав Рус, ама таа е оригинална песна напишана за Тоше. На македонски преведена од Весна Малинова. Од тој албум само текстот на Среќна ли си ти е преведен од Владо.

Back
На врв Bottom