KSC#370 - Повоена македонска музика (музика по WWII)

• Креатор на темата Креатор на темата Darklady
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сега се фативте за семантика, а убаво си е објаснето во воведното мислење на @Darklady - не се викала „современа“ од тогаш, се викала од сега, дрн-дрн-јариња. Contemporary classical music на пример се смета баш од 1945 навака. Ама ете, ај, за да не ви боде очи, ќе сменам наслов, нема да биде современа, ќе биде повоена. Happy now?

Сега се фативте за семантика, а убаво си е објаснето во воведното мислење на @Darklady - не се викала „современа“ од тогаш, се викала од сега, дрн-дрн-јариња. Contemporary classical music на пример се смета баш од 1945 навака. Ама ете, ај, за да не ви боде очи, ќе сменам наслов, нема да биде современа, ќе биде повоена. Happy now?
Почеток на модерна ера е 16ти век па наваму ако не се лажам, незнам зашто треба да се менува нешто.

Значи отсега кога ќе ме прашаат што слушаш? Ја ќе им викам "современа класична музика" :rolleyes:

Аца Лукас, Саша Матиќ, Цеца... а од побарокните Муарем Сербезовски и брат му Ајнур, Ризо Хамидовиќ, Тозовац и Маринко Роквич
(y)

Почеток на модерна ера е 16ти век па наваму ако не се лажам, незнам зашто треба да се менува нешто.
Кај пишува модерна? Цитирај ми мислење.
Автоматски споено мислење:

Значи отсега кога ќе ме прашаат што слушаш? Ја ќе им викам "современа класична музика" :rolleyes:

Аца Лукас, Саша Матиќ, Цеца... а од побарокните Муарем Сербезовски и брат му Ајнур, Ризо Хамидовиќ, Тозовац и Маринко Роквич
(y)
Не те разбирам. Каква врска имаат овие со класична музика?

Не те разбирам. Каква врска имаат овие со класична музика?
Ја може слушам српско, ама колку што ме држи енглескиот...
Сега се фативте за семантика, а убаво си е објаснето во воведното мислење на @Darklady - не се викала „современа“ од тогаш, се викала од сега, дрн-дрн-јариња. Contemporary classical music на пример се смета баш од 1945 навака.
Така да, кој ви е крив што имате модератор што и по сто години на полу-мртов подфорум со една активна тема, не знае да постави тема на KSC, па мора уште еден модератор да долетува со објаснувања..
:toe:

Така да, кој ви е крив што имате модератор што и по сто години на полу-мртов подфорум со една активна тема, не знае да постави тема на KSC, па мора уште еден модератор да долетува со објаснувања..
Овој подфорум има потенцијал, се’ што треба е да ставиш песна: копи-пејст на линк, а притоа може да се организираат натпревари, како на пример темата Пронајди го бендот/песната, може да има уште една тема „Денот звучи како...(наменска)“, каде една недела ќе се постираат само песни согласно намената на темата (лето, пар/непар година, рок...). 30 дневниот предизвик беше интересен. Може албум на неделата/месецот (сепак не секој има време да ислуша еден албум во текот на денот). Па и „Бенд на тапет“, каде ќе се запознаеме со повеќе бендови, можеби нешто ќе ни се допадне. Дури и може да се направи и прашалник, така ќе се развие и дебата. Секој ден (или на неколку денови, небитно) да има различно прашање, иницирано од модераторот, на кое ќе се даде одговор и ќе се продискутира. Независно дали прашањето е поврзано со субјективната природа на поединецот, или од него ќе се бара општ став поврзан со тематиките на овој подфорум. Дури и на темата “10 песни со...“, би ставал песни, а не би пишувал наслови од песни. Така е поинтересно. Па и полесно. Дури има и музички документарци, може и за тоа да има тема. Комбинација на музика и филм во едно...

За жал на форумов остана само еден модератор кој вложува во својот подфорум, се обидува да го одржи во живот, со нови теми и интересни предизвици. Другото тапа џонсон.

Проблемот е во тоа што модераторот, на Музика, е ужасно-ужасен, но одговорен. Тука си отвора редовно теми, барем припазува оваа традиција да не замине во историјата, за тоа мора да и се даде кредит. Ова не е навреда, ова е критика.

Јасно ми е дека има се помалку и помалку членови, меѓутоа и да се вложи одреден мал, минијатурен напор, тој многу ќе се цени. Меѓу другото и за тоа се ставени, да иницираат дебати, а не само да бидат сообраќајци, пред се на ваков подфорум каде има точно нула пријави. Ете и идеи, нека си направи организација, можеби има и нешто најзино, поинтересно, можеби ќе не изненади со нова тема. Можеби. :)

Ја може слушам српско, ама колку што ме држи енглескиот...

Она ја наслови темата: современа македонска музика. Вие се запнавте дека музиката пред 1991 или пред 2000 или што знам пред кога, не требало да се смета за современа. Јас само пишав дека и кај класичната музика за „современа“ се смета класичната музика што е по Втора светска војна. Ти ми пишуваш за Аца Лукас. Најди НЗС во муабетот.

Е ајде де, не бидете оперирани од хумор ;)
Па не е смешно ја затупевте скроз.
Автоматски споено мислење:

Она ја наслови темата: современа македонска музика. Вие се запнавте дека музиката пред 1991 или пред 2000 или што знам пред кога, не требало да се смета за современа. Јас само пишав дека и кај класичната музика за „современа“ се смета класичната музика што е по Втора светска војна. Ти ми пишуваш за Аца Лукас. Најди НЗС во муабетот.
Велешанец па ти...

Ама стфарно рестрикцие ембарго и зулуми напраисте од обичну забавну музичку тему.

И тој едноставна тема, песна, Македонска.

Znaci ova temnava dama samo nekoj vakvi glupi temi otvara za nekoj teski muziki sto ni babami ne gi slusala na muzicki fakultet sto gi ucat. Prosliot put za starogradski pesni a ne znae deka mie site sme od selo i ne sme slusale takva muzika mesto da zeme da otvori tema pink hitove dveipeto godiste.

Znaci ova temnava dama samo nekoj vakvi glupi temi otvara za nekoj teski muziki sto ni babami ne gi slusala na muzicki fakultet sto gi ucat. Prosliot put za starogradski pesni a ne znae deka mie site sme od selo i ne sme slusale takva muzika mesto da zeme da otvori tema pink hitove dveipeto godiste.
Ја ќе отворам срцка кога ќе победам ;)
Ама Марфи е заљубен у мене.. или подобро речено Марфи ме ебе :rolleyes: (или бар така ми кажуваа..)

edit: Така да више срече некој нареден живот! Еве на @Aceso ќе и препуштам..

пред се на ваков подфорум каде има точно нула пријави.
Како не !
Парва ми ја еба темата за реге, ска и даб со интерѕвездени, медитациони, транспотсвесни офтопици.

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom